De beste tips voor het opnemen van bedrijfsvideo’s waardoor klanten blijven terugkomen

Videograaf Simeon Quarrie vertelt over zijn beste werkwijzen wanneer hij een video opneemt voor grote zakelijke klanten, van pre-productie tot eindresultaat.
Een man met een Canon Cinema EOS-camera op zijn schouder bij een rivieroever.

Filmmaker Simeon Quarrie gebruikt zowel foto's als video's om krachtige multimediaproducten te maken voor verschillende commerciële klanten. © Simeon Quarrie

Het maken van bedrijfsvideo's kan erg lonend zijn. Of je nu een promotiefilm maakt voor producten, content creëert voor intern zakelijk gebruik of content voor extern gebruik voor klanten: je beschikt over een groot aantal mogelijkheden om je vaardigheden te gebruiken en succes te boeken. Maar hoe kun je je het beste voorbereiden op de opnames? Zijn er klassieke fouten die je kunt vermijden?

"Wanneer ik werk met potentiële klanten, probeer ik altijd te begrijpen wat succes voor hen betekent", zegt filmmaker en fotograaf Simeon Quarrie. Simeon is tevens eigenaar van VIVIDA, een bedrijf dat meeslepende verhalen vertelt en met grote namen zoals Burberry en Google heeft gewerkt. "Ik vraag, 'Als we een geweldige video maken, welke effecten kan dit hebben?'"

Simeon zegt dat vele beginnende videograven de fout maken om tarieven vast te stellen op basis van tijd in plaats van waarde. "Je moet de toegevoegde waarde van jouw werk voor de klant kunnen kwantificeren", legt hij uit. "AIs jouw video bezoekers naar de website van een bedrijf trekt en dit leidt tot een hoge omzet, wat is dan de waarde daarvan? Wanneer je dit begrijpt, kan je makkelijker bepalen hoe je een bedrijf kan helpen succes te boeken. Ook zorgt dit voor een eenvoudiger gesprek wanneer je het gaat hebben over je tarieven."

Hieronder geeft Simeon zijn zeven beste tips voor het opnemen van bedrijfsvideo’s van topkwaliteit en voor het opzetten van een naadloos proces van pre-productie tot en met het eindresultaat.

1. Wees duidelijk over de scope

De productie van bedrijfsvideo’s kan snel complex worden, vooral als je werkt met grote bedrijven met vele geïnteresseerde stakeholders. Simeon adviseert de scope van het project vanaf het begin zo duidelijk mogelijk vast te stellen om te garanderen dat je hetzelfde voor ogen hebt als de klant en zo problemen in latere fases te voorkomen.

Hij raadt aan om aan het begin van elk project een overeenkomst op papier te zetten. "Als de scope daarna aanzienlijk wordt gewijzigd, kun je beslissen of de wijziging extra kosten met zich meebrengt", zegt hij.

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

"Je kunt vooraf ook wat in pre-productie maken dat duidelijk aangeeft wat de te leveren producten zullen zijn", zegt hij. "Hoeveel video’s zullen er worden gemaakt? Hoe lang zullen ze zijn? Het is belangrijk iets zwart op wit te hebben, al is het maar een beschrijving van één pagina van wat je gaat leveren."

Drie mannen nemen een scène op voor een bedrijfsvideo met een Canon EOS C700 FF-camera.

Simeon in actie met de Canon EOS C700 FF met grote sensor. Deze cinematografische krachtpatser bevat een 5,9K full-frame CMOS-sensor, werkt ruisdempend, heeft een breed kleurengamma en een groot dynamisch bereik met 15 stops voor prachtige beelden. © Simeon Quarrie

2. Kies de juiste uitrusting

"Je kunt bedrijfsvideo’s op de meeste camera’s opnemen, maar je moet enkele dingen in acht nemen", zegt Simeon. "Om te beginnen, ga je alleen opnemen? Hoe snel moet je werken? Sta je erg onder druk? Op basis van de antwoorden kan je vervolgens de juiste camera kiezen."

Vroeger maakte Simeon bedrijfsvideo’s met een camcorder, maar nu is hij overgestapt op het Cinema EOS System met de Canon EOS C200 en de Canon EOS C700 FF, waarbij hij de objectieven Cinema en EF gebruikt. De Canon EOS C200 heeft een compacte en veelzijdige body en legt scherpe beelden vast met 4K 50p. De camera biedt Simeon een balans tussen kwaliteit en gebruiksgemak. "Ik wil mooie productiewaarden, wat wazige scherptediepte maar met het gezicht nog in focus, voor zo min mogelijk werk", zegt hij.

"Het kiezen van een uitrusting die flexibel is, is een groot pluspunt", gaat Simeon door. "Met mijn Cinema EOS-camera's kan ik de ND-filters gebruiken als er veel licht is en ik buiten moet filmen. Ik kan meerdere microfoons gebruiken voor geluid en ik kan de Clear Scan-mogelijkheden gebruiken om de frequentie aan te passen als ik een TV-scherm in de achtergrond van een opname heb. Deze opties geven me de flexibiliteit met elke situatie om te gaan."

Een man neemt een dansles op met een Cinema EOS-camera op een gimbal.

Toen Simeon content creëerde voor een toonaangevende modeketen, vertrouwde hij op een lichaamssteun voor volledige bewegingsvrijheid tijdens het opnemen met een Canon EOS C700 FF. © Simeon Quarrie

3. Leg extra relevante beelden vast

Simeon gaat vaak naar een opname met één camera of twee overeenstemmende bodies. "Bij langdurige opnames, werk je meestal met één camera", zegt hij. Hij werkt alleen met een aparte camera voor extra opnames als er snelheid wordt gefilmd, "waarbij ik de camera op een gimbal moet plaatsen of speciale items moet bevestigen", legt hij uit.

"In plaats van een aparte camera voor B-beelden te gebruiken, neem ik vaak met dezelfde camera B-beelden op nadat de interviews zijn opgenomen", zegt hij. "Met B-beelden worden de punten die in de content worden genoemd vaak geïllustreerd, dus ik let altijd op en luister naar wat er tijdens de opnames van een interview wordt gezegd zodat ik daarna de juiste B-beelden kan opnemen."

Als de instructies een extra camera vereisen, kun je met twee overeenstemmende bodies naadloos van het ene naar het andere gezichtspunt overschakelen tijdens de opname van een interview, terwijl je de look van je B-beelden ook makkelijker kunt afstemmen.

Een close-up van een man die filmt met een Canon EOS C70-camera.

"Audio is vaak een zeer belangrijk aspect van zakelijke opdrachten", zegt Simeon, die de Canon EOS C70 en de bijbehorende RF-compatibele objectieven gebruikt tijdens opnames. "Als de audio en het beeld synchroon lopen tijdens het opnemen van een casestudy-interview, maakt het mijn leven een stuk makkelijker in de nabewerking. Daarom maak ik graag gebruik van de mogelijkheid een professionele microfoon direct op de camera aan te sluiten." © Simeon Quarrie

4. Neem geluid op van hoge kwaliteit

Als je bedrijfsvideo een interview bevat, moet je op een efficiënte manier audio opnemen van hoge kwaliteit. De camcorders uit de Canon XA- en XF-serie bevatten XLR-ingangen voor aansluiting van professionele microfoons. Volgens Simeon is achtergrondgeluid echter één van die dingen die je snel kunnen overrompelen tijdens opnames op locatie.

"Het geluid van de airconditioning of het open en dicht gaan van liften zijn dingen waar de klanten niet altijd aan denken", zegt hij. "Als je bij de receptie wilt opnemen, nemen de receptionisten daar om de twee minuten telefoongesprekken aan? Zijn er buiten wegwerkzaamheden aan de gang? Je besteed waarschijnlijk erg veel aandacht aan de beelden, maar als je met de klant rondloopt op de locatie en zoekt naar goede plekken om alles op te zetten, leg je camera dan eens neer en luister. Sta 30 seconden stil en kijk uit naar dingen die mogelijk kunnen storen."

Canon Cinema EOS cameras set up on tripods in a studio.

Professionele resultaten met de basisprincipes voor filmmakers

Van framerates en HDR tot codecs en composities – ontdek de zes gouden tips om meeslepende beelden vast te leggen.
Twee mannen achter de schermen tijdens een opname voor een bedrijfsvideo.

Bij het opnemen van een bedrijfsvideo is het belangrijk om te zorgen voor een rustige omgeving voor de personen die worden geïnterviewd. Vaak zijn ze het namelijk niet gewend voor een camera te staan. "Als ik iets zeg als: 'Maak je geen zorgen, dit wordt digitaal opgenomen dus we kunnen zo vaak opnemen als nodig is, neem gerust je tijd', dan zie ik dat mensen zich comfortabeler gaan voelen", zegt Simeon. © Simeon Quarrie

5. Haal het beste uit de personen die worden geïnterviewd

Wanneer je een bedrijfsvideo opneemt, heb je vaak te maken met mensen die het meestal niet gewend zijn om voor de camera staan. "Of je nu werkt aan een casestudy met een klant van jouw klant of met iemand binnen het bedrijf:de kans is groot dat zij zenuwachtig zijn wanneer ze worden gefilmd", zegt Simeon. "Telkens als ze iets verkeerd zeggen en je opnieuw moet beginnen met opnemen, zakt hun vertrouwen steeds verder weg. Het is jouw taak mensen op hun gemak te stellen.

"Doe je best om hen gerust te stellen door iets te zeggen als: 'Dat was echt goed, ik vond wat je daar zei geweldig, en weet je wat? Ik denk dat we alles hebben dat nodig is. Maar zou je het erg vinden om het nog één keer te doen en te zien of je deze zin erbij kunt zeggen?' Na verloop van tijd ga je dit soort dingen automatisch zeggen en gebruiken in elke opname."

Simeon stelt ook voor extra hulp in te roepen als er aspecten in de opname zijn waar je weinig ervaring mee hebt. "Als je een script moet leveren en je er te weinig ervaring mee hebt om het zelf te doen, kun je altijd een scenarioschrijver uitnodigen om deel te nemen aan de productie", zegt hij. "Vraag de schrijver hoe lang het duurt om een script van twee of drie minuten te schrijven en neem dat op in de totale kosten. En als je bijvoorbeeld geen mensen-mens bent, kun je iemand uitnodigen om het interview te doen."

Een man filmt met een Canon EOS Cinema-camera, omringd door kinderen die naar het apparaat kijken.

Simeon heeft voor zijn werk de hele wereld afgereisd en opnames gemaakt met verschillende Canon-camera’s, waaronder de Canon EOS-1D X Mark II (nu opgevolgd door de Canon EOS-1D X Mark III). De EOS-1D X Mark III is een veelzijdig werkpaard voor het maken van zowel foto’s als video’s en beschikt over 20,1 MP, 20 fps met deep learning-AF, 5,5K RAW en opnames in 4K 60p. © Simeon Quarrie

6. Gebruik een duidelijk evaluatieproces

Het is belangrijk je evaluatieproces op papier te zetten om te voorkomen dat je eindeloze bewerkingen en aanpassingen gaat maken voor een zakelijke klant. "Wat je aan het begin duidelijk moet aangeven is wat jouw verwachtingen en beperkingen zijn", zegt Simeon. "Je kunt de klant bijvoorbeeld uitleggen dat er twee wijzigingsronden mogelijk zijn. Vraag de klant de video te bekijken en zo veel mogelijk feedback te geven. Vervolgens verwerk je dit en plan je daarna nog een ronde in. Je kunt aangeven dat je na deze twee ronden met alle plezier meer kunt doen, maar dat je extra uren in rekening zal brengen."

Simeon adviseert technologie te gebruiken om het evaluatieproces te stroomlijnen. "Er zijn platforms voor het hosten en delen van video’s met een evaluatiefunctie waarmee personen een video kunnen afspelen en op verschillende momenten kunnen klikken om opmerkingen achter te laten. Dat werkt zeker makkelijker dan het ontvangen van een e-mail vol tijdscodes."

Een man houdt een Cinema EOS-camera op een statief vast op zijn schouder in een rustige straat.

Simeon adviseert je het succes van je video’s bij te houden. "Analyseer bijvoorbeeld of de activiteit op de sociale media van de klant toeneemt nadat je video is gepubliceerd. Of misschien gebruikt het salesteam van de klant deze video nu omdat deze consistent alles uitlegt. Met dit soort informatie kan je je waarde kwantificeren voor jouw volgende potentiële zakelijke klant", zegt hij. © Simeon Quarrie

7. Denk op de lange termijn

"Het mooie van het werken in zakelijke omgevingen, is dat het zelden één enkele opdracht betreft", zegt Simeon. "Mijn eerste projecten waren video’s waarin mensen praatten, maar al snel ontwikkelde de relatie zich en mocht ik een film maken over het merk voor die klanten. Ineens ging ik van het opnemen van een bedrijfsvideo naar het maken van reclame met esthetiek die meer voor TV was bedoeld."

Om zulke relaties op te bouwen, raadt Simeon aan de doeltreffendheid bij te houden van video’s die jij hebt gemaakt voor een klant. "Met het leveren van het eindresultaat ben je niet klaar met je werk. Om echt succes te boeken voor de klant, en eigenlijk ook voor jouw bedrijf, moet je doorzetten en zien hoe goed de video werkt. Tot welke positieve effecten heeft de video geleid?"

Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

Goedgekeurd door Netflix: Cinema EOS-camera's van Canon

Van de EOS R5 C tot de EOS C500 Mark II: ontdek hoe de Cinema EOS-serie voldoet aan de opnamenormen voor Netflix Originals.

Met een beperkt budget opnamen maken met de Canon EOS R

Filmmaker Simeon Quarrie vertelt hoe filmmakers met de kleinste Cinema EOS-camera meer kunnen doen met minder.

Het nut van een videocamera voor journalisten

Journaliste en filmmaakster Elisa Iannacone over wat zij belangrijk vindt aan een camera en haar ervaringen met de EOS C70 en de XA55.

EOS C70 and EOS C300 Mark III: DGO-camera’s met elkaar vergeleken

Beide Cinema EOS Camera’s hebben Canon’s innovatieve 4K Super 35mm Dual Gain Output-sensor, maar wat zijn de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen beide?

Get the newsletter

Click here to get inspiring stories and exciting news from Canon Europe Pro