Je gezicht verlichten: het niet zo grote geheim van je telefoonscherm

4 min
A smiling woman in a darkened room looks at her phone and the light from the screen gently illuminates her face.

Die bekende gloed. Je weet wat we bedoelen: het koele licht dat uit het scherm van je telefoon straalt en je gezicht verlicht. Door die gloed weet je dat iemand op z'n telefoon kijkt in de bioscoop of sociale media checkt onder het deken. Je ziet het tegenwoordig overal en er zijn letterlijk duizenden TikTok-video's gemaakt waarin stellen grapjes maken over de helderheid van hun schermen, maar er zijn nog veel meer video's te vinden over het aanpassen van de instellingen. Het is ongelooflijk dat dit vijftien jaar geleden nog niet eens bestond, maar tegenwoordig maakt het deel uit van onze cultuur.

Volgens de GSMA komt dat omdat meer dan de helft van de wereldbevolking nu een smartphone heeft. Dit komt neer op ongeveer 4 miljard schermen met verschillende helderheidsinstellingen. De meeste mensen weten welk merk telefoon ze hebben, maar de overgrote meerderheid heeft geen kennis van de losse onderdelen. Daarom verrassen we je misschien een beetje: het scherm van je smartphone is misschien wel gemaakt met apparatuur van Canon.

Canon Tokki was een van de eerste ter wereld die een OLED-paneelproductiesysteem ontwikkelde en is nu marktleider. En om te benadrukken hoe belangrijk de rol van dit systeem is, betekent 'Tokki' zelfs 'speciale apparatuur' en System-ELVESS is precies dat: een All-in-One geautomatiseerde fabriek die laag na laag, vanaf het substraat omhoog, OLED-schermen produceert en deze vervolgens inkapselt, zodat ze lijken op het eindproduct waarmee we allemaal bekend zijn.

De gehele machine is meer dan 100 meter lang en ontworpen voor grote volumes en een stabiele en continue werking. Dit is allemaal te danken aan een combinatie van technologieën en expertise die misschien niet meteen 'Canon!' bij je oproepen, maar als je er eenmaal wat meer over weet, zie je hoe ze in onze wereld passen.

A stack of eight smartphones, viewed from the side, of different styles and colours.

Vacuüm

(Een ruimte waaruit de lucht volledig of gedeeltelijk is verwijderd)

Canon Tokki is in ongeveer 1983 overgestapt op vacuümtechnologie. Dat was een paar jaar voor de opkomst van OLED en zo'n 25 jaar voor de opkomst van smartphones. Het is dus een fundamenteel onderdeel van het bedrijf dat al snel een essentieel onderdeel werd voor de productie van schermen, wat een zeer precies proces is waarbij luchtmoleculen zelfs onnauwkeurigheden kunnen veroorzaken. Veel onderdelen van dit complexe proces moeten daarom in een vacuüm worden uitgevoerd. Uiteraard om onzuiverheden te minimaliseren, maar ook om lagere temperaturen te kunnen gebruiken in het afzettingsproces (waar we later op terugkomen). Dit beschermt de kwetsbare lichtdeeltjes die de basis vormen van OLED-schermen.

Patronen

(Decoratie, compositie of configuratie volgens een patroon)

Elk smartphonescherm bestaat uit meerdere functionele lagen en de elektrodelaag van het scherm zorgt voor elektriciteit. Deze circuitpatronen worden op het glasoppervlak 'getekend' met behulp van een soort etsen met hoge precisie dat Flat Panel Display Lithography wordt genoemd. Wij staan bekend om onze expertise op het gebied van apparatuur voor halfgeleiderlithografie en de twee zijn zeer vergelijkbaar, maar zoals je misschien al verwacht, zijn schermen niet zo complex als minuscule halfgeleiderchips.

We zijn tenslotte een bedrijf dat trots is op onze uitstekende productieprestaties en de vele duizenden patenten die we in bezit hebben."

Afzetting

(De actie om iets af te zetten)

Dit is ook een bekend thema in de wereld van Canon, omdat het erg lijkt op inkjetprinten. Iets waar we eigenlijk best goed in zijn, als zeggen we het zelf. Afzettechnieken worden gebruikt voor de meerdere lagen waaruit een OLED-smartphonescherm bestaat, inclusief het leggen van de hierboven genoemde patronen. Voor de RGB-laag worden lichtgevende deeltjes in een vacuüm verwarmd tot ze een gas worden. Vervolgens hechten ze in een zeer dunne en gelijkmatige laag aan het glasoppervlak, zoals de fijnste geprinte sneeuwvlokken, maar alleen op zeer specifieke gebieden. Waardoor we uitkomen bij...

Uitlijning

(In een rechte lijn of in de juiste relatieve posities)

Om ervoor te zorgen dat de patronen die op alle lagen worden 'geprint' ongelooflijk nauwkeurig zijn, worden gebieden verborgen en is hiervoor 'uitlijningstechnologie' nodig. Camera's met hoge precisie (je wist dat ze aan bod zouden komen, toch?) worden gebruikt om de positie van het masker en het glassubstraat nauwkeurig te bedienen. En zoals je je misschien wel kunt voorstellen, moet dit ook gebeuren in een vacuüm.

Nu je dit weet, ben je dan nog steeds zo verbaasd dat je onze technologie misschien wel in je hand hebt? Of dat de persoon naast je het vasthoudt? We zijn tenslotte een bedrijf dat trots is op onze uitstekende productieprestaties en de vele duizenden patenten die we in bezit hebben. Alleen vorig jaar hebben we er al bijna 3000 geregistreerd.

We hebben R&D-centra over de hele wereld die werken in een groot aantal disciplines, waaronder (maar zeker niet beperkt tot!) kunstmatige intelligentie (AI) voor de gezondheidszorg, videoanalyse, satellieten, medische technologieën, materiaalwetenschappen, halfgeleiders, OLED en FPD en natuurlijk geavanceerde optiek en prints. We zijn werkzaam op zo'n groot aantal 'verrassende' gebieden dat je vanaf nu misschien wat vaker checkt waar je telefoon van is gemaakt.

Gerelateerd