Binnen de fotografie bestaan er veel belangrijke vragen, net als in het leven. In het vorige Deskundige mening-artikel heeft mijn collega John Maurice al een van deze vragen beantwoord, namelijk over full-frame of APS-C-camera's. Hier ga ik in op een andere vraag die regelmatig aan Canon wordt gesteld: kan ik het beste van mijn vertrouwde EF-objectief op een equivalent RF-objectief overstappen?
Als jij ook met deze vraag zit, heb je misschien al gekozen voor een van Canon's EOS R-systeemcamera's, die zijn afgestemd op de grensverleggende RF-vatting. Ze kunnen echter ook met EF- en EF-S-objectieven worden gebruikt zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit of functionaliteit dankzij de verschillende EF-EOS R-objectiefadapters. Het kan ook zijn dat je je keuze laat afhangen van hoe RF-objectieven presteren ten opzichte van hun EF-voorgangers.
ARTIKEL
Deskundige mening: kun je betere overstappen op een RF-objectief?
Voordat ik verder op specifieke objectieven inga, is het daarom goed om de belangrijkste voordelen te bespreken die de RF-vatting bood aan de objectiefontwerpers van Canon. Dankzij de grote diameter van de RF-vatting en de korte backfocus tussen de vatting en de sensor, konden de objectiefontwerpers op drie manieren met RF-objectieven de EF-objectieven overtreffen:
- Objectieven compacter maken en tegelijkertijd dezelfde kwaliteit van EF-objectieven behouden
- Objectieven van een vergelijkbaar formaat als van EF-objectieven maken, maar met hogere prestaties en extra functies
- Nieuwe soorten objectieven maken die eerder niet gemaakt konden worden
De opvallendste toevoeging aan alle RF-objectieven is de bedieningsring. Met deze verstelbare ring kun je rechtstreeks verscheidene camera-instellingen aanpassen, waaronder diafragma, ISO, sluitertijd en zelfs witbalans. Ook kun je het AF-gebied aanpassen. In combinatie met andere knoppen op de camera kun je zo belangrijke instellingen snel en eenvoudig aanpassen, zonder dat je menu's in hoeft te duiken.
Een tweede belangrijke verbetering voor alle RF-objectieven is het diafragmamechanisme, of het elektromagnetische diafragma (EMD). In RF-objectieven is de EMD-snelheid verhoogd om hogere framerates mogelijk te maken. Ook kan het EMD in kleinere stappen van 1/8 stop worden aangepast, vergeleken met de stappen van 1/3 stop van eerdere objectieven. Op die manier kun je als hybride shooter of filmmaker het diafragma bedienen terwijl je video opneemt, zonder dat dit leidt tot plotselinge veranderingen of verschillen in helderheid in het beeldmateriaal.
Heb je Canon-apparatuur?
Alle RF-objectieven bieden deze voordelen. Als je bovendien bepaalde RF-objectieven van Canon met equivalente EF-objectieven vergelijkt, ontdek je belangrijke voordelen waarmee deze objectieven zich echt onderscheiden. Laten we eens dieper op enkele typen objectieven ingaan.
RF- vs. EF-objectieven: 35-mm objectieven met snel diafragma
Laten we de Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM met de EF 35mm f/1.4L IS II USM vergelijken. Dit lijkt misschien een oneerlijke vergelijking, aangezien het EF-objectief een objectief uit de L-serie is met een sneller diafragma en een weerbestendig ontwerp, maar het RF-objectief heeft een aantal foefjes waardoor het een serieus alternatief is. Het RF-objectief heeft een ingebouwde 5-stops Image Stabilizer en een macrofunctie voor half levensgroot, en is de helft lichter en maar 60% zo groot als het EF-objectief. Deze voordelen wegen op tegen de extra 2/3 stop in helderheid van het EF-objectief. Bovendien heeft het RF-objectief één heel groot pluspunt dat iedereen die de twee objectieven vergelijkt zal aanspreken: een aanzienlijk lagere prijs.
RF- vs. EF-objectieven: 50-mm objectieven
Het 50-mm objectief is al meer dan een eeuw het standaardobjectief dankzij het natuurlijke perspectief en de vergroting. Ook biedt dit type objectief doorgaans uitstekende optische prestaties én een snel diafragma, in het geval van het EF 50mm f/1.8 STM-objectief bovendien tegen een redelijke prijs. Laten we daarom beginnen met de f/1.8-versie. Deze objectieven zijn doorgaans ideaal om je fotografie naar een hoger niveau te tillen dankzij hun kwaliteit en de controle die ze je bieden over de scherptediepte. Het EF 50mm f/1.8 STM-objectief bestaat al in verschillende vormen sinds de introductie van het EOS System, waardoor het optische ontwerp in de loop van tientallen jaren is verfijnd, met als resultaat compacte, geavanceerde objectieven tegen een lage prijs.
Bij de RF-versie hadden Canon-ontwerpen te maken met de uitdaging dat gebruikers een 50-mm RF-objectief willen van een vergelijkbare grootte als de bestaande EF-objectieven. Maar vanwege de korte flensafstand zou een standaard optisch ontwerp tot een groter objectief leiden. Er was een nieuwe optische formule nodig. De technici van Canon gingen ermee aan de slag en ontwikkelden het RF 50mm F1.8 STM-objectief, dat maar 1 mm langer is dan het EF 50mm f/1.8 STM-objectief.
Het ontwerpen van het RF-objectief bood ook een kans om optische aberraties te corrigeren. Dit werd bereikt met de toevoeging van een vernieuwd asferisch PMO-lenselement (van gegoten kunststof) dat de beeldkwaliteit van rand tot rand heeft verbeterd ten opzichte van het EF-equivalent. Als je dit optelt bij de eerder genoemde voordelen van het RF-objectief en de kortere scherpstelafstand, kun je het RF-objectief zeker als upgrade beschouwen.
Deskundige mening: overstappen op full-frame
RF- vs. EF-objectieven: 50-mm objectieven met snel diafragma
Op het gebied van snellere 50-mm objectieven stelt de EF 50mm f/1.2L USM al meer dan tien jaar de norm voor objectieven met een snel diafragma. Het is een favoriet onder fotografen wereldwijd, van fotojournalisten tot huwelijksfotografen. Gezien de populariteit van dit objectief, is het dan ook geen toeval dat de RF 50mm F1.2L USM een van de eerste RF-objectieven was. De Canon-ontwerpers wilden van dit objectief hun meest geavanceerde tot nu toe maken. Het bevat een UD-element, twee asferische elementen van geslepen glas en een voorgevormd asferisch element van glas, en bijna twee keer zoveel elementen als het EF-objectief (15 tegenover 8). Het RF-objectief biedt verbluffende prestaties, zelf wanneer het volledig open is. Daarnaast biedt het sneller en van dichterbij scherpstellen en gaat het beter reflecties en overstraling tegen dan zijn voorganger, met als resultaat hogere prestaties op alle gebieden. De verbeterde resolutie van het RF-objectief doet het lijken alsof er extra resolutie aan de camera is toegevoegd. Probeer het uit, en je bent direct overtuigd.
RF- vs. EF-objectieven: 24-70-mm zoomobjectieven
Zoals eerder genoemd, was een van de ontwerpopties voor het RF-objectief om een objectief te maken van een vergelijkbare grootte als EF-objectieven, maar met hogere prestaties. De RF 24-70MM F2.8L IS USM is hier een perfect voorbeeld van. De EF-versie, de EF 24-70mm f/2.8L IS II USM, rekende af met het idee dat zoomobjectieven minder goed zijn dan prime-objectieven. Maar hoe verbeter je een dergelijk objectief? Door alles te verbeteren! De technici van Canon wilden het ideale professionele standaardobjectief maken voor de RF-serie, een objectief dat geschikt is voor foto's, video's of een combinatie hiervan. Er zijn Nano USM-scherpstelmotoren gebruikt, die soepele, snelle en geruisloze scherpstelling van dichterbij bieden. Ook wordt hiermee focus breathing beperkt, wat het objectief ideaal maakt voor video's. Met het zoombereik is de beeldkwaliteit verder verbeterd, en daarnaast is er nog een 5-stops IS-systeem toegevoegd. De RF 24-70mm F2.8L IS USM zet een nieuwe standaard voor professionele zoomobjectieven in de jaren 2020.
RF- vs. EF-objectieven: 70-200-mm zoomobjectieven
Als je één objectief het werkpaard voor professionals kunt noemen, is het wel de EF 70-200mm f/2.8L IS USM-serie objectieven. Deze zijn in de uitrustingen van opvallend veel fotografen te vinden. Dit was een objectief dat voor Canon essentieel was om voor de RF-vatting te ontwikkelen. Maar hoe kon dit objectief worden vernieuwd of verbeterd? Beeldkwaliteit was zeker belangrijk, maar welke andere kwesties waren er nog meer die in eerdere EF-objectieven niet waren aangepakt? Het antwoord: formaat en gewicht. Wat als we dit objectief in een vergelijkbare grootte konden maken als de andere twee f/2.8-objectieven in Canon's trio van professionele RF-zoomobjectieven? En als we toch bezig zijn, kunnen we dan ook niet snellere en stillere scherpstelling, een kortere scherpstelafstand, betere beeldstabilisatie en minder focus breathing realiseren? Het resultaat is dat de RF 70-200mm F2.8L IS USM ongeveer 25% korter en 33% lichter is dan het EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objectief, wat het het kleinste objectief in zijn soort tot nu toe maakt, met ook nog eens betere beeldkwaliteit en een aantal andere verbeteringen.
Conclusie
Canon heeft tientallen jaren in de ontwikkeling van de EF-serie gestoken. Nu, 30 jaar na de introductie van het EF-systeem, worden veel van deze objectieven nog steeds gebruikt, waaruit blijkt hoe geavanceerd ze zijn. Maar de wereld is veranderd sinds de EF-vatting werd ontwikkeld. Beeldverwerking is veranderd. Canon heeft ernaar gekeken aan welke vereisten objectieven nu én in de toekomst moeten voldoen en innovatieve technologieën en baanbrekende optische techniek toegepast om nieuwe, krachtigere versies van objectieven te maken. Deze objectieven bieden meer mogelijkheden bij het maken van foto's maar net zo goed bij video-opnamen. Canon werkt aan een serie objectieven met meer mogelijkheden, om jou meer mogelijkheden te geven.