Fotograaf/videograaf Timo Oksanen maakte deze foto van de Perseïden-meteorenzwerm in Marttila, in het zuidwesten van Finland. De silhouetten van bomen en reflectie op het wateroppervlak vormen samen een boeiend schouwspel. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 15 mm met meervoudige belichting op 8 sec, f/2.8 en ISO6400. © Timo Oksanen
Meteorenzwermen komen ongeveer tien keer per jaar voor wanneer de aarde door het stofspoor van een komeet of planetoïde beweegt. De meeste stofdeeltjes zijn van zandkorrelformaat, maar ze kunnen ook tot wel een meter breed zijn. De deeltjes verplaatsen zich met een snelheid van enkele tientallen kilometers per seconde en laten tijdens het verbranden heldere lichtsporen in de nachtelijke lucht na.
Professioneel fotograaf Fergus Kennedy heeft ruime ervaring met het fotograferen van meteorenzwermen. "Het is een geweldige kans om unieke beelden te maken", zegt hij. "Meteorenzwermen komen niet heel vaak voor en nogal wat elementen moeten samenkomen voordat je een goede foto kunt maken, dus het is geweldig als dit gebeurt."
De meteorenzwermen variëren elk in intensiteit; ze kunnen tussen de 10 en 150 meteoren per uur produceren. Elke meteorenzwerm is jaarlijks te zien wanneer de aarde in zijn baan rond de zon een specifieke wolk van stofdeeltjes doorkruist waardoor deze zwerm gedurende een bepaald deel van de nachtelijke hemel zichtbaar is. Een van de populairste meteorenzwermen wordt de Geminiden genoemd, omdat de zwerm uit het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini) lijkt te komen. Deze zwerm verschijnt begin december aan de hemel en piekt meestal rond 14 december.
In dit artikel geven Fergus uit het Verenigd Koninkrijk en zijn collega-astrofotograaf Timo Oksanen uit Finland deskundig advies voor het fotograferen van meteorenzwermen.