De Canon EOS R6 Mark II is een hoogwaardige hybride camera voor fotografen en filmmakers, en de opvolger van de EOS R6. Maar hoe komt de EOS R6 Mark II uit de bus in een vergelijking met zijn systeemcamera-voorganger en de EOS 6D Mark II?
We bekijken hier de overeenkomsten en de verschillen tussen de camera's uit de EOS 6-serie, met deskundig commentaar van Mike Burnhill, Senior Product Specialist bij Canon Europe.
UITRUSTING
EOS R6 Mark II versus EOS R6 versus EOS 6D Mark II: een vergelijking tussen camera's uit de Canon 6-serie
EOS R6 Mark II versus EOS 6D Mark II: systeemcamera versus spiegelreflexcamera
Er is één heel duidelijk verschil tussen de Canon EOS R6 Mark II en de EOS 6D Mark II: de EOS R6 Mark II is een baanbrekende hybride Canon EOS R System-camera, terwijl de EOS 6D Mark II een spiegelreflexcamera is. Uiteindelijk gaat het bij de keuze tussen de EOS 6D Mark II en de EOS R6 Mark II om een keuze tussen een spiegelreflex- en systeemcamera.
"Sommige mensen bekijken het beeld nog altijd liever via de optische zoeker (OVF) van een spiegelreflexcamera dan via de elektronische zoeker (EVF) van een systeemcamera als de EOS R6 Mark II, zelfs als deze over OVF-simulatie beschikt", zegt Mike.
De EOS 6D Mark II biedt ook een full-frame sensor met een iets hogere resolutie: 26,2 Megapixel versus 24,2 Megapixel op de EOS R6 Mark II, en een langere accuduur. Maar de twee camera's zijn op een aantal gebieden ook vergelijkbaar. Ze hebben beide een robuuste body en een intuïtieve bediening die de mogelijkheid biedt handmatige aanpassingen te doen en zijn beide uitgerust met Wi-Fi, Bluetooth en een groot variangle touchscreen.
Er zijn echter ook fundamentele verschillen. De EOS 6D Mark II heeft de EF-objectiefvatting en de EOS R6 Mark II de geavanceerde, toekomstgerichte RF-vatting. Er zijn momenteel meer EF-objectieven verkrijgbaar dan RF-objectieven, maar EF-objectieven kunnen via een heel assortiment EF-EOS R-adapters ook op de EOS R6 Mark II worden gebruikt zonder verlies van kwaliteit of functionaliteit. Dit betekent dat de EOS 6D Mark II met een kleiner aantal objectieven compatibel is, en niet profiteert van de nieuwere technologieën en innovatieve eigenschappen van RF-objectieven.
In vergelijking met de EOS R6 Mark II is de EOS 6D Mark II trager en de autofocus is minder flexibel. Met de supersnelle 40 fps burst en intelligente Dual Pixel CMOS AF II is de EOS R6 Mark II de camera bij uitstek voor sport-, wildlife- en actiefotografie. Door de verbeterde 6K-videofuncties is deze camera ook een betere keuze voor hybride fotografen.
De continu-opnamesnelheid van 6,5 fps van de EOS 6D Mark II is echter prima voor algemene fotografie. Deze is een geweldige full-frame allrounder voor onder meer portret-, landschaps- en reisfotografie. Hoewel de EOS 6D Mark II veel van de geavanceerde mogelijkheden van de EOS R6 Mark II mist, voldoet die camera prima op vele essentiële vlakken en als je de overstap wilt maken naar full-frame fotografie, is de EOS 6D Mark II een betaalbare manier om de voordelen van een grotere sensor te benutten.
Heb je Canon-apparatuur?
EOS R6 Mark II versus EOS R6: technologie
Er zitten slechts twee jaren tussen de EOS R6 en de introductie van de EOS R6 Mark II, waardoor je slechts een handvol ontwikkelingen in de specificaties zou verwachten. De EOS R6 Mark II telt echter meer dan 70 upgrades ten opzichte van de EOS R6.
Die upgrades gaan van substantiële, waaronder de significant verbeterde videofunctionaliteit, tot subtielere verfijningen, zoals de toevoeging van Creatieve filters en de optie om een snelkoppeling naar de drie meestgebruikte ISO-instellingen te maken.
Beide camera's zijn voorzien van een DIGIC X-processor, maar de EOS R6 Mark II beschikt over een nieuwere versie. "Deze is energie-efficiënter dan die van de EOS R6", verklaart Mike. "Als je het LCD-scherm gebruikt, gaat de accu ongeveer 50% langer mee. Bovendien wordt er minder warmte gegenereerd, waardoor je langere videoclips kunt opnemen dan met de EOS R6."
De elektronische sluiter van de EOS R6 Mark II levert een fenomenale burst-snelheid van 40 fps en dat is tweemaal zo snel als die van de EOS R6. De nieuwe full-frame 24,2 Megapixel CMOS-sensor biedt de snelle gegevensuitlezingen die vereist zijn voor volledige AF/AE-tracking bij deze extreem hoge snelheid, met als extra voordeel minder vertekening door de rolling shutter bij opnamen van snel bewegende onderwerpen.
De EOS R6 Mark II beschikt over een verbeterd deep-learning algoritme. Vergeleken met de EOS R6 herkent de EOS R6 Mark II een grotere verscheidenheid aan onderwerpen, waarop de AF kan scherpstellen en die kan volgen in het frame. Als je 'Animals' (Dieren) selecteert, detecteert de camera paarden, zebra's, katten, honden en vogels. Selecteer je 'Vehicles’ (Voertuigen), dan worden vliegtuigen, treinen en helikopters gedetecteerd, maar ook auto's en fietsen.
EOS R6 Mark II versus EOS R6: video
Zowel de EOS R6 Mark II als de EOS R6 biedt 4K 60p interne opname en kan beelden vastleggen met een groter dynamisch bereik met behulp van Canon Log en PQ HDR. Er zijn echter ook grote verschillen.
"De belangrijkste verandering is dat bij video-opnamen van 4K 60p met de EOS R6 Mark II de volledige breedte van de full-frame sensor wordt gebruikt, terwijl het beeld bij de EOS R6 wordt bijgesneden", legt Mike uit. "Omwille van een betere kwaliteit vindt oversampling plaats van 6K en er is geen beperkte opnametijd van 30 minuten meer zoals bij de EOS R6, waardoor de EOS R6 Mark II perfect is voor langdurige interviews en gebeurtenissen.
"Op de EOS R6 moest je met het programmakeuzewiel de videomodus inschakelen en vervolgens in het menu Program (Programma) of Manual (Handmatig) kiezen. Canon heeft een afzonderlijke knop voor de videomodus aan de EOS R6 Mark II toegevoegd, waardoor je het programmakeuzewiel tijdens video-opnamen kunt gebruiken om de belichting in te stellen. Je kunt nu opnemen met de instellingen Aperture Priority (Diafragmavoorkeur) en Shutter Priority (Sluiterprioriteit), evenals Manual (Handmatig), Program (Programma) en drie aangepaste instellingen."
De EOS R6 Mark II biedt ten opzichte van de EOS R6 meer professionele videofuncties, waaronder 6K RAW-output via de HDMI-poort en een waarschuwingsvenster voor valse kleuren op basis waarvan je de belichting kunt aanpassen. De flitsschoen van de EOS R6 is verbeterd. Zo is de EOS R6 Mark II uitgerust met een multifunctionele flitsschoen waarop nieuwe accessoires kunnen worden gebruikt, zoals de DM-E1D Digital Microphone en de TASCAM XLR Audio Adapter voor professionele geluidsopnamen.
Acties in de lucht perfect vastgelegd
EOS R6 Mark II versus EOS R6: overeenkomsten
De EOS R6 Mark II en de EOS R6 zijn op een aantal vlakken vergelijkbaar. Beide zijn uitgerust met de krachtige IBIS-technologie (In-Body Image Stabilisation), die beeldstabilisatie tot wel 8 stops levert (afhankelijk van het objectief) en video-opnamen die zo vloeiend lopen alsof ze met een gimbal zijn gemaakt. Beide camera's kunnen scherpstellen bij weinig licht tot wel -6,5 EV, ofwel minder dan het licht bij halvemaan. Dit is opmerkelijk omdat, zoals Mike aangeeft, “de sensorpixels van de EOS R6 Mark II kleiner zijn vanwege de hogere resolutie. Maar dan nog worden met die kleinere pixels dezelfde prestaties geleverd bij weinig licht."
De EOS R6 Mark II is ook uitgerust met geavanceerde technologieën die werden geïntroduceerd in andere EOS R System-camera's. Zo is er de OVF-simulatie van de EOS R3, waarvan de elektronische zoeker een natuurlijkere, spiegelreflex-achtige kijkervaring biedt. De focus bracketing en ingebouwde dieptecompositie van de EOS R3 en de EOS R7 zijn eveneens aanwezig op de EOS R6 Mark II.
Voor gevorderde én beginnende gebruikers
"Eerlijk gezegd, weet je gewoon niet waar te beginnen wat betreft de vele upgrades op de EOS R6 Mark II", geeft Mike toe, "en vele zijn bovendien gebaseerd op feedback van EOS R6-gebruikers".
"Zo heb je bijvoorbeeld variabele framesnelheden wanneer je de elektronische sluiter gebruikt. Nu hebben we H+-, H- en Low-instellingen, dus de keuze is niet alleen 40 fps, maar ook 20 en 5 en 1. Bij de EOS R6 kon je alleen kiezen tussen 20 en 1. En de elektronische sluiter van de EOS R6 Mark II hoeft ook niet geruisloos te zijn: je kunt het sluitergeluid activeren en het volume afhankelijk van de situatie hoger of lager zetten."
Naast deze geavanceerde functies zien we ook speciaal voor beginnende gebruikers ontwikkelde functies terug op de EOS R6 Mark II. "Canon heeft zelfs de functiehandleiding uit de EOS 6D Mark II geherintroduceerd", zegt Mike. "Een van de grote voordelen van die camera is het gebruiksgemak, omdat de functiehandleiding op het scherm uitleg geeft over de instellingen die je selecteert. Die optie was er niet op de EOS R6.
"Canon heeft zelfs een aantal van de scènemodi en creatieve filters voor beginnende gebruikers van de EOS 6D Mark II toegevoegd. Maar die kun je allemaal eenvoudig uitschakelen en de camera als een echte professional gebruiken, met de standaard EOS-menu's en alles waar je mee vertrouwd bent. De Canon EOS R6 Mark II biedt dus het beste uit twee werelden – een ware hybride!"