3. Beeldstabilisatie heb je nodig voor scherpere opnamen uit de hand
Tele-objectieven worden steeds kleiner en lichter en daarmee zijn opnamen uit de hand beter haalbaar. Ze zijn nog wel zo groot dat bewegingsonscherpte een serieus probleem blijft. Dit effect is sterker bij langere brandpuntsafstanden. Daarom is goede beeldstabilisatie essentieel voor maximale scherpte.
"Stabilisatie is echt belangrijk wanneer je supertele-objectieven met de hand vasthoudt, bijv. het Canon EF 600mm f/4L III USM-objectief, of bij weinig licht, wanneer de maximale sluitertijd omgekeerd evenredig is aan de brandpuntsafstand, zoals 1/600 sec voor een 600 mm-objectief", zegt Marina. Met de krachtige beeldstabilisatie in professionele tele-objectieven, zoals de objectieven uit de L-serie van Canon, kunnen wildlife-fotografen verschillende modi selecteren, al naar gelang ze stilstaande dieren fotograferen of bewegende onderwerpen volgen.
Het Canon EF 600mm f/4L III USM-objectief heeft 5-stops beeldstabilisatie om alles scherp te houden, de Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x heeft 4-stops beeldstabilisatie ingebouwd, en het Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-objectief heeft 3,5-stops beeldstabilisatie.* Dit is vooral handig bij het fotograferen van dieren die actief zijn in de ochtend- en avondschemering. Bij weinig licht heb je langere sluitertijden nodig voor een goede belichting. Daarmee neemt de kans op bewegingsonscherpte toe.
Dankzij de beeldstabilisatie in deze objectieven, in combinatie met de snelle autofocus van de ringvormige ultrasone motoren, kun je snelle actie eenvoudig bijhouden. "De Canon EF 600mm f/4L III USM en Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM zijn de objectieven die ik het meest gebruik", zegt Marina. "De automatische scherpstelling is nauwkeurig en heel snel. "En de weergave van de achtergrondonscherpte bij deze objectieven vind ik ook geweldig."