De beste camera's en objectieven voor vogelfotografie

Wildlife- en natuurfotograaf Radomir Jakubowski laat zien welke RF-teleobjectieven en systeemcamera's van Canon hij gebruikt om zijn artistieke vogelfoto's te maken.
Een opvallende wit met gele vogel zweeft in de lucht. Zowel het lichaam als de achtergrond zijn kunstzinnig vervaagd. Gefotografeerd door Radomir Jakubowski met een Canon EOS R5.

De Canon EOS R5 is een van de beste camera's voor vogelfotografie, en natuurfotograaf Radomir Jakubowski zegt zijn ideeën veel sneller te kunnen uitvoeren dan met een spiegelreflexcamera-body. "Ik heb waarschijnlijk twee keer zoveel output als toen ik met niet-systeemcamera's fotografeerde", zegt hij. "Voorheen moest ik het AF-punt verplaatsen naar de kop van een vogel om deze scherp te houden, maar tegenwoordig kan ik vertrouwen op de onderwerpdetectie en me alleen richten op de compositie." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 400mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 1/13 sec, f/16 en ISO 100. © Radomir Jakubowski

Veldwerk en kennis van het onderwerp zijn essentiële vereisten voor het fotograferen van wilde vogels. Maar de beste camera en objectieven kiezen, kan het verschil maken tussen het vastleggen van vluchtige gedragsmomenten of deze helemaal mislopen.

Het groeiende aantal lichte RF-prime-objectieven en zoomobjectieven, in combinatie met Canon EOS R System-systeemcamera's die automatisch vogels kunnen herkennen en volgen, geven natuurfotografen de kans om hun creatieve vleugels uit te slaan. Maar welke objectieven en camera's zijn nu het beste voor vogelfotografie?

Voor vogelfotografie heb je over het algemeen grote objectieven nodig, en daarvan is er een enorm aantal in het assortiment Canon-teleobjectieven te vinden. De Duitse wildlife- en natuurfotograaf en Canon Ambassador Radomir Jakubowski vertrouwt bijvoorbeeld op de Canon RF 400mm F2.8L IS USM en Canon RF 600mm F4L IS USM voor zijn prachtige vogelfotografie, maar gebruikt ook regelmatig de Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM en zelfs de Canon RF 85mm F1.2L USM.

In dit artikel doet Radomir een aantal aanbevelingen, terwijl Mike Burnhill, Senior Product Marketing Specialist bij Canon Europe, technisch advies geeft.

Een kleine vogel met uitgezette veren zit rechts van het beeld in een grasveld. De voorgrond is kunstzinnig vervaagd. Gefotografeerd door Radomir Jakubowski met een Canon RF 400mm F2.8L IS USM-objectief.

"De Canon RF 400mm F2.8L IS USM is het beste objectief voor vogelfotografie als ik de habitat wil laten zien, maar de Canon RF 600mm F4L IS USM is een betere keuze als ik met kleinere vogels werk", zegt Radomir. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 met een Canon RF 400mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 1/125 sec, f/2.8 en ISO 100. © Radomir Jakubowski

Het beste snelle objectief voor vogelfotografie: Canon RF 400mm F2.8L IS USM

Met zijn grote maximale diafragma van f/2.8, snelle autofocus en 5,5-stops beeldstabilisatie (IS) is de Canon RF 400mm F2.8L IS USM het ultieme objectief voor vogelfotografie. Van omgevingsportretten tot snel vliegende vogels, dit superteleobjectief kan het allemaal aan.

"Dit is voor mij een magisch objectief", zegt Radomir. "Je hebt niet alleen f/2.8, wat erg cool is als je met weinig licht werkt, maar de brandpuntsafstand is handig als je een vogel in zijn habitat wilt laten zien. Dat laatste doe ik graag, omdat kijkers zo meer over het dier te weten komen."

Het Canon RF 400mm F2.8L IS USM-objectief.

Canon RF 400mm F2.8L IS USM

Een hoogwaardig superteleobjectief met toonaangevende draagbaarheid, prestaties en beeldkwaliteit.

De Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM en RF 400mm F2.8L IS USM zijn gelijktijdig ontworpen, dus ze hebben veel eigenschappen gemeen, maar de RF-versie profiteert van de geavanceerde prestaties van de RF-vatting. "De dierentracking detecteert de vogel razendsnel met de RF-versie", zegt Radomir. "En dat is echt baanbrekend."

De verbeterde AF-snelheid is het resultaat van de scherpstellingsaandrijving met dubbele voeding van het objectief, dat snellere AF biedt met compatibele camera's. "We kunnen twee keer zoveel voeding leveren aan de scherpstelmotor dan bij EF-objectieven, wat betekent dat de scherpstelsnelheid met ongeveer 40% is verbeterd", legt Mike uit. "Het gaat om een verschil van milliseconden, maar dat kan belangrijk zijn voor het scherpstellen van vliegende vogels."

Wildlife- en natuurfotograaf Radomir Jakubowski in een bos met een Canon-systeemcamera en een Canon RF-teleobjectief.

Radomirs beste advies voor beginnende vogelfotografen? "Fotografeer nooit in de buurt van een nest, want dan kan de volwassen vogel stoppen met het voeren van de jonge vogels", zegt hij. "Veel fotografen realiseren zich veel te laat wat ze de natuur aandoen."

Twee kleine vogels zitten op de kale, naar boven gerichte takken van een naaldboom. Gefotografeerd door Radomir Jakubowski met een Canon EOS R5.

Radomir kiest voor het Canon RF 600mm F4L IS USM-objectief als hij zangvogels, kustvogels en andere kleinere soorten fotografeert. "Als een vogel maar 10 cm lang is, heb je alle brandpuntsafstand nodig die je kunt krijgen", zegt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 met een Canon RF 600mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/400 sec, f/7.1 en ISO 400. © Radomir Jakubowski

Het beste objectief voor vogelfotografie: Canon RF 600mm F4L IS USM

Gezien de lange brandpuntsafstand en het grote maximale diafragma is de Canon RF 600mm F4L IS USM een verrassend wendbaar superteleobjectief, dat ongeveer 3 kg weegt en is uitgerust met 5,5-stops beeldstabilisatie. De robuuste weerbestendige constructie zorgt voor gemoedsrust in lastige omgevingen. Volgens Radomir is dat vooral belangrijk als hij vogels aan de kust fotografeert. "Je krijgt meer te maken met stormachtige omstandigheden, dus je wordt vaak nat en er hangt stof in de lucht", legt hij uit. "Als je in een vogelkolonie aan het werk bent, wordt er ook veel op je gepoept!"

Een man met een Canon-camera in zijn hand lacht en praat met een andere man.

Canon RF 600mm F4L IS USM

Een krachtig superteleobjectief met ongeëvenaarde draagbaarheid en prestaties.

De RF 600mm F4L IS USM levert verfijnde beelden dankzij de ring-type USM-scherpstellingsaandrijving met dubbele voeding die de actie nauwkeurig volgt. Het optische ontwerp bevat fluoriet en Super-UD-glas om de scherpte te verbeteren, in combinatie met ASC en Super Spectra-coatings om overstraling en reflecties te onderdrukken.

Mike beaamt dat de beeldkwaliteit uitstekend is. "MTF-diagrammen (Modulation Transfer Function) geven je een indicatie van de prestaties van een objectief, en het diagram van de RF 600mm F4L IS USM ziet er eigenlijk uit als een blanco stuk papier omdat de lijnen zich allemaal bovenaan bevinden", zegt hij. "Er is geen lichtvervaging omdat het van rand tot rand scherp is."

Een man met een Canon-camera in zijn hand lacht en praat met een andere man.

Canon Learning-serie op YouTube

Van portretten tot wildlife en van flitsers tot nabewerking, werk aan je fotografie- en videovaardigheden met de nieuwste serie van Canon.
Wildlife-3_4k_EM.mp4

Het beste objectief voor het fotograferen van kleine vogels: Canon RF 800mm F5.6L IS USM

De Canon RF 800mm F5.6L IS USM is een revolutionair objectief voor het fotograferen van schuwe vogels en vogels in de verte. Hij is korter en lichter dan de Canon EF 800mm f/5.6L IS USM en kan twee keer zo dichtbij scherpstellen, en vormt daardoor een zeer mobiele oplossing met een sterke vergroting. Het objectief levert prachtige, gedetailleerde beelden op, terwijl 4,5-stops beeldstabilisatie en de kwaliteit van de L-serie zorgen voor een betrouwbaar gebruik tijdens het fotograferen in natuurlijke omgevingen.

Het Canon RF 800mm F5.6L IS USM-objectief.

Canon RF 800mm F5.6L IS USM

Stel eenvoudig in op onderwerpen op afstand en plaats ze in het midden van je frame dankzij dit uitmuntende superteleobjectief.

“Ondanks het lichte ontwerp is het geen alledaags objectief waar je mee rondloopt en hoopt op iets moois", geeft Mike aan. "Het is een gespecialiseerd objectief voor wildlifefotografie waarmee je op afstand van vogels kunt blijven. Hij kan ook worden gebruikt met de RF-extenders, zodat je hem op 1120 mm of 1600 mm kunt instellen en nog steeds profiteert van de geavanceerde autofocus."

Veel van de technologie van de RF 800mm F5.6L IS USM is identiek aan die van de Canon RF 400mm F2.8L IS USM, inclusief hittebestendige verf. Hittewaas kan hinderlijk zijn bij het fotograferen van vogels op grotere afstanden met superteleobjectieven, maar Canon's witte hittebestendige coating is ontworpen om dit tegen te gaan. "De verf bevat deeltjes die ultraviolet licht reflecteren", legt Mike uit. "Hierdoor warmt het metaal van het objectief minder op in de zon en wordt de temperatuur in het objectief tot 5 graden lager."

Een nieuwsgierige uil met doordringende, gele ogen kijkt rechtstreeks naar de camera vanuit een veilig holletje in een boom. Gefotografeerd door Radomir Jakubowski met een Canon RF 600mm F4L IS USM-objectief en een Canon Extender RF 2x.

Steenuilen zijn maar ongeveer 20 cm groot, dus elke millimeter brandpuntsafstand telt als je niet bij ze in de buurt kunt komen. Radomir gebruikte een Canon Extender RF 2x op zijn prime-objectief om het gewenste bereik te krijgen. De Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM, een ander objectief dat Radomir gebruikt om vogels te fotograferen, is ook compatibel met Canon RF-extenders, waardoor het een nog veelzijdigere optie is voor vogelfotografie. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 in combinatie met een Canon RF 600mm F4L IS USM-objectief en een Canon Extender RF 2x, ingesteld op 1/10 sec, f/8 en ISO 6400. © Radomir Jakubowski

Het beste objectiefaccessoire voor vogelfotografie: Canon RF 2x

De Canon Extender RF 2x verdubbelt de brandpuntsafstand van een compatibel objectief, wat hem de perfecte accessoire maakt voor het fotograferen van vogels waar je niet dichtbij kunt komen. Hij is gemaakt voor de extreme omstandigheden van professionele wildlifefotografie, met een stof- en waterbestendig ontwerp en hittebestendige coating. Hij biedt ook een uitzonderlijke optische kwaliteit, met hoogbrekend glas met lage dispersie en geavanceerde objectiefcoatings.

De Canon Extender RF 1.4x biedt dezelfde prestaties in situaties waarin je minder bereik nodig hebt. "Vroeger werd vaak de voorkeur gegeven aan 1,4x-extenders, omdat er dan minder sprake was van lichtverlies dan bij 2x-extenders", legt Mike uit. "Bij bepaalde objectieven was een combinatie van een 2x-extender en AF-objectief dus misschien niet mogelijk, maar met een 1,4x-extender wel. Maar dat is geen probleem meer met het EOS R System."

Canon Extender RF 2x

Canon Extender RF 2x

De Extender RF 2x is de perfecte keuze voor liefhebbers en professionele fotografen die meer zoombereik willen met hun RF-lenzen.
Een close-up van een scholekster met een lange oranje snavel die op een grijze dag door ondiep water waadt. Gefotografeerd door Radomir Jakubowski met een Canon EOS R5.

"Ik fotografeerde scholeksters met de Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM op mijn EOS R5 en de oogdetectie werkte zo goed met de 20 fps opnamesnelheid dat ik de vogel perfect kon volgen", zegt Radomir. "Ik geloof dat ik binnen een uur wel 2000 foto's heb gemaakt!" Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 100-500mm F4.5-7 L IS USM-objectief, ingesteld op 363 mm, 1/2000 sec, f/5.6 en ISO 800. © Radomir Jakubowski

Beste camera voor vogelfotografie: Canon EOS R5

Met de Canon EOS R5 wordt vogelfotografie een fluitje van een cent. Terwijl jij je richt op het veldwerk en de kadrering, voert de camera vrijwel alle andere taken uit.

Dankzij de geavanceerde AF met onderwerpdetectie kan de EOS R5 automatisch een vogel herkennen en volgen, waarbij de vogel scherp in beeld wordt gehouden met maximaal 20 frames per seconde. Met de 45 Megapixel-resolutie van de camera kunnen ingewikkelde verenkleden tot in detail worden vastgelegd en kunnen beelden aanzienlijk worden bijgesneden.

Daarom heeft Radomir niet langer een 1,4x-extender bij zich. "Omdat ik 45 Megapixel combineer met de EOS R5, kan ik het beeld gewoon bijsnijden of de 2x-extender gebruiken voor meer bereik", zegt hij. Daarnaast heeft Radomir de bedieningselementen aan de achterzijde aangepast, waarbij Spot Autofocus is toegewezen aan de AF-aanknop en de detectie van dierlijke onderwerpen aan de AE-vergrendelknop. "Zo kan ik snel overschakelen naar Spot AF als de camera de vogel niet oppikt, of vooraf scherpstellen op een gebied met de normale AF voordat ik overschakel naar onderwerpdetectie", zegt hij.

De camera biedt zoveel functionaliteit voor vogelfotografie, voegt Mike toe. "De kunstmatige intelligentie (AI) met deep learning maakt het veel eenvoudiger om prachtige foto's van vliegende vogels te maken, en de stille elektronische sluiter is handig als je vogels fotografeert die je niet wilt storen."

De Canon EOS R5-camera.

Canon EOS R5

De ongeëvenaarde prestaties van de EOS R5 zullen je fotografie en filmproductie radicaal veranderen.

Beste camera voor high-speed vogelfotografie: Canon EOS R3

Als toonaangevende systeemcamera voor sport en wildlife biedt de Canon EOS R3 prestaties die voldoen aan de meest veeleisende opdrachten voor vogelfotografie.

Dankzij de verbluffende continue opnamen tot 30 fps en een aanpasbare burst-snelheid tot 195 fps mis je geen moment van het gedrag van vogels, terwijl je met Eye Control AF de camera kunt laten weten op welke vogel moet worden scherpgesteld door er gewoon naar te kijken.

"Met Eye Control AF kun je het onderwerp identificeren in plaats van een specifiek AF-punt, waarna de slimme dierentracking wordt ingeschakeld", legt Mike uit. "De camera berekent automatisch waar de kop en het oog van de vogel zijn, dus je hoeft niet rechtstreeks naar die elementen te kijken."

Met 24,1 Megapixel biedt de EOS R3 niet de uitgebreide resolutie van de EOS R5, maar hij heeft wel een grotere accu waardoor je langer kunt fotograferen – een belangrijk aspect als je op afgelegen locaties werkt.

"Niet alle vogelfotografie vindt plaats in de stralende zon, en dankzij de grotere accucapaciteit gaat de EOS R3 zelfs op koude dagen door met fotograferen", zegt Mike. "Hij biedt ook superieure weerbestendigheid en de verticale greep kan gunstig zijn om de body met een langer objectief in evenwicht te houden en om vanuit verschillende hoeken te fotograferen."

Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van een objectief, kan de handige objectievenzoeker van Canon je aanbevelingen geven op basis van je camera, het fotografiegenre en je favoriete functies.

De systeemcamera's en objectieven die hier worden besproken, maken vogelfotografie sneller en eenvoudiger, en leveren beelden die aan de eisen van professionele wildlifefotografen voldoen, maar je kunt eigenlijk met elke Canon-camera en elk Canon-teleobjectief prachtige opnamen van vogels maken, zolang je er maar genoeg tijd voor uittrekt om vertrouwd te raken met het onderwerp.

De Canon EOS R3-camera.

Canon EOS R3

Vergankelijke momenten door de tijd, vastgelegd op beeld op een nooit eerder vertoonde manier. Welkom in de toekomst van de actiefotografie.
Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

De juwelen van het regenwoud vastleggen

Ontdek hoe Maxime Aliaga dankzij de EOS R5 de kleine, ongrijpbare kolibries wist vast te leggen en waarom hij graag helemaal opgaat in de natuur.

Tijd voor magie: uilen fotograferen in de schemering

Vogelfotograaf Jonas Classon onthult welke technieken hij heeft gebruikt voor zijn bekroonde foto's van uilen en andere nachtdieren.

Te klein, te snel... Zelfs voor de EOS R3?

Kan de verbazingwekkende AF voor dieren van de EOS R3 de kleine, schichtige vogel vastleggen die aan andere camera's wist te ontsnappen? Wildlifefotograaf Bruno D'Amicis gaat het ontdekken.

De beste camera's en objectieven voor wildlifefotografie

Wildlifespecialist Maxime Aliaga vertelt over zijn favoriete uitrusting om verbluffende foto's van de natuur te maken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro