"Landschapsfotografie is geen exacte wetenschap", zegt de Italiaanse fotograaf Mauro Tronto over zijn werk. "Met de onvoorspelbaarheid van de natuur kan alles veranderen. En dat is nu juist wat me door laat gaan, zelfs als iets niet lijkt te werken zoals gepland." Gefotografeerd met een Canon EOS R5, een Canon-vattingadapter EF-EOS R met drop-in filter en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief ingesteld op 24mm, 0.15 sec, f/2.8 en ISO1600. © Mauro Tronto
De Italiaanse fotograaf Mauro Tronto laat in zijn werk de natuur het verhaal vertellen. Als een ware lichtkunstenaar, laat hij het majestueuze van de natuur zien in minimalistische composities en donkere omgevingen – van diepzwarte nachtelijke sterrenhemels (zie hierboven) tot bossen vol glimmende vuurvliegjes (zie hieronder). Hij is ook bijzonder bekwaam in het maken van hoogwaardige prints van zijn foto’s, die hij vervolgens te koop aanbiedt. Hij transformeert de donkere beelden tot kunstwerken die er op papier net zo goed uitzien als op het scherm.
"Ik heb een liefde voor de natuur, al sinds ik een kind was", zegt Mauro. "Er ging op mij direct een aantrekkingskracht uit van landschapsfotografie, die inmiddels is veranderd in een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het landschap is er om te worden geobserveerd, begrepen en geïnterpreteerd."
Terwijl Mauro inspiratie opdoet in de natuur, vraagt het omzetten van zijn foto’s naar print ook om aanzienlijke praktische vaardigheden. Hij gebruikt zijn Canon imagePROGRAF PRO-1000-printer voor het maken van zijn fotoprints, die hij tentoonstelt en vervolgens aan klanten verkoopt. Mauro neemt ook deel aan conferenties op het gebied van landschapsfotografie en printprocessen, dus is goed op de hoogte van veelvoorkomende printfouten van fotografen – die hij inmiddels zorgvuldig weet te vermijden. Hier vertelt hij hoe hij te werk gaat en geeft hij een aantal tips.