Door goed te plannen, haalde James Burns met deze foto van de maansopgang in september 2015 de voorpagina's van de kranten. Hij raadt aan om een mediastrategie op te stellen, zodat je de concurrentie altijd een stap voor bent. Door slim gebruik te maken van hashtags en de juiste mensen te taggen, kunnen je foto's ook worden opgepikt door de pers. Gefotografeerd met een Canon EOS-1Ds Mark II (inmiddels opgevolgd door de Canon EOS-1D X Mark III) en een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief, ingesteld op 349mm, 1/100 sec, f/5.6 en ISO100. © James Burns
Volle manen en fenomenen als de oogstmaan, blauwe maan, bloedmaan, supermaan en maansverduisteringen brengen vaak een stortvloed aan foto's op sociale media teweeg. Maar of het nu om een vurige oranje bol net boven de horizon gaat of om de zachte omtrek van een zilverkleurige halve maan tegen een stadsachtergrond, de maan – 's nachts het helderste en grootste object in de lucht – is al heel lang een fascinerend onderwerp voor fotografen. Zo ook voor de twee Britse fotografen James Burns en Andrew Fusek Peters.
James is bekend van zijn maanfoto's met de skyline van Londen die hij deelt op social media en waarvan hij prints verkoopt op zijn website, London from the Rooftops. Andrew, wiens werk regelmatig in landelijke kranten en tijdschriften verschijnt, fotografeert de maan ook het liefst als deel van een meer omvangrijke scène, om zo een verhaal te vertellen. "Ik ben altijd op zoek naar een interessante voorgrond om de maan binnen een landschap of een bebouwde omgeving te plaatsen", legt hij uit.
Op het eerste gezicht lijkt hun werk soms wel op compositiefoto's. Maar niets is minder waar. In werkelijkheid is elk element van elke foto in de camera zelf vastgelegd, in RAW. En dat is geen sinecure. Het vereist een hoop planning, het gebruik van de juiste uitrusting en je moet op de juiste plek op het juiste moment zijn. Hier geven James en Andrew tips waarmee je het hele jaar door creatieve en originele foto's van de maan maakt.