Inside View – artikel 2
De kracht van binnen
Een kijkje in het hoofd van topspelers tijdens de Rugby World Cup 2023
Inside View – artikel 2
Een kijkje in het hoofd van topspelers tijdens de Rugby World Cup 2023
"Kracht ontstaat niet uit fysieke capaciteit. Het is een onbreekbare wil."
Volgens Mahatma Ghandi is brute kracht slechts een deel van het plaatje als je wilt bepalen hoe sterk iemand is. Het speelt zelfs een veel kleinere rol dan we denken.
En José Rodrigues, die 20 jaar als fysio heeft gewerkt bij een aantal van de meest fysieke atleten ter wereld, is het daarmee eens. Als je verder kijkt dan de buitenkant, voorbij de spieren en botten, zie je de mensen die ze belichamen vanuit een heel ander perspectief. "Spelers moeten fit zijn in lichaam en geest, want die combinatie voorkomt blessures op de lange duur", zegt hij.
"Optimisme is het vertrouwen dat leidt tot prestaties", schreef Helen Keller ooit. "Zonder hoop en vertrouwen kan je niets." Dit weerspiegelt hoe José denkt over de rol die mentaliteit, optimisme en zelfvertrouwen spelen in zijn werk.
Hij is sinds 2003 fysio voor het Portugese nationale team en was in 2007 bij het team tijdens de Rugby World Cup. Zijn rol mag dan de afgelopen twintig jaar zijn veranderd, maar José vertelt dat het respecteren van de relatie tussen het fysieke en emotionele altijd essentieel is geweest.
"Een speler kan niet naar het veld gaan met het gevoel dat hij niet in orde is, niet op zijn gemak is of niet fit is", zegt hij. "Je moet alle puzzelstukjes in elkaar passen, zodat hij zich 100 procent voelt en alles kan geven als hij het veld op gaat. Als een speler naar het veld gaat en ergens bang voor is, kan dat ook een blessure veroorzaken."
José heeft alle vormen van blessures al gezien, inclusief breuken en scheuren die het eind van een carrière betekenen. Maar hij heeft ook kleine wonderen zien gebeuren. Hoewel genetica en fysieke aanleg een rol spelen, zegt José dat de houding en mentale kracht van geblesseerde spelers ook impact kunnen hebben op het resultaat.
Je moet alle puzzelstukjes in elkaar passen, zodat hij zich 100 procent voelt en alles kan geven als hij het veld op gaat.''
Vasco Uva - die een icoon van het Portugese rugby zou worden en nr. 8 in het toernooi - is zo'n geval. "Uva, onze aanvoerder, had een blessure en moest een operatie ondergaan", herinnert hij zich. "In eerste instantie dachten ze dat zijn Rugby World Cup voorbij was, maar hij herstelde. Hij speelde en was onze legendarische aanvoerder in 2007.
"De mentaliteit van de speler en hoe hij tegen de blessure aankijkt, is erg belangrijk. Dit helpt omdat de speler helder kan denken: hij wil snel herstellen, luistert naar de fysio en respecteert onze wensen.
"Het is ook de taak van de fysio om de speler te kalmeren, hem te zeggen dat alles goedkomt en hem zelfvertrouwen te geven. Als de fysio met de speler werkt en zegt: 'Alles komt goed', dan werkt dat, want als hij pijn heeft of tegen zijn grenzen aan loopt, kan dit vertrouwen de speler naar een hoger niveau brengen."
Maar mentale veerkracht is niet alles volgens José. Het gaat er ook om dat je je op je gemak voelt en vertrouwen hebt in je lichamelijke conditie. Het verband dat spelers dragen tijdens het trainen of spelen kan bijvoorbeeld een verschil maken, ook al is het maar een placebo-effect.
"Het verband tijdens wedstrijden of trainingen zorgt ook voor vertrouwen in de plannen in hun hoofd. Ze moeten zich op hun gemak voelen en soms helpt het verband daarbij; ze moeten het punt bereiken waarop ze zeker weten dat alles goed komt."
Portugese spelers, coaches en medewerkers, waaronder José, maken gebruik van de Canon PowerShot V10 om hun eigen verhalen vast te leggen tijdens de Rugby World Cup 2023.
Voor José staat er veel op het spel, aangezien het opstellen van een speler die niet helemaal fit is, kan leiden tot blessures of zelfs het einde van zijn carrière. Soms leidt dit tot moeilijke gesprekken, maar voor José is het gewoon onderdeel van zijn functie als fysio.
"Alle teams en medewerkers werken voor hetzelfde doel", zegt hij, "de spelers het veld op laten gaan als de beste versies van zichzelf." "Soms hebben we conflicten omdat het technisch staf een speler wil inzetten terwijl deze misschien niet fit is. Het is onze verantwoordelijkheid om dit in goede banen te leiden. Daar is veel communicatie voor nodig.
"De medische staf kan zeggen: 'Ja, hij kan trainen, maar vandaag mag hij geen contact hebben', of 'contact is mogelijk, maar geen zwaar contact'."
Zoals voor de meeste dingen geldt, zit er meer achter rugby dan je denkt. Als je verder kijkt dan de spelers op het veld, zie je tientallen mensen die zich inzetten voor één doel: het succes van het team.
José en zijn collega's zijn een integraal onderdeel van het proces. Hij is trots op de individuele relaties die hij met spelers opbouwt om hen te beschermen tegen blessures en hun prestaties op het veld te verbeteren.
"De relatie tussen fysio's en spelers moet optimaal zijn", zegt hij. "Het is net als bij de kapper: als de speler de fysio vertrouwt en durft te praten, kan de fysio beter werken met de speler en bepalen hoe hij er mentaal voor staat.
"De fysio moet dus een open houding hebben, zodat de spelers vol vertrouwen kunnen zeggen wat ze denken en wat ze voelen."
Het is belangrijk om open, respectvol en een goede luisteraar te zijn"
De vergelijking met de kapper is treffend. De aanpak van José creëert veiligheid in de behandelkamer, waar spelers eerlijk kunnen zijn en hun zorgen kunnen delen, zowel mentaal als fysiek.
"Deze gesprekken vinden vaak plaats tijdens massages of op de behandeltafels. Meestal zijn de spelers alleen met de fysio's. Het is belangrijk om open, respectvol en een goede luisteraar te zijn, want soms zegt een speler tegen de coach: "Ik ben in orde, maak je maar geen zorgen over mij", maar komen we er tijdens onze gesprekken achter dat hij zich helemaal niet goed voelt.
"Deze gesprekken zijn vertrouwelijk en blijven tussen ons. Ze helpen ons in de omgang met spelers, waardoor we beter kunnen bepalen wat ze nodig hebben."
Iedereen moet zijn eigen verhaal kunnen vertellen. Daarom krijgen José, de Portugese staf en de spelers de mogelijkheid om hun eigen verhaal op hun eigen manier te vertellen.
Het kost ontelbaar veel uren om de spelers te helpen de beste versie van zichzelf te worden, en dat werk blijft onzichtbaar. José en de fysio's zijn onvermoeibaar en onbaatzuchtig. Voor hen zijn de resultaten het waard, omdat ze helpen om de magische momenten op het veld te creëren die nog jaren worden gevierd.
Meestal zijn we de eersten die wakker worden en de laatsten die stoppen met werken."
"Mensen vergeten de fysio's en het ondersteunend personeel. Maar de mate van verantwoordelijkheid voor het team is enorm en het dagelijkse werk van de fysio is zeer belangrijk. Meestal zijn we de eersten die wakker worden en de laatsten die stoppen met werken."
"Soms begin ik om 7:00 uur spelers te behandelen en stop ik pas om 23:00 uur. We worden niet zo vaak opgemerkt, maar ons werk is erg belangrijk op het veld."
Ze worden misschien vaak over het hoofd gezien, maar als je José en zijn collega's ziet zoals ze zijn – een groep mensen die zich inzet voor de fysieke en mentale ontwikkeling van anderen – ontstaat er een geheel nieuw beeld. Dan zie je de onbezongen helden van de rugbysport en het Portugese nationale team.
Ontdek rugby buiten het veld: de Portugese spelers Jerónimo, João en Mike bespreken aanleg vs. opvoeding, de kracht van herinneringen en de band van familie.
Ter herdenking van het feit dat het 350 jaar geleden is dat Rembrandt stierf, gaan we nader in op het project om een aanraakbare replica te maken van een van zijn meesterwerken.
John Wambugu vertelt Canon alles over zijn humanitaire werk in Kenia en hoe fotografie hem heeft geholpen om veranderingen in de regio en daarbuiten te stimuleren.
Het 'Tiny Forests'-initiatief van Earthwatch biedt community's meer klimaatbestendigheid.