Contentcreator Harry Seaton begon zelf met het opnemen van content van straatartiesten voor video's voor sociale media toen hij nog maar 16 jaar was. Nu is hij, na de lancering van twee bureaus voor mediamarketing, een expert in het produceren van strategische en creatieve content op uiteenlopende socialemediaplatforms.
Hij deelt hier zijn tips voor het maken van professionele videocontent voor sociale media.
ARTIKEL
Video's maken voor sociale media – strategie, technieken en uitrusting
Creatieve controle
Voordat ze ook maar iets filmen, is het vandaag de dag belangrijk dat videomakers een goed begrip hebben van de markt waarop ze actief zijn. Harry legt uit dat de creatieve relatie tussen videomakers en hun klanten vloeiender is geworden, maar dat er nog steeds uitdagingen zijn voor iedereen die op zoek is naar creatieve controle. "Veel marketingmanagers gebruiken sociale media, en dat betekent dat ze filmmakers zien als mensen die bijna alles doen, van het vinden van ideeën tot het creëren van resultaten," legt hij uit. "Maar voor klassieke merken, en met name in lastige bedrijfstakken zoals de financiële sector, zijn de instructies nog steeds strikt."
Harry raadt mensen die hopen dat ze van begin tot eind betrokken zijn bij het creatieve proces aan te zoeken naar werk voor start-ups. "Die hebben vaak genoeg geld om een belangrijke klant te zijn en zijn vaak ook wat opener."
Maar werken met klassieke merken hoeft niet per se ten koste te gaan van de creatieve invloed. "De beste manier om erachter te komen hoe open ze zijn voor nieuwe ideeën is door meteen vanaf het begin al aanbevelingen te doen", zegt hij. "Of dat nu gaat om iets eenvoudigs als de manier waarop je opnamen corrigeert of om de creatieve richting – je moet daar meteen vanaf het allereerste begin duidelijkheid over hebben."
Een publiek opbouwen
Het traject van content voor sociale media begint met een mindset waarin het platform centraal staat. "Als het gaat om merken, kun je het best teruggaan naar het begin en nadenken over basisklantprofielen," aldus Harry. "Daarna kun je denken 'dat is het type persoon dat vaak Instagram gebruikt, dus ik moet ervoor zorgen dat de video's die ik maak vierkant zijn, dat er meerdere verschillende cuts zijn, dat ze niet meer dan 60 seconden duren en dat ik misschien ook een versie van 15 seconden voor Instagram maak'."
Er bestaat geen vaste formule voor een succesvolle campagne met content voor sociale media, maar Harry is ervan overtuigd dat transparantie steeds weer voor vooruitgang zorgt. "Er bestaat op dit moment een enorme trend om bedrijven op te bouwen in het publieke domein," vertelt hij. "Veel CEO's en oprichters van start-ups hebben nu een publieksgericht profiel, waarin ze het hebben over alles wat zich achter de schermen afspeelt. Sommige grotere merken gaan dit nu ook wat meer doen. Laat zien wat er achter de schermen gebeurt, hoe bepaalde dingen precies worden gemaakt, omdat daar erg veel belangstelling voor is."
De juiste apparatuur kiezen
Voor Harry gaat het bij de juiste uitrusting helemaal om de functionaliteit. "Kan ik dingen naar mijn smartphone sturen? Start het snel op? Heeft het goede automatische scherpstelling? De Canon EOS R5 en EOS C70 hebben het allemaal", zegt hij.
Voor social-first-content is het soort veelzijdigheid nodig dat je kunt krijgen met een hybride camera zoals de EOS R5. "Als je iets voor een klant maakt dat ze gemakkelijk op tv zouden kunnen gebruiken en dat kan worden opgesplitst in video voor sociale media zonder dat dit te veel vergt van de CPU van hun computer, én je kunt ook nog eens fantastische foto's voor de opdracht maken, dan heb je echt alles wat je je kunt wensen," aldus Harry.
Het andere grote voordeel van de EOS R5 is de snelheid en wendbaarheid van de camera op de set. "Tijdens shoots kun je veel opnamen missen wanneer er mensen bij betrokken zijn en alles heel snel gebeurt", gaat hij verder. "De set-up kan je ergste nachtmerrie zijn. Bij de EOS R5 heb je dit soort problemen niet omdat hij compact is, en mogelijkheden voor in-body beeldstabilisatie (IBIS) en het volgen van je onderwerpen biedt."
Heb je Canon-apparatuur?
De Canon EOS C70 is Harry's ideale camera voor iets langere content voor sociale media, zoals zijn werk voor muziekvideo's. "Ik denk dat het voor veel professionele filmmakers niet makkelijk is om het verschil te zien tussen opnamen die zijn gemaakt met EOS C70 en opnamen met een camera die meer dan € 50.000 kost als die door de juiste persoon wordt gebruikt en de beelden op de goede manier worden gecorrigeerd", zegt hij.
Voor Harry zijn de ingebouwde ND-filters van de EOS C70 zonder enige twijfel de beste functie: "Je hoeft geen opnamen meer te missen omdat je buiten bent en het licht verandert. Als je in een studio bent en de zon plotseling door het raam binnenvalt, kun je net iets moois missen. Het feit dat je op een paar knoppen kunt drukken en alles er dan precies zo uitziet als je wilt, wordt echt niet genoeg gewaardeerd."
Als het gaat om objectieven gebruikt Harry het liefst de Canon RF 28-70mm F2L USM. Als zelfverklaard 'filmer met één objectief', vindt hij dat dit objectief kan voldoen aan al zijn wensen op het gebied van brandpuntsafstanden. Hij vertelt dat de IBIS in de EOS R5 fantastisch werkt met het objectief, zodat hij zich op de opname kan concentreren zonder zich zorgen te hoeven maken over tijdrovende aanpassingen tijdens de postproductie.
De juiste instellingen kiezen
Als het gaat om camera-instellingen heeft Harry een paar eenvoudige regels. "Als je een Canon-camera gebruikt en de kleuren heel mooi zijn, kun je volgens mij het beeldprofiel het beste uitgeschakeld laten," zegt hij. "Als ik buiten ben en handmatige belichting heel frustrerend kan zijn, stel ik meestal alles af op mijn diafragma, zodat ik een heel mooie scherptediepte kan aanhouden. Ik gebruik Diafragmavoorkeuze met een kortere sluitertijd. Ik weet dat er een soort taboe rust op een korte sluitertijd en dat mensen die graag lang willen houden om een bioscoopuitstraling te krijgen, maar ik vind het juist prettig om later te kunnen overschakelen naar een heel vloeiende, langere modus omdat je zoveel gegevens hebt vastgelegd."
Bij vrijwel alles wat Harry doet, komt het neer op efficiëntie. Het aspect ratio van de Super 35mm, zoals op de EOS C70, is precies wat hij nodig heeft. "Vanwege de aard van socialemediavideo's ben je misschien het ene moment op een bepaalde plek aan het filmen en sta je kort daarna met je camera in een piepklein kamertje. Ik film met Super 35mm en een zoomobjectief, zodat ik klaar ben voor elke situatie," zegt hij. Met de full-frame EOS R5 hebben gebruikers de keuze uit filmen met een 1.6x crop, met een formaat dat vergelijkbaar is met dat van de Super 35mm, en met framerates tot maar liefst 59,94 fps.
"Mijn favoriete aangepaste knop is de focuszoom," vertelt Harry. "Ik zoom tijdens het filmen voortdurend in om ervoor te zorgen dat het onderwerp perfect is scherpgesteld. Als ik content voor sociale media film die ook als reclame op een groot scherm te zien zal zijn, wijs ik soms aangepaste instellingen voor beeldprofielen toe. Op die manier kan ik Canon Log in- en uitschakelen en hoef ik geen beeldprofiel te gebruiken als de lichtomstandigheden steeds veranderen en ik weet dat ik een opname tijdens de postproductie moet bewerken."
De voordelen van het gebruik van Canon RF-objectieven voor video
Rekening houden met de postproductie
Harry legt uit dat social-first een verticale wereld is en dat het belangrijk is om verticaal te filmen in plaats van je materiaal bij te snijden tijdens de postproductie. In het laatste geval "zul je je altijd aan jezelf ergeren omdat je alles voor een horizontale opname hebt opgezet om bepaalde dingen in beeld te krijgen die je daarna bij het bijsnijden alsnog verliest. Als je horizontaal filmt, krijg je je onderwerpen niet schouder aan schouder. Tijdens het bijsnijden moet je dan dus steeds schakelen van de hoek van de ene persoon naar de hoek van de andere persoon – je hebt ze nooit samen in beeld."
Harry denkt ook dat het een voordeel kan zijn om B-beelden apart op te nemen. "Ik splits het graag op in tweeën. Je kunt je dan beter concentreren op wat je met de B-beelden wilt bereiken. Met A-beelden kun je belangrijke momenten missen als je probeert A- en B-beelden tegelijk te maken."
Professionele perfectionisten vinden dit laatste advies van Harry misschien moeilijk te accepteren, maar het is wel heel nuttig voor een sector waarin output constant moet zijn. "4K is niet zaligmakend. Het is een fantastische functie als je tijd hebt of als je een tutorial maakt, waarmee je jezelf extra ruimte geeft om bij te snijden zonder kwaliteitsverlies", legt hij uit. "Maar als ik content voor sociale media maak en dat snel doe, kies ik altijd voor 1080p. En daarom is Canon zo goed: de kleuren zijn direct uit de camera fantastisch, dus je kunt de bestanden klein houden en toch nog steeds geweldige kwaliteit krijgen omdat de camera zo krachtig is."
Tips voor postproductie
Harry voegt tijdens de postproductie vaak slow motion toe met behulp van Adobe Premiere Pro.* "Voor mij is het opbouwen van een project in geneste sequenties een van de handigste functies, omdat het vaak heel rommelig kan worden – vooral als je werkt met enorm veel verschillende clips," vertelt hij. "Soms, als een clip met een lagere snelheid wordt afgespeeld, is dat heel moeilijk om te zien. Door hem in een geneste frequentie te hebben, heb je wat meer flexibiliteit."
Jump cuts zijn een algemeen gangbare techniek om tijd te besparen en de bewerkingen scherp te houden. "Bij sociale media is er geen verwachting over hoeveel ruimte je na een zin laat staan," legt Harry uit. "Ik zoom sterk in op het audiogedeelte van mijn opnamen en snijd bij wanneer de golf omlaag gaat; zodra ik zie dat hij weer omhoog gaat, snijd ik de beelden en sleep ik het weer tot een geheel."
Deze enigszins agressieve stijl van bewerken komt misschien vreemd over op professionals die vooral filmisch materiaal maken, maar is onmisbaar bij het maken van content die daadwerkelijk op platforms voor sociale media terechtkomt. "Korte filmpjes op YouTube, Instagram – ze duren maximaal 60 seconden," zegt Harry. "Je zult er versteld van staan hoeveel seconden je met jump cuts kunt besparen. En elke seconde telt."
*Adobe en Adobe Premiere zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe in de Verenigde Staten en/of andere landen.
Gerelateerde producten
-
Krachtige A-camera
Canon EOS C70
Een professionele cinemacamera met een reeks functies die het leven van professionele fotografen gemakkelijk maken, met gebruik van Canon's RF-vatting en met ingebouwde 10-stops ND-filters.
-
Flexibele hybride camera voor B-beelden
Canon EOS R5
De perfecte keuze voor veeleisende videomakers die ook een goede fotocamera nodig hebben, met 4K/120 in 4:2:2 in Canon Log en een 1.6x crop-sensormodus voor fotografen die Super 35mm-formaat willen gebruiken.
-
Snel zoomobjectief
Canon RF 28-70mm F2L USM
Een veelzijdig allround standaardzoomobjectief met een helder f/2-diafragma voor flexibiliteit onder alle lichtomstandigheden.
Gerelateerde artikelen
-
ARTIKEL
De beste Canon-camera's voor video
Op zoek naar camera's om video-opnamen te maken? Gebruikers en Canon-experts onderzoeken de beste keuze onder de DSLR-, systeem- en compactcamera's.
-
ARTIKEL
Hervormt sociale media de filmwereld?
Vier filmmakers bespreken de impact van sociale media op de filmwereld, van de kwaliteit van de content tot de technische vaardigheden die je op TikTok kunt leren.
-
ARTIKEL
10 sociale-mediatips voor fotografen
Drie Canon Ambassadors met bij elkaar meer dan een miljoen volgers delen hun tips voor het maken van innovatieve en aantrekkelijke content voor sociale media.