"Het viel me op dat in de kunst de zon altijd als een man werd voorgesteld, en daarom wilde ik de zon als vrouw portretteren," vertelt fotograaf, decorontwerpster en creative director Linda Blacker over haar shoot, één van haar eerste samenwerkingen met plus-size model Enam Asiama. Make-up door Enam Asiama, op maat gemaakte sieraden van Suhaiyla Shakuwra. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III (nu opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 44 mm, 1/100 sec, f/5.6 en ISO 160. © Linda Blacker
De mode-industrie heeft een lange weg afgelegd sinds het tijdperk van de supermodellen in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Toentertijd was het overgrote deel van de modellen dun, jong en blank, op een paar uitzonderingen na zoals Naomi Campbell die in 1987 als eerste Britse zwarte model op de cover van de Britse Vogue verscheen, en Sophie Dahl die haar debuut op de catwalk maakte in 1997 met kledingmaat 44. De laatste jaren zien we steeds vaker modellen van kleur, meer plus-size modellen, modellen van verschillende leeftijden, verschillende genderidentiteiten, modellen met een beperking, met huidaandoeningen en modellen die hun littekens of lichaamsbeharing laten zien.
Maar is dit een tijdelijke trend – die nog sneller uit de mode zal raken dan de handtas van het huidige seizoen? Of is het een kolossale culturele verandering? – die de mode- en schoonheidsindustrie in de richting duwt van een daadwerkelijk grotere inclusiviteit. Voortbouwend op het thema van onze Shutter Stories-podcast over body positivity en fotografie vroegen we Canon Ambassador Javier Cortés, fotografe Linda Blacker en model en voorvechtster van plus-size inclusiviteit Enam Asiama om hun ervaringen en meningen te delen.
Hoor meer van het gesprek in deze aflevering van de Shutter Stories-podcast van Canon: