Van de ijskoude wateren van de Lofoten in de Noorse Zee tot de gastronomische restaurants in Italië, gedroogde kabeljauw legt een indrukwekkende reis af. Het is een reis die door de Italiaanse wetenschapper, documentairemaker en tv-presentator Roberto Palozzi in beeld werd gebracht, en daarbij trotseerde hij de sneeuwstormen en vrieskou hoog boven de noordpoolcirkel.
In het begin van zijn carrière als fotograaf en schrijver voor een Italiaans fototijdschrift voelde Roberto zich aangetrokken tot bewegende beelden, geïnspireerd door zijn liefde voor de documentaires van David Attenborough. Toen hij 15 jaar geleden de kans kreeg naar Antarctica te reizen om zeehonden te bestuderen voor zijn doctoraat in de evolutiebiologie en dierecologie, nam hij een videocamera mee. Dit was het begin van zijn carrière als filmmaker.
Roberto runt nu het videoproductiebedrijf Erebus Productions en werkt aan programma's voor de Italiaanse televisie, waarbij hij zijn liefde voor de natuur combineert met zijn wetenschappelijke achtergrond. Aangezien zijn plan om dit jaar een grote productie in Antarctica te maken vanwege de COVID-19-pandemie werd uitgesteld, ging Roberto op zoek naar andere verhalen dichter bij huis.
"Ik moest een camera testen die ik volgend jaar in Antarctica zou kunnen gebruiken," vertelt Roberto. "Ik had een camera nodig die video's van bioscoopkwaliteit kon maken en die ik onder zware omstandigheden kon gebruiken. Toen ik terugkwam, had ik het gevoel dat er momenteel geen betere camera voor documentairemakers is dan de Canon EOS C500 Mark II."
Roberto vertelt hier hoe de full-frame Cinema EOS-camera hem hielp om het verhaal van de kabeljauwvissersgemeenschappen op de afgelegen eilandengroep de Lofoten in het noorden van Noorwegen te vertellen.