ARTIKEL

Deskundige mening: wanneer is een grotere sensor beter? Full-frame camera's uitgelegd

In de eerste aflevering van een serie technische toelichtingen van Canon-specialisten bespreekt John Maurice, Canon Europe Product Marketing Manager, waarover je moet nadenken om te beslissen of je overstapt op een full-frame camera.
De binnenkant van een onder water gelopen grot met duizenden stalactieten die worden verlicht door blauwe lampen.

Het is een van de meest gestelde vragen door fotografen: moet ik overstappen op full-frame, en zo ja, welke camera moet ik dan kiezen? Zoals zovelen ben ik begonnen met een APS-C-spiegelreflexcamera en ben daarna doorgegroeid naar full-frame. Omdat ik graag grondig onderzoek doe naar elk apparaat dat ik overweeg aan te schaffen, heeft elke camera-aankoop de nodige voeten in de aarde gehad. Ik duik altijd in de technische elementen om te beslissen of die mijn fotografie ten goede komen.

Op basis van deze kennis en mijn jarenlange ervaring met Canon-camera's heb ik een eenvoudige gids samengesteld die je kunt gebruiken om te bepalen of je baat zou hebben bij de overstap naar full-frame.

John Maurice is Product Marketing Manager bij Canon Europe. Hij is in 2008 bij Canon begonnen als cameraspecialist en geeft nu leiding aan het technische productteam. Hij fotografeert zelf ook graag, met name buiten en in de natuur. Johns eerste filmcamera was de Canon T70 en zijn eerste digitale SLR was de Canon EOS 300D.
Een vrouw met een leren jack aan zit in een donkere kamer. Haar gezicht wordt deels verlicht door natuurlijk licht dat valt door het raam achter haar.

Met een full-frame camera heb je meer opties bij een lager lichtniveau. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 27 mm, 1/500 sec, f/4 en ISO1600.

Zijn full-frame camera's beter?

Een full-frame camera biedt veel bewezen voordelen. De grotere beeldsensor biedt doorgaans betere prestaties bij weinig licht, wat een voordeel is wanneer je binnen fotografeert, bijvoorbeeld huwelijken, portretten of evenementen.

Hieronder staan voorbeelden van een nachtelijke stadsscène. De linker foto is gemaakt met de op APS-C gebaseerde Canon EOS 80D (inmiddels opgevolgd door de EOS 90D) en de rechter foto met de full-frame Canon EOS RP. Zoals je ziet, heeft de foto die is gemaakt met de EOS RP minder beeldruis en meer details. Dit is het soort resultaat dat je krijgt als je overstapt vanaf een wat oudere APS-C-camera.

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Twee kantoorgebouwen in het donker, met verlichte ramen.

Een bijgesneden foto van een nachtopname, gemaakt met een Canon EOS 80D. De APS-C-sensor van de EOS 80D is kleiner dan een full-frame sensor, waardoor deze bij weinig licht minder details vastlegt. Gefotografeerd met een Canon EOS 80D en een Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM-objectief, ingesteld op 70 mm, 1/8 sec, f/5.6 en ISO6400.

Twee kantoorgebouwen in het donker, met verlichte ramen.

Een bijgesneden beeld van een vrijwel identieke foto die is gemaakt met een full-frame EOS RP-systeemcamera. Door de beelden naast elkaar te zetten, worden de verschillen in beeldruis duidelijk. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM-objectief, ingesteld op 113 mm, 1/8 sec, f/5.6 en ISO6400.

Een ander belangrijk aspect is de geringere scherptediepte die een full-frame camera biedt bij dezelfde kadrering. Dit is gunstig als je voor een artistiekere look gaat of het onderwerp duidelijker wilt laten uitkomen tegen een sterker vervaagde achtergrond.

Takken van een dode boom met besneeuwde bergen op de achtergrond.

Deze foto en de foto ernaast zijn op dezelfde manier gekadreerd, maar de APS-C-sensor van de EOS 80D produceert niet hetzelfde verschil in scherpstelling als de full-frame EOS RP. Gefotografeerd met een Canon EOS 80D en een Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM-objectief, ingesteld op 70 mm, 1/1250 sec, f/4 en ISO100.

Een vrijwel identieke foto van dezelfde takken, waarbij de bergen op de achtergrond iets sterker vervaagd zijn.

Camera's met een full-frame sensor bieden doorgaans een geringere scherptediepte, waardoor objecten op de voorgrond sterker uitkomen tegen de vervaagde achtergrond. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM-objectief, ingesteld op 110 mm, 1/1250 sec, f/4 en ISO100.

Een full-frame camera biedt doorgaans meer flexibiliteit wat betreft het herstellen van schaduw- en hooglichtdetails vergeleken met oudere APS-C-modellen. Dit is een pluspunt bij scènes met een groot tintbereik, zoals landschappen, portretten, mode en interieurs.

Een vrouw zit aan een tafel op een beklede, regenboogkleurige bank. De schaduw van het raamkozijn valt op de muur achter haar.

Mijn ervaring is dat een kleine full-frame camera met een compact objectief voordelen biedt bij het fotograferen van alledaagse taferelen. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objectief, ingesteld op 35 mm, 1/4000 sec, f/1.8 en ISO400.

De avondhemel wordt gereflecteerd in een aantal gebouwen met glazen gevels.

Vaak kun je meer details in schaduwgebieden en hooglichten herstellen in foto's van een full-frame camera. Om deze reden wordt full-frame vaak gezien als de beste keuze voor landschaps- en stadsfotografie. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 85 mm, 1/40 sec, f/5.6 en ISO1600.

Wat is de beste full-frame camera voor jou?

Het antwoord hangt af van wat je zoekt in een camera. Full-frame instapmodellen, van spiegelreflexcamera's als de Canon EOS 6D Mark II tot full-frame systeemcamera's, zoals de Canon EOS RP, zijn gericht op draagbaarheid. Bovendien zijn ze dankzij hun handige interface en touchscreenbediening net zo gebruiksvriendelijk als een APS-C-camera.

Misschien denk je dat een full-frame camera veel zwaarder is. In het verleden was dat nog wel eens het geval, maar nu niet meer. Doordat ze geen spiegel of optische zoeker hebben, zijn full-frame systeemcamera's vaak zelfs compacter dan APS-C-spiegelreflexcamera's. Bekijk deze vergelijking tussen een oudere APS-C-spiegelreflexcamera en de full-frame systeemcamera EOS RP maar eens:

Canon EOS 700DCanon EOS RP
Gewicht body (inclusief accu en geheugenkaart): 580 gGewicht body (inclusief accu en geheugenkaart): 485 g
Samen met het standaardobjectief, de Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM (200 g)Samen met het standaardobjectief, de Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM (375 g)
Totaal gewicht: 780 gTotaal gewicht: 880 g


De full-frame uitrusting is maar 100 gram zwaarder dan de APS-C-spiegelreflexcamera en het RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objectief biedt een groter bereik, naast de al genoemde voordelen van full-frame camera's.

Als je gewend bent aan de snelheid van een geavanceerde APS-C-camera, zijn modellen uit het hogere segment, zoals de Canon EOS R6 (die tot 20 fps biedt) echt een stap vooruit qua kwaliteit en snelheid. Houd er echter wel rekening mee dat je objectieven niet hetzelfde bereik bieden als op een APS-C-body, omdat de bijsnijdfactor van een APS-C-sensor het onderwerp groter maakt in het kader. Zie het onderstaande gedeelte over objectieven voor meer informatie.

Een Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objectief.

Veel fotografen beginnen met een objectief als de Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM.

Een Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objectief

Als je op full-frame overstapt, kun je met een veelzijdig objectief zoals de Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM in je uitrusting de meeste scenario's aan.

Hoe zit het met objectieven?

Denk eerst na over welke objectieven je het liefste op je huidige camera gebruikt en zoek uit of die geschikt zijn voor een full-frame camera. Werken ze op dezelfde manier? De kenmerken van een objectief kunnen per type camera verschillen.

Als je een Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objectief of een EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM-objectief hebt (gezien als 'universele' APS-C-objectieven) dan is het equivalente objectief voor een full-frame systeemcamera een zoomobjectief zoals de Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. Dit is ook een universeel objectief dat zowel groothoek als telefoto biedt.

Als je twee objectieven combineert, zoals een algemeen EF-S 18-55 mm-objectief en het telefoto-objectief EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, kun je de Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM als vervanger kiezen. Dit objectief biedt groothoek en telefoto in één, zodat je minder apparatuur hoeft mee te nemen. Handig als je veel reist.

Een man in een gele regenjas maakt een foto met een Canon EOS RP en een Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief.

Canon Ambassador Richard Walch in Noorwegen met een Canon EOS RP en een Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief, wat volgens hem het ideale objectief voor op reis is.

Welke Canon-objectieven kan ik op een full-frame camera gebruiken?

Aan de eerste paar letters van de naam kun je zien wat voor type objectief het is. Waarschijnlijk kun je veel van je huidige objectieven ook op een full-frame camera gebruiken, maar er is een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.

EF-S-objectieven kunnen worden gebruikt op full-frame EOS R System-systeemcamera's met behulp van een EF-EOS R-adapter. De resolutie van je camera zal dan echter minder zijn, omdat het objectief niet de hele full-frame sensor dekt. Ik zou daarom aanraden om EF-S-objectieven door equivalente RF-objectieven te vervangen als je overstapt op een full-frame EOS R System. EF-S-objectieven zijn niet geschikt voor full-frame spiegelreflexcamera's van Canon, dus als je voorkeur uitgaat naar een spiegelreflexcamera, zul je die moeten vervangen door EF-objectieven.

EF-M-objectieven kunnen alleen met camera's uit de EOS M-serie worden gebruikt. Bij een overstap naar full-frame zul je dus EF- of RF-objectieven moeten aanschaffen voor je nieuwe camerabody.

EF-objectieven zijn geschikt voor alle full-frame Canon-camera's. Op een EOS R System-camera heb je wel een EF-EOS R-adapter nodig, maar hierdoor lever je niet in op kwaliteit of functionaliteit. EF-objectieven werken ook vrijwel hetzelfde als op je huidige camera. Het enige verschil is dat het beeld met EF-objectieven breder lijkt dan op een APS-C-camera, omdat op een APS-C het beeld met een factor 1,6 wordt bijgesneden. Als je graag een 50mm-objectief gebruikt op een APS-C-camera om portretten te maken, kun je op een nieuwe full-frame camera voor een 85mm-objectief kiezen om dezelfde kadrering te realiseren.

Een kleine vogel zit op een tak met een vis in zijn snavel.

Twee foto's vanuit dezelfde positie, gemaakt met hetzelfde objectief. Deze foto, gemaakt met de full-frame EOS-1D X (inmiddels opgevolgd door de Canon EOS-1D X Mark III) lijkt van een grotere afstand genomen. Gefotografeerd met een Canon EF 800mm f/5.6L IS USM-objectief ingesteld op 800 mm, 1/500 sec, f/5.6 en ISO800.

Een foto van een vogel op een tak vanuit dezelfde positie, schijnbaar iets ingezoomd.

De foto lijkt meer ingezoomd vanwege de bijsnijdfactor van de APS-C-sensor in de gebruikte camera, de EOS 7D Mark II. Gefotografeerd met een Canon EOS 7D Mark II en een Canon EF 800mm f/5.6L IS USM-objectief, ingesteld op 800 mm, 1/500 sec, f/5.6 en ISO800.

Moet ik overwegen mijn EF-objectieven te vervangen?

EF-objectieven werken op alle full-frame camera's, maar een overstap naar een EOS R System-camera kan een goed moment zijn om de nieuwste RF-objectieven te bekijken. Om een voorbeeld te noemen: het verruilen van de Canon EF 85mm f/1.8 USM voor het equivalente RF-objectief, de Canon RF 85mm F2 Macro IS STM, biedt duidelijke voordelen.

Ten eerste is de RF-vatting zo ontworpen dat optische onderdelen dichter bij de beeldsensor kunnen worden geplaatst, wat leidt tot beelden van betere kwaliteit, met name in de hoeken en wanneer het objectief met een groot diafragma wordt gebruikt. Ten tweede kun je met het RF-objectief van dichterbij scherpstellen, wat met name handig is voor portretten en gedetailleerde foto's. Verder heeft het RF-objectief een Image Stabilizer, waardoor je foto's scherper worden en eventuele video-opnamen een stuk aangenamer zijn om naar te kijken.

Een zwart-witfoto van een bokser die een flinke klap uitdeelt.

Full-frame systeemcamera vs. full-frame DSLR

Een van 's werelds meest ervaren actiefotografen, Richard Walch, vergelijkt de functies van Canon's topmodellen EOS R5 en EOS-1D X Mark III.

Heeft full-frame ook nadelen?

Voor sport- en actiefotografie bieden sommige APS-C-camera's een bijsnijdfactor en opnamesnelheden waaraan alleen de beste full-frame systeemcamera's, zoals de Canon EOS R5 en EOS R6, kunnen tippen wanneer ze worden gecombineerd met bepaalde nieuwere RF-objectieven, zoals de Canon RF 600mm F11 IS STM of RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM.

Er wordt vaak gevraagd of full-frame duurder is. Full-frame camera's en objectieven lagen voor veel mensen buiten bereik, maar dankzij modellen als de EOS RP is full-frame betaalbaarder dan ooit. Als je graag sport- of actiefoto's maakt, zou ik je echter een van de meer geavanceerde full-frame camera's uit Canon's EOS R System-serie aanraden, die hogere snelheden en betere prestaties bieden.

Conclusie

Als je overweegt op full-frame over te stappen, denk dan goed na over je manier van fotograferen, je ambities voor de toekomst en de camera en objectieven die het beste bij je passen. De meeste mensen stappen over om te profiteren van de eerder genoemde voordelen en om hun mogelijkheden uit te breiden dankzij de camera's en objectieven uit de full-frame serie. Je kunt ook overwegen om met twee camera's voor verschillende doeleinden te werken, waarbij je op verschillende momenten gebruikmaakt van de pluspunten van elk cameratype.

John Maurice

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro