WILDLIFE

Een jungleavontuur: kolibries fotograferen in het regenwoud

Ontdek hoe Maxime Aliaga de Canon EOS R5 gebruikte om een van de kleinste vogels in het regenwoud vast te leggen bij weinig licht en waarom hij graag helemaal opgaat in de natuur.
Een kolibrie zweeft in de lucht naast een hangende bloem.

Tijdens een reis naar Peru kwam wildlifefotograaf Maxime Aliaga wel dertig verschillende soorten kolibries tegen en maakte hij enkele geweldige foto's, zoals deze van een vliegende zwaardkolibrie (Ensifera ensifera). Gefotografeerd met een Canon EOS R5, een Canon-vattingadapter EF-EOS R, een Canon EF 600mm f/4L IS III USM-objectief en een Canon Extender EF 1.4x III ingesteld op 840mm, 1/1250 sec, f/5.6 en ISO2000. © Maxime Aliaga

Bij 'regenwoudfotografie' denk je misschien al snel aan slangen die over de bosbodem glijden, boomkikkers die op felgroene bladeren zitten of orang-oetangs die hoog boven de grond door de bomen slingeren. Maar wist je dat kolibries ook in het regenwoud leven?

Het excentrieke vliegpatroon, de snel bewegende vleugels, soms tot wel 80 slagen per seconde, en een spanwijdte van zo'n 10 centimeter maken het van oudsher een uitdaging om de kolibrie te fotograferen, zelfs voor ervaren vogelfotografen. Met oudere camera's was het vaak moeilijk om scherp te stellen op deze schichtige, snel bewegende vogels, maar wildlifefotograaf en Canon Ambassador Maxime Aliaga zegt dat Canon's EOS R System zijn werk compleet heeft veranderd.

Maxime staat bekend om het vastleggen van de schoonheid van de natuur en als voorvechter van natuurbehoud, een passie die hij graag met de wereld deelt. Op een recente reis naar het Amazoneregenwoud lukte het hem om haarscherpe foto's van kolibries te maken met behulp van de beeldstabilisatie en snelle, nauwkeurige autofocus van zijn Canon EOS R5 en RF-objectieven.

"Het EOS R System is een revolutie", zegt hij. "Het heeft het makkelijker gemaakt om de perfecte foto te maken."

De uitdagingen van regenwoudfotografie

Voor Maxime is het belangrijk dat zijn apparatuur in alle omstandigheden werkt, of het nu de tropische hitte van de jungle is of de stof van de woestijn. Hij hecht vooral aan de mogelijkheden om te fotograferen bij weinig licht, maar om bewegende dieren te fotograferen, zoals vliegende vogels, zijn ook korte sluitertijden belangrijk.

In het regenwoud kreeg hij met al deze uitdagingen te maken. Zijn apparatuur moest de hoge temperaturen en luchtvochtigheid weerstaan en kunnen omgaan met de schaduwachtige omgevingen door het bladerdak. Gelukkig is de EOS R5 waterbestendig en geschikt voor temperaturen tot 40 °C en 85% luchtvochtigheid.

"Meestal is er in het bos heel weinig licht, dus bij het instellen van mijn camera is de ISO een hele belangrijke parameter", zegt Maxime. "Vroeger kon ik niet hoger gaan dan ISO800. Ik kan nu zo veel hoger gaan en dat heeft me een nieuw perspectief gegeven bij het fotograferen."

De autofocus van de EOS R5 werkt in licht met waarden tot wel EV -6. Dit betekent dat ik zelfs als het vrijwel donker is automatisch kan scherpstellen op onderwerpen.

Het Never Break Your Flow-logo van het EOS R System.

Jij staat centraal. Voor jou.

Het bekroonde EOS R System biedt een zeer intuïtieve benadering van fotografie en video, die naadloos met je samenwerkt zodat jij je kunt blijven concentreren op je onderwerp en je vakgebied.
Een kolibrie zit op een tak, met het vervaagde regenwoud op de achtergrond.

De autofocus van de Canon EOS R5 gebruikt deep-learning AI waarmee het gezicht en de ogen van een onderwerp nu veel nauwkeuriger kunnen worden herkend en gevolgd. De volgfunctie werd hier gebruikt om de Goulds juweelkolibrie (Heliodoxa aurescens) vast te leggen, maar kan ook worden gebruikt voor honden, katten en zelfs gemotoriseerde voertuigen. De functie werkt met RF-objectieven of EF-objectieven en een EF-EOS R-adapter. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon EF 600mm f/4L IS III USM-objectief, ingesteld op 1/500 sec, f/4 en ISO1600. © Maxime Aliaga

Automatische scherpstelling met oogdetectie: een nieuw tijdperk

Volgens Maxime komen de autofocusmogelijkheden van de EOS R5 vooral van pas bij het fotograferen van snel bewegende dieren, zoals kolibries. Zodra hij het dier ziet, drukt hij op de knop AF-On en de AF-dierenoogdetectie van de EOS R5 stelt dan direct scherp op de ogen van het dier. Hij laat vervolgens de apparatuur het werk doen, zodat hij zich volledig kan focussen op zijn onderwerp en zijn werk.

"Het is heel uitdagend om foto's te maken van kolibries, omdat ze heel snel alle kanten op bewegen", zegt hij. "Maar nu hoef ik alleen maar de focuszone te selecteren en de camera doet de rest. De oogdetectie-AF werkt gewoon, zelfs voor kolibries."

Maxime raakte tijdens andere shoots van vogels onder de indruk van de mogelijkheden van de oogdetectie-AF. Hij noemt de functie het begin van een nieuw tijdperk in fotografie.

"Ik was in Spanje om enkele zeer zeldzame arenden te fotograferen. Ik kon deze prachtige vogels vastleggen met de AF-dierenoogdetectie. Alle twintig foto's waren haarscherp. Ik stond er echt versteld van. Vroeger lukte het me nooit om dat soort foto's te maken, maar dat was nou eenmaal onderdeel van het proces."

De geavanceerde technologieën en functies in de EOS R System-camera's geven je nog meer mogelijkheden, zelfs met de EF-objectieven die je al hebt. Maxime zegt dat de mogelijkheden van het EOS R System hem hebben doen besluiten om sommige shoots nog eens te herhalen. "Ik wil teruggaan naar bepaalde plekken waar ik eerder foto's heb gemaakt en wat nieuwe, creatievere dingen uitproberen. Nu heb ik de mogelijkheden om dat te doen."

Maxime vindt het tijdens expedities in het regenwoud maar moeilijk om te slapen, ondanks dat het fysiek erg veel van hem vraagt. Hij zegt dat hij het lastig vindt om 's avonds te ontspannen, omdat hij weet dat er buiten een hele wereld te ontdekken is. Vaak gaat hij daarom met zijn camera en een macro-objectief op pad, op zoek naar insecten en boomkikkers. Hij zegt: "Ik ga graag 's nachts op pad, want het is een hele andere wereld. Alle soorten die je overdag hebt gezien slapen nu en de nachtdieren zijn actief."

Een buizerd met gespreide vleugels staat op het punt om weg te vliegen van een tak.

De beste camera's en objectieven van Canon voor wildlifefotografie

Wildlifefotografen Marina Cano, Markus Varesvuo en Dani Connor vertellen over hun favoriete apparatuur om verbluffende foto's van de natuur te maken.
Een orang-oetan omgeven door groene bladeren. Het dier is zichtbaar is door een opening in het gebladerte van het bos.

Maxime is gek op de verschillende regenwouden over de hele wereld en de geweldige diversiteit aan dieren ze herbergen. "Het is fantastisch. Al die verschillende soorten die samenleven in een goed gebalanceerd ecosysteem. Alles komt bij elkaar", zegt hij. Hij staat bekend om zijn foto's van de schuwe orang-oetan in zijn natuurlijke habitat. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief, ingesteld op 400mm, 1/640 sec, f/5.6 en ISO5000. © Maxime Aliaga

Een wimpelstaart (Nemoptera bipennis) vliegt door de lucht en is scherp zichtbaar tegen een vervaagde achtergrond.

Maxime geniet van het onbekende en houdt ervan om te worden verrast door de natuur. Hij zegt dat je je bij dit werk onmogelijk kunt vervelen. "Het is ontzettend leuk om zo veel verschillende soorten te ontdekken: een gekke vlinder, een kleurrijke vogel, een kleine kikker." Hij probeert de schoonheid van alle dieren vast te leggen, hoe groot of klein ze ook zijn. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objectief ingesteld op 1/8000 sec, f/3,5 en ISO200. © Maxime Aliaga

Razendsnelle bewegingen en de kleinste details vastleggen

Maxime gebruikt sluitertijden tot wel 1/8000 sec om kolibries te fotograferen. "Ik gebruik een korte sluitertijd omdat je hun beweging moet vastleggen", zegt hij. Naast deze korte sluitertijd kan hij met de EOS R5 ook tot wel twintig frames per seconde vastleggen dankzij de elektronische sluiter. "Ik kan nu foto's maken van kolibries die voorheen niet mogelijk waren. Ik ben altijd weer onder de indruk als ik mijn foto's bekijk", zegt hij.

De CMOS-sensor van 45 MP en met hoge resolutie van de EOS R5 is perfect voor het vastleggen van de allerkleinste details. Dankzij de geavanceerde in-body beeldstabilisatie (IBIS), met tot wel 8-stops beeldstabilisatie met compatibele RF-objectieven, kan Maxime bij zonsopgang en -ondergang vanuit de hand wildlife fotograferen bij weinig licht en met langere sluitertijden. De resultaten zijn alsnog haarscherp.

Vanuit de hand fotograferen kan zelfs een voordeel zijn bij weinig licht, aldus Maxime. Doordat je je beter kunt verplaatsen, is het makkelijker om je camera richting de dichtstbijzijnde lichtbron te richten.

Een close-up van een vliegende kolibrie met uitgestrekte vleugels, die zijn vervaagd door de beweging.

Om zulke snel bewegende dieren als deze bronsstaartsaffierkolibrie (Chrysuronia oenone) vast te leggen, gebruikte Maxime een korte sluitertijd en fotografeerde hij met het objectief helemaal open. De geringe scherptediepte vervaagt de achtergrond en zorgt ervoor dat de focus volledig op het onderwerp komt te liggen. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon EF 600mm f/4L IS III USM-objectief, ingesteld op 1/500 sec, f/4 en ISO2000. © Maxime Aliaga

Fotografie en emotie

Voor Maxime is fotografie meer dan een passie en een carrière. "Fotografie is een soort therapie", zegt hij. "Het is natuurlijk mijn werk, maar het is ook een excuus voor mij om de natuur in te trekken. Ik wil foto's maken."

Tijdens de eerste dagen van een expeditie maakt Maxime geen foto's. Hij wil namelijk eerst helemaal opgaan in de omgeving. Hij observeert de dieren en hoe ze met elkaar omgaan. Pas als hij zich verbonden voelt met de omgeving pakt hij zijn camera erbij. Voor Maxime draait het hele proces om emotie: hij moet een band voelen met zijn locatie en onderwerp.

"Het voelt dan alsof ik niet meer besta", legt hij uit. "Ik ben gewoon onderdeel van de natuur. Ik ben omgeven door de natuur. Ik ben de natuur. En alleen dan, wanneer ik een band met de dieren heb, kan ik foto's maken. Ik heb die emotie nodig, want wildlife is een andere wereld."

Tamzin Wilks

De uitrusting van Maxime Aliaga

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Camera

Canon EOS R5

Wat je ook fotografeert, hoe je het ook fotografeert, met de EOS R5-systeemcamera kun je als nooit tevoren je creativiteit de vrije loop laten. "Ik vind gewicht belangrijk en deze body is licht", zegt Maxime. "Het kunnen volgen van onderwerpen is gewoonweg super en dankzij de prestaties bij weinig licht kan ik nu foto's maken die drie jaar geleden onmogelijk waren."

Lenzen

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Dit compacte, hoogwaardige 100-400 mm zoomobjectief is ideaal voor sport-, actie en wildlifefotografie. "Wanneer je uren door de bossen loopt, heb je een heel licht objectief nodig met een goede brandpuntsafstand voor onderwerpen op grotere afstand", aldus Maxime.

Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM

Hoogwaardig superteleobjectief uit de L-serie met 4-stops beeldstabilisatie (3 modi), ideaal voor allerlei soorten actiefotografie. "Ik vind dit een fijn objectief vanwege de scherpte en hoge kwaliteit van de foto's, en de prachtige bokeh die het produceert", vertelt Maxime.

Canon EF 600mm f/4L IS III USM

Een lichtgewicht 600mm f/4-objectief levert uitstekende beeldkwaliteit en gepolijste professionele prestaties. Met 5-stops beeldstabilisatie kun je uit de hand fotograferen, zodat je sneller kunt reageren.

Accessoires

Canon-vattingadapter EF-EOS R

Gebruik EF- en EF-S-objectieven op EOS R System-camera's, zonder in te leveren op kwaliteit of functionaliteit. De Control Ring-vattingadapter EF-EOS R voegt een instelbare Control Ring toe zoals die op RF-objectieven. De vattingadapter EF-EOS R met drop-in filter voegt de mogelijkheid toe om drop-in filters te gebruiken. Het is dan niet nodig om filters voor een objectief te bevestigen, wat bijzonder handig is bij groothoekobjectieven met een groot voorste objectiefelement.

Canon Speedlite 600EX II-RT

Deze krachtige flitser is ontworpen voor het maken van opnamen met snelle framerates en presteert in de meest veeleisende situaties. Maxime: "Wanneer ik in het regenwoud ben, heb ik een Speedlite bij me, omdat die echt een verschil kan maken voor het fotograferen van macro-onderwerpen bij weinig licht."

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro