"Wanneer je een verhaal op een onverwachte manier wilt vertellen, probeer je allereerst anderen los te laten komen van hun vaste denkpatronen. Een publiek dat eerst vrij passief was – omdat het vindt dat ze bepaalde beelden al zo vaak hebben gezien – wordt dan opeens nieuwsgierig," vertelt journaliste en documentairemaakster Elisa Iannacone. Vanuit deze overtuiging creëerde zij een gevarieerd portfolio, en maakte ze films en documentaires in meer dan 30 landen op zes continenten.
Het werk van de ervaren filmmaakster was vaak te zien in National Geographic, Newsweek en VICE magazine, en op BBC World News. Vanuit haar interesse voor verhalen over mensenrechten en onderbelichte onderwerpen maakte ze reportages over oorlogsgebieden en natuurrampen: van huiselijk geweld in Irakese vluchtelingenkampen tot de verwoesting door cycloon Idai in Mozambique in 2019.
ARTIKEL
Wat een videocamera voor mij betekent: journaliste Elisa Iannacone
"Ik wist eigenlijk niet wat ik zou aantreffen," herinnert ze zich over haar aankomst in de Mozambikaanse stad Beira waarvan 90% door de storm was verwoest. Door contact te leggen met een groep artiesten die hun muziekinstrumenten waren kwijtgeraakt, was ze in staat een uitgebreider verhaal over de verwoesting te vertellen aan de hand van hun persoonlijke ervaringen. "Ik ben altijd op zoek naar de verhalen achter te feiten en dat verhaal vond ik zo indrukwekkend."
Verder besteedde Elisa zes jaar aan The Spiral of Containment, een langdurig multimediaproject waarin aandacht wordt besteed aan de gevolgen van seksueel geweld. Slachtoffers krijgen de mogelijkheid zich visueel te uiten "via de wereld van de verbeelding". De immersieve kunstinstallatie wordt tentoongesteld in de Bargehouse-expositieruimte van de OXO Tower Wharf in Londen en is bedoeld als reizende tentoonstelling.
Hier vertelt Elisa welke apparatuur ze gebruikt als ze op pad is voor haar werk en deelt ze haar ervaringen met de Canon EOS C70- en de Canon XA55-videocamera.
De eisen van een solo shooter
Wanneer Elisa voor haar werk als journaliste en documentairemaakster onderweg is, is ze vaak alleen. Beschikken over de juiste apparatuur is cruciaal voor haar creatieve producties, en voor haar veiligheid. "Werken in dit soort omgevingen is niet zonder risico’s en je moet kunnen vertrouwen op je apparatuur," vertelt ze. "Stevige apparatuur is bijzonder nuttig: soms zit je midden in een betoging en moet je maken dat je wegkomt; soms moet je over een muur klimmen en is er niemand die wat van je kan aanpakken. Het is belangrijk om draagbare en lichtgewicht camera’s bij je te hebben – in dergelijke situaties is elke lege accu zinloze ballast."
Elisa gebruikt graag een betrouwbare camera met een hoge pixelkwaliteit in een compacte body. "Als solo shooter wil je graag zeker weten dat je niet extreem veel aandacht hoeft te besteden aan één onderdeel omdat eigenlijk alle onderdelen je aandacht opeisen. Je hebt een camera nodig die goed reageert en die een verlengstuk van je lichaam wordt.
"Tegenwoordig wordt van je verwacht dat je hoge kwaliteit levert en korte draaitijden hebt met minder mensen. Door de coronapandemie zijn de crews veel kleiner. Daarom ben je nog meer aangewezen op de technologie."
Toen ze werd gevraagd op afstand een interview met een Holocaust-overlevende te filmen, werd Elisa door de coronaveiligheidsmaatregelen gedwongen nog meer dan normaal te vertrouwen op haar apparatuur. "Gelukkig werkte ik met een Canon XA55 met krachtige autofocusopties en kon ik vanuit een aparte ruimte filmen," vertelt ze. "De Dual Pixel AF was ingesteld op Face Priority. De camera bleef haar volgen en dat werkte perfect."
Heb je Canon-apparatuur?
Camera’s vergelijken: cliff camping
Eerder gebruikte Elisa al een Canon EOS C300 Mark II (nu opgevolgd door de Canon EOS C300 Mark III), een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EOS 7D voor haar nieuwsitems en documentaires. Als een van de eerste professionals maakte ze echter opnamen met de Canon EOS C70, de kleinste Cinema EOS-camera van Canon, en een Canon XA55 tijdens een cliff camp in Wales.
Door ook 's nachts te filmen kon ze van beide camera's de mogelijkheden bij weinig licht en de infraroodfuncties testen. Het bungelen aan touwen en balanceren op een portaledge was een goede test voor de autofocus- en beeldstabilisatiefuncties van de camera's.
Elisa was direct onder de indruk van de kleine behuizing van de EOS C70, een belangrijke eis voor journalisten die in risicovolle omgevingen werken. “Een compacte camera is erg handig, want soms moet je hem onder je boerka verbergen,“ vertelt ze. “Want je wilt geen aandacht op jezelf vestigen. Soms gaat het niet alleen om je eigen veiligheid, maar ook om andere personen op hun gemak te stellen. Mensen kunnen zich geïntimideerd voelen als je met een grote uitrusting, lampen en allerlei andere zaken komt aanzetten.
"Hoewel de EOS C70 een cinemacamera is, is deze toch ontzettend compact. Het is verbazingwekkend wat er allemaal schuilgaat in de body. De mogelijkheid om RF-objectieven te gebruiken is geweldig omdat de communicatie tussen de objectief en de body sneller is dan bij andere objectieven. Dit betekent dat de [nauwkeurigheid] van je beeld veel hoger is."
Dankzij de mogelijkheid om 120fps-opnamen te maken met maar liefst 4K lukte het Elisa vloeiende beelden vast te leggen van mountainbikers terwijl zij de bocht om vlogen, en met volledige autofocus. "Ik wist niet dat deze persoon eraan kwam… en de camera stelde gewoon automatisch scherp, zelfs in slow motion."
De Canon XA55 daarentegen bood Elisa 4K UHD over een grote brandpuntsafstand, van 25,5 tot 282,5 mm, en Dual Pixel AF, die ze gebruikte om een snelle boot te filmen. "De boot voer de zonsondergang tegemoet, waarbij je van die schitteringen hebt, en ook het duister in de golven. Als je dan zoveel speelruimte hebt, is dat erg prettig," vertelt ze.
“Soms is een zoomobjectief precies wat je nodig hebt. In een snel veranderende situatie moet je soms een betrouwbaar uitkijkpunt hebben en zeer, zeer snel in actie kunnen komen. Over het geheel genomen is het echt een goede camera, en zeer draagbaar. En er zijn XLR-invoeraansluitingen aanwezig. Dat is ideaal voor audio."
Met een beperkt budget opnamen maken met de Canon EOS R
Veelzijdige codecs en een opvallend goed dynamisch bereik
Met een enorme hoeveelheid opname-indelingen biedt de Canon EOS C70 journalisten flexibiliteit op locatie. "Ik maakte altijd opnamen met XF-AVC 4:2:2 10-bits, maar je kunt ook werken met andere codecs die qua grootte ongeveer de helft van XF-AVC zijn. Als je iets op je laptop wilt bewerken en het zeer snel klaar moet hebben, is dat zeer handig," vertelt Elisa. "Het feit dat je rechtstreeks kunt opnemen in PQ en HLG vind ik fantastisch omdat je dat tijd scheelt bij de kleurcorrectie. Als je de opname wilt uitzenden, heb je deze al in de industriestandaard."
De voortreffelijke DGO-sensor, dezelfde als van die van zijn broertje, Cinema EOS-camera Canon EOS C300 Mark III, biedt een dynamisch bereik van meer dan 16 stops bij opnamen in Canon Log 2. In combinatie met de ingebouwde ND-filters van de camera zorgt dit voor krachtige regelfuncties voor de lichtomstandigheden. Niet alleen kon Elisa hierdoor opnamen maken na zonsondergang en details naar boven halen van rotsen en golven met alleen het maanlicht, maar ze zag ook de praktische toepassingen voor haar werk in gevechtsgebieden.
"Een lamp inschakelen kan aandacht trekken en gevaarlijke situaties opleveren, zowel voor jezelf als voor de personen die je interviewt," vertelt ze. "Je hebt een camera nodig waarmee je in de schaduw kunt kijken. Dus hoe meer speelruimte je hebt, hoe beter. En deze camera stelde daarin niet teleur.
Het mooie van de interne ND-filters is dat ik controle heb over de lichtsituatie. Ik kan een mooiere scherptediepte krijgen, met dat mooie bokeh-effect. Dat kan ik met een klein knopje regelen, echt fantastisch. Een camera als de EOS C70, waarbij je kunt vertrouwen op de autofocus en de beeldstabilisatie, en ook nog eens zoveel keuze hebt voor de uitvoeropties, maakt je werk een stuk eenvoudiger. Het is echt een uitstekend apparaat."