TECHNIEKEN

Belichting in video’s: een gids voor filmische belichtingstechnieken

Met verschillende lichtopstellingen geef je je video’s een specifieke look en vertel je jouw verhaal. Hier leggen we de belangrijkste lichtopstellingen voor videoproducties uit.
Twee mensen zitten op een set voor een Canon Cinema-camera, de een slaat van achteren een arm om de ander heen.

“Mijn lichtstijl verandert voortdurend”, zegt cameraregisseur Juhana Simelius, die de beroemde cinematograaf Sir Roger Deakins een inspiratie noemt. "Een paar jaar geleden wilde ik al mijn werk er helder en felgekleurd uit laten zien, maar tegenwoordig probeer ik video’s een wat donkerdere uitstraling te geven.” © Simelius Simelius

Een video valt of staat met belichting. Een lichtontwerp speelt niet alleen een rol in belichting; het speelt ook een belangrijke rol in de kunstzinnigheid van een film.

Er zijn talloze belichtingstechnieken voor video’s. "Ik probeer graag iets nieuws uit, speel graag met het licht en ontdek graag nieuwe mogelijkheden”, zegt cameraregisseur en Canon Ambassador Juhana Simelius. "Maar de basisprincipes van belichting blijven altijd hetzelfde.”

Juhana en zijn vrouw Nana zijn eigenaar van de creatieve Finse video- en fotoproductiestudio Simelius Simelius, die voornamelijk met klanten in de muziek-, mode- en reclame-industrie werkt. Juhana heeft een achtergrond in fotografie en geeft toe dat de overstap naar filmische belichting in eerste instantie moeilijk was. "Ik heb geleerd hoe ik in foto’s met licht kan spelen en probeerde vervolgens deze principes op cinematografie toe te passen”, zegt hij. "Met een foto belicht je vaak één onderwerp, maar met filmische belichting werk je op een veel grotere schaal.”

Een vrouw in een witte jurk zit op een set op wat zand en er valt door een open raam licht binnen in de kamer.

Als fotograaf leerde Juhana hoe hij licht kon gebruiken om sfeer te creëren in zijn beelden. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark II (inmiddels opgevolgd door de Canon EOS R5) en een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objectief (inmiddels opgevolgd door de Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM), ingesteld op 58 mm, 1/125 sec, f/8 en ISO 320. © Simelius Simelius

Wat is filmische belichting?

Met filmische belichtingstechnieken creëer je een specifieke look en leg je sprekende momenten vast. Belichting in video’s heeft zowel een functionele als creatieve functie. Je creëert zo niet alleen de belichting die je nodig hebt, maar je geeft scènes ook diepte, je vestigt de aandacht van de kijker op een onderwerp en je versterkt het verhaal van de film.

Essentiële belichtingstechnieken voor video’s

Er zijn veel verschillende soorten lichtopstellingen voor film- en televisieproducties, die vaak in combinatie worden gebruikt. We bespreken hier de belangrijkste technieken die professionele cinematografen gebruiken en hoe je deze in je eigen projecten kunt gebruiken.

Driepuntsbelichting voor video’s

"Driepuntsbelichting – een hoofdlicht, invullicht en tegenlicht – is zowel voor cinematografie als fotografie een uitstekende basis om vanuit te werken”, zegt Juhana. Het hoofdlicht is de belangrijkste lichtbron voor je onderwerp. Aan de andere zijde van het onderwerp staat een zachter opvullicht om de schaduwen te verzachten die door het hoofdlicht zijn ontstaan. Het tegenlicht zorgt voor een rand van licht rond de omtrek van het onderwerp.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Een vrouw in een witte jurk staat naast een open raam waardoor er licht een kamer binnenvalt met een groene muur en zand op de vloer.

De schaduwen zorgen in deze foto voor een dramatisch effect en benadrukken het licht uit het raam. "Wees niet bang voor schaduwen tijdens het filmen”, zegt Juhana. “Je kunt veel voor elkaar krijgen met een hoofdlicht, een paar praktische lampen en een bounce kaart.” Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS en een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objectief ingesteld op 40 mm, 1/125 sec, f/8 en ISO 320. © Simelius Simelius

Hoofdlicht voor video’s

Het hoofdlicht is de belangrijkste lamp in een videolichtplan. Zodra je de positie hebt bepaald, kun je vanuit daar de rest van je lichtplan opstellen. Het hoofdlicht hoeft niet recht tegenover het onderwerp te staan. Je kunt het hoofdlicht ook naast of achter het onderwerp plaatsen en eventueel gereflecteerd licht of het opvullicht gebruiken om de schaduwen te verzachten.

Als je buiten bij daglicht filmt, kun je de zon als hoofdlicht gebruiken. Op heldere dagen is het misschien nodig reflectoren en bounce kaarten te gebruiken om het contrast te verkleinen.

Opvullicht voor video’s

Een hoofdlicht creëert schaduwen op een onderwerp. Hoewel je op deze manier textuur en vorm aanbrengt, brengt opvullicht het geheel meer in balans. Een opvullicht is een zachter licht dat tegenover het hoofdlicht staat. De schaduwen zijn zo minder sterk, maar verdwijnen niet volledig.

Opvullicht kun je creëren met gereflecteerd of weerkaatst licht van het hoofdlicht, maar met een speciaal opvullicht heb je meer controle.

Een persoon hurkt voor een Canon-camera tegen een rode achtergrond en is zichtbaar op een scherm op de voorgrond.

"In onze studio gebruiken we voornamelijk LED-lampen van 300 watt, maar ik heb nog steeds een paar tungstenlampen die ik graag gebruik en twee HMI’s – niet de grote jongens, alleen maar lampen van 1200 watt”, zegt Juhana. "Voor de LED-lampen heb ik softboxen en grote octa’s, en ik heb veel schermen en doeken om het licht te vormgeven.” © Simelius Simelius

Tegenlicht versus zijlicht voor video’s

Het tegenlicht is het laatste licht in een traditionele opstelling met driepuntsverlichting. Het tegenlicht staat achter het onderwerp vanuit een iets verhoogde positie en zorgt voor een gloed waardoor het onderwerp loskomt van de achtergrond. Gebruik een fel tegenlicht om sterke contouren te creëren of een zachter licht om dit effect over een groter vlak te verspreiden. Je kunt in je video ook alleen tegenlicht als belichtingstechniek gebruiken om een silhouet te creëren.

Net als tegenlicht creëert zijlicht diepte, onderscheiding en een dramatisch effect. Het zijlicht staat naast het onderwerp en kan worden gebruikt om het ‘licht-donker’ effect uit de schilderkunst, claire-obscur, te creëren.

Zacht licht versus hard licht voor video’s

Het belangrijkste verschil tussen zacht licht en hard licht is het formaat. Hoe groter de lichtbron en hoe dichter deze bij een onderwerp staat, hoe zachter het licht wordt. Hard licht wordt gecreëerd met een puntlichtbron, zoals de zon of een kale lamp.

Zacht licht zorgt voor minder scherpe schaduwen en werkt meer flatterend voor huidtinten. Hard licht versterkt het contrast met heldere hooglichten en scherpe schaduwen. Je kunt dit dus het beste gebruiken wanneer je de textuur wilt benadrukken, een silhouet wilt creëren of de spanning wilt verhogen.

Je kunt lampen op goedkope manieren verzachten, bijvoorbeeld met zijde of lichtfolie, of door het licht te weerkaatsen. Sommige lampen worden erg heet, dus houd daar rekening mee wanneer je een diffusiemethode kiest.

Reflecterend licht voor video’s

Door het licht van een groot oppervlak te laten weerkaatsen in plaats van het rechtstreeks op het onderwerp of de scène te richten, verspreidt het licht zich over een groter oppervlak en verzacht je het licht.

Je kunt op verschillende manieren gebruikmaken van reflecterend licht, bijvoorbeeld door het onderwerp van achteren te belichten en een reflectiescherm te gebruiken om het licht terug op het onderwerp te laten reflecteren, of door het hoofdlicht op een muur of plafond te richten. Witte oppervlakken werken het beste voor deze techniek, omdat gekleurde oppervlakten een gekleurde gloed geven aan de scène.

Door de hoek en afstand van de lichten of het reflecterend oppervlak aan te passen, kun je de intensiteit van het licht en de plek waar de schaduwen vallen een dramatisch effect geven.

Twee schermers sparren in een ruimte met gedempt TL-licht, eentje met een zwart masker en de ander met een zilverkleurig masker.

Creatief met kleur: sterker beeldmateriaal maken met Canon Log

Filmmaker Ivan D’Antonio vertelt hoe hij Canon Log gebruikt om het beste uit zijn camera’s te halen, zijn beeldmateriaal te verfijnen en zijn persoonlijke visie te realiseren.
Een vrouw in een blauwe jurk en een vrouw in een roze jurk houden elkaars hand vast in een kamer. De ene helft van de kamer is roze en de andere helft is blauw.

“Aan het begin vond ik het erg moeilijk om video’s met een sombere look te maken, omdat ik een achtergrond heb in commerciële fotografie, waar alles altijd helder verlicht moet zijn, zodat het product of het onderwerp duidelijk zichtbaar is”, zegt Juhana. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief ingesteld op 42mm, 1/125 sec, f/8 en ISO 640. © Simelius Simelius

High-key versus low-key licht voor video’s

High-key en low-key zijn effectieve belichtingstechnieken waarmee je de sfeer van een scène of film bepaalt. Met high-key licht verlaag je het contrast tussen donkere en lichte vlakken. Door het hoofd- en opvullicht te verzachten, geef je de foto een pure en luchtige uitstraling met weinig schaduw. Deze heldere, zachte belichting is geschikt voor komedies, reclamespotjes en vrolijke, positieve producties.

"Ik gebruik meestal high-key licht voor een beauty videoshoot, waarbij ik twee tegenlichten naast elkaar en een beauty dish vóór gebruik om het gezicht van het model een mooie, zachte uitstraling te geven”, zegt Juhana.

In tegenstelling tot high-key licht, benadrukt low-key licht schaduwen. Er wordt nauwelijks tot geen opvullicht gebruikt, waardoor het beeld harde schaduwen en donkere tinten krijgt. Deze hoge contrasten worden vaak gebruikt om het dramatische en mysterieuze effect in thrillers en horrorfilms te benadrukken.

Een man in een bruin jack met lange franjes kijkt over en naar een stapel afval, op de achtergrond is rook te zien.

Deze foto komt uit een muziekvideo die is gemaakt voor de Finse muzikant Reino Nordin en is geregisseerd en geschreven door Nana, met Juhana als cinematograaf. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 24mm, 1/100 sec, f/5 en ISO 200. © Simelius Simelius

Een man met een bril heeft een Canon Cinema-camera vast en wordt omringd door groene planten.

“Soms huur ik snelle lenzen als ik die voor een project nodig heb, maar de Canon EOS C500 Mark II die ik gebruik is geweldig, omdat de ISO heel erg handig is”, zegt Juhana. © Simelius Simelius

Omgevingslicht voor video’s

Omgevingslicht wordt gecreëerd door elke lichtbron die niet door de cinematograaf of hoofd lichttechnicus is toegevoegd. Omgevingslicht of beschikbaar licht bestaat uit natuurlijk licht en praktische verlichting die al op een locatie aanwezig is, zoals de plafondlampen in een kamer. Documentairemakers en hybride fotografen kunnen tijdens het onderweg filmen meestal niet om omgevingslicht heen.

Natuurlijk licht voor video’s

Je kunt sneller reageren als je geen kunstlichten hoeft op te stellen en aan te sluiten. Daarnaast is natuurlijk licht gratis, hoewel je misschien doeken, reflectoren, schermen en ander belichtingsmateriaal voor video’s nodig zult hebben om de hooglichten en schaduwen in goede banen te leiden.

Het tijdstip op de dag is cruciaal voor het filmen met natuurlijk licht, met het warme licht bij zonsopgang en zonsondergang, of de koele tinten van het blauwe uur om sfeervolle filmische beelden te creëren.

Een man met een ontbloot bovenlichaam ligt op de grond, de onderste helft van zijn lichaam is bedekt met een doek. Hij wordt omringd door afstandsbedieningen, kabels en andere elektronische apparaten.

”We hadden de opdracht gekregen om een muziekvideo te maken met een donkere en sombere uitstraling,” legt Juhana over dit videobeeld uit, maar het was hartje zomer in Finland en de zon gaat dan nauwelijks onder. Toen het iets donkerder werd, hadden we slechts een uur om te filmen, dus zette ik een ND op de lens, sloot ik de iris en plaatste ik een 18K HMI-lamp die ik (samen met een generator) in de buurt van het talent had gehuurd. Zo hadden we minder daglicht en konden we gedurende bijna heel de opname een nachtscène simuleren." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 50 mm, 1/100 sec, f/4.5 en ISO 200. © Simelius Simelius

Praktische verlichting voor video’s

Praktische lichtbronnen zijn lichtbronnen die het publiek op het scherm ziet, zoals tafellampen, televisietoestellen, koplampen en kaarsen.

Praktische verlichting is niet alleen een lichtbron, maar helpt ook om een wereld in de film te scheppen en de kijker in het verhaal te laten opgaan. Ze kunnen worden gebruikt als rekwisieten, zoals zaklampen van de personages in een horrorfilm, of als eenvoudige achtergronddetails die het beeld diepte geven en die het visueel interessant maken.

“Ik zet waar mogelijk graag praktische lampen in een scène neer en gebruik dan een diffusiefilter op de lens die een gloed aan de hooglichten geeft voor een sfeervolle look”, zegt Juhana. “Met praktische lampen kun je ook de gebruikte belichting buiten beeld verantwoorden.”

Nagebootst licht voor video’s

Nagebootst licht wordt buiten beeld gebruikt om de bestaande lichtbronnen die in beeld verschijnen na te bootsen en te benadrukken. Zoals de term al aangeeft, moet er bij nagebootst licht een logische reden zijn waarom het er is. Het moet logisch zijn voor kijkers en ze moeten zich niet afvragen waar het licht vandaan komt.

Om een samenhangend geheel te creëren, kun je kleurcorrectiefilters op de nagebootste lichtbronnen gebruiken om de kleurtemperatuur van de lichten aan te passen. Je kunt ook met diffusers en andere middelen om het licht aan te passen het nagebootste licht verzachten en vormen.

“Soms gebruik ik LED-lichten naast het natuurlijke licht van een blauw uur, omdat je de kleur en intensiteit eenvoudig kunt aanpassen om het in elkaar te laten overlopen”, voegt Juhana toe.

Essentiële camera- en lensfuncties voor filmische belichting

EOS R System- en Canon Cinema EOS-camera’s en RF-lenzen bieden een schat aan praktische functies waarmee je in de studio of op locatie alles uit je lichtplan kunt halen.

Een camera met een groot dynamisch bereik, zoals de EOS R6 Mark II, EOS R8 of zelfs de EOS C70, die ook ingebouwde ND-filters toevoegt, biedt meer controle over de belichting in je beelden. Een snelle lens is ideaal voor werken bij weinig licht, net als een camera met weinig ruis bij hoge ISO-waarden, zoals de EOS R3, EOS R6 Mark II, EOS C300 Mark III of EOS C500 Mark II.

De Canon EOS R5 C combineert het beste van Cinema EOS met alle voordelen van het EOS R System, waaronder full-frame 8K-video van bioscoopkwaliteit. Andere EOS R System-camera’s, zoals de EOS R6 Mark II en EOS R7, zijn geweldige hybride camera’s die toegang bieden tot Canon RF-lenzen en In-Body Image Stabilization (IBIS).

Nieuwe EOS R System-camera’s zijn ook voorzien van een multi-function shoe die compatibele accessoires voedt. De OC-E4A off-camera shoe cord, die compatibel is met de Canon EOS R5 C, EOS R3, EOS R6 Mark II, EOS R7, EOS R8, EOS R10 en EOS R50, voedt off-camera accessoires zoals flitsers, wat creatievere belichting mogelijk maakt. De kabel is ook compatibel met oudere flitsers via de multi-function shoe adapter AD-E1 en met het Canon RF 5,2mm F2.8L Dual Fisheye-objectief.

Met beelden in Canon Log vastleggen, beschikbaar op de meeste EOS R System- en Cinema EOS-camera’s, leg je een groot dynamisch bereik vast, die je tijdens een kleurgradatieproces eenvoudig kunt combineren met andere Log-beelden. Als je het naar een nog hoger niveau wilt tillen, biedt filmen met Cinema RAW Light maximale flexibiliteit in nabewerking om de belichting, het contrast en de kleuren te verfijnen.

Net zoals nagebootst licht en praktische verlichting in combinatie worden gebruikt, kunnen veel van de andere belichtingstechnieken die we hierboven hebben behandeld met elkaar worden gecombineerd. Combineer natuurlijk licht met kunstlicht, voeg nagebootst licht en praktische verlichting toe, experimenteer met belichtingsaccessoires en stel zo gelaagde lichtplannen op waardoor je video’s echt filmisch aanvoelen.

Marcus Hawkins

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro