Sportfotografen hebben robuuste, betrouwbare camera-apparatuur nodig om te zorgen dat ze niets missen. Snelle, accurate AF en opnamen met hoge snelheid zijn essentieel, net als intuïtieve instelmogelijkheden onder je vingers waardoor je je blik continu op het spel kunt houden.
Welke Canon-camera's zijn het beste voor sportfotografie? Welke objectieven raden professionele sportfotografen aan?
"De essentiële objectieven voor sport zijn voor mij de RF 400mm F2.8L IS USM, de RF 70-200mm F2.8L IS USM en een korte zoom", zegt Canon Ambassador Jorge Ferrari, die nu uitsluitend met Canon EOS R System-systeemcamera's en -objectieven fotografeert. De veelgevraagde fotograaf voor sport, actie en commerciële opdrachten vertelt echter ook dat het beste objectief uiteindelijk afhangt van wat in een bepaalde situatie nodig is. "Stel bijvoorbeeld dat ik fotografeer bij een rugbywedstrijd," vervolgt Jorge. "Ik zet dan een 400mm- of 600mm-objectief op mijn Canon EOS R3 omdat ik me voornamelijk richt op actiefoto's van dichtbij. Maar voor de prijsuitreiking ga ik over op een 70-200mm- of 24-70mm-objectief, omdat dan mijn prioriteit is veranderd."
SPORT EN ACTIE
De beste camera’s en objectieven van Canon voor sportfotografie
Veel sportfotografen specialiseren zich in een bepaalde sport en reizen van hot naar her om die te fotograferen. Jorge richt zich daarentegen op internationale sportevenementen in Dubai, Abu Dhabi en het bredere Midden-Oosten. "Er gebeuren zoveel dingen in deze regio dat ik opnamen maak bij veel verschillende wedstrijden die hier plaatsvinden, van Formule 1 en voetbal tot tennis en triatlon," legt hij uit. “Ik vind het schitterend.”
Getty Images sportfotograaf en mede-Canon Ambassador Richard Heathcote daarentegen, reist de hele wereld over. Het vermogen om snel te werken - van het vastleggen van het beslissende moment tot het op afstand opslaan van de beelden - is essentieel en daarom is de Canon EOS R3 zijn werkpaard.
Heb je Canon-apparatuur?
"We gaan er prat op hoe snel we foto's kunnen verplaatsen", zegt hij. "Een van de topevenementen waar iedereen zich aan spiegelt, is de finale van de 100 meter. We kunnen nu via onze software in minder dan 30 seconden een foto maken, overbrengen, naar een FTP-server uploaden, bewerken, van bijschriften voorzien en aan al onze klanten leveren. Dat is heel snel."
Hier geven Jorge en Richard samen met John Maurice en Mike Burnhill, Product Specialists bij Canon Europe, enkele aanbevelingen voor en informatie over de camera's en objectieven die je sportfotografie naar een hogere klasse kunnen brengen.
1. Beste systeemcamera voor sportfotografie: Canon EOS R3
Het nieuwste professionele topmodel in de EOS R System-serie tilt de prestaties van full-frame systeemcamera's naar een hoger niveau. De snelle RAW continue opnamesnelheid tot 30 fps met volledige AF/AE-tracking wordt mogelijk gemaakt door een back-illuminated stacked sensor en AF-metingen tot 60 fps
"Dit is in wezen de volgende generatie sensortechnologie, waardoor er iets grotere pixels mogelijk zijn en gegevens veel sneller worden uitgelezen dan in Canon's voorgaande camera's", legt Mike uit.
"Het heeft veel voordelen, waaronder een verminderd rollende-sluitereffect, dus je krijgt minder vertekening van snel bewegende voorwerpen. Een golfclub in volle swing lijkt rechter, bijvoorbeeld. Zonder snellere uitlezing kunnen snel bewegende tennis- en honkballen een eivorm krijgen, en zelfs een voetbal kan er uiteindelijk meer als een rugbybal gaan uitzien."
Autofocus is sneller en veelzijdiger dan ooit. De Canon EOS R3 bevat automatische Eye Control AF-technologie, waardoor je een AF-punt kunt selecteren door je ogen erop te richten. AF met personendetectie is verbeterd en kan nu ogen, gezichten, hoofden en lichamen detecteren, in die volgorde van prioriteit, waardoor de AF ook accuraat is wanneer onderwerpen mondkapjes, helmen of skibrillen dragen.
"De oog- en gezichtsherkenning van de EOS R3 is fenomenaal", vertelt Richard enthousiast. "Als je een sport fotografeert waarbij iemand draait of springt, zoals turnen - of zelfs bij golf, waarbij het onderwerp plotseling zijn hoofd draait en zijn gezicht uit beeld verdwijnt - schakelt de AF niet in het wilde weg naar iets anders terwijl het wacht om het gezicht weer te vinden. De camera is in staat om gefocust te blijven op het hoofd, ook al kijk je misschien alleen maar naar de achterkant ervan."
Canon EOS R3
Voorwerptracking is ook naar een hoger niveau getild dankzij de optie om het detecteren en volgen van racewagens en motoren als prioriteit in te stellen. Verder is er een nieuwe Flexi Zone AF, waarmee je de grootte en vorm van het AF-gebied kunt aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld een blok dwars over het kader selecteren om de winnaar van een sprint te fotograferen, ongeacht de rijbaan waarin die zich bevindt.
Door de verbluffende in-body beeldstabilisatie (IBIS) kan de Canon EOS R3 in combinatie met bepaalde RF-telefoto-objectieven een toonaangevende 8-stops beeldstabilisatie leveren. Het resultaat is een ongeëvenaarde flexibiliteit en beeldhelderheid bij lange brandpuntsafstanden, zelfs wanneer je vanuit de hand fotografeert.
Een andere opvallende eigenschap van de EOS R3 is volgens Richard de volledig stille werking bij 30 beelden per seconde. "Stilte is buitengewoon belangrijk bij veel sporten, waaronder golf, tennis en snooker, en vooral nuttig als de sport live op televisie wordt uitgezonden.
"Dit heeft de toegankelijkheid verhoogd en foto's opgeleverd die we voorheen met moeite hadden kunnen maken. Bij golf bijvoorbeeld zouden de spelers vroeger huiverig voor je zijn geweest en zou je misschien zijn weggestuurd. Maar nu de camera's geluidloos zijn, vertrouwen de spelers erop dat we ze niet zullen storen."
2. Beste camera voor creatieve sportfotografie: Canon EOS R5
Terwijl de Canon EOS R3 de gouden medaille wint voor snelheid en sensorontwerp, komt de Canon EOS R5 op een nipte tweede plaats voor sportfotografie. Dankzij de mogelijkheid om een continue reeks foto's met 45 Megapixel met maximaal 20 fps te maken, heldere 8K-video op te nemen en onthullende 4K 120p slow-motionopnamen vast te leggen, heeft de EOS R5 fotografen die sport op een creatieve manier willen vastleggen veel te bieden.
"Professionele sportfotografen vertrouwen op de EOS R3 voor bestandsopslag", legt John uit. "De camera is ontworpen om fotografen te helpen perfectie te bereiken bij het vastleggen van de actie en vervolgens beelden met een kleine bestandsgrootte snel op een bestemming te krijgen. Maar de EOS R5 heeft iets anders te bieden. Hij is beter draagbaar en dankzij de sensor met 45 Megapixel heb je meer bijsnijdmogelijkheden en kun je werk met een heel hoge resolutie weergeven."
Richard gebruikt een EOS R5 naast zijn twee EOS R3-bodies. "Ik gebruik hem expres niet met de greep erop, want ik wil dat hij wat discreter is. Als je er een kleiner prime-objectief op zet, zoals de RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, kun je vrij onopvallend zijn en dichterbij komen om de sport vanuit een ander perspectief vast te leggen. Het is ook een vrij lichte camera om mee te nemen als derde body. Als sportfotograaf loop je vaak al met veel uitrusting rond, maar je wilt het toch zo licht mogelijk houden."
Canon EOS R5
3. Beste hybride camera voor het maken van sportfoto's en -video's: Canon EOS R6 Mark II
Zowel de Canon EOS R3 als de EOS R5 zijn in staat om sublieme sportfoto's en -video's te maken, maar de Canon EOS R6 Mark II maakt het leven van hybride fotografen net wat eenvoudiger, stelt John. "De camera heeft een speciale schakelaar waarmee je snel tussen de twee modi kunt schakelen.
"De EOS R6 Mark II is een zeer goede allrounder die perfect is voor amateursport- en semi-professionele opnamen. De camera beschikt over onze geavanceerde autofocus met onderwerpdetectie die paarden, vliegtuigen en treinen herkent, en kan net zo effectief de hoofden van mensen volgen als de EOS R3."
Wanneer de elektronische sluiter op volle toeren draait, kan de EOS R6 Mark II een opmerkelijke 40 fps halen, en hij beschikt ook over een 30 fps RAW-burst-modus met Pre-release-optie, waardoor de camera de sportieve actie kan vastleggen tot 0,5 seconde voordat je de ontspanknop indrukt.
Het is ook een van de beste camera's voor sportvideo's, want hij kan oversampled 4K 60p-opnamen van hoge kwaliteit over de volledige breedte van de sensor maken. De combinatie van IBIS, optische IS en Movie Digital IS maakt uitzonderlijk vloeiende opnamen uit de hand mogelijk, waardoor je eenvoudig professionele resultaten behaalt.
Canon EOS R6 Mark II
4. Beste camera voor sportvideografie: Canon EOS R5 C
Als je je vooral richt op sport- en actievideo's, dan is de meest compacte Cinema EOS-camera een echte aanrader. De Canon EOS R5 C beschikt over dezelfde toonaangevende intelligente onderwerpdetectie en full-frame sensor met hoge resolutie als de Canon EOS R5, maar voegt daar professionele videofuncties aan toe zoals Waveform Monitor, False Colour, Timecode en opname in 12-bits Cinema RAW Light.
"De camera heeft een volledige cinema-interface en met één druk op de knop kun je direct schakelen tussen video en fotografie met hoge resolutie", zegt John. "Hij biedt opname in 8K, slow-motionvideo tot 120 fps en heeft een speciale interne ventilator zodat je langere tijd kunt opnemen - perfect voor sporten waarbij de actie lang duurt."
Zoals DoP Keith Ladzinski enthousiast vertelde tijdens een avontuurlijke sportreportage in Utah om de EOS R5 C te testen, is de camera dankzij zijn compacte formaat eenvoudiger om mee te werken op afgelegen of uitdagende locaties. Omdat je naast 8K-video ook 45 Megapixel-foto's van hoge kwaliteit kunt maken, is het niet nodig om verschillende camera's mee te nemen.
Canon EOS R5 C
5. Beste APS-C-systeemcamera voor sportfotografie: Canon EOS R7
APS-C-camera's kunnen een voordeel zijn voor sporten waar je genoodzaakt bent om van verder weg te fotograferen. "Het voordeel van de Canon EOS R7 is het bereik", bevestigt John. "Als je geen bijzonder lange objectieven hebt, zorgt de bijsnijfactor van de kleinere sensor in de EOS R7 ervoor dat hardlopers, fietsers en surfers in de verte groter lijken in het kader. Zo kun je bijvoorbeeld sportfoto's maken met de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM maar qua kadrering lijkt het net alsof je een 112-320mm f/2.8-objectief hebt."
De APS-C-sensor met 32,5 Megapixel in de EOS R7 biedt een uitstekende balans tussen resolutie, prestaties bij weinig licht en snelheid. Met de stille elektronische sluiter kan deze camera tot 30 fps continu opnemen en tot 15 fps met de mechanische sluiter - snel genoeg om supersnelle, cruciale momenten vast te leggen tijdens veeleisende actieopnamen. Vooropname in de RAW-burst-modus is ook mogelijk met de EOS R7. Dit betekent dat de camera gedurende ongeveer 15 opnamen (0,5 seconde) gegevens kan opnemen voordat de ontspanknop volledig wordt ingedrukt.
Canon EOS R7
6. Beste Canon-objectieven voor algemene sportfotografie: Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM en RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM
Een superteleobjectief is essentieel voor situaties waar je fysiek niet dichtbij de actie kunt komen, maar in (bijna) alle andere situaties is een 70-200mm zoomobjectief ideaal. "Je kunt tennis fotograferen, Formule 1, voetbal, bijna alles", zegt Jorge enthousiast. Hij gebruikt de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM. "Ik denk dat je geen enkele sport kunt fotograferen zonder 70-200mm-objectief."
Volgens Mike betekent de veelzijdige serie brandpuntsafstanden dat dit type objectief uitstekend geschikt is om de momenten vast te leggen die geen close-up actiefoto's worden. “Dat kan de handdruk van de managers bij aanvang zijn, het opgooien van het muntje of de prijsuitreiking. Maar het objectief is vooral van belang bij het vieren van de overwinning, en dat is waarschijnlijk de reden dat alle sportfotografen het graag gebruiken.
"Voor een voetbalfotograaf levert het moment dat de spelers naar de zijlijn rennen om de overwinning te vieren de foto op die geld waard is. Daarom hangt er voor elk groot objectief dat je ziet een 70-200mm aan de arm van elke sportfotograaf."
Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-objectief
De RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM biedt een sportvriendelijke selectie brandpuntsafstanden in een lichtgewicht zoomobjectief uit de L-serie. Op een APS-C camera zoals de Canon EOS R7, heb je dankzij de sensor-crop dezelfde zichthoek als bij 160-800 mm op een full-frame camera, en er zijn niet veel sporten die je op die manier niet zou kunnen vastleggen.
7. Beste groothoekobjectieven van Canon voor sportfotografie: Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM en Canon RF 10-20mm F4L IS STM
"Sport vindt vaak plaats in enorme stadions, dus als je een groothoekobjectief kiest waarmee je dicht bij de actie komt, kun je de atleten in hun omgeving vastleggen en beelden maken met veel impact", zegt John. "Je kunt bijvoorbeeld dicht bij een groep spelers komen die bij elkaar staan op een voetbal- of rugbyveld, maar ook het stadion in het beeld betrekken en een opname maken die eruit springt."
De Canon RF 10-20mm F4L IS STM kan een verbazingwekkend gevoel van schaal creëren als hij op deze manier wordt gebruikt. Hij kan een enorme beeldhoek van 130° vastleggen, maar heeft een praktischer ontwerp en is aanzienlijk lichter dan de EF 11-24mm f/4L USM.
Voor conventionelere groothoek-sportopnamen kun je de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM overwegen. Deze maakt deel uit van het Canon-trio van professionele RF-zoomobjectieven, samen met de RF 24-70mm F2.8L IS USM en de RF 70-200mm F2.8L IS USM – drie essentiële, hoogwaardige RF-zoomobjectieven met snel diafragma voor ultragroothoek-, standaard- en telefoto-opnamen. "Zij vormen de keuze die voor veel sportfotografen geld in het laatje brengt," vertelt Mike. "De RF 15-35mm F2.8L IS USM en de RF 10-20mm F4L IS STM zijn perfect om een heel ander perspectief te creëren, vooral als je de camera op afstand hebt neergezet, bijvoorbeeld achter het doel."
Canon RF 10-20mm F4L IS STM
8. Beste Canon-objectief voor sportfotografie langs de lijn: Canon RF 400mm F2.8L IS USM
De 400mm f/2.8 met snel diafragma is een klassiek sportfotografieobjectief. Het levert buitengewone optische kwaliteit en de perfecte beeldhoek voor populaire sporten.
Het heldere maximale diafragma is niet alleen nuttig om een actie te bevriezen. "Het geeft je ook zo'n mooie vervaging van de achtergrond, waardoor de spelers goed uitkomen tegen de supporters op de achtergrond", vertelt Mike.
Dit is een objectief dat uitstekend geschikt is voor opnamen met statief of vanuit de hand en zet een nieuwe standaard neer voor lichtgewicht ontwerp in zijn klasse. De Canon RF 400mm F2.8L IS USM biedt tot 5,5-stops optische stabilisatie en kan ook worden gecombineerd met de Canon RF 1.4x en de RF 2x-extenders om je nog meer bereik te geven wanneer je dat nodig hebt.
"Ik heb de Canon RF 1.4x-extender altijd bij me", zegt Richard. "Dat geeft je gewoon meer opties. Een goed voorbeeld is voetbal, wanneer je achter het doel staat en wat opnamen wilt maken van de trainer en zijn technische staf aan de zijlijn. Een 400mm frame kan een beetje los zijn en de foto's kunnen rommelig zijn omdat er zich veel spullen in die technische gebieden bevinden. Maar door gebruik van een 1.4x-extender kun je strakkere, schonere stukjes fotograferen."
In combinatie met de Canon EOS R3 profiteert het objectief ook van de grotere communicatiesnelheid en bandbreedte die mogelijk wordt gemaakt door de RF-vatting. Hierdoor kan er via de Dual Power Focus Drive van het objectief nog sneller worden scherpgesteld. Bovendien kun je dankzij de volgende generatie Eye Control AF-technologie een AF-punt kiezen door je oog erop te richten, waardoor het eenvoudiger is om scherp te stellen met een superteleobjectief.
Canon RF 400mm F2.8L IS USM
9. Beste Canon superteleobjectief voor sportfotografie: Canon RF 600mm F4L IS USM
Het gebruik van een 600mm f/4-superteleobjectief geeft je extra bereik met uitstekende optische kwaliteit en prestaties als die van de legendarische L-serie.
Hoewel ze populairder zijn voor wildlifefotografie, zijn 600mm f/4-objectieven volgens Mike ook voor veel sporten de perfecte keuze. "Denk aan skiën en wintersport, waar de opnameafstand natuurlijk vaak groter is omdat mensen van een berg afkomen. Zelfs voor rugby, waar de trylijn met het grote gebied erachter betekent dat fotografen verder weg staan dan bij voetbal. En je kunt van die strakke, beeldvullende foto's van golf en tennis maken."
Als je het Canon RF 600mm F4L IS USM-objectief koppelt aan de Canon EOS R3 levert dat je bovendien nog snellere AF-prestaties op dankzij de veel grotere communicatiesnelheid en bandbreedte van de RF-vatting tussen camera en objectief. Bovendien is er een revolutionair niveau van beeldstabilisatie, zelfs bij opnamen uit de hand waar het lange objectief normaal gesproken de effecten van cameratrilling zou versterken.
Canon RF 600mm F4L IS USM
10. Het meest veelzijdige supertelefoto-objectief voor sportfotografie: Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM
Dit werkpaard op het gebied van teleobjectieven combineert de flexibiliteit van een zoomobjectief met het snelle maximale diafragma, de scherpstelsnelheid en de optische kwaliteit van een prime-objectief. Hij is ook compatibel met de Canon RF 1.4X en 2x extenders, waardoor hij nog veelzijdiger is.
"Ik kan je niet vertellen hoe goed dit objectief was tijdens het verslaan van de Ryder Cup," zegt Richard. "Het gewicht en de bediening maken hem zo makkelijk in gebruik. Ik gebruikte hem uit de hand zonder monopod en bij 300 mm is de kwaliteit zo goed dat je helemaal niet merkt dat het een zoom is - je zou denken dat het een 300 mm f/2.8 prime is."
Richard heeft het objectief ook gebruikt in combinatie met een Canon Robotic Camera System CR-S700R – een op afstand bedienbare pan-, tilt- en zoomkop. "We gebruiken deze kop voornamelijk voor atletiek en plaatsen hem op daken en overal waar een fotograaf niet fysiek boven een sport naar beneden kan kijken.
"Je krijgt echt coole, grafische beelden vanuit die hoeken. Voorheen waren onze opties voor objectieven beperkt vanwege de afmetingen en het gewicht waarmee we moesten werken. De Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM is een echt goed objectief maar soms niet lang genoeg, en de RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM kan te donker zijn als je onder stadionverlichting werkt. Maar de RF 100-300mm F2.8L IS USM geeft je een heel goede serie brandpuntsafstanden voor dat soort opnamen, en omdat je f/2.8 hebt, kun je veel sneller scherpstellen en krijg je die geringe scherptediepte waardoor dingen er echt uitknallen en uitspringen."
Julian Finney, ook een sportfotograaf bij Getty Images, was net zo onder de indruk van de veelzijdigheid van de RF 100-300mm F2.8L IS USM toen hij met het objectief fotografeerde. "Fotografen die het hele jaar door veel verschillende sporten fotograferen, moeten goed nadenken over welke objectieven ze kiezen", zegt hij. "Dit objectief gaat ontzettend nuttig zijn bij atletiek."
Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM
11. Beste objectief voor sportfotografie op instapniveau: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM
Als je net begint met sportfotografie, dan biedt de Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM veel bereik in een compacte geheel. Met een gewicht van slechts 635 gram en een lengte van 164,7 mm is dit een gemakkelijk te hanteren objectief.
Wanneer het is bevestigd op een APS-C-camera zoals de Canon EOS R7, werk je in feite met een 160-640mm F5.6-8 objectief. Bovendien is het compatibel met Canon RF-extenders. Met een 2x extender bijvoorbeeld wordt de effectieve brandpuntsafstand vergroot tot 1280 mm - maar meting en autofocus voor het volgen van verafgelegen sportonderwerpen worden nog steeds ondersteund.
AF is snel en stil dankzij een Nano USM scherpstelling en er is een aanpasbare bedieningsring, waarmee je een van je veelgebruikte camera-instellingen kunt bedienen zonder je ogen van de zoeker te halen.
Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM
Je kunt ook onze lensselectie-tool gebruiken om de perfecte match voor jou en je Canon EOS-camera te vinden.