ARTIKEL
15 termen voor het printen van foto's die elke professional moet weten
Nieuw op het gebied van het printen van foto's of je kennis opfrissen? Lees de handige handleiding van Canon met de nuttigste termen voor fotoprinters.
ARTIKEL
Goede fotoprints maken met een Canon-fotoprinter zoals de Canon imagePROGRAF PRO-300 is niet zo moeilijk als je wellicht denkt. Door te tijd te nemen om proofs te maken, kun je de kleuren in je print verfijnen en perfectioneren zodat ze voldoen aan professionele standaarden. Dat betekent niet dat je papier en inkt hoeft te verspillen om talloze testprints te maken. De Canon Professional Print & Layout-plug-in (PPL) is een krachtig programma met innovatieve functies voor soft-proofing en hard-proofing, zodat de geprinte foto overeenkomt met wat je op het scherm ziet.
De soft-prooftingoptie is wellicht de krachtigste functie. Hiermee simuleer je niet alleen de fysieke weergaveomstandigheden, inkten en effecten bij verschillende soorten papier op het scherm, maar de app doet het ook nog eens automatisch als je het betreffende Canon-papier en de printkwaliteitsinstellingen kiest. PPL werkt ook met papier van andere leveranciers en aangepaste profielen.
Om de foto op het scherm en de geprinte foto zo goed mogelijk overeen te laten komen, is de enige vereiste dat je een workflow met kleurbeheer volgt en een gekalibreerde monitor gebruikt. Met de juiste weergaveomstandigheden kun je met soft-proofing zeer nauwkeurige resultaten halen.
PPL heeft ook een krachtige functie voor hard-proofing waarmee je een testprint met een reeks miniaturen van je foto kunt maken. Je kunt deze functie gebruiken om de helderheid, de kleurbalans en het contrast te bekijken voordat je de miniatuurafbeelding kiest met het beste resultaat. Je hoeft alleen maar het bijbehorende referentienummer te noteren en in voeren in PPL. Vervolgens worden hier de correcte instellingen toegepast voor je uiteindelijke print.
Suhaib Hussain, printexpert en Product Manager Professional Printers and Software bij Canon Europe, deelt hier zijn advies over het werken met soft- en hard-proofs van je foto's om de beste resultaten met je gekozen fotopapier te behalen.
Soft-proofing in Canon's Professional Print & Layout-applicatie simuleert op het scherm hoe je foto eruitziet op je gekozen fotopapier. Met deze relatief onbekende functie kun je zowel tijd als uitgaven aan inkt en papier besparen, in het bijzonder als je hebt gemerkt dat je foto's op het scherm en de print aanzienlijk verschillen.
"Soft-proofing draait om het garanderen van de kleurintegriteit, dus dat de foto wordt geproduceerd zoals jij 'm ziet", legt Suhaib uit. "Bij digitaal printen gebeurt vaak het volgende: je hebt een foto gemaakt en hard gewerkt om de foto te bewerken, maar na het printen blijkt dat er problemen zijn met de kleuren of dat de helderheidsniveaus niet overeenkomen. Wat je op het scherm ziet, zie je niet terug in de print en dat kan zeer frustrerend zijn, vooral voor mensen die nog niet zo lang foto's printen."
Voordat je met soft-proofing begint, is het volgens Suhaib belangrijk dat je alle gewenste kleur- en tintaanpassingen aan je foto hebt doorgevoerd. Dit kun je doen met Canon's Digital Photo Pro (DPP)-applicatie of een ander beeldbewerkingsprogramma. Professional Print & Layout werkt als zelfstandige app of als een plug-in voor de bekendste beeldbewerkingssoftware.
Om vervolgens met soft-proofing het papier, de inkt en de weergaveomstandigheden correct te simuleren, ga je verschillend te werk afhankelijk van het soort fotopapier dat je gebruikt: Canon-fotopapier of een ander soort.
1. Selecteer het Canon-papier of de externe ICC-profielen
Professional Print & Layout bevat een ingebouwde bibliotheek met ICC-profielen voor Canon-papiersoorten. Zodra je op het tabblad General Settings in het vervolgkeuzemenu Media Type het papier kiest, laadt het programma het juiste profiel. Dit betekent dat de app de eigenschappen van het papier kent, zoals reflectiviteit en inkt-absorptievermogen, en de uitvoerinstellingen hier aan aanpast, zowel voor het printen als de soft-proofing op het scherm.
"Canon heeft het heel eenvoudig gemaakt", zegt Suhaib. "Je hoeft alleen maar je papierinstellingen op te geven zodat de software weet welk papier je gebruikt en soft-proofing in te schakelen door het vakje onder de fotopreview aan te vinken. Je hoeft geen profielen te downloaden, die zijn al geïntegreerd."
Als je papier van een andere fabrikant gebruikt, moet je het juiste ICC-profiel selecteren. Dit kun je meestal rechtstreeks downloaden van de website van de fabrikant. Na installatie zijn deze externe profielen beschikbaar in Professional Print & Layout: selecteer op het tabblad Colour Management eerst Use ICC Profile uit het vervolgkeuzemenu Colour Mode en selecteer vervolgens het gewenste profiel in het vervolgkeuzemenu Printer Profile.
2. Pas een workflow met kleurbeheer toe
Soft-proofing is een handige en veilige optie voordat je inkt en papier gebruikt, maar volgens Suhaib is het belangrijk dat je eerst je monitor kalibreert. "Bij nieuwe monitors of laptops zijn de standaard helderheidsniveaus meestal te hoog, en ook bij de instelling voor de kleurtemperatuur is dit vaak het geval. Canon raadt je aan je monitor te kalibreren op basis van de verlichting in je omgeving."
Idealiter komen de luminantie en het witpunt van de weergaveomstandigheden overeen met de monitorinstellingen, de verlichting nabij je monitor (gebruikt ter referentie) en de verlichting van de plek waar je de print wilt tonen.
3. Maak kleine aanpassingen
Als je al een workflow met kleurbeheer gebruikt en je het juiste papier hebt gekozen in Professional Print & Layout, dan is het verschil tussen de foto op het scherm en de gesimuleerde soft-proof waarschijnlijk erg klein. Suhaib legt uit: "Het kleurengamma van een geavanceerde monitor met een breed gamma is meestal groter dan het kleurengamma van de printer, dus kan het zijn dat de print alsnog niet overeenkomt met wat je op de monitor ziet."
In dit geval stelt Suhaib voor om in je beeldbewerkingsprogramma een aantal aanpassingen te maken aan een kopie van je foto. Vervolgens voer je in Professional Print & Layout het hele proces opnieuw uit met de aangepaste foto. De aanpassingen die je moet doen, zullen in grote mate afhangen van het papieroppervlak. Op mat papier moeten sommige schaduwen misschien wat donkerder worden gemaakt, een effect dat je kunt bereiken door de curven iets aan te passen.
Een andere mogelijkheid is om een hard-proof te maken met de functie Pattern Print in Professional Print & Layout. Dit is vooral interessant voor iedereen die het printen nog onder de knie probeert te krijgen. "Je kunt best veel parameters aanpassen bij het bewerken in PPL, maar met hard-proofing wordt het allemaal automatisch voor je gedaan", zegt Suhaib.
1. Gebruik Pattern Print om de helderheid en kleur te verfijnen
Bij hard-proofing maak je een testprint met de functie Pattern Print van PPL, een eenvoudige en betrouwbare methode om de kleurweergave in je fotoprints te optimaliseren.
"Met de optie Pattern Print print je een pagina met meerdere miniatuurversies van je foto in verschillende variaties", zegt Suhaib. "Je kunt twee parameters gebruiken om te variëren: kleur, of helderheid en contrast. Bij de kleurvariatie worden de cyaan-, magenta- en geeltinten van de foto aangepast. En als je voor helderheid en contrast kiest, krijg je dus verschillende variaties van helderheids- en contrastniveaus.
"De miniatuurfoto in het midden is de standaardfoto die wordt geprint als je voor het ICC-profiel kiest. De andere foto's met verschillende cyaan-, magenta- en geeltinten laten zien hoe de foto eruit zou zien als deze wat warmer of koeler zou zijn", gaat hij verder. "Je kunt de grootte van deze printproof ook wijzigen, bijvoorbeeld A4 in plaats van A3. Zo bespaar je papier."
2. Consistente resultaten garanderen
Met Pattern Print krijg je een goed idee van het uiteindelijke resultaat voordat je meer inkt en papier gebruikt. Volgens Suhaib kan dit vooral van pas komen als je prints maakt voor veeleisende klanten. "Voordat je gaat printen, kun je het overzicht met miniatuurfoto's naar de klant sturen en deze vragen om een favoriete versie te kiezen", zegt hij.
Zodra er een keuze is gemaakt door jou of de klant, kun je op een hele eenvoudige manier dezelfde printinstellingen instellen voor je foto. "Onder elke miniatuur staat een regel met tekst. Je hoeft alleen maar deze waarden in te voeren", zegt Suhaib. "Bij de print op volledige grootte wordt vervolgens hetzelfde kleurprofiel toegepast als dat in de miniatuurfoto."
Canon’s Professional Print & Layout-applicatie maakt het printproces op deze manier niet alleen eenvoudiger, maar helpt je ook tijd en geld te besparen doordat je geen dure inkt en papier hoeft te verspillen aan het maken van testprints.
Suhaib: "Bij het printen wil je niet te veel gedoe. De functies voor soft- en hard-proofing vereenvoudigen het printproces en maken het een stuk makkelijker om foto's te printen die overeenkomen met wat je op je scherm ziet."
Geschreven door
ARTIKEL
Nieuw op het gebied van het printen van foto's of je kennis opfrissen? Lees de handige handleiding van Canon met de nuttigste termen voor fotoprinters.
ARTIKEL
Printspecialist Jay Sinclair laat familiefotograaf Helen Bartlett zien hoe ze haar foto's kan omzetten in fantastische zwart-witprints.
ARTIKEL
Bruidsfotograaf Sanjay Jogia legt uit hoe hij met een imagePROGRAF PRO-300 prachtige prints maakt van 8K-videomateriaal dat is opgenomen met een Canon EOS R5.
ARTIKEL
Printspecialist Jay Sinclair van Canon onthult de vijf meestvoorkomende printfouten en legt uit hoe je ze kunt voorkomen.
Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro