18 veelvoorkomende fouten bij het printen en hoe je deze vermijdt

Foto's printen kan heel lonend zijn, maar kleine fouten kunnen het resultaat verknoeien, en tijd- en geldverlies tot gevolg hebben. Hier zijn een aantal veelvoorkomende fouten bij het printen en hoe je die vermijdt.
Een PIXMA PRO-200-printer onder vier ingelijste foto's aan de muur.

Printerspecialisten Frederic Vaneesbeck, Jay Sinclair en Suhaib Hussain geven je 18 tips om foto's precies te printen zoals je ze wilt hebben.

Het begrip 'what you see is what you get' werd in de computertechniek bedacht om aan te geven dat hetgeen je op het computerscherm ziet, ook is wat je op papier krijgt als je gaat printen. Dat is nu min of meer standaard bij het printen van teksten, maar in het geval van fotografisch materiaal kan daarbij nogal wat verloren gaan.

Het goede nieuws is dat Canon’s end-to-end oplossing, van fotobestand tot print, je kan helpen geweldig uitziende fotoprints te maken die een leven lang meegaan. Hier vertellen de fotoprint-experts van Canon, Frederic Vaneesbeck, Jay Sinclair en Suhaib Hussain hoe je veelvoorkomende fouten bij het printen kunt voorkomen voor optimale printkwaliteit. Lees verder hoe je jezelf tijd en moeite kunt besparen, verspilling van inkt en papier kunt beperken, en perfecte fotoprints kunt maken.

1. Niet-gekalibreerd beeldscherm en schermhelderheid

Het is essentieel om je beeldscherm te kalibreren om het gewenste printresultaat te behalen. Hierdoor worden kleuren en tinten nauwkeurig en consistent weergegeven, zodat je prints overeenkomen met wat je op het scherm ziet. "Sommige geavanceerde beeldschermen hebben een ingebouwde kalibratiefunctie, maar de meeste moeten met kalibratiegereedschap worden ingesteld", aldus Jay.

"Wanneer je een scherm koopt, is de helderheid meestal ingesteld op bijna 100%, wat over het algemeen te helder is voor printdoeleinden", legt hij uit. "Als je de helderheid van het scherm verlaagt krijg je zeker verbetering, maar dan nog zul je het scherm moeten kalibreren om de kleuren goed te krijgen.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

2. Afbeeldingen met onvoldoende resolutie

Met de grote hoeveelheid digitale afbeeldingen die je ziet, denk je misschien al snel dat je mooie prints kunt maken van praktisch elke afbeelding. Maar er is een probleem – foto’s van smartphones en die worden gedeeld op social media zijn meestal gecomprimeerd. Dit gebeurt vaak automatisch als je ze naar socialmediaplatforms uploadt. Hierdoor hebben ze mogelijk onvoldoende resolutie, vooral voor printen op grootformaat.

"Voor het maken van hoogwaardige fotoprints is de ideale resolutie 300 dpi (dots per inch)", zegt Frederic. "Om het maximale printformaat te berekenen, moet je dus de pixelafmetingen van een afbeelding delen door 300. Dit betekent dat een camera van 45 Megapixel voldoende resolutie biedt voor prints van maximaal ca. 69 x 46 cm, en een 32 Megapixel camera voor een formaat van maximaal ca. 58 x 38 cm.

"Maar als je een heel grote print wilt maken op posterformaat, bekijk je die natuurlijk van een grotere afstand, waardoor het geen probleem is als de resolutie wordt verlaagd tot 150 dpi. Je kunt de print dan twee keer zo groot printen, maar die moet dan wel van een grotere afstand worden bekeken. Je kunt ook fotobewerkingssoftware zoals Adobe Photoshop gebruiken voor pixelinterpolatie, maar hiermee kun je geen echte details produceren en de bestanden kunnen ontzettend groot worden – dan hebben we het niet over mega- maar over gigabytes."

Een man wijst naar een computerscherm waarop een kleurenprofielkaart wordt weergegeven.

Om er zeker van te zijn dat je prints overeenkomen met wat je op het scherm ziet, zorg je er eerst voor dat je beeldscherm kleuren juist weergeeft. Dit doe je door het te kalibreren. Dit hoeft geen lang of ingewikkeld proces te zijn. Investeer in een betrouwbaar kalibratiehulpmiddel met software die je door het proces begeleidt.

3. Niet-optimale fotobestandsindelingen

Ook als je een foto print die je zelf hebt gemaakt met je Canon-camera, kun je beter geen JPEG-bestanden van lagere kwaliteit gebruiken, vooral niet als je grote prints wilt. "De compressie met verlies van JPEG-bestanden betekent dat je meer en meer beeldgegevens verliest naarmate het bestand sterker wordt gecomprimeerd, waardoor uiteindelijk details verloren gaan in je prints", legt Frederic uit. Voor de beste printkwaliteit raadt hij aan om opnamen te maken in RAW-indeling, het RAW-bestand te verwerken in Canon's Digital Photo Professional (DPP) om de afbeelding de look & feel te geven die je wilt, en vervolgens rechtstreeks de foto te printen met Canon's gratis Professional Print and Layout (PPL)-software, die kan worden gebruikt als standalone applicatie of als plug-in in de fotobewerkingssoftware van je voorkeur.

Frederic raadt aan om bij het opslaan van je foto de 16-bits TIFF-indeling te gebruiken, die meer kleurdetails behoudt dan 8-bits indelingen zoals JPEG. Als opslagruimte een probleem is, stelt hij voor te exporteren naar JPEG maar dan met de '100% quality'-instelling om teleurstellende prints te voorkomen.

"Het is ook belangrijk een consistente kleurruimte te gebruiken in je workflow", voegt Frederic eraan toe. "Ik geef zelf de voorkeur aan Adobe RGB voor printen in plaats van sRGB, omdat het een groter kleurenbereik of -gamma biedt, waardoor je foto’s meer natuurgetrouwe kleuren krijgen."

4. Foto's overdreven scherp maken

Suhaib adviseert om op te passen voor al te enthousiast gebruik van 'Onscherp masker' en andere verscherpingstools. "Deze tools kunnen je foto er kraakhelder uit laten zien op het scherm. Maar bij het printen wordt er een veel hogere resolutie gebruikt en komen er fijne details en texturen tevoorschijn zonder dat je al te veel hoeft te verscherpen", legt hij uit. "Als je je foto's te veel verscherpt, kan dit een averechts effect hebben op de beeldkwaliteit, en bovendien een halo-effect aan de randen en ongewenste beeldruis in bijvoorbeeld luchten, waterpartijen en gladde oppervlakken veroorzaken. Ik zou ook willen zeggen dat het printen van je foto's helpt om ze kritisch te bekijken en dat je daardoor een betere fotograaf wordt."

Een Canon imagePROGRAF PRO-300 print een foto van een berg met een waterpartij op de voorgrond.

Het is essentieel dat het papier recht in de printer wordt ingevoerd. Scheeftrekken doet de printkwaliteit geen goed en kan op foto's zonder witranden heel zichtbaar zijn. Daarom is het heel belangrijk om altijd de papiergeleiders in de invoerlade af te stellen en ze tegen de randen van het papier te schuiven. Enkele van Canon's nieuwste printers, waaronder de PIXMA PRO-200 en de imagePROGRAF PRO-300 (afgebeeld) zijn uitgerust met een mechanisme om scheeftrekken tegen te gaan en de precisie van het papiertransportsysteem te verhogen. Dit is een van de redenen waarom deze printers randloos kunnen printen op mat fotopapier en fine art-media.

5. Niet-overeenkomende hoogte-breedteverhouding

Canon-camera’s produceren standaard foto’s met een beeldverhouding van 3:2, hoewel ook andere beeldverhoudingen beschikbaar zijn in de cameramenu’s. Maar bij het printen gebruik je meestal papier van A4-, A3- en A2-formaat, dat een breedte-hoogteverhouding heeft van 2,1 x 2,97, of 3,29 x 4,83 bij A3+-papier. Tenzij je op fotopapier print met een breedte-hoogteverhouding die overeenkomt met die van je afbeelding, raadt Frederic aan de tijd te nemen om elke afbeelding voor het printen bij te snijden, "om ervoor te zorgen dat de compositie er op zijn best uitziet en je alle belangrijke elementen in de scène behoudt. Deze moeite loont zich echt, ook als je ervoor kiest om de foto te verkleinen zodat alles op het papier past en je kunt printen met een aan alle kanten gelijke witrand."

6. Ongewenste witranden printen

Vroeger kregen foto's op mat en fine art-papier altijd een witte rand. "Printen zonder witrand kon alleen op glanzend en zijdeglanzend fotopapier", zegt Suhaib. "Een aantal van de nieuwste Canon-printers, waaronder de PIXMA PRO-200 en de imagePROGRAF PRO-300, heeft echter ultraprecies papiertransport waardoor je nu ook op mat en fine art-papier kunt printen zonder witrand en je dus alleen nog witte randen krijgt wanneer je ze echt wilt."

Twee handen met een foto zonder witranden waarop een appel te zien is die in witte verf is gedoopt en daarnaast nog twee prints van hetzelfde beeld en een Canon PIXMA-printer.

De optie printen zonder witrand wordt vaak gebruikt voor het printen van foto's van verschillende formaten en maakt het mogelijk om tot aan de randen van het papier te printen, zodat die geen witte rand hebben.

Een schermafbeelding van Canon's Professional Print and Layout-software waarin een ICC-profiel wordt geselecteerd.

Sommige soorten fotopapier zijn nog vóór contact met inkt al wat geler of blauwer van kleur. Het is dan ook belangrijk dat als je print met Canon’s Professional Print and Layout-software je het juiste ICC-profiel kiest voor de printer en het papier dat je gebruikt. Zo zorg je ervoor dat de juiste printinstellingen worden geselecteerd voor de kleureigenschappen van papier van andere fabrikanten. Voor Canon-papier kun je de automatische selectiefunctie van de driver kiezen.

7. Onjuiste papierprofielen selecteren

Als je print met behulp van PPL, is het erg belangrijk dat je de printer vertelt welk papier je gebruikt door het juiste papier te selecteren in het papiermenu in PPL, en in het papiermenu op de printer. Voor extra kleurnauwkeurigheid, kun je afhankelijk van de printer en papierfabrikant, mogelijk ook een ICC-profiel of AM1X-bestand opgeven.

Een ICC-profiel (International Colour Consortium) is een bestand met gegevens waarmee een printer een accurate kleurweergave op een bepaalde soort papier kan produceren. "Als je niet het juiste ICC-profiel selecteert, kan het resultaat er anders dan bedoeld uit komen te zien", zegt Jay. "Ook al heb je het scherm gekalibreerd en alle andere dingen goed gedaan, als je het verkeerde profiel selecteert, wordt je afbeelding niet geprint zoals je wilt."

Als je papier van een ander merk dan Canon gebruikt op een Canon PRO-printer, is het volgens Frederic ook nuttig om, als die beschikbaar zijn, speciale AM1X-mediaconfiguratiebestanden te gebruiken. "Deze geven het type zwarte inkt, ICC-profiel, en extra informatie over de ideale inktdichtheid, de optimale hoogte van de printkop, de droogtijd en eventuele beperkingen voor printen zonder witrand aan voor de papiersoort", legt hij uit.

Als je een Canon PRO-printer gebruikt die AM1X-bestanden ondersteunt, kunnen deze worden gedownload van de website van de papierfabrikant en worden geïnstalleerd met behulp van Canon's gratis Media Configuration Tool. Deze tool kan worden geïnstalleerd bij het installeren van je printerdriversoftware. Of ga hiervoor naar Canon's supportpagina voor printers, selecteer je printer en klik vervolgens op Software. Zoek de Media Configuration Tool in de lijst en installeer deze volgens de instructies. De Gebruikershandleiding van de printer bevat een gedeelte waarin wordt uitgelegd hoe je de software moet gebruiken.

8. Kiezen van de onjuiste voorgenomen weergave

Printers kunnen niet zo veel kleuren produceren als je met je camera hebt vastgelegd. Binnen een workflow met kleurbeheer kun je de instelling Voorgenomen weergave in het dialoogvenster Print gebruiken om de printer te laten weten hoe met kleuren moet worden omgegaan die buiten het afdrukbare bereik of kleurengamma vallen.

De instelling Perceptual (Perceptueel) is erop gericht de algehele visuele indruk van kleuren in beeldmateriaal te behouden. Hiermee worden kleuren die buiten het kleurengamma vallen of die zijn afgesneden, omgezet in overeenkomende printbare kleuren. Vervolgens worden de andere kleuren aangepast om de relatie tussen de kleuren te behouden.

De instelling Relative Colorimetric (Relatief colorimetrisch) zoekt voor kleuren buiten het spectrum de dichtstbijzijnde reproduceerbare kleuren van de printer, maar verandert kleuren binnen het kleurengamma niet. "Mogelijk krijg je iets minder verzadigde kleuren, maar de helderheidswaarden zijn het stabielst met deze voorgenomen weergave", aldus Jay. "Hierdoor is het de ideale keuze voor bijna-neutrale afbeeldingen en zwart-witafbeeldingen."

Een man bekijkt twee versies van hetzelfde beeld op een computerscherm als onderdeel van het soft-proofing-proces.

Soft-proofing geeft een voorbeeld van je print weer op het scherm, die je kunt vergelijken met het origineel en naar wens kunt aanpassen. Het is geen onfeilbare methode, omdat kleur op het scherm tot stand komt door verschillende kleuren licht te mengen; dit is additieve kleurmenging (wit ontstaat door alle kleuren op volledige intensiteit te mengen). Kleur op papier komt daarentegen tot stand door verschillende kleuren inkt te mengen; dit is subtractieve kleurmenging (door vermenging van alle kleuren op volledige intensiteit ontstaat een verzadigdere, diepere kleur zwart). Met een gekalibreerd scherm en de juiste printinstellingen (inclusief inkt en papiertype) is soft-proofing echter een handig hulpmiddel om te voorkomen dat je waardevolle inkt en papier verspilt met talloze testprints.

9. Vergeten soft-proofing toe te passen op je afbeeldingen

Door soft-proofing op je afbeeldingen toe te passen met Canon’s gratis Professional Print & Layout (PPL)-plug-in, kun je een voorbeeld bekijken van hoe je afbeelding eruit komt te zien op papier. "Als je geen soft-proof-controle uitvoert, bestaat de kans dat je beeld er flets uit komt te zien als je print op fine art- en mat papier", zegt Jay.

"Ook krijg je een waarschuwing als de printer een gewenste kleur niet kan printen. In principe zorgt soft-proofing ervoor dat je het papier voor het printen in kaart brengt, zodat je weet hoe het er precies uit komt te zien voordat je een afbeelding print."

10. Hard-proofing overslaan

Net als de opties voor soft-proofing, beveelt Suhaib hard-proofing aan met de optie Pattern Print (Patroonprinten) in PPL. "Op deze manier kun je een aantal verschillende kleine versies van je beeld maken op de media die je voor de uiteindelijke print wilt gebruiken, elk met een iets andere toonbehandeling en kleurweergave. Vervolgens kun je voor de uiteindelijke print de optie kiezen die je het mooist vindt. Dit werkt heel goed om de juiste look & feel te krijgen bij zowel kleurenfoto's met subtiele tinten als zwart-witfoto's met veel contrast, vooral op fine art-papier."

Iemand bekijkt een aantal miniaturen dat is gemaakt met de optie Pattern Print (Patroonprinten) van de Canon-plug-in PPL (Professional Print & Layout).

Hard-proofing met behulp van de Patroonprint-optie in PPL is een effectieve strategie om verspilling van duur papier en inkt te voorkomen. Op het door jou gekozen papier, produceert het een pagina met miniatuurafbeeldingen van je foto met verschillende instellingen voor contrast en kleurbalans. Je kunt dan exact de look kiezen die je wilt, de bijbehorende gegevens selecteren in PPL, en je foto wordt geprint op basis van die instellingen.

11. Problemen met software van concurrenten

Om de best mogelijke uitvoerkwaliteit te krijgen op Canon-printers uit de imagePROGRAF PRO-serie, raadt Canon gebruik van haar Professional Print and Layout (PPL)-software aan, die kan worden gebruikt als standalone programma of als plug-in in het fotobewerkingsprogramma van je voorkeur. "Deze software is door Canon ontwikkeld om het printproces eenvoudiger te maken", aldus Jay. "Het biedt de tools voor al je kleurbeheer, of het nu gaat om hard- of soft-proofing."

Een neushoorn kijkt naar voren, zijn lange hoorn naar links gericht, een tweede neushoorn staat op de achtergrond, op een zwart-witfoto gemaakt door wildlifefotograaf Pie Aerts in Kenia.

De voordelen van printen op groot formaat

Wildlifefotograaf Pie Aerts geeft advies voor hoe je met de Canon imagePROGRAF PRO-1000 de impact van je foto’s kunt vergroten.

"Printen via Adobe Lightroom of Adobe Photoshop kan tot problemen leiden. Er is niets mis met deze programma's op zich, maar het probleem is dat ze wat kleurbeheer betreft met de driver concurreren. Beide proberen de kleuren tegelijkertijd te beheren en hun eigen kleurverwerking toe te passen. Omdat PPL is ontworpen door Canon voor Canon-printers, voorkom je dat probleem. Het vereenvoudigt het hele proces."

"Bovendien is het om optimale kwaliteit en kleurgetrouwheid te krijgen bij het printen vanaf een Mac, belangrijk dat je met de Canon-printerdriver de print- en papiereigenschappen selecteert, in plaats van op Apple AirPrint te vertrouwen", aldus Suhaib.

12. Niet-originele inkt gebruiken

Inkt kopen van andere fabrikanten lijkt aantrekkelijk om geld te besparen, maar Suhaib raadt het af. "Originele Canon LUCIA PRO-inkten worden samengesteld volgens de hoogste standaarden, om nauwkeurigheid en consistentie van toon- en kleurweergave te garanderen. Daarbij krijg je uitmuntende archiefkwaliteit, waardoor je erop kunt vertrouwen dat je prints een leven lang meegaan", zegt hij. "Ook voldoen ze aan een bepaalde zuiverheidsgraad, om het risico op verstopte spuitopeningen in de printkoppen te verkleinen. Al deze factoren kunnen ernstig in het gedrang komen met niet-originele inkt."

Close-up van het display van een Canon imagePROGRAF-printer waarop het inktniveau kan worden afgelezen.

Het lijkt misschien voor de hand te liggen, maar het is de moeite waard om te controleren of de inkt bijna op is. Je zou misschien denken dat een bepaalde kleur niet nodig is voor een bepaalde afbeelding, maar elke kleur wordt gemaakt door verschillende inktkleuren op het papier te mengen. Het kan zijn dat je de perfecte kleurweergave misloopt doordat er net niet meer genoeg inkt van de benodigde kleur is.

Een selectie van Canon Pro-fotopapier, waaronder Premium Matte, Pro Platinum en Fine Art Smooth.

Voor het printen op verschillende soorten papier zijn verschillende hoeveelheden en zelfs verschillende soorten inkt nodig. Je printer gebruikt fotozwarte inkt als je bijvoorbeeld print op glanzend fotopapier, fotopapier met satijnglans, of op bepaalde Fine Art-media zoals Baryta-papier, maar heeft matzwarte inkten nodig voor katoenen Fine Art-papier en de meeste papiersoorten met matglans, die inkt op een heel andere manier absorberen.

13. Printerwaarschuwingen negeren

Canon-printers hebben een ingebouwd diagnosesysteem om ervoor te zorgen dat het printen probleemloos verloopt. Frederic geeft aan dat het belangrijk is de printerstatus in de gaten te houden en goed op eventuele waarschuwingen te letten. "Als inktcartridges bijna leeg zijn, krijg je een melding. Op dat moment heb je nog genoeg inkt over om te blijven printen, maar als je grote hoeveelheden foto’s print, kan dat ervoor zorgen dat de inkt snel op raakt. Het is dus wijs om zo snel mogelijk vervangende cartridges te bestellen." Als je cartridges die praktisch leeg zijn, te lang blijft gebruiken, kan dit leiden tot verbleekte of ongelijkmatige prints. "Sommige printers hebben ook een door de gebruiker te vervangen onderhoudstank, die zo snel mogelijk nadat je een waarschuwing krijgt dat die vol is, moet worden vervangen", voegt Frederic eraan toe.

"Je krijgt geen melding als er een driverupdate is voor je printersoftware, dus het is goed regelmatig te controleren of er driverupdates zijn in het Support-gedeelte van de Canon-website. Als je een melding krijgt dat er een firmware-update is voor de printer, kun je het beste eerst het updatebestand naar je computer downloaden, het firmware-hulpprogramma voor de printer downloaden, en vervolgens de printer met de computer verbinden via een USB-kabel om de update uit te voeren."

14. Onzorgvuldig omgaan met fotopapier

Natuurlijke oliën in de huid kunnen het oppervlak van foto- of fine art-papier vervuilen, dus is het beter om de printbare zijde vóór het printen niet aan te raken. Suhaib zegt dat het ook belangrijk is om na het printen rekening te houden met de droogtijd. “Bij foto's die op glanzend of zijdeglanzend papier worden geprint met dye-inkten, wordt de inkt snel geabsorbeerd onder een beschermende buitenste laag en is de print zo goed als droog zodra deze uit de printer komt. Dan nog is het beter om de printzijde pas aan te raken wanneer deze helemaal droog is.

"Pigmentinkten op alle soorten fotopapier of fine art-papier hebben veel langer nodig om te drogen en om vlekken te voorkomen, kun je die printzijde dus het beste korte tijd met rust laten. Als je foto's in een album of achter glas wilt hebben, kun je ze het beste eerst een nacht laten liggen zodat ze goed kunnen drogen."

Een persoon die een grootformaat print uit een Canon-printer haalt.

Pigmentinkten hebben langer nodig om te drogen dan dye-inkten. Raak de prints dus niet te snel aan na het printen om vlekken te voorkomen. Pigmentinkten zijn echter een stuk bestendiger tegen verkleuring door UV-straling, en daarmee een betere keuze als je de prints aan de muur wilt hangen in plaats van in albums op te bergen.

Een man houdt een zwart-witfoto in zijn hand. Op het bureau naast hem staan een printer en een camera van Canon.

Tenzij je een monochrome printer gebruikt, of dit nu een inkjet- of laserprinter is, gebruikt je printer verschillende kleuren inkt om grijstinten te reproduceren in zwart-witfoto’s. Dit is op zich niet slecht, omdat het de printer in staat stelt om subtiel kleuren toe te voegen voor een warmere of koelere afbeelding, maar het betekent ook dat grijstinten mogelijk niet geheel vrij zijn van kleurzwemen. Topprinters van Canon als de PIXMA PRO-200 en de imagePROGRAF PRO-300 bereiken een hogere getrouwheid bij het printen van zwart-witfoto's doordat ze meerdere zwart- en grijs-inktcartridges hebben.

15. Blunders in zwart-wit

Computerschermen en andere beeldschermen geven diep zwart niet altijd nauwkeurig weer, terwijl printers als de imagePROGRAF PRO-300 en de PRO-1000 van Canon op dit vlak van topklasse zijn. "Dit is vooral duidelijk wanneer je fine art-papier als Canon Fine Art Smooth en Fine Art Rough gebruikt", zegt Suhaib. "Ga niet af op soft-proofing bij het printen van zwart-witfoto's met een dramatisch effect, maar maak een aantal kleine testprints op het gewenste papier om te checken hoe het eindresultaat eruit komt te zien."

16. Printen voor de verkeerde lichtomstandigheden

Iets waar men vaak niet aan denkt, is de omgeving waar de print terechtkomt. "Ga na of je print zal worden getoond bij natuurlijk daglicht, dat een relatief koele kleurtemperatuur heeft, of bij kunstlicht, dat warmer is", zegt Suhaib. "Als je grote prints wilt, is het handig om eerst kleine hard-proofs te maken en deze te bekijken bij de uiteindelijke lichtbron, zodat je weet hoe het eindresultaat eruit komt te zien. Dit kan vooral van belang zijn wanneer kleurnauwkeurigheid cruciaal is, bij genres als portret-, landschaps-, wildlife- en modefotografie."

Als je prints maakt voor een tentoonstelling, kun je het uitbleken van hooglichten in fotoprints tot een minimum beperken door in PPL de optie voor het optimaliseren voor tentoonstellingsbelichting te kiezen, zodat het dynamisch bereik van de prints visueel wordt uitgebreid bij felle tentoonstellingsbelichting. Kies simpelweg de instelling die het best past bij de omstandigheden waarin de prints zullen worden bekeken, zoals normaal spotlicht (700 lux) of spotlicht met hoge intensiteit (1.400 lux).

Een hand die de printkop van een Canon-printer vervangt.

"De FINE-printkoppen van Canon zijn goed beschermd tegen verstoppingen, aangezien de technologie ervoor zorgt dat verstopte spuitopeningen automatisch worden gedetecteerd en er zo nodig wordt overgeschakeld naar een andere printkop", legt Suhaib uit.

17. Onjuist uitgelijnde printkoppen

Inkjetprinten is een zeer exacte technologie en een uiterst nauwkeurig proces. Voor de hoogste nauwkeurigheid adviseert Suhaib het gebruik van de driverfunctie Print Head Alignment (Printkop uitlijnen). "Doe dit bij het installeren van een nieuwe printer en nogmaals wanneer de printer van de ene plek naar de andere is verplaatst. Het is verstandig dit om de paar maanden te herhalen, ook als de printer niet is verplaatst."

18. De spuitmonden niet controleren

Hoewel de printkoppen van Canon zijn beschermd tegen verstoppingen, benadrukt Suhaib dat het de moeite waard is om de spuitopeningen te controleren door een testpatroon te printen. "Het is goed om de spuitmonden eens in de zoveel tijd te controleren via de driver, vooral als je - relatief dure - grote prints maakt", zegt hij. "Als het testpatroon vage lijnen vertoont, gebruik je de reinigingsfunctie en print je het testpatroon opnieuw."

Het maken van je eigen fotoprints kan zeer lonend zijn en je veel creatieve voldoening geven. Onthoud dus goed de hier gegeven tips voor het maken van geweldige prints.

Adobe, Lightroom en Photoshop zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe in de Verenigde Staten en/of andere landen.

Matthew Richards and Alex Summersby

Gerelateerde artikelen

Veelgestelde vragen over printers, inkt en papier

Canon-expert Suhaib Hussain beantwoordt veelgestelde vragen over printertechnologie, inkt en papier.

Alles over inkt

Wat is het verschil tussen pigmentinkt en inkt op dye-basis, of tussen inkt en toner? Welke inkt is het best voor het printen van foto's? Hier vind je de antwoorden op belangrijke vragen over inkten en printen.

De beste Canon-printer voor professionele fotografen

Lees hoe de krachtige functies van de Canon PRO-200, PRO-300 en imagePROGRAF PRO-1100 zich tot elkaar verhouden, en ontdek welke printer het beste aansluit op je printbehoeften.

Alles over printen in zwart-wit

Ontdek hoe inkten, software en printertechnologieën van Canon je kunnen helpen om professionele zwart-witprints te maken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro