Omdat video steeds populairder wordt, krijgen fotografen steeds vaker het verzoek om naast hun foto's ook videobeelden te leveren. Het kan overweldigend zijn. Hoeveel nieuwe uitrusting heb je nodig? Welke nieuwe vaardigheden moet je leren? Maar volgens professionele fashionfotograaf en Canon Ambassador Javier Cortés, die de overstap heeft gemaakt, is het makkelijker dan je misschien denkt.
"Ik dacht dat je veel dingen nodig had om video's te maken", zegt hij. "Na al die jaren begrijp ik dat je alleen een camera en ideeën nodig hebt.
"Drie dingen die ik heb geleerd, had ik graag geweten toen ik begon", vervolgt hij. "Het eerste is: blijf leren. Of het nu gaat om belichting, het vertellen van verhalen of het gebruik van een gimbal – met deze houding ontwikkel je veel vaardigheden.
"Het tweede is: richt je op wat belangrijk is. Het derde is: vertrouw op jezelf. Deze dingen vormen de basis voor mijn werk en voor mijn leven."
FASHION
Doorgroeien naar film: 5 mythen ontkracht
Javier zette zijn eerste stap in de fotografie toen hij als jong kind speelde met de analoge camera van zijn vader. Later begon hij zelf zwart-witfoto's te ontwikkelen. Hij begon serieus te fotograferen toen hij 17 jaar was. Hij legde zich toe op commercieel werk en persoonlijke redactionele projecten en heeft een carrière opgebouwd in high fashion voor toonaangevende merken en tijdschriften. De afgelopen jaren heeft hij voor bijna elk project video-opnamen gemaakt.
"Op sociale media wordt meer naar video's gekeken dan naar foto's", zegt hij. "Bijna elk merk ter wereld wil nu met film werken. De foto was een revolutie, maar nu is video de trend. Het is een nieuwe manier om iets bijzonders te leren.”
Heb je Canon-apparatuur?
Hier vertelt Javier over vijf veelvoorkomende mythen over de overstap van fotografie naar film om je over te halen de sprong te wagen.
Mythe 1: je moet een cinema-camera hebben
Voor sommige projecten gebruikt Javier Cinema EOS-camera's, zoals de Canon EOS C200 of de EOS C300 Mark II, maar hij benadrukt dat je kunt beginnen met dezelfde spiegelreflexcamera's of systeemcamera's die je voor foto's gebruikt. "Ik maak opnamen met de Canon EOS R5. Daarmee kun je ongelofelijke video's maken die niemand verwacht van zo'n compacte camera", zegt hij.
De EOS R5 ondersteunt 8K 12-bit RAW of 4K 10-bit tot 120p om zelfs de snelste onderwerpen te kunnen vastleggen en om creatieve effecten te maken. "Je kunt creatief zijn met je framerates", zegt Javier, die voornamelijk werkt met 50 fps in Full HD, waardoor je de video in slow motion kunt afspelen, afwisselend met 25 fps in 4K en soms in 8K (voor opnamen die een sterkere digitale zoom nodig hebben of stabilisatie tijdens de nabewerking).
Moderne spiegelreflexcamera's en systeemcamera's beschikken over functies die de overgang naar video eenvoudiger maken, zoals de geïntegreerde automatische scherpstelling. "Wanneer je begint met video, moet je op van alles letten", zegt Javier. "Dankzij autofocus is er al één ding waar je niet bij hoeft na te denken. Autofocus volgt de beweging van het onderwerp en werkt echt goed."
Naast Dual Pixel CMOS AF II beschikt de Canon EOS R5 ook over deep-learning AI om onderwerpen over 4500 punten te volgen bij video en 5940 punten bij foto's, waarbij voor het eerst vrijwel 100% van de sensor wordt gebruikt. Dankzij deze technologie blijven de onderwerpen scherp in beeld en kunnen ze met behulp van het scherm op de achterkant eenvoudig worden geselecteerd en gevolgd, zelfs bij weinig licht tot wel -6EV.
Mythe 2: je hebt veel objectieven en cine-objectieven nodig
"Ik gebruik voor foto's dezelfde objectieven als voor video", legt Javier uit, die prime-objectieven verkiest boven zoomobjectieven en groothoekobjectieven, omdat hij daarmee rekening moet houden met beweging en dichter bij de actie moet komen. "Voor mij is het objectief altijd het belangrijkste voor zowel foto's als video's. Een goed objectief maakt het verschil."
Javier was altijd een groot fan van de Canon EF 50mm f/1.2L USM en omschreef die als de "Heilige Graal" voor videomakers die de investering dubbel en dwars waard was, maar de nieuwste RF-ontwikkelingen hebben hem overtuigd. "De Canon RF 50mm F1.2L USM heeft me echt verrast. Ik was dol op de EF 50mm f/1.2L USM, maar dit is een grote sprong vooruit", verklaart hij. "Zijn scherpsteltechniek is uitzonderlijk. En hij is mooi om naar te kijken, met een nieuwe, fantastische bedieningsring voor het diafragma en de ISO.
"Ik gebruik echter verschillende objectieven voor verschillende video's", vervolgt hij. "Je ziet de kenmerken of de kleuren van elk objectief terug."
Javier gebruikt ook de Canon RF 28-70mm F2L USM, de Canon EF 35mm f/1.4L II USM, de Canon EF 50mm f/1.2L USM en de Canon EF 85mm f/1.4L IS USM met de vattingadapter EF-EOS R. "Deze prime-objectieven uit de L-serie zijn zo veelzijdig en je kunt ze gebruiken met een open diafragma, waardoor er veel lichtinval is."
Als je beter wordt in films maken, kun je objectieven kiezen die aansluiten op je eigen behoeften en voorkeuren. Het voordeel is dat je investering met je meegroeit vanwege de enorme compatibiliteit met Canon-lensvattingen, vooral met behulp van adapters. Met de Canon-vattingadapter EF-EOS R kunnen EF- en EF-S-objectieven ook worden gebruikt op camera's met een RF-vatting zoals de EOS R3, EOS R5 en EOS R6, terwijl er met de vattingadapter EF-EOS R 0.71x ook een groot scala aan EF- en Cine Prime-objectieven kunnen worden gebruikt op de Canon EOS C70.
Stap over op beweging met Javier Cortés
Mythe 3: je moet videotechnieken leren voordat je begint
"Voorheen dacht ik dat ik veel vooraf moest leren: videotechnieken of hoe ik een gimbal moest gebruiken", geeft Javier toe.
"Je hebt niet veel nodig om een verhaal te vertellen. Je kunt gewoon aan de slag gaan. Om video te maken heb je alleen een camera, een onderwerp en licht nodig. Het goedkoopste en mooiste licht is daglicht.
"In het begin moet je het eenvoudig houden", adviseert Javier. "Concentreer je op wat je wilt laten zien." Er zijn nieuwe aandachtspunten, zoals het kiezen van een kleurenprofiel en kleurcorrectie, maar Javier adviseert om je deze dingen gaandeweg eigen te maken.
"Er is een veilige, traditionele manier van belichten die leraren je vaak aanraden. Maar misschien heb je zelf ideeën over licht en kleurverloop, dus houd je niet aan de regels. Meestal zijn bijna al mijn foto's onderbelicht, omdat ik niet van hooglichten houd. Volg je eigen smaak en vind de kleur en het licht die bij jou passen. Het maakt niet uit of je een cinema-camera of een DSLR gebruikt – met de juiste belichting vind je het perfecte beeld.
"Het kiezen van een kleurprofiel is persoonlijk", zegt Javier, die vroeger altijd Canon Log gebruikte maar nu de voorkeur heeft voor C-Log 3, nu ook beschikbaar op de Canon EOS R3, EOS R5 en EOS R6. "Ik kan je aanraden om te beginnen met de basiscorrectie. Terwijl je opnamen maakt, ontwikkel je je steeds meer. Je kunt in elke video iets nieuws uitproberen. Zo kun je lagen toevoegen, nieuwe kleuren uitproberen op de hooglichten of werken met verschillende filters of korreligheid."
Mythe 4: je kunt maar in één ding expert zijn: fotograferen of filmen
"Een paar jaar geleden dachten mensen dat je fotograaf was òf filmmaker", zegt Javier. "Maar nu ontstaat mogelijk een nieuwe baan: filmmaker-fotograaf. Dat is wat merken zoeken. Soms zeggen klanten je dat je niet allebei tegelijk kunt doen, en het kan gek zijn om de modellen te regisseren voor video en foto's te maken met je camera. Maar nu is het geaccepteerd dat fotografen goede video's kunnen maken.
"Voor mij staan video's en foto's dichtbij elkaar en zijn ze te combineren. Ik combineer ze bij elke opname. Het is gemakkelijk om te doen.”
Dankzij Canon's serie hybride EOS R System-camera's, zoals de EOS R5 C, de EOS R5 en de EOS R6, is het nog nooit zo makkelijk geweest om naadloos tussen foto en video te wisselen. Door met beide media te werken, heb je veel meer creatieve mogelijkheden voor projecten. "Als je beide doet, heb je de vrijheid om het idee uit te werken zonder concessies te doen", zegt Javier. "Je kunt veel verhalen vertellen met een foto. Maar soms wil je een volledig concept uitwerken waarvoor opeenvolging, bewerking, geluid en verlichting nodig zijn. Soms loop ik met fotografie tegen een muur. Met video kun je een verhaal van begin tot eind vertellen."
Aan de andere kant wijst Javier erop dat samenwerken bij het opnemen van video ook voordelen kan opleveren. "Fotografen zijn gewend om alleen te werken – ze retoucheren vaak ook, doen verlichting en hebben misschien alleen een assistent om apparatuur te verplaatsen. Video kun je solo maken, maar ook met een team. Als je een vriend hebt die kan helpen bij het verlichten of misschien de scherpstelling kan regelen, kun je je werk verbeteren. Ik zoek mijn perfecte team voor elk project en zo ontdek ik mijn stijl."
Mythe 5: het verhaal dat je vertelt in een foto vertaalt zich niet in bewegend beeld
"Bij fotografie heb je soms één gouden shot. In video kun je ook één gouden shot nemen, maar daarna moet je nog steeds iets vertellen. Met een reeks beelden kun je een verhaal vertellen", legt Javier uit.
"Eén leraar vertelde me: "Je bent verantwoordelijk voor elk frame dat je maakt." Dus je bent eigenlijk de fotograaf van elk frame. Soms maken fotografen video op dezelfde manier als foto's, zonder verhaal of verband tussen de opnamen. Als je een video opneemt, moet je nadenken over de verhaallijn – niet alleen dat ene shot. Je moet de kijkers door verschillende scènes leiden om het hele verhaal te vertellen."
Er zijn veel overeenkomsten tussen het vertellen van een verhaal met foto's of met bewegende beelden. Je moet nog steeds topfoto's maken en het verhaal vervolgen met extra foto's.
"Ik heb altijd een gedetailleerde opnamelijst die me helpt een verhaal te vertellen en het verhaal voort te zetten, maar waarin ik ook tijd heb om te improviseren. Het is belangrijk om een totaalshot te hebben waarmee je het hele verhaal kunt vertellen. Daarna moet je vanuit verschillende hoeken gaan werken."
Je neemt de schoonheid van foto's mee in je videobeelden en vult deze aan met extra elementen. "Het gaat er meer om hoe je de camera beweegt en of de lichtinval goed is voor elke opname die je wilt maken. Video is vergelijkbaar met foto's, maar je moet vanuit verschillende hoeken werken", zegt hij. Je moet over veel aspecten nadenken: de framerate; of je het eindresultaat in slow motion of normale snelheid wilt zien; hoe mensen bewegen, niet slechts één pose aannemen. Je kunt ook nadenken over prachtige overgangen van de ene opname naar de andere."
De uitrusting van Javier Cortés
Belangrijkste uitrusting voor fashionfotografie en -videografie
Camera's
Canon EOS R5
Een nieuwe benadering van systeemcamera's. De ongeëvenaarde prestaties van de EOS R5 zullen je fotografie en filmproductie radicaal veranderen. "Je kunt ongelofelijke video's maken die niemand zou verwachten van zo'n compacte camera", zegt Javier.
Canon EOS R6
Wat je ook vastlegt, hoe je het ook vastlegt, met de EOS R6 kun je creatief zijn op manieren die je nooit voor mogelijk had gehouden.
Canon EOS 5D Mark IV
De EOS 5D Mark IV is gemaakt voor fotografen die op zoek zijn naar de allerbeste beeldkwaliteit. De sensor met 30,4 Megapixel zorgt voor uiterst gedetailleerde beelden, zelfs op de helderste plekken en in de donkerste schaduwen. "Met een DSLR kun je video's van professionele kwaliteit maken", zegt Javier. "De 5D Mark IV is ideaal voor zowel video's als foto's."
Lenzen
Canon RF 50mm F1.2L USM
Het RF-objectief dat de lat hoger legt, met superieure scherpte, meer creatieve vrijheid en buitengewone prestaties bij weinig licht. "Ik sta versteld van de RF 50mm F1.2L USM. Ik was al onder de indruk van de EF 50mm f/1.2L USM, maar dit is een grote sprong vooruit", zegt Javier.
Canon RF 28-70mm F2L USM
Een supersnel en helder 28-70mm f/2-objectief uit de L-serie voor adembenemende opnamen, zelfs bij weinig licht. "Ik ben een groot fan van prime-objectieven, maar ik heb een werkpaard nodig voor opnamen voor fashion en reclame en dit objectief is daarvoor meer dan geschikt", aldus Javier.
Canon EF 35mm f/1.4L II USM
Een professionele groothoeklens met een natuurlijk perspectief, een diafragma van f/1.4 en zeer goede prestaties bij weinig licht.
Canon EF 50mm f/1.2L USM
USM-objectief uit de professionele L-serie met een diafragma van f/1.2 voor opnamen bij weinig licht met een buitengewone scherptediepte. "Het is alsof je de wereld normaal ziet, maar dan mooier", zegt Javier. "De hoek en de lijnen zijn perfect."
Canon EF 85mm f/1.4L IS USM
Maak perfecte portretten met een uitzonderlijk telefotolens. "De prime-objectieven uit de L-serie zijn ongelooflijk veelzijdig en je kunt met een groot diafragma werken", zegt Javier.
Accessoires
Canon Control Ring-vattingadapter EF-EOS R
De Control Ring-vattingadapter EF-EOS R biedt dezelfde lensvattingconversie als de vattingadapter EF-EOS R, maar beschikt ook over een Lens Control Ring.