Hoe word je reis- en avonturenfotograaf?

Ulla Lohmann heeft over de wereld gereisd en haar avonturen vastgelegd met foto's en video's. In dit artikel vertelt ze hoe het leven als reisfotograaf eruitziet, over gevaarlijke shoots, hoe je omgaat met tegenslagen en hoe je succesvol kunt zijn.
Een man zit in een klein opblaasbootje op een prachtig ondergronds meer, met heldergroen water en overhangende rotsen.

Expeditie- en avonturenfotograaf Ulla Lohmann maakte deze foto voor een tv-documentaire, diep in de grot Križna Jama in Slovenië, beroemd om de smaragdgroene onderwatermeren. Gefotografeerd met een Canon EOS R5, een Canon-vattingadapter EF-EOS R en een Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-objectief, ingesteld op 22 mm, 1/20 sec, f/2.8 en ISO8000. © Ulla Lohmann

"Ik hou van uitdagingen," legt Canon Ambassador Ulla Lohmann uit, die al meer dan 25 jaar reis- en avonturenfotograaf en videograaf is. "Voor mij is verandering goed en uitdagingen brengen verandering. Als ik het leven te comfortabel vind, wordt het saai. Elke uitdaging is een kans om harder te werken voor mijn projecten en om te voelen hoe graag ik wil dat het verhaal gepubliceerd wordt."

Ulla woont in Duitsland, maar voor haar werk voor organisaties als National Geographic, GEO en de BBC is ze al in tientallen landen geweest. Haar bijzondere passie zijn vulkanen en soms gaat ze echt tot het uiterste om de beelden te krijgen die ze wil. Voor een van Ulla's gevaarlijkste shoots moest ze 600 meter abseilen in een actieve vulkaan op het eiland Vanuatu in de Grote Oceaan. Een levenslange droom ging in vervulling toen ze op slechts 50 meter van het lavameer unieke en spectaculaire foto's maakte. "De vulkaan voelde zo groot en krachtig en deed me beseffen dat wij mensen zo klein zijn," vertelt ze, "maar tegelijkertijd voelde ik me springlevend."

Voor velen is reizen naar exotische locaties en foto's maken voor prestigieuze publicaties en websites een droombaan. Maar het is niet makkelijk om een carrière in de reis- en avonturenfotografie op te bouwen. Om te slagen heb je een aantal vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten nodig, zoals het vermogen om een uniek verhaal te herkennen, uitstekende organisatorische vaardigheden en een onstuitbare drang naar avontuur. In dit artikel bespreekt Ulla haar vastberadenheid waarmee ze in deze competitieve branche succesvol werd.

Zwarte vulkanen spuwen felrode en oranje vonken en lava, tegen een diepblauwe achtergrond.

Eind 2021 fotografeerde Ulla een van 's werelds meest actieve vulkanen op het eiland Stromboli, voor de noordkust van Sicilië. "De grootste uitdaging bij het fotograferen van actieve vulkanen is dat het hard waait op de rand. De wind neemt vaak veel as met zich mee, dus het is net alsof je gezandstraald wordt," vertelt ze. Vulkanen zien er het spectaculairst uit bij weinig licht, dus gebruikt Ulla een lange belichtingstijd van tot wel 30 seconden met haar camera op een statief. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-objectief ingesteld op 400 mm, 8 sec, f/18 en ISO200. © Ulla Lohmann

Hoe word je een reisfotograaf?

Het kan lastig zijn om je naam te vestigen in de reisfotografie, maar in Ulla's geval was haar succes een mix van geluk, hard werken en kansen grijpen. Op 18-jarige leeftijd won ze een wetenschapswedstrijd. Ze gebruikte het prijzengeld om de wereld rond te reizen en regelmatig reportages te maken voor een maandblad in haar thuisregio.

Tijdens haar reizen op de Vanuatu-eilanden in de Grote Oceaan ontmoette ze een team van National Geographic. Nadat ze hen had leren kennen, bood ze aan om als kok voor hen te werken. "Toen ik ze ontmoette, realiseerde ik me dat er mensen met een wetenschappelijke achtergrond zijn die als journalist verhalen vertellen. Dat was het moment waarop ik dacht: dat ga ik ook doen."

Voordat ze aan de slag kon gaan, zag Ulla in dat ze meer wetenschappelijke kennis nodig had voordat ze haar droom kon verwezenlijken. "Ik ging Beheer van natuurlijke hulpbronnen studeren om het verband tussen mens en natuur te begrijpen," vertelt ze. "Ik besefte ook dat ik mijn vaardigheden op het gebied van verhalen vertellen moest ontwikkelen, want veel mensen kunnen geweldig fotograferen, maar met een verhaal word je uniek en val je op als fotograaf."

Volgens Ulla is een verhaal vinden waarbij je deskundige of insiderkennis hebt de sleutel tot een succesvol verhaal vertellen. "Kijk naar je eigen omgeving, ergens waar je makkelijk en vaak heen kunt gaan. Zoek iets waar je een passie voor hebt en als je je verhaal hebt gevonden, blijf er dan aan werken tot het er echt goed uitziet."

Als je naar het buitenland reist, is het belangrijk om genoeg van de lokale taal te leren om te kunnen communiceren zodat je unieke reisverhalen kunt delen. En omdat een verhaal ontwikkelen op locatie veel tijd in beslag kan nemen, is het volgens Ulla belangrijk om aan je conditie te werken. "Als avonturenfotograaf is je lichaam heel belangrijk," vervolgt ze. "Pak zorgvuldig in, neem niet te veel mee en maak van sporten een dagelijkse routine, want voor dit werk moet je echt fit zijn.”

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een verlaten, zandkleurige rotsformatie met op de achtergrond de opkomende zon.

Deze foto is gemaakt in nationaal park Teide op Tenerife, bij de rotsformatie 'Vinger van God', net onder de Teide-vulkaan. Het was onderdeel van Ulla's 47 Summits-project, waarvoor ze de hoogste bergen van elk Europees land heeft beklommen. Gefotografeerd met een Canon EOS R6, een Canon-vattingadapter EF-EOS R en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 50 mm, 1/100 sec, f/20 en ISO400. © Ulla Lohmann

Leren van tegenslagen

Alleen de beste verhalen worden gepubliceerd, dus vooral als je net begint is het belangrijk dat je om kunt gaan met tegenslagen en er weer bovenop komt. Ulla's eerste verhaal voor National Geographic, over een afgelegen stam in Papoea-Nieuw-Guinea die ze pas na drie jaar vond, werd in eerste instantie afgewezen.

"De beeldredacteur bekeek maar drie van mijn foto's en zei nee," herinnert ze zich. "Ik had er kapot van kunnen zijn, maar het intrigeerde me juist. Ik vroeg: 'Oké, hoe kan ik het beter doen?' Hij legde me uit dat ik meer bij weinig licht moest fotograferen, dat ik zowel bij natuurlijk licht als bij het licht van vuur en fakkels moest fotograferen.

"Daarna ging ik terug en legde het verhaal opnieuw vast. En toen, enkele jaren nadat ik als expeditiekok aan de slag was gegaan, werd mijn eerste verhaal gepubliceerd. Dit advies, om de sfeer en de emotie van een situatie te fotograferen en niet het object, heb ik mijn hele carrière ter harte genomen en dat heeft me enorm geholpen."

Ulla poseert met haar camera in een onderwatergrot. Ze draagt een rode weerbestendige outfit en een witte helm met lamp.

Ulla houdt haar Canon EOS R5 vast tijdens de opnamen in de grot Križna Jama in Slovenië. Ze gebruikt de camera graag voor zowel foto's als video. "De EOS R5 heeft een zeer snelle autofocus en de beeldstabilisatie werkt echt goed," zegt ze. "Ik ben helemaal weg van het kantelscherm, de camera ligt zeer fijn in de hand en ik kan heel makkelijk bij alle knoppen. Als ik aan een rots hang, wil ik niet aan mijn apparatuur hoeven denken. Ik moet er volledig op kunnen vertrouwen dat alles werkt." © Ulla Lohmann

De robuuste uitrusting voor reisfotografie

Camera's en objectieven voor reis- en avontuurfotografen moeten vaak presteren in veeleisende omstandigheden. Toen Ulla aan het abseilen was in een actieve vulkaan, veranderde de regen door vulkanische gassen in schadelijke zure regen. Maar de Canon EOS 5D Mark IV die ze bij zich had, was zeer goed afgedicht tegen de zure regen en vocht.

Ulla heeft ook op diverse andere uitdagende locaties gefotografeerd. Voor haar lopende 47 Summits-project fotografeert ze vanaf de hoogste toppen van alle 47 landen in Europa. Haar uitrusting moet dus stevig genoeg zijn om de klappen tijdens deze beklimmingen op te vangen. "Soms kun je de bergen alleen met touwen beklimmen, dus dan moet je echt licht bepakt zijn. Op sommige bergtoppen liggen permanente gletsjers, die erg glad zijn," zegt ze.

In andere situaties werkte ze diep onder de grond, zoals in de Sloveense Križna Jama-grot. Ze vervolgt: "Het was een groot voordeel om daar de Canon EOS R5 te gebruiken, want die heeft geweldige mogelijkheden bij weinig licht. Hierdoor konden we gewoon normale zaklampen gebruiken om de grot te verlichten. Dat is veel makkelijker in gebruik en vervoer dan flitsers."

Luister hoe fotografen hun camera tot het uiterste drijven in deze aflevering van Canon's Shutter Stories-podcast:

Ulla vermijdt vliegen zo veel mogelijk, om haar CO2-voetafdruk te verkleinen. Maar als ze toch vliegt, stopt ze haar camera's en objectieven, plus een oplader, een accu en geheugenkaarten, in de opbergruimtes boven haar hoofd. Alle andere apparatuur, inclusief haar statief en flitser, gaat met haar andere bagage in het ruim. Voor haar eigen gemoedsrust heeft ze al haar apparatuur verzekerd.

Ze zegt dat geen van haar EOS R System-camera's het heeft begeven tijdens een reis, maar door een eerdere ervaring weet ze dat ze kan rekenen op snelle hulp van Canon Professional Services (CPS) als dat nodig is. "Een paar jaar geleden reisde ik door Afrika en de spiegel van mijn Canon EOS 5D Mark II (de voorloper van de Canon EOS 5D Mark IV) begaf het toen ik in de Sahara was," herinnert ze zich.

"Drie dagen nadat ik CPS had gebeld voor hulp, werd er een vervangende camera bezorgd. Sindsdien heb ik goed contact met CPS. Ze zijn erg behulpzaam bij het schoonmaken van apparatuur en het uitvoeren van kleine reparaties."

Het lavameer in de Benbow-krater op het vulkanische eiland Ambrym, met het silhouet van twee wetenschappers op de voorgrond.

“Droom er niet over, doe het” – de 5 tips van Ulla Lohmann voor ambitieuze avonturenfotografen

Van met lava gevulde kraters tot torenhoge brandingspilaren: de Canon-ambassadeur onthult de uitdagingen waarmee ze werd geconfronteerd en de 5 tips voor ambitieuze avonturiers.
Een man staat op een rotspunt met zijn handen in zijn zakken en draagt een hoofdlamp. Deze foto wordt voor het grootste deel gevuld door een donkere hemel met duizenden sterren.

Ulla fotografeerde deze spectaculaire nachthemel op het eiland Tenerife voor de kust van West-Afrika, voor haar project 47 Summits. "De Canon EOS R6 is perfect voor foto's van de nachtelijke hemel," zegt ze. "De mogelijkheden bij weinig licht zijn geweldig en fotograferen met ISO5000 was geen enkel probleem." Gefotografeerd met een Canon EOS R6, Canon-vattingadapter EF-EOS R en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 24 mm, 13 sec, f/3.5 en ISO5000. © Ulla Lohmann

De ups, downs en beloningen van reisfotografie

Hoewel reis- en avonturenfotografie overduidelijk leuke kanten heeft – niet in de laatste plaats de vrijheid om andere landen en culturen te ontdekken en de voldoening die het geeft om unieke en fascinerende verhalen te vertellen – zijn er ook uitdagingen.

Een daarvan is 'kantoorwerk', de enorme hoeveelheid tijd die onderzoek en planning voor een verhaal kost. Ulla is soms meer dan tien jaar bezig om een shoot voor te bereiden. De andere uitdaging is de tijd die je onderweg bent. Vaak is ze elf maanden per jaar van huis.

Maar dat zijn geen problemen voor Ulla. "Ik hou van reizen voorbereiden en regelen, en ik reis samen met mijn man en onze driejarige zoon, zodat ik een gewoon gezinsleven kan blijven leiden," zegt ze. "We geven onze zoon thuis les en met internet is het heel makkelijk om contact te houden met mijn vrienden. Er zijn altijd wel redenen om niet te reizen, maar overal is een oplossing voor. Als je geen oplossing vindt, dan wil je het niet graag genoeg."

Een kwart eeuw na het publiceren van haar eerste verhalen, haalt Ulla nog steeds hetzelfde plezier en dezelfde voldoening uit haar werk als toen ze begon. "Elke keer als ik een goed verhaal heb, krijg ik kippenvel in mijn nek. En als ik alles samenbreng en het eindproject zie, geeft dat zoveel voldoening," glundert ze.

"Ik krijg nog net zo'n kick als in het begin, omdat ik me realiseer hoe krachtig verhalen zijn en hoe ik echt het leven van mensen kan veranderen. Als ik lezingen geef, krijg ik vaak feedback van mensen die zeggen hoe ik hen heb geïnspireerd om hun eigen dromen waar te maken, hoe ik hun leven heb veranderd. Dat geeft me veel voldoening. Daar doe ik het voor."

David Clark

Ulla Lohmanns uitrusting

De essentiële uitrusting waarmee reis- en avonturenpro's fotograferen

Reis- en avonturenfotograaf Ulla Lohmann staat met een Canon EOS R5 in de hand voor een blokhut op palen in een rivier.

Camera's

Canon EOS R5

Een nieuwe benadering van hybride systeemcamera's. Of je nu foto's, video's of een combinatie van beide maakt, de ongeëvenaarde prestaties van de EOS R5 zullen je creativiteit radicaal veranderen. "Als ik mijn camera's meeneem naar actieve vulkanen, moeten ze echt stevig zijn," zegt Ulla. "Mijn uitrusting moet net zo robuust zijn als de locaties waar ik werk."

Canon EOS R6

Wat je ook vastlegt, hoe je het ook vastlegt, met de EOS R6 kun je creatief zijn op manieren die je nooit voor mogelijk had gehouden. "Voor opdrachten neem ik altijd beide camera's mee, voor het geval er een uitvalt of ik met de ene camera stilstaande beelden moet maken en met de andere camera moet filmen of een timelapse-opname moet maken," legt Ulla uit.

Lenzen

Canon RF 50mm F1.8 STM

Geef je creativiteit de ruimte en verbeter je fotografievaardigheden met deze bijzonder compacte en betaalbare prime lens waarvan de resultaten je zullen verbazen.

Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM

De RF 24-70mm maakt net als de RF 15-35mm en RF 70-200mm deel uit van de drie essentiële objectieven en heeft een snel diafragma en snelle beeldstabilisatie, plus een Nano USM-motor om geruisloos scherp te stellen. "Ik heb onlangs al mijn lenzen vervangen door RF's, omdat ze zoveel beter zijn en heel goed werken met EOS R System-camera's," legt Ulla uit.

Gerelateerde artikelen

Reisfotografie: dit is de beste Canon-apparatuur

Wat zijn de beste camera's en objectieven voor reisfotografie? Canon Ambassadors Ulla Lohmann en Jérôme Gence vertellen over hun onmisbare apparatuur.

Hoe je geld verdient met reisfotografie

Drie professionele fotografen praten over hoe een divers portfolio en een flexibele aanpak hen helpt om een acceptabel inkomen te verdienen met reisfotografie.

Eerste opnamen met de Canon EOS R5: de natuur tot in de kleinste details vastleggen

Ulla Lohmann en Robert Marc Lehmann vertellen hoe ze dankzij de 45MP-sensor en Eye-tracking AF van de Canon EOS R5 spectaculaire buitenopnamen hebben kunnen maken.

Foto's maken van vliegers aan de kust met Canon-RF-zoomobjectieven

Canon Ambassador Ulla Lohmann gebruikte de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM en de Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lenzen om de actie tijdens een kleurrijk vliegerfestival vast te leggen.