Met de introductie van de Canon EOS R7 en Canon EOS R10 vervult het Canon EOS R System opnieuw een voortrekkersrol. De EOS R7 en EOS R10 zijn de eerste systeemcamera's met RF-vatting buiten de Cinema EOS-serie die over APS-C sensoren beschikken, en vormen daarmee een compacter alternatief voor full-frame EOS R System-camera's zoals de EOS R5 en EOS R6. Maar de lichte body's van de EOS R7 en EOS R10 zitten toch boordevol foto- en videotechnologie.
Als je op zoek bent naar een modernere camera of wilt overstappen naar een systeemcamera, dan geven deze nieuwe toevoegingen aan de EOS R System-serie je meer opties. Maar welke camera past nu bij jou? Welke eigenschappen, naast de APS-C sensoren, hebben de EOS R7 en EOS R10 gemeen en wat zijn de belangrijkste verschillen?
Hier worden de EOS R7 en de EOS R10 vergeleken, aangevuld met inzichten van Canon Europe Product Marketing Manager John Maurice en ook van wildlifefotograaf Dani Connor, die de EOS R7 meenam op een zoektocht naar de schuwe pardellynx, en reiscontentcreator Diana Millos, die de architectuur en cultuur van Sevilla verkende met de EOS R10.
EOS R7 versus EOS R10 – welke past bij jou?
Canon EOS R7 versus EOS R10: overeenkomsten
De EOS R7 en EOS R10 hebben veel gemeen. Beide camera's breiden het EOS R System uit met alle voordelen van APS-C, zoals lichtere, compactere body's en een groter bereik voor je huidige objectieven. Dankzij de 1,6x 'cropfactor' van de sensor vullen onderwerpen het kader beter dan met een full-frame sensor, wat betekent dat een 300mm-objectief effectief dezelfde zichthoek geeft als een 420mm-objectief. Beide camera's zijn ontworpen voor gebruik met het groeiende assortiment aan superieure RF-objectieven, en ook met EF-objectieven, zonder in te boeten op kwaliteit of functionaliteit dankzij een selectie EF-EOS R-adapters. Je kunt dus je huidige favoriete objectieven blijven gebruiken.
Binnenin hebben de EOS R7 en EOS R10 de krachtige DIGIC X-beeldprocessor en beide beschikken over het Dual Pixel CMOS AF II-autofocussysteem met geavanceerde onderwerpdetectie dat ook in de EOS R3 en EOS R5 zit. Dit houdt in dat beide camera's automatisch mensen, dieren en voertuigen in een scène kunnen detecteren en erop scherpstellen. Ze kunnen zelfs de ogen of het lichaam van een persoon of dier nauwkeurig volgen voor feilloos scherpe foto's en video's. Door het autofocussysteem presteren beide camera's zeer goed bij weinig licht. De EOS R10 kan scherpstellen1 tot EV -4 en de EOS R7 tot EV -5, wat ongeveer overeenkomt met een scène in het licht van een halfvolle maan.
Beide camera's hebben een variangle touchscreen, waardoor je vanuit bijna elke hoek comfortabel kunt werken, en een haarscherpe elektronische zoeker met 2,36 miljoen dots, 100% scènedekking en een hoge vernieuwingsrate voor een fenomenale reactiesnelheid. De zoekers op beide camera's kunnen worden ingesteld op de modus Optical Viewfinder Assist om het dynamische bereik van een optische zoeker na te bootsen, wat de overstap van een spiegelreflex- naar een systeemcamera makkelijker maakt. De EOS R7-zoeker laat met 1,15x een iets sterkere vergroting zien dan de EOS R10 met 0,95x. Dit resulteert in een levensechter beeld en geeft de EOS R7 een kleine voorsprong in genres als wildlife- en sportfotografie.
Bij gebruik van de elektronische sluiter biedt de EOS R10 tot 23 frames per seconde met AF-tracking en de EOS R7 een razendsnelle 30 fps met tracking2, wat ideaal is als je regelmatig sport, wildlife of andere snelbewegende beelden fotografeert. De mechanische sluiter levert op beide camera's een continue opnamesnelheid van 15 fps.
Diana verkende de continue-opnamemogelijkheid van 15 fps en de oogdetectie-AF van de EOS R10 tijdens het fotograferen van flamencodansers in de Spaanse stad Sevilla. "Hoewel ze voortdurend ronddraaiden en bewogen, bleef de camera scherpgesteld op hun gezichten", zegt ze. "Bij 15 fps slaagde ik erin om de complete dansbeweging vast te leggen."
Heb je Canon-apparatuur?
Ontdek in deze aflevering van de Shutter Stories-podcast van Canon de indrukwekkende mogelijkheden van de EOS R7 en de EOS R10:
Eigenschappen van Canon EOS R7 en EOS R10: focus bracketing, HDR en RAW-burst
De EOS R7 en EOS R10 hebben ook een hele serie creatieve eigenschappen gemeen. Beide bieden bijvoorbeeld focus bracketing, waarmee je een reeks opnamen kunt maken met een brandpuntsafstand die automatisch steeds iets groter wordt. Die opnamen kunnen vervolgens worden gecombineerd tot één gedetailleerder beeld. Daarbij zijn dit de eerste EOS-camera's die dieptecompositie en bijsnijden in de camera zelf bieden, zodat je het gecombineerde beeld meteen kunt bekijken.
Zowel de EOS R7 als de EOS R10 ondersteunen naast JPEG ook de bestandsindelingen RAW, Compact RAW en HEIF. Eigenschappen zoals HDR, Auto Image Optimizer en de modus Highlight Tone Priority zijn ontworpen om zoveel mogelijk beelddetails te behouden, naast indelingen waarmee details behouden blijven.
Beide camera's beschikken ook over een 30 fps RAW-burstoptie, waarmee je een reeks beelden opslaat in één bestand waaruit je later RAW-bestanden kunt halen. In combinatie met een pre-shootingfunctie helpt dit je bij het vastleggen van snelbewegende acties die je anders zou missen.
"Als de pre-shootingoptie is ingeschakeld, wordt de buffer constant gevuld met nieuwe beelden", legt John uit. "Wanneer je de sluiterknop volledig indrukt, wordt alles wat vanaf een halve seconde voorafgaand aan dat moment in de buffer stond – 15 beelden dus – opgeslagen op de geheugenkaart.
De schuwe pardellynx fotograferen
"Er kan veel gebeuren in een halve seconde. Als je bijvoorbeeld een badderende vogel fotografeert, kom je er misschien achter dat de vogel net onder water dook op het moment dat je de ontspanknop indrukte. Dus RAW-burst met pre-shooting is een heel nuttige functie."
Voor Dani was de functie onmisbaar toen hij in Spanje was om de met uitsterven bedreigde pardellynx te fotograferen met de EOS R7. "Vaak rekt een dier zich uit of gaapt het wanneer het wakker wordt, maar je reageert misschien niet snel genoeg om het begin van die beweging te vangen", zegt ze. "Maar nu, met deze functie, kun je hem van begin tot eind vastleggen. Het is een geweldige functie voor wildlifefotografie."
Een verschil tussen de twee camera's is echter dat de EOS R10 in de RAW-burstmodus een crop van 75% heeft, terwijl deze functie op de EOS R7 werkt bij de volle resolutie van 32,5 Megapixel.
Canon EOS R7 versus EOS R10: verschillen
Zowel de EOS R7 als de EOS R10 zijn lichte camera's die gemakkelijk te dragen en gebruiksvriendelijk zijn tijdens reizen of lange fotoshoots. Omdat de EOS R10 maar 429 gram weegt, is deze camera een goede keus als gewicht belangrijk voor je is. Hij heeft zelfs een ingebouwde flitser (richtgetal 6), zodat je geen aparte flitser hoeft mee te nemen. De EOS R7 weegt iets meer, 612 gram, maar is beter bestand tegen stof en water en heeft een accu met een langere levensduur.
De EOS R7 is compatibel met dezelfde LP-E6-accu die wordt gebruikt in de Canon EOS 7D Mark II en EOS 90D, terwijl de EOS R10 de kleinere LP-E17-accu gebruikt die ook de EOS 850D en EOS 250D van stroom voorziet. Dit kan een belangrijke factor zijn als je overweegt om van een van deze APC-C-spiegelreflexcamera's te upgraden naar een APC-C-systeemcamera.
De kern van de EOS R7 en EOS R10 wordt gevormd door de onlangs ontwikkelde APS-C-sensoren – 24,2 Megapixel in de EOS R10 en 32,5 Megapixel in de EOS R7. Behalve het verschil in Megapixel heeft de EOS R7 een op sensoren gebaseerde In-body Image Stabilisation (IBIS), die automatisch waterpas stelt en ook verschillende typen cameratrilling corrigeert, zelfs met objectieven zonder optische IS. Voor video-opnamen is ook Movie Digital IS aan de mix toegevoegd om nog stabielere beelden te produceren.
"IBIS is een groot voordeel, vooral voor contentcreators die opnamen vanuit de hand of zonder ingewikkelde apparatuur maken", legt John uit. "Met de EOS R7 kun je met een langere sluitertijd fotograferen en de ISO laag houden voor de beste beeldkwaliteit. Bovendien kun je het creatief toepassen. Als je voor een artistiek resultaat een lange sluitertijd wilt gebruiken maar geen statief hebt, dan kun je met de EOS R7 de statische elementen scherp houden, terwijl de bewegende delen van de scène wazig worden."
Canon EOS R7 versus EOS R10: vergelijking video
Wat video betreft, zijn zowel de EOS R7 als de EOS R10 in staat om 4K 30p zonder crop op te nemen (EOS R7 met 7K oversampling, EOS R10 met 6K oversampling) en ook Full HD bij 120 fps voor gedetailleerde, slow-motionvideo. Beide kunnen 4K 60p opnemen, maar de EOS R10 bereikt deze high-speedoptie met een horizontale crop van 64%, wat betekent dat de scene misschien opnieuw gekadreerd moet worden als je wilt schakelen tussen foto's en video-opnamen.
De EOS R7 heeft ook Canon Log 3, wat meer flexibiliteit biedt voor mensen die serieus aan de slag willen met videoproductie en kleurgradaties. Verder heeft de camera USB 3.2 Gen 2 voor de snelle gegevensoverdracht die nodig is voor professionele workflows, vooral als je tethered wilt werken, terwijl de EOS R10 USB 2.0 heeft. "Je kunt de EOS R7 ook met dubbele kaartsleuven krijgen", voegt John toe, "en je kunt die zo configureren dat je films op de ene en foto's op de andere opslaat. En daar zijn moderne contentcreators die allebei willen doen heel blij mee."
Welke camera past nu bij jou? Beide camera's vormen een goede stap om van een APS-C-spiegelreflexcamera over te gaan naar het EOS R System en het groeiende assortiment fenomenale RF-objectieven. Daarbij kun je je favoriete EF- en EF-S-objectieven blijven gebruiken dankzij een selectie EF-EOS R-vattingadapters. De EOS R7 borduurt voort op de essentie van de Canon EOS 7D-serie, bijzonder geschikt voor foto's en video's van bewegende onderwerpen, vooral wildlife. De EOS R10 is een vervolg op de camera's in de EOS xxD-serie, zoals de EOS 77D, ideaal voor gevorderde liefhebbers die op zoek zijn naar een krachtige allround camera voor creatieve verkenningen, vooral voor reisfotografie. Beide camera's presteren beter dan de oudere spiegelreflexcamera's in het middensegment en hebben fantastische creatieve eigenschappen en een sterk verbeterde autofocus, een hogere snelheid en betere videomogelijkheden.
1 Tijdens een fotosessie met een f/1.2-objectief, middelste AF-punt, 1-beeld AF, bij 23 °C / 73 °F, ISO100. Met uitzondering van RF-objectieven met Defocus Smoothing-coating.
2 De continue opnamesnelheid kan variëren, afhankelijk van de omstandigheden. Zie de specificaties voor meer informatie.
Gerelateerde artikelen
Een rondreis door Sevilla met de EOS R10
Blogger Diana Millos ontdekt waarom deze creatieve camera de perfecte reisgenoot is.
De beste camera's en objectieven voor wildlifefotografie
Wildlifespecialist Maxime Aliaga vertelt over zijn favoriete uitrusting om verbluffende foto's van de natuur te maken.
Welke Canon-camera's hebben welke functies?
Een handige gids om te weten welke Canon-camera’s welke functies hebben –weerbestendige afdichting, IBIS, AF-dierenoogdetectie, een variangle scherm en nog meer.
Hoe het intelligente autofocussysteem van Canon werkt
Ontdek hoe geavanceerde onderwerpdetectie en -tracking op basis van deep learning-AI "het praktisch onmogelijk maakt om een fotokans te missen".