Deze foto van Canon Ambassador Brent Stirton komt uit zijn project Pangolins in Crisis en won de tweede prijs in de categorie Nature Stories van de World Press Photo-wedstrijd 2020. De foto is genomen in de buurt van Harare, Zimbabwe, en toont een schubdier, momenteel het meest illegaal verhandelde dier ter wereld, dat weer leert naar voedsel te zoeken nadat het is gered van smokkelaars en is gerehabiliteerd. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS R en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief ingesteld op 24mm, 1/200 sec, f/18 en ISO200. © Brent Stirton/Getty Images
Nu de natuur ernstig wordt bedreigd, is het krachtige onderzoekswerk van fotojournalisten zoals Canon Ambassador Brent Stirton op het gebied van natuurbehoud, duurzaamheid en het milieu belangrijker dan ooit.
Brent’s werk voor internationale organisaties waaronder de Gates Foundation en Human Rights Watch, en zijn publicaties in onder andere National Geographic, Le Figaro, GEO en Stern, helpen om natuurbeschermingskwesties wereldwijd onder de aandacht te brengen. Zoals hij zegt: "Ik ben bezig de publieke opinie te beïnvloeden".
In de afgelopen jaren heeft hij in zijn wildlifewerk verhalen opgenomen over de neushoornhandel, bedreigde schubdieren en de gorillastroperij. Hij is een senior correspondent voor Getty Images en is betrokken geweest bij het New Big 5-project, dat is opgezet door collega-fotograaf Graeme Green. De New Big 5 is een wereldwijd initiatief waarbij de bescherming van bedreigde diersoorten centraal staat. Het wordt ondersteund door fotografen, wildlife-deskundigen en natuurbeschermers, waaronder Dr. Jane Goodall.
Hier vertelt Brent ons hoe het meedoen aan dergelijke initiatieven en het vastleggen van ‘onweerlegbaar bewijs’ van de benarde situatie van dieren in wildlife-fotoverhalen, zoals zijn grafische en verontrustende documentatie van neushoornstroperij, ervoor zorgt dat er actie wordt ondernomen om de dieren te beschermen.