Landschapsfotografen vertrouwen al jaren op de EOS-spiegelreflexcamera's en EF-objectieven van Canon om de veranderingen op onze planeet vast te leggen. Maar de nieuwe Canon EOS R System laat een wereld aan mogelijkheden opengaan. Dankzij de full-frame sensoren en geavanceerde systeemtechnologie zijn Canon EOS R-systeemcamera's het paradepaardje van de beeldverwerkingsbranche, hoewel de revolutionaire RF-lensvatting voor de echt grote veranderingen zorgt. De RF-primes en -zoomobjectieven van Canon zijn ontworpen met het oog op optische uitmuntendheid, en dankzij hun compacte grootte en lagere gewicht zijn ze een geweldige keuze voor wandelaars die het perfecte gezichtspunt zoeken.
ARTIKEL
De beste Canon-systeemkit voor landschapsfotografie
Maar wat zijn nu de beste Canon-systeemcamera's voor landschapsfotografie? En welke RF-primes en -zoomobjectieven moet je kiezen, ongeacht of je deze voor een EF- of EF-S-camera gebruikt, of helemaal naar een EOS R-systeemcamera overstapt?
Hier legt de Duitse natuurfotograaf en Canon Ambassador Radomir Jakubowski uit welke systeemcamera's en objectieven hij het beste voor zijn werk kan kiezen. Verder geeft ook Mike Burnhill, Senior Product Specialist van Canon Europe, nuttig technisch inzicht.
Heb je Canon-apparatuur?
1. Beste systeemcamera voor landschappen: Canon EOS R5
Dankzij de 45MP full-frame CMOS-sensor, de displays met een hoge resolutie, en wind- en waterdichtheid is de Canon EOS R5 een camera die uitstekend geschikt is voor het buitenleven. "Voordat ik op een systeemcamera overstapte, gebruikte ik een Canon EOS-1D X Mark III en een Canon EOS 5DS R," vertelt Radomir. "Ik zag in dat systeemcamera's de toekomst waren en dus heb ik in januari 2020 een Canon EOS R gekocht, gewoon om eens te zien hoe die werkt. Ik ontdekte hoeveel kracht en potentie de EOS R System heeft en nu is de Canon EOS R5 de camera die ik het vaakst voor landschappen gebruik.
Canon EOS R5
"Ik heb ook een Canon EOS R6," gaat Radomir verder. "Als je een hoofdbody wilt en daar nog een reservecamera bij hebt, dan is de EOS R6 een goede aanvulling op de EOS R5. Als je foto's op meer dan een meter grootte wilt printen, is de Canon EOS R5 natuurlijk de beste keuze, maar voor het meeste werk lijken ze veel op elkaar."
Mike is het ermee eens dat een sensor met een hoge resolutie altijd de beste camera is voor landschapsfotografie: "Hiermee kun je duidelijk de afzonderlijke onderdelen en organische structuur van het landschap zien," verklaart hij. Maar hij benadrukt ook een aantal kleinere functies van de Canon EOS R5 waardoor deze camera een groot verschil kan maken voor landschapsfotografie. "Je hoeft bijvoorbeeld geen ontspankabel meer mee te nemen omdat je de Canon Camera Connect-app kunt gebruiken om van je smartphone een Bluetooth-afstandsbediening te maken," zegt hij.
2. Beste groothoekobjectieven voor landschapsfotografie met systeemcamera's: Canon RF 14-35mm F4L IS USM en Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM
"Deze groothoekobjectieven hebben allebei een geweldige automatische scherpstelling en beeldstabilisatie," legt Radomir uit. "De vraag is dus: wat heb je als fotograaf nodig? Wil je een kleiner, licht objectief dat een uitstekende keuze is voor algemene landschapsfotografie? Kies in dat geval de Canon RF 14-35mm F4L IS USM. Of heb je een snel diafragma nodig om nachtlandschappen te fotograferen, zoals het noorderlicht en sterren? In dat geval is de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM de beste keuze.
Canon RF 14-35mm F4L IS USM
"Als je bijvoorbeeld de Melkweg wilt fotograferen, kun je geen te lange belichting gebruiken omdat je geen bewegingsonscherpte in je foto wilt," gaat Radomir verder. "Wanneer je de optie hebt om naar f/2.8 te gaan, hoef je ook niet zo'n hoge ISO in te stellen."
Voor foto's waarbij je zoveel mogelijk details van het landschap in het kader wilt krijgen, gebruik je de Canon RF 14-35mm F4L IS USM, het breedste systeemeigen objectief voor het RF-systeem. "Zelfs dat kleine verschil van 1mm tussen 14mm en 15mm maakt een groot verschil bij het vastleggen van het onderwerp," zegt Mike. "Het valt misschien niet op wanneer je van 300mm naar 400mm beweegt met een teleobjectief, maar bij een groothoekobjectief telt elke millimeter."
Zoals Radomir benadrukt, kun je met de RF 14-35mm F4L IS USM ook net iets dichterbij scherpstellen dan met de RF 15-35mm F2.8L IS USM (de eerste heeft een minimale focusafstand van 0,2 m, de tweede van 0,28 m). Je kunt dus, terwijl je fysiek dichter op de voorwerpen in de voorgrond gaat staan, tegelijkertijd de brede beeldhoek van het objectief verkennen. Zo wordt het frame meer door de voorwerpen gevuld.
De grootte van het filterdraad kan ook een belangrijke overweging zijn, voegt Radomir toe. "De RF 14-35mm F4L IS USM heeft een filterdraad van 77mm en de RF 15-35mm F2.8L IS USM eentje van 82mm. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt als je gemakkelijk filters tussen je andere Canon-objectieven wilt wisselen."
Een van de voordelen waar je van profiteert als je overstapt naar de Canon EOS R-systeemcamera, is dat je je favoriete Canon EF- en EF-S-objectieven kunt blijven gebruiken, zoals de Canon EF 16-35mm f/4L IS USM of de EF 16-35mm f/2.8L III USM, via een EF-EOS R-vattingadapter.
Er zijn drie vattingadapters beschikbaar, waaronder de vattingadapter EF-EOS R met drop-in filter, waarmee je drop-in filters kunt gebruiken. "Je kunt deze adapter gebruiken om een polarisatiefilter aan een EF- of EF-S-objectief toe te voegen, inclusief de Canon EF 11-24mm f/4L USM waarbij je geen filter aan de voorkant van het objectief kunt bevestigen," legt Mike uit. "Ook is er een variabel ND drop-in filter beschikbaar. Dit filter is handig als je een specifieke combinatie van sluitertijd en diafragma wilt gebruiken of als je een landschap met lange sluitertijd wilt fotograferen."
3. Beste systeemtelezoomobjectief voor landschapsdetails: Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM
"De Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM is het beste telezoomobjectief dat ik ooit heb gebruikt," vertelt Radomir enthousiast. "De beeldkwaliteit is uitstekend, en wanneer je op redelijk korte afstand fotografeert, werkt hij als een prime-objectief.
"Ik gebruik dit telezoomobjectief vaak om details in het landschap te isoleren," gaat hij verder. "Hij is vrij licht en klein, wat best handig is als je zoals ik vaak in de bergen bent. En wat ik ook handig vind, is dat hij een standaard filterdraad met een diameter van 77 mm heeft, waardoor ik hem met mijn polarisatiefilters kan gebruiken om schitteringen te verminderen en om de kleuren in het landschap te verbeteren."
Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-objectief
Mike voegt toe: "Dankzij het hoge compressieniveau van de Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM kunnen landschapsfotografen dingen op een heel andere manier zien dan met de standaard groothoekweergave. Hij is volledig wind- en waterdicht en is ongeveer even groot als het Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief. Aan de beeldkwaliteit van dat objectief viel niet meer zoveel te verbeteren, dus we hebben 100mm toegevoegd, omdat dit meer voordelen biedt dan de steeds kleiner wordende marges op te zoeken om de beeldprestaties te verbeteren."
4. Beste systeemobjectief voor algemene landschapsfotografie: Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM
"Ik werk graag met telelenzen voor landschapsfotografie," zegt Radomir. "Wanneer ik niet precies weet wat ik kan verwachten, pak ik de Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM. Maar als ik wel bekend ben met de locatie en al kan anticiperen op wat er in dat landschap kan gebeuren, dan pak ik de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM.
"De Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM is soms wat lang op 100mm, dus de RF 70-200 F2.8L IS USM is handiger voor algemene landschapsfotografie. Je kunt hem goed combineren met de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM of de Canon EF 16-35mm f/4L IS USM: je hebt dan met maar twee objectieven een heel scala aan mogelijkheden. Ik vind het geweldig dat deze camera zo klein is en meer dan 400 gram minder weegt dan de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM."
Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM
Mike is al net zo enthousiast over de compacte grootte van dit objectief. "Dit objectief past perfect in een cameratas en kan veel gemakkelijker worden meegenomen dan het EF-equivalent. En natuurlijk is de Canon RF 70-200mm F4L IS USM zelfs nog kleiner. De grootte is vergelijkbaar met de Canon RF 24-105mm F4L IS USM en dit is een goede optie wanneer je het snellere maximale diafragma van het paradepaardje onder de telelenzen niet nodig hebt.
"De RF 70-200mm F4L IS USM is een L-serie-objectief, dus deze is net als de f/2.8-versie helemaal wind- en waterdicht. Dit objectief heeft zelfs de hittebestendige verf die ook op de super tele-objectieven wordt gebruikt, dus de beeldkwaliteit zal bij helder zonlicht niet afnemen. Ook optisch gezien is de Canon RF 70-200mm F4L IS USM verbluffend. Over het hele zoombereik is dit objectief beter dan de Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM, die messcherp is. Daarnaast is hij kleiner, kan hij sneller en dichterbij scherpstellen en heeft hij betere IS."
5. Beste systeemobjectief voor reislandschappen: Canon RF 24-105mm F4L IS USM
"Voor sommige landschapsfotografen is een 24-105mm- of 24-70mm-zoomlens het belangrijkste onderdeel in hun tas," zegt Radomir. "Ik heb liever een objectief dat meer biedt dan alleen 70 mm aan de lange kant, daarom kies ik voor de Canon RF 24-105mm F4L IS USM in plaats van de RF 24-70mm F2.8L IS USM. Het betekent simpelweg dat ik niet zo snel hoef te wisselen naar de RF 70-200mm F2.8L IS USM, omdat ik al een extra brandpuntsafstand van 35mm heb om mee te spelen."
Mike voegt daaraan toe: "Optisch gezien is de Canon RF 24-105mm F4L IS USM beter dan de Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM, maar er zijn andere onderdelen in het systeem waardoor hij over het algemeen aantrekkelijker is. Hij heeft een beter scherpstelsysteem en een betere IS, en bovendien is hij kleiner."
Canon RF 24-105mm F4L IS USM
6. Beste objectief voor landschapsfotografie vanuit de hand: Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM
"Wanneer ik de natuur inga met echt de intentie om foto's te maken, dan neem ik altijd de Canon EOS R6 en de RF 35mm F1.8 Macro IS STM met me mee," zegt Radomir. "Ik gebruik deze voor alles, van landschappen en portretten tot reportages en macrofoto's. Ik ben erg tevreden over het f/1.8-diafragma en de vignettering. Ik weet dat sommige fotografen zeggen dat ze ook achteraf een vignet kunnen toevoegen wanneer ze hun foto's bewerken, maar voor mij is dat juist deel van het karakter van een objectief. Ook de combinatie van een brandpuntsafstand van 35mm en de 5-stops beeldstabilisatie (IS) vind ik geweldig. Hiermee kan ik vanuit de hand fotograferen met een sluitertijd van één seconde."
"Landschapsfotografie kan om vele verschillende dingen draaien," zegt Mike. "Het hoeft niet per se het platteland te zijn, maar ook steden. De Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM is een zeer compact objectief, en dankzij het snelle diafragma en de IS is deze camera perfect om bij weinig licht te fotograferen, wanneer er een magische glans over steden en stedelijke gebieden valt."
Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
7. Beste systeemobjectief voor sfeervolle landschappen met groot objectief: Canon RF 85mm F2 Macro IS STM
"Hoewel ik liever de Canon RF 24-105mm F4L IS USM of de Canon RF 70-200 F2.8L IS USM meeneem wanneer ik landschappen fotografeer, ben ik er wel blij mee dat dit objectief zo licht is," verklaart Radomir. "Wanneer ik erop uit ga met mijn Canon EOS R6 en Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM, dan neem ik ook de Canon RF 85mm F2 Macro IS STM mee. Wanneer ik niet zeker weet wat ik ga fotograferen, neem ik liever prime-objectieven mee dan zoomobjectieven. Ik merk dat ik me beter op mijn fotografie kan richten met primes.
Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM
"Er zijn niet zo veel landschapsfoto's die geschikt zijn voor de Canon RF 85mm F2 Macro IS STM, maar er zijn altijd wel een aantal foto's die perfect zijn voor het grote f/2-diafragma en de aantrekkelijke vignetmogelijkheden."
Mike zegt dat, hoewel de Canon RF 85mm F2 Macro IS STM geen klassiek landschapobjectief is, dit wel een goed allrounder is: "Door de mogelijkheid om close-ups te maken, krijg je een ander perspectief: door vergroting tot de helft van de ware grootte krijg je een goede balans tussen details op de voor- en achtergrond wanneer je die nodig hebt."
Gerelateerde artikelen
-
ARTIKEL
Tokio bij nacht vastleggen met de Canon EOS 5D Mark IV
Ontdek hoe art director en fotograaf Liam Wong de Canon EOS 5D Mark IV gebruikte voor sfeervolle opnamen van met neon verlichte stadsgezichten.
-
ARTIKEL
Deskundige mening: moet je overstappen op RF-objectieven?
Waarom zou je overstappen van EF- naar RF-objectieven? Canon-expert Mike Burnhill licht enkele van de voordelen toe en vergelijkt EF-objectieven met equivalente RF-objectieven.
-
ARTIKEL
Hoe ontwikkel je een meer onderscheidende landschapsstijl?
Landschapsfotograaf Kevin Faingnaert deelt zijn technieken en advies over hoe jouw landschapsfotografie zich kan onderscheiden van de massa.
-
LANDSCHAP
De beste Canon-objectieven voor landschapsfotografie
Natuurfotografen Valtteri Hirvonen en Radomir Jakubowski praten over hun favoriete Canon-objectieven voor het maken van schitterende landschapsfoto's.