PRINTEN

Printen met het einddoel in gedachten

Canon Ambassador Thorsten Milse vertelt hoe hij grootformaat prints van bedreigde diersoorten tot leven bracht in de buitententoonstelling Survivor, in samenwerking met het WWF en Canon.
Een langs het water lopende jaguar wordt gefotografeerd met het regenwoud op de achtergrond.

Deze foto van een jaguar, een van de beroemdste foto's van de natuur- en wildlifefotograaf Thorsten Milse, is gemaakt in de Pantanaal in Mato Grosso, een grote staat in het westen van Brazilië. Zoals Thorsten ontdekte, noemt de lokale bevolking het dier soms 'El Tigre'. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark III met een Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x-objectief, ingesteld op 560mm, 1/640 sec, f/5.6 en ISO1600. © Thorsten Milse

Al meer dan 25 jaar wijdt de beroemde Duitse natuur- en wildlifefotograaf en Canon Ambassador Thorsten Milse zijn tijd aan bedreigde leefgebieden en diersoorten. De beelden die hij altijd met zijn Canon-camera's vastlegt zijn in zijn woorden "scènes die je over een paar jaar misschien niet meer ziet of die nog nooit eerder zijn gezien". Van de resulterende foto's maakt hij regelmatig prints voor tentoonstellingen en boeken.

Onlangs trok Thorsten met zijn Canon EOS-1D X Mark III door een tropisch regenwoud in Tanzania, waar 800 chimpansees wonen. "Het is een magisch moment wanneer je een groep vindt en deelneemt aan het gezinsleven en sociale gedrag van de chimpansees. Deze foto (linksonder) laat zien hoe liefdevol de moeder met haar nakomelingen omgaat."

Zo'n krachtige, persoonlijke ontmoetingen gaan ook gepaard met enige weemoed. "Als je dieren fotografeert in het kader van de bescherming van bedreigde diersoorten en je weet dat deze de laatste van hun soort zijn, dan stemt je dat vaak droevig. Ik weet dat ik een speciaal moment vastleg van deze soort die misschien over 10 jaar niet meer bestaat," legt Thorsten uit.

Een volwassen chimpansee zit met een baby op een tak tegen een achtergrond van groene bladeren.

Het zijn de onvergetelijke persoonlijke ontmoetingen met soorten zoals deze chimpansees in Tanzania waarvoor Thorsten het doet. Gedurende zijn loopbaan heeft hij zich ingezet voor de bescherming van ernstig bedreigde diersoorten en leefgebieden. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark III met een Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x-objectief, ingesteld op 325mm, 1/400 sec, f/5.6 en ISO3200. © Thorsten Milse

Wildlifefotograaf Thorsten Milse treft voorbereidingen voor het fotograferen van een zwart-witte maki die aan een boom hangt.

Thorsten in actie met zijn Canon EOS C200-camera en een onverwachte gast.

De motivatie van Thorsten voor de bescherming van diersoorten betekent dat zijn werk niet stopt bij het maken van de foto. Hij is een productieve printer die regelmatig zijn foto's gratis tentoonstelt om deze milieuvraagstukken onder de aandacht te brengen en ook om geld in te zamelen om het werk van gelijkgestemde organisaties zoals het Wereld Natuur Fonds (WWF) te ondersteunen.

"Als de wereld ziet hoe mooi en uniek onze natuur is – de biodiversiteit van de fauna en de schoonheid van onze dieren – dan zullen mensen hopelijk ook helpen om de diersoorten te beschermen en projecten te ondersteunen," zegt hij.

Een recent voorbeeld van de regelmatige samenwerking met het WWF was de tentoonstelling Survivor in de Allwetterzoo in Münster, Duitsland. Deze dierentuin zet zich actief in voor het behoud van bedreigde diersoorten. Voor deze tentoonstelling werkte Thorsten samen met Canon in Duitsland om de prints te maken. De vraag is, hoe heeft Thorsten dit geheel samengesteld en hoe heeft een buitententoonstelling tussen levende dieren in een dierentuin invloed gehad op belangrijke aspecten zoals het conserveren van foto's, printformaat, papier, inktkeuzes en meer?

Grootformaat prints van wildlife worden tentoongesteld in de groene omgeving van een Duitse dierentuin.

De Survivor-tentoonstelling was zeven maanden buiten in de Allwetterzoo in Duitsland te zien, bij regen en zonneschijn. De indrukwekkende prints zonder witrand van 1,8 x 1,2 m zijn geproduceerd op hoogglanzend papier met een semi-glanzende beschermfolie om de kleurgetrouwheid te behouden ondanks de blootstelling aan de elementen.

Curation

"Voor mij betekent fotograferen het creëren van een artistieke weergave van de natuur – de dieren en landschappen. Op unieke plekken zijn en de ongelooflijke biodiversiteit van het leven op een creatieve manier laten zien. Ik zie mezelf als iemand die achter de camera observeert en de fascinerende schoonheid van onze planeet in momenten vastlegt, en dan de natuur laat zien op een indringende manier en vanuit een nieuw perspectief", zegt Thorsten.

In een dierentuin waar amateurfotografen graag komen om foto's te maken van dieren in gevangenschap en die veel bezoekers trekt omdat ze daar dieren kunnen bewonderen die ze nooit in het wild kunnen zien, maakte Thorstens reeks grootformaat prints van bedreigde diersoorten in hun natuurlijke leefomgeving veel indruk. En omdat ze zonder witrand werden weergegeven, sloten ze bovendien perfect aan op de omgeving.

Verspreid over de hele dierentuin waren er in totaal 60 prints te zien, bijvoorbeeld van een jaguar, een ijsbeer en een sneeuwluipaard, allemaal met haarscherpe details en in een groot formaat. Het resultaat was een prachtige omgeving waarin de bezoekers helemaal konden opgaan in de beelden en de daarbij behorende verhalen over natuurbehoud. De prints zonder witrand hadden een grootte van 1,8 x 1,2 m en waren gemaakt met een imagePROGRAF PRO-6000-printer (die inmiddels is opgevolgd door de Canon imagePROGRAF PRO-6100).

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een ijsbeer loopt met twee welpen door de sneeuw.

IJsberen zijn vaak het symbool van klimaatverandering, aangezien hun habitat onder hun voeten wegsmelt. Deze situatie is de afgelopen jaren steeds kritieker geworden, omdat de dieren voor hun overleving afhankelijk zijn van het slinkende ijs. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II (nu opgevolgd door de Canon EOS-1D X Mark III), ingesteld op 600mm, 1/640 sec, f/11 en ISO100. © Thorsten Milse

Een leeuwin zit met haar vier welpen in het gras met de horizon op de achtergrond.

Bij het maken van grootformaat prints houdt Thorsten rekening met de ISO-instellingen van zijn camera. Deze foto van een leeuwin en haar welpen is gemaakt met ISO1250 en laat scherpe en dynamische details zien. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark III met een Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x-objectief, ingesteld op 560mm, 1/250 sec, f/7.1 en ISO1250. © Thorsten Milse

Keuze aan printers, papier en inkten

De Survivor-expositie vond zeven maanden lang plaats in de buitenlucht, en daarbij komen heel andere overwegingen kijken dan bij het printen van boeken of het maken van prints die binnen te zien zijn. De hoge resolutie, het sterke contrast en de dynamische kleuren van Thorstens foto's moesten op de laatste dag van de expositie nog net zo levendig zijn als op de eerste, zonder de verkleuring of kwaliteitsafname die kan optreden bij blootstelling aan daglicht en slecht weer.

"We hebben samen met Canon het papier en laminaat gekozen. Alle prints werden gemaakt op hoogglanzend papier en de beschermende folie is halfglanzend", vertelt Thorsten.

Deze halfglanzende beschermende folie fungeert als een barrière om de prints te schermen tegen de effecten van langdurige blootstelling aan uv-licht. De pigmentinkt met 12 kleuren voor bij het printen met de Canon imagePROGRAF PRO-6000 werd gebruikt, verbetert de prestaties in zwarte, donkere en rode gebieden. Deze dynamische combinatie levert prachtige prints op die niet alleen de aandacht trekken, maar ook weerbestendig zijn.

Met de grootformaat Canon imagePROGRAF PRO-6000 kan ook worden geprint op rollen papier met een breedte van tot wel 1,7 m en een lengte van 18 m – groot genoeg voor Thorstens afbeeldingen van 1,8 x 1,2 m – en met een maximale printresolutie van 2400 dpi.

De printer detecteert automatisch welke media er zijn geladen en gebruikt op basis daarvan de juiste inkten, met grotere cartridges waarmee in de loop van de tijd de inktkosten aanzienlijk afnemen, met name bij exposities met grote volumes zoals Survivor.

Een Iberische lynx staat op een bijna verticale tak en kijkt alert in de richting van de camera. De begroeiing op de achtergrond is onscherp.

Zeldzame schoonheid: de ongrijpbare pardellynx fotograferen

Ontdek hoe wildlifefotograaf Dani Connor de baanbrekende EOS R System APS-C-camera van Canon gebruikte om foto's en video's van een van de meest bedreigde katachtigen ter wereld te maken.
Grootformaat prints van wildlife zijn buiten te zien bij een commercieel gebouw in Hamburg.

Na zeven maanden in de Allwetterzoo werd de Survivor-tentoonstelling verplaatst naar het centrum van Hamburg in Duitsland, waar de prints buiten te bezichtigen bleven in op maat gemaakte metalen frames bij Überseequartier Nord, een beroemd commercieel gebouw.

De omslag van het boek Survivor, met een wilde kat op de voorkant.

De 60 foto's die in de tentoonstelling te zien waren, zijn ook allemaal te vinden in het boek Survivor dat in totaal 184 van Thorstens foto's bevat die hij in zijn 25 jaar als wildelifefotograaf heeft gemaakt.

De impact van Survivor

Naast de ongelofelijk mooie prints die in de dierentuin en naderhand buiten bij Überseequartier Nord, een commercieel gebouw in Hamburg, werden tentoongesteld en op de vele bezoekers een enorme indruk maakten, zijn er nog meer prachtige foto's te bekijken in een boek van Thorsten dat ook wel Survivor heet (zie afbeelding hierboven rechts). En voor elke verkoop van het boek wordt € 2 gedoneerd aan het WWF.

Reflecterend op het geprinte beeld en de impact die zijn werk, naar hij hoopt, zal hebben, zegt Thorsten: "Elke dag verliezen we een aantal soorten. Als we willen dat ze overleven, moeten we samenwerken met de natuur. In deze bijzondere tijd is het beschermen van de biodiversiteit en het behoud van deze soorten een van de belangrijkste dingen... Wildlifefoto's zijn kunstwerken met zeer speciale wezens en daarom is elke foto ook een eerbetoon aan de bedreigde diersoorten."

Tim Coleman

De uitrusting van Thorsten Milse

De belangrijkste apparatuur die professionals gebruiken om foto's te maken

Canon Ambassador Thorsten Milse tussen de groene planten met zijn Canon-camera en -objectief in de aanslag om te fotograferen.

Camera

Canon EOS-1D X Mark III

Uitstekende prestaties bij weinig licht, deep learning-AF en 5,5K RAW-video in een compacte behuizing die prestaties levert. Een favoriete camera van veel professionals.

Lenzen

Printer

Canon imagePROGRAF PRO-6100

De nieuwste versie van de printer die Thorsten gebruikte voor de Survivor-tentoonstelling, is een hoogwaardige grootformaat printer, uitgerust met slimme softwareoplossingen, beveiligingscodering en geavanceerde mediaverwerking.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro