Zeven manieren om het beste uit je foto's te halen met DPP

Ontdek de voordelen van Canon’s eigen software voor RAW-verwerking en fotobewerking, Digital Photo Professional, inclusief de krachtige tool voor beeldverwerking via neuraal netwerk.
Laptop die staat opengeklapt op een bureau en waarop een landschapsfoto wordt bewerkt in Digital Photo Professional-software. Naast de laptop liggen een Canon EOS R3-camera en RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief.

De software voor RAW-verwerking en fotobewerking Digital Photo Professional (DPP) is ontworpen om het maximale uit RAW-bestanden van Canon-camera's te halen. De krachtige tool voor beeldverwerking via neuraal netwerk kan de beelden zelfs automatisch verbeteren, dankzij de kunstmatige intelligentie met deep learning-technologie.

Nabewerking is een integraal onderdeel van de workflows van veel professionele fotografen - en een onmisbare stap als je RAW-opnamen maakt - maar krijg je wel de beste resultaten? De eigen software voor RAW-verwerking en fotobewerking van Canon, Digital Photo Professional (DPP), is capabeler dan je misschien denkt.

Waarom zou je DPP gebruiken? DPP is de ideale RAW-processor omdat deze speciaal is ontwikkeld voor bestanden van Canon-camera's, met optimale ondersteuning voor functies als Picture Styles, Auto Lighting Optimizer en objectief-aberratiecorrecties. Dit is waarschijnlijk het meest merkbaar als je RAW-opnamen maakt met de Monochrome Picture Style: open je het bestand met andere software, dan wordt het geopend als kleurenopname in plaats van in zwart-wit. Je kunt de Picture Style natuurlijk ook in DPP verwijderen, veranderen of vervangen door een andere, maar het is belangrijk om te weten dat andere RAW-processors, hoewel ze hun eigen benaderingen kunnen toepassen, jouw beeldinstellingen niet begrijpen - dat geldt bijvoorbeeld voor de aangepaste witbalans, geavanceerde ruisonderdrukking en andere instellingen. Ze worden gewoon niet toegepast zoals je ze had bedoeld.

De nieuwste versie van DPP, 4.17, gaat nog een stuk verder en introduceert een krachtige nieuwe tool voor beeldverwerking via neuraal netwerk. Op basis van kunstmatige intelligentie met deep learning-technologie, analyseert deze tool op abonnementsbasis verschillende gebieden in de foto en past het een reeks selectieve verbeteringen toe voor een ongeëvenaard kwaliteitsniveau. Dit kan je ook nog eens een hoop tijd besparen, perfect voor drukke professionals en veeleisende fotografen met een volle agenda.

Een foto van een vrouw met een strohoed op in een tuin, waarbij de bokeh op de voorgrond wordt aangepast in Canon's Digital Photo Professional-software.

Met de Digital Photo Professional-software van Canon kun je fantastische dingen doen met opnamen die zijn gemaakt met Dual Pixel RAW, een bestandsindeling die wordt ondersteund op camera's van Canon, zoals de EOS R5 en EOS R6 Mark II. Denk bijvoorbeeld aan het maken van kleine aanpassingen aan de positie van maximale scherpte en verschuivende gebieden van bokeh in de opname.

Als je je afbeelding wilt verfijnen, biedt DPP nog steeds voordelen ten opzichte van veel populaire RAW-processors van derden. DPP beschikt bijvoorbeeld over exclusieve geavanceerde functies, zoals het hulpmiddel Depth Compositing (Dieptecompositie) voor focus stacking, een reeks opnamen combineren tot één opname met een grotere scherptediepte, zodat er meer scherp is, of het nu gaat om een macro-onderwerp of een landschap. Als je een camera hebt gebruikt die Dual Pixel RAW kan opnemen, kan DPP de DPRAW-dieptekaart interpreteren en kleine aanpassingen aanbrengen in de positie van de maximale scherpte. Waar je met andere software de instellingen van je ‘vorige conversie’ kunt toepassen op het volgende RAW-bestand dat je opent, kun je met DPP aangepaste sets met aanpassingen opslaan als Recipes (Recepten), met zo veel of zo weinig instellingen als je wilt. Die kun je dan op elk gewenst moment op andere opnamen toepassen.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Hier bekijken we een aantal belangrijke functies in DPP met vakkundig commentaar van Mike Burnhill, Senior Product Specialist bij Canon Europe, en geven we je advies over hoe je met DPP het beste uit je opnamen kunt halen. DPP wordt regelmatig bijgewerkt om nieuwe camera's en functies van Canon te ondersteunen. Zoek dus de nieuwste versie en download deze om het beste uit je opnamen te halen.

Een blik over de schouder van een gebruiker met op diens bureau een laptop met Digital Photo Professional-software op het scherm, en naast de laptop een Canon EOS R7-camera.

Met de tool voor beeldverwerking via neuraal netwerk in DPP 4.17, is de Digital Lens Optimizer aanzienlijk verbeterd ten opzichte van die van eerdere versies. Het nieuwe systeem biedt correcties op basis van toegewezen gegevens voor afzonderlijke Canon-objectieven bij alle beschikbare instellingen, in combinatie met beeldinformatie van afzonderlijke gebieden binnen de foto. Met de mogelijkheid om lijnen en randen en andere gebieden met bijzonder veel detail te herkennen, produceert de tool voor beeldverwerking via neuraal netwerk haarscherpe diagonale lijnen en vormen zonder dat deze korrelig worden of gekartelde randen krijgen. Dit werkt bijzonder goed voor macro- en extreme close-upopnamen, waarbij ongeëvenaarde niveaus van detail kunnen worden bereikt.

1. Benut de kracht van beeldverwerking via neuraal netwerk (Neural Network Image Processing)

'Beeldverwerking via neuraal netwerk' is een revolutionair nieuw systeem op basis van kunstmatige intelligentie met deep learning-technologie. De tool analyseert als neuraal netwerk op intelligente wijze verschillende gebieden binnen een foto. Vervolgens past het selectieve verbeteringen toe op basis van algoritmen voor kleurreconstructie, objectiefoptimalisatie en vermindering van ruis.

"Het kan zijn dat bepaalde gebieden in een foto veel meer fijne details hebben dan de rest van de foto", legt Mike uit, "zoals het haar van een persoon of de veren van een vogel vergeleken met een blauwe lucht. Het systeem kan binnen verschillende delen van de foto het onderwerp herkennen, en vervolgens bepalen hoe deze delen het beste afzonderlijk kunnen worden verwerkt voor de beste resultaten. In gebieden met een fijne structuur kunnen moirépatronen en kleurenhalo’s ontstaan. Beeldverwerking via neuraal netwerk kan dit echter corrigeren en tegelijkertijd het gebied verscherpen zodat toch zoveel mogelijk fijne details naar voren komen. Voor gebieden met relatief weinig detail zoals de lucht is die verscherping niet nodig, dit zou alleen maar kunnen leiden tot extra ruis. Kunstmatige intelligentie stelt het systeem in staat om zich automatisch aan te passen, zoals een schilder die verschillende penselen gebruikt voor verschillende gedeelten van een schilderij.

"In plaats van pixel voor pixel het beeld te verwerken", vervolgt Mike, "bekijkt de kunstmatige intelligentie verschillende gebieden binnen de foto als onderdeel van het grotere geheel. Het kan facetten zoals diagonale lijnen en vormen herkennen, en vervolgens automatisch verbeteringen aanbrengen om de details te verfijnen, zonder dat deze korrelig worden of gekartelde randen krijgen. Voor vermindering van ruis in gedetailleerde en minder gedetailleerde gebieden, selecteert het automatisch en selectief vermindering van luminantie- of chrominantieruis en past dit toe op de foto – in die mate die nodig is om optimale scherpte en structuur te krijgen met minimale korreligheid of kleurenspikkels. Door verbetering van de fijne details en vermindering van ruis kan het lijken alsof je een foto hebt gemaakt bij ISO 6400 in plaats van ISO 25600!"

Het systeem verbetert ook de correctie van objectief-imperfecties in DDP. "Canon heeft in dit systeem gegevens toegewezen voor het gedrag van afzonderlijke Canon-objectieven bij verschillende diafragma’s en brandpuntsafstanden en voor het gedrag van zoomobjectieven bij verschillende brandpuntsafstanden", zegt Mike. "Maar zoals ik als zei, de kunstmatige intelligentie van Canon’s neurale netwerksysteem tilt alles naar een nog hoger niveau. Het analyseert de foto om precies te zien wat er gebeurt en brengt de best mogelijke verbeteringen aan. Naast de verbeterde scherpte en minimale ruis, kan het automatisch chromatische aberratie, vertekening, en lichtafval corrigeren."

Een foto van twee mannen op de voetplaat van een stoomlocomotief, in kleur en monochroom, in de DPP-software van Canon.

Als je opnamen maakt in zwart-wit, of zelfs op die manier composities maakt in de EVF van Canon EOS R System-camera's, dan is de mogelijkheid van DPP om met de Picture Styles van de camera te werken een ongelofelijk krachtige functie – software van derden negeert namelijk de instellingen van metadata en geeft je niet wat je wilde.

Het venster Copy Recipe (Recept kopiëren) in Canon's DPP-software, waarbij de instellingen worden getoond die al dan niet in het Recipe (Recept) kunnen worden opgenomen.

Als je één foto hebt die precies goed is, kun je met DPP heel eenvoudig dezelfde instellingen toepassen op andere foto's in dezelfde of een andere sessie: sla je bundel met aanpassingen op als Recipe (Recept) en pas ze met één klik toe. Ga naar het menu Edit (Bewerken) en selecteer Copy selected recipe settings (Geselecteerde receptinstellingen kopiëren). Op deze manier kun je precies aangeven welke aanpassingen in het Recipe (Recept) moeten worden opgenomen.

2. Werk met HEIF-bestanden en HDR-schermen

In januari 2020 werd met de Canon EOS-1D X Mark III de HEIF-beeldindeling geïntroduceerd. Deze indeling heeft een groter dynamisch bereik en een breder kleurengamma dan JPEG, en is bovendien compatibel met de nieuwste HDR-schermen op mobiele apparaten, monitoren en HD-TV's. Ook op andere camera’s is deze beeldindeling inmiddels beschikbaar, waaronder op de EOS R3, EOS R5, EOS R6, EOS R7 en EOS R10.

Als je een opname maakt met HEIF, worden afbeeldingsbestanden, zoals JPEG's, in de camera verwerkt. "HEIF-bestanden zijn ongeveer hetzelfde als JPEG-bestanden, maar met 10-bits data, dus met een groter dynamisch bereik. Ze kunnen meer worden gepusht zonder dat er posterisatie optreedt", aldus Mike. Met de Canon HEVC-codec, een gratis download, kun je HEIF-bestanden bewerken in DPP en zelfs RAW-bestanden opslaan als HEIF's.

Met een HDR-monitor, met name een die het grote Rec.2020-kleurbereik ondersteunt, profiteer je van het uitgebreide kleurengamma en krijg je vloeiendere gradaties in de hooglichten van de HEIF-bestanden. Maar als je zo'n scherm niet hebt, kan DPP het effect op oudere monitoren (SDR-monitoren, zoals ze nu worden genoemd) effectief simuleren.

Dwarsdoorsnede van het autofocussysteem in een Canon EOS R3-camera en RF-objectief.

Twaalf veelgestelde vragen over het Canon EOS R-systeem beantwoord

Is een full-frame systeemcamera geschikt voor jou? Canon geeft antwoord op twaalf veelgestelde vragen over de EOS R3-, EOS R5-, EOS R6-, EOS R-, EOS RP- en RF-objectieven.
Interieuropname met een warme kleurzweem voor en na de bewerking met Canon’s DPP-software.

DPP beschikt over een reeks krachtige hulpmiddelen voor het corrigeren van kleurzwemen, van snelle fixes met één klik tot nauwkeurige aanpassing van de kleurtemperatuur en geavanceerde kleurbalansinstellingen.

3. Verwijder kleurzwemen

Als je een kleurzweem in je foto’s wilt corrigeren, is een eenvoudige en zeer effectieve methode de zweem te neutraliseren met het witbalanspipetje, beschikbaar in zowel het palet Basic (Basis) als het palet Tone Adjustment (Tint aanpassen) in DPP. Selecteer het pipetje en klik op een gebied van de opname dat wit moet zijn, details bevat en niet is overbelicht. Alle kleuren van de opname worden op basis hiervan aangepast. Als de opname geen wit bevat, kun je een gebied gebruiken dat neutraal grijs zou moeten zijn.

Voor fijnafstemming of voor creatieve effecten kun je de schuifregelaar Colour Temperature (Kleurtemperatuur) gebruiken of zelfs de temperatuur opgeven in graden Kelvin (in stappen van 10K). Je kunt ook de schuifregelaars Blue-Amber (Blauw-Amber) en Magenta-Green (Magenta-Groen) in het deelvenster Fine-Tune (Fijnafstemming) aanpassen of in het kleurveld ernaast slepen.

Als je ‘tethered’ werkt (op afstand met een kabel) en het aanvullende EOS Utility hebt geïnstalleerd, kun je DPP gebruiken om kleuren te corrigeren voor de exacte omgevingscondities waarin je opnamen maakt. "DPP 4 leest de witbalans van RAW-bestanden zoals die wordt opgeslagen door je Canon-camera", legt Mike uit, "zodat je een punt kunt selecteren om de witbalans in te stellen in het voorbeeld op het computerscherm. Dit wordt vervolgens in de camera zelf geregistreerd en opgeslagen in de RAW-bestanden van de camera."

De nieuwe tool voor beeldverwerking via neuraal netwerk heeft als extra voordeel dat deze automatisch valse kleuren kan corrigeren.

Foto van een jong meisje dat over het strand rent voor en na de bewerking met selectieve kleuraanpassingen in Canon's DPP-software.

Met een algemene verhoging van de verzadiging riskeer je dat de kleuren van de kleding van het onderwerp te fel worden. In plaats daarvan zijn selectieve kleuraanpassingen gebruikt om de lucht- en zeekleuren te versterken, en andere tinten in de afbeelding te verfijnen.

4. Selectieve kleuraanpassingen

In plaats van een algemene kleurzweem wil je vaak specifieke kleuren aanpassen, bijvoorbeeld om een saaie lucht te versterken, zonder dat huidtinten er onnatuurlijk gaan uitzien. Ga hiervoor naar het palet Colour Adjustment (Kleuraanpassing) in DPP. Daar vind je een rij van acht kleurstalen, elk met drie schuifregelaars ernaast. Je kunt deze schuifregelaars gebruiken om respectievelijk de Hue (Tint), Saturation (Verzadiging) en Luminance (Luminantie) van het specifieke kleurengamma in de aangrenzende staal aan te passen. Klik op de naar achteren wijzende pijlknop onder elke kleurstaal om eventuele aanpassingen aan dat gamma te verwijderen.

Selectieve aanpassingen zijn een goede manier om kleuren te verfijnen die misschien niet helemaal zijn zoals je ze herinnert. "Luchten, begroeiing en huidtinten zijn allemaal voor de hand liggende voorbeelden en ze kunnen afzonderlijk worden aangepast zonder dat de rest wordt beïnvloed", aldus Mike. "Als je bijvoorbeeld de lucht donkerder wilt maken, verplaats je de schuifregelaars Aqua en Blue L (Luminance) naar links, weg van de middenpositie."

"Boven aan het palet bevinden zich twee schuifregelaars voor Hue (Tint) en Saturation (Verzadiging)", voegt Mike toe. "Hiermee voer je algemene aanpassingen door. Ze kunnen dus op zichzelf effectief zijn voor bijvoorbeeld een snelle verbetering van de verzadiging, maar je kunt ze het best gebruiken nadat je eerst selectieve aanpassingen hebt gemaakt."

Een landschapsfoto in Canon’s DPP-software met een rode overlay over de hooglichten in de wolken en een blauwe overlay over de schaduwgebieden met clipping op de donkere voorgrond.

De waarschuwingsweergave voor lichte en donkere gebieden (respectievelijk rood en blauw) van DPP kan je waarschuwen voor gebieden waar clipping dreigt op te treden. Je kunt de drempel aanpassen om jezelf een beter beeld te geven van de effecten van je aanpassingen terwijl je bezig bent.

Gebouwen met diepe schaduwen worden lichter gemaakt in Canon's DPP-software om meer details naar voren te halen zonder dat hooglichten in de lucht op de achtergrond worden uitgebleekt.

Met de schuifregelaar voor schaduw van DPP kun je details in beschaduwde gebieden herstellen zonder dat dit invloed heeft op andere tinten die je niet wilt wijzigen.

5. Herstel schaduwen

Als je opnamen maakt met een hoog contrast en details in de lichte delen van de foto's wilt behouden, wil je waarschijnlijk informatie in de schaduwen herstellen, die onderbelicht lijken. DPP heeft hier verschillende hulpmiddelen voor, maar een goede optie zijn de schuifregelaars Shadow (Schaduw) en Highlight (Lichte delen) in het deelvenster Advanced (Geavanceerd) van het palet Basic Adjustments (Basisaanpassingen) van DPP. Met deze schuifregelaars kun je de helderheidsniveaus in de opgegeven delen van het tintbereik nauwkeurig instellen, terwijl een algemene aanpassing van Brightness (Helderheid) invloed zou hebben op andere tinten die je niet wilt wijzigen.

Voordat je aanpassingen aanbrengt, is het verstandig om de waarschuwing voor schaduw en lichte delen in te schakelen om te zien welke gebieden dicht tegen clipping aan zitten. "Wijzig de drempel voor clipping om jezelf een kleine extra veiligheidsmarge te geven", adviseert Mike. "Je kunt het beste een beetje experimenteren, maar je zou allereerst de schaduwen op 5 en de lichte delen op 250 kunnen instellen om rekening te houden met eventuele spiegelende lichte delen, zodat deze dichter bij zwart-wit worden weergegeven."

Een foto van een kerk en grafstenen voor en na de bewerking in de Digital Lens Optimizer in Canon's DPP-software.

Met de krachtige Digital Lens Optimizer van DPP kun je automatisch een reeks aberraties corrigeren, met behulp van objectiefspecifieke Canon-objectiefprofielen. DPP 4.17 tilt deze functie naar een hoger niveau doordat de tool voor beeldverwerking via neuraal netwerk de foto kan analyseren en meer gerichte correcties en verbeteringen kan aanbrengen.

6. Objectiefcorrecties

Met de hulpmiddelen voor Lens Correction (Objectiefcorrectie) van DPP kun je handmatig chromatische aberratie, vertekening en andere objectiefgerelateerde fouten corrigeren met eenvoudige schuifregelaars. Dit is een heel effectieve manier. Het proces kan echter ook worden geautomatiseerd en er kunnen aanvullende correcties worden toegepast op basis van de metadata van het objectief met behulp van Digital Lens Optimizer. Download gewoon het gratis objectiefprofiel voor elk objectief dat je hebt gebruikt.

"Deze functie is ongelooflijk krachtig", aldus Mike. "De Digital Lens Optimizer met het objectiefprofiel kan diffractie corrigeren en het low-passfilter dat door de camera wordt gebruikt, evenals alle objectiefaberraties voor dat model objectief. Het verwerkt veel meer dan de meeste andere objectiefprofielen van derden, zoals halo's, coma en axiale afwijkingen. Het systeem voor beeldverwerking via neuraal netwerk in DPP 4.17 tilt digitale objectiefoptimalisatie naar een volledig nieuw niveau. Het stelt je in staat om het maximale aan fijne details en structuur naar voren te halen en ruis op de foto tot een absoluut minimum te beperken."

Controleer in het palet met hulpmiddelen voor Lens Correction (Objectiefcorrectie) van DPP of Yes (Ja) wordt weergegeven naast Lens data (Objectiefgegevens). Als dit niet het geval is, klik je op de knop met de gekrulde pijl naar links, identificeer je het objectief dat is gebruikt om de foto te maken en klik je op Start om het ontbrekende objectiefprofiel te downloaden. Schakel de optie Digital Lens Optimizer in als je klaar bent. Gebruik de schuifregelaar om indien gewenst de intensiteit van de automatische profielcorrecties aan te passen en bepaal of je er nog meer wilt toevoegen.

"Als je ze inschakelt, worden de correcties volledig toegepast, maar kun je ze desgewenst aanpassen", zegt Mike. "Soms is bijvoorbeeld een beetje vignettering wenselijk. Laat het selectievakje ingeschakeld en verplaats de schuifregelaar om de aanpassing te maken. Stel de verscherping daarnaast in op nul of schakel het uit voordat je de Digital Lens Optimizer uitvoert, omdat het zo eenvoudiger wordt om de correcties te beoordelen."

Een close-upfoto van een rode admiraalvlinder die wordt verscherpt in Canon's DPP-software met Unsharp Mask (Onscherp masker).

Met de opties voor Unsharp Mask (Onscherp masker) van DPP kun je afbeeldingen verscherpen met een uitgebreide mate van controle en artefacten zoals halo's en ruis vermijden.

7. Verscherp details

"De standaardinstellingen voor verscherping verschillen per camera, gebaseerd op het gebruikte low-passfilter en de mogelijke verbeteringen bij de verwerking in de camera", aldus Mike. Met het hulpmiddel Sharpness (Scherpte) van DPP, in het palet Basic Adjustments (Basisaanpassingen), kun je het contrast langs de randen van de opname versterken om de scherpte er beter te laten uitzien, maar met Unsharp Mask (Onscherp masker) dat beschikbaar is voor RAW-opnamen heb je meer controle.

Aangezien DPP de scherpstelpuntgegevens van je Canon-camera bewaart, kun je die gebruiken om te controleren waarop is scherpgesteld. Klik op de knop onder het beeldvenster met een AF-rasterpictogram en selecteer Show AF points in focus (Scherpstelpunten AF tonen). Zoom nu in om de scherpte bij een vergroting van 100% te controleren. In het deelvenster Advanced (Geavanceerd) van het palet met hulpmiddelen kun je via het pop-upmenu schakelen van Sharpness (Scherpte) naar Unsharp Mask (Onscherp masker).

Hier zie je drie schuifregelaars. Strength (Sterkte) bepaalt de mate van verscherping (dat wil zeggen in welke mate het randcontrast wordt verhoogd), terwijl Fineness (Verfijning) de contrastspreiding langs de randen regelt en kan worden gebruikt om halo's en andere artefacten te controleren. Met Threshold (Drempelwaarde) bepaal je hoeveel contrastverschil er aanvankelijk moet zijn voor iets als een rand wordt beschouwd, dus in de praktijk regelt deze schuifregelaar de effecten van de andere twee. Een goede strategie is om Threshold eerst op nul te houden en de andere twee schuifregelaars te verplaatsen om de gewenste scherpte te bieden met de minste artefacten. Verhoog vervolgens Threshold lichtjes naar 1.0 of 2.0. "Het werkt het tegenovergestelde van de manier waarop je denkt dat het werkt: hoe verder je naar rechts gaat, hoe minder het effect wordt", legt Mike uit.

Als je een foto hebt gemaakt met Dual Pixel RAW op een camera die over deze mogelijkheid beschikt, kun je met behulp van de dieptegegevens in het DPRAW-bestand microaanpassingen aanbrengen in de positie van de maximale scherpte. Open een DPRAW-opname die enigszins is scherpgesteld op de voor- of achtergrond, ga vervolgens naar het menu Tools (Hulpmiddelen) en selecteer Start Dual Pixel RAW Optimizer (Dual Pixel RAW Optimizer starten). Vink Image Microadjustment (Beeldfijnafstelling) aan en gebruik de schuifregelaar om het punt van maximale scherpte naar voren of naar achteren te halen totdat het gedeelte van het onderwerp dat je het scherpst wilt hebben, scherp is.

Met de tool voor beeldverwerking via neuraal netwerk in DPP 4.17 kunnen fijne details en structuur automatisch worden verscherpt voor het beste effect terwijl relatief onscherpe gebieden van een foto vloeiende gradaties krijgen en vrij van ruis zijn.

Kevin Carter, Alex Summersby and Matthew Richards

Gerelateerde artikelen

Focus stacking om de scherptediepte te vergroten

Drie Canon-fotografen, die foto's maken van macro tot landschap, leggen uit hoe je met focus stacking meer van het hele beeld scherp krijgt.

De beste printsoftware voor professionele fotografen

Vooraanstaand bruidsfotograaf Sanjay Jogia onthult de beste software voor het maken van buitengewone prints.

Redline Challenge: je foto's voorbereiden voor inzending

Lorenz Holder vertelt hoe je jouw krachtigste foto's selecteert en hoe je van goede foto's prijswinnende meesterwerken maakt.

Zakelijke administratie: 8 tips voor fotografen

Succesvolle shooters moeten niet alleen geweldige foto's en video's maken, maar ze moeten ook georganiseerd zijn. Dit zijn de 8 beste tips van Canon voor je zakelijke administratie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro