Onlinecolleges tot leven brengen met Canon-camera's voor livestreaming

Studenten volgen nu regelmatig les vanuit huis, dus het is erg belangrijk om lessen op een aantrekkelijke manier op te nemen. De ervaren filmmaker en docent Tania Hoser vertelt hoe je educatieve content kunt livestreamen op een manier die kijkers het gevoel geeft in een fysieke ruimte te zijn.
Een PTZ-camera van Canon tegen een donkere achtergrond.

Docent en filmmaker Tania Hoser gebruikt de Canon 4K PTZ-camera's (pannen, tilten, zoomen) om haar presentaties te livestreamen. Zo kan ze rechtstreeks alle kijkers bereiken en hun aandacht tijdens het hele college vasthouden. "Je kunt de aandacht op de persoon of het onderwerp houden waar je die wilt hebben", zegt ze.

Het onderwijs verandert. Colleges en seminars die voorheen in klaslokalen werden gehouden, worden nu gestreamd naar computers over de hele wereld.

De praktische uitdagingen van onderwijs op afstand tijdens de coronapandemie hebben die transformatie alleen maar versneld. Voor docenten was livestreaming altijd een leuk extraatje, maar van de ene op de andere dag werd het bijna onmisbaar.

Hogescholen en universiteiten kregen de nieuwe technologieën snel onder de knie. We zijn nu op een punt aanbeland waarop studenten verwachten dat livestreams tot in de puntjes zijn verzorgd. Ook zij beginnen namelijk de voordelen van deze manier van leren in te zien, met name omdat ze nu de mogelijkheid hebben om les te krijgen van docenten aan de andere kant van de wereld.

Tania Hoser heeft in haar carrière als docent over de hele wereld gewerkt, van Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten en Barbados tot haar geboorteplaats Canterbury in het Verenigd Koninkrijk. Ze deelt haar ervaringen als filmmaker met beginnende vakgenoten en streamt haar presentaties steevast met de PTZ-camera's (pannen, tilten en zoomen) van Canon. De vaardigheden die ze heeft ontwikkeld als maker van films, televisieseries, reclames en documentaires, gebruikt ze om interessante onlinecolleges te maken.

"De belangrijkste uitdaging is om de aandacht vast te houden van de mensen die van je willen leren", vertelt ze. "Makers van televisieseries en documentaires gebruiken verschillende shots, audio, afbeeldingen en muziek. Bij online doceren bereik je een groot publiek en moet je bereid zijn je in te spannen om de aandacht van het publiek vast te houden. In een fysieke ruimte speelt lichaamstaal namelijk een belangrijke rol en online zie je die niet zo goed. Met deze camera's kun je online een soortgelijk effect bereiken. Daarom zijn ze zo goed."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
A woman in a green cardigan sitting in a lecture hall.

De opstelling voor livestreaming voorbereiden

Je kunt volgens Tania een eenvoudige opstelling gebruiken om een college vanuit drie hoeken te filmen: twee camera's die van de zijkanten filmen en eentje die van voren filmt. Alle camera's zijn ingesteld op 25 fps (frames per seconde). Dit heeft vooral tot doel om de spreker van de achtergrond te isoleren en close-ups voor te bereiden. "De camera's kunnen het geluid zelf opnemen via een 3,5mm- of XLR-aansluiting, maar wanneer ik presenteer nemen anderen het geluid meestal apart op."

Belichting is ook belangrijk. "Trek je de aandacht van de kijker naar de juiste plek?", vraagt Tania. "Dit kan betekenen dat je afleidende achtergronden moet vermijden of een beetje moet inzoomen. Je kunt ook het licht in de ruimte uitdoen en alleen de spreker belichten om de aandacht van de kijkers op die persoon te richten."

Zodra je de achtergrond en het geluid op orde hebt, kun je je echt tot in de puntjes gaan voorbereiden. Bij de PTZ-camera's van Canon, zoals de CR-N500 en CR-N300, kun je van tevoren hoeken instellen en deze tijdens je presentatie gebruiken. Met een beetje voorbereiding kun je tot wel honderd hoeken voor elke camera van tevoren instellen.

"Kies een shot waarin jij of de docent aan het woord is en geef het een nummer. Pan de camera dan naar een andere positie, zoom eventueel een beetje in en geef dat shot een ander nummer", legt Tania uit.

Door tijd te steken in een reeks voorinstellingen, kun je een gelikte presentatie maken die de aandacht van de kijker vasthoudt. "Je moet een beetje oefenen, maar de voordelen zijn enorm", zegt ze. "Docenten moeten in staat zijn een camera dusdanig te bedienen dat ze hun studenten de juiste dingen kunnen laten zien. Daar staat tegenover dat de docent later kan nagaan welke lesstof is behandeld. Het is de geïnvesteerde tijd meer dan waard."

Met de gratis PTZ-softwarecontroller van Canon kun je tot wel twintig Canon PTZ-camera's bedienen vanaf je pc of Windows-tablet. Negen van die camera's kun je bovendien op elk moment als live preview toevoegen aan de gebruikersinterface.

Tot slot raadt Tania aan om de opstelling te testen. "Doe dit een paar minuten van tevoren, als dat kan. Als je het een dag van tevoren doet, verandert er altijd wel iets."

Een medewerker met de Canon RC-IP100 remote camera controller, met twee Canon PTZ-camera's aan de zijkanten, achter in een aula.

"Een PTZ-camera kan los worden gebruikt, maar biedt nog meer voordelen als onderdeel van een groter systeem", aldus Jack Adair, Product Marketing Specialist bij Canon Europe. "De camera kan worden geïntegreerd in de bredere infrastructuur op de campus van een universiteit." © Andrew Magurran

De voordelen van cameratechnologieën

We hebben nu de camera's, voorinstellingen en belichting afgevinkt. Maar welke invloed heeft een grote sensor of een betrouwbare autofocus? "Als je inzoomt met een Canon PTZ-camera is het eenvoudiger dan met andere merken om een geringe scherptediepte te krijgen. Dit betekent dat het onderwerp scherp is, maar de achtergrond niet", zegt Tania. "Deze camera's werken ook bijzonder goed wanneer het licht in het auditorium wordt gedimd."

Volgens Jack Adair, Product Marketing Specialist bij Canon Europe, is dit een van de functies waar Canon erg trots op is. "De beeldkwaliteit van Canon's PTZ-camera's is erg goed, met name bij weinig licht. Dat komt door de sensor."

De Canon CR-N500 gebruikt een 1.0-type 4K UHD-sensor in combinatie met een DIGIC DV6-processor om 4K UHD/30p-beeldkwaliteit te leveren, plus opgeschaalde full HD/60p-beelden. Voor een scherp beeld vertrouwen de camera's met afstandsbediening van Canon op autofocussystemen die enorm betrouwbaar en snel zijn.

"Canon heeft Dual Pixel CMOS AF ontwikkeld. Deze hoogwaardige autofocus staat in de branche bekend als haarscherp en razendsnel", aldus Jack. "De CR-N500 heeft dit systeem en de Canon CR-N300 heeft een hybride AF-systeem. Als je deze camera's op afstand bedient en een nieuwe compositie wilt maken, dan is een betrouwbaar AF-systeem onmisbaar."

"Een minder scherp beeld is een veelvoorkomend probleem, vooral als je een geringere scherptediepte gebruikt", zegt Tania. "Maar met de Canon-camera's hoef je daar niet bang voor te zijn. De autofocus van deze camera's is gewoon zo goed."

Jack gaat ook in op de voordelen van een groter zoombereik bij het filmen van educatieve content. "Een aanzienlijk zoombereik komt goed tot zijn recht wanneer de camera's achterin een groot auditorium staan", zegt hij. Om de spreker van zo veraf te isoleren, is een flexibel bereik nodig. Op de CR-N300 is dit mogelijk dankzij een 35mm-equivalent van 29,3-601 mm en 25,5-382,5 mm op de CR-N500.

Een blik op de professionele videocamera's van Canon leert dat de 4K UHD 1.0-type CMOS-sensor in de Canon XA75/XA70-videocamera wordt gebruikt in combinatie met een 15x zoomobjectief, terwijl de 1/2.3-type CMOS-sensor van de Canon XA65/XA60 een hoogwaardige 20x zoom heeft. "De Canon XA75/XA70 en CR-N500 hebben allebei een 15x optische zoom", zegt Jack. "De Canon XA65/XA60 en CR-N300 hebben zelfs een groter zoombereik omdat de sensoren iets kleiner zijn."

Bij de Canon XA75/XA70 en de Canon XA65/XA60zit het vastleggen van video in hun DNA, maar ze zijn ook ontwikkeld met het oog op livestreamingmogelijkheden.

Een Canon CR-N300 PTZ-camera op een statief, met een bureau vol AV-apparatuur op de achtergrond.

Colleges streamen met PTZ-camera's

De Università IULM in Milaan vertelt hoe een geautomatiseerde installatie met meerdere 4K-camera's lesgeven tijdens de lockdown heeft veranderd en de deuren heeft geopend voor nieuwe zakelijke kansen.
Een man staat aan een bureau vol met elektronische apparatuur. Hij kijkt naar twee grote schermen en houdt een hand op de controller voor hem. Twee Canon PTZ-camera's staan op statieven en zijn naar voren gericht.

"Onlinecolleges hebben de manier waarop we doceren veranderd, maar je kunt niet zomaar op de oude manier doorgaan met nieuwe technologie. Hoe kunnen we deze hulpmiddelen gebruiken om beter les te geven?" vraagt Tania.

Een grote ruimte met specimens en skeletten. In het midden zien we gebogen rijen met stoelen en daarboven een gebogen balk waaraan licht- en filmapparatuur is bevestigd.

"Het concept waarbij je flexibele en bedienbare camera's van hoge kwaliteit gebruikt in onderwijsomgevingen biedt enorm veel mogelijkheden. Het behelst veel meer dan alleen een college uit drie verschillende hoeken filmen", zegt Tania.

PTZ-camera's gebruiken voor livestreaming

Sommige mensen kijken in het begin misschien een beetje op tegen livestreaming, maar het biedt een hoop mogelijkheden. Tania zegt: "Tijdens het livestreamen nemen we tegelijk op in 4K. Dat betekent dat je kunt livestreamen in HD of een lagere resolutie bij een gebrek aan bandbreedte, en op hetzelfde moment 4K-opnamen kunt maken zodat het materiaal na afloop kan worden bewerkt.

"In mijn ervaring wordt in het onderwijs meestal HD gebruikt, en zelden 4K. Maar als je een gelikte versie wilt maken, bijvoorbeeld als visitekaartje voor de universiteit of de onderwijsinstelling, dan kun je de 4K-beelden daarvoor gebruiken."

Innovaties zoals USB-C-uitgangen en OSD-opnamen hebben het proces nog eenvoudiger gemaakt voor camera's die specifiek ontworpen zijn voor livestreaming. Maar dit is lang niet alles. Canon ondersteunt gebruikers daarnaast ook met diverse streaming- en bedieningsprotocollen, waaronder RTMP/RTMPS, NDI|HX, RTP/RTSP, SRT, FreeD en het Canon XC-protocol, die beschikbaar zijn op elke Canon-camera. "Al Canon's protocollen zijn standaard gratis inbegrepen en direct te gebruiken", voegt Jack toe.

Dit pakket met protocollen, de technische processen die het overzetten van videobestanden mogelijk maken, heeft ook invloed op de integratie van Canon-camera's met andere systemen. "Canon voegt een standaardprotocol toe dat door veel mensen wordt gebruikt", vertelt Jack. "Dat betekent dat Canon-camera's met systemen van andere merken kunnen worden gebruikt. Dus als een universiteit al een systeem van een ander merk heeft en nieuwe camera's wil kopen, dan kunnen Canon-camera's eenvoudig worden geïntegreerd in de workflow. Dat workflowelement is heel belangrijk."

Met hoogwaardige beelden, een groot zoombereik en de nieuwste innovaties en protocollen spelen Canon-camera's een belangrijke rol in een onderwijssector die zijn weg vindt in de nieuwe wereld. Het zijn ontwikkelingen die de sector de komende jaren mogelijk sterk gaan vormen. "Onderwijsinstellingen en docenten moeten hier bekend mee raken", zegt Tania tot slot. "De onderwijsinstellingen van de toekomst zullen de eerste zijn die deze technologie omarmen. Het is nodig om te overleven."

Mark Alexander

Gerelateerde artikelen

Wat maakt een camera geschikt voor livestreaming?

Ontdek de livestreaming cameratechnologie van Canon waarmee je je live-broadcasts tot een succes maakt.

Hoe filmmakers dankzij productie op afstand konden blijven werken

Twee filmmakers vertellen hoe ze door de wereldwijde lockdowns gedwongen waren om te innoveren om producties draaiende te houden, en wat dit betekent voor de toekomst.

Top vijf trends in de broadcastindustrie

Van baanbrekende productieoplossingen op afstand tot innovatieve, immersieve technologie: de broadcastindustrie wordt op haar kop gezet.

Films maken na de lockdown: meningen uit het veld

Filmmakers, DoP's en producers delen hoe de pandemie hun werk heeft beïnvloed – en hoe ze de toekomst van de industrie zien.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro