PRINTEN

Gevoelsdiepte:
De visie van Ben Thouard
tot leven gebracht met de
imagePROGRAF PRO-1100

Duik in Ben Thouards reis als oceaanfotograaf en zie hoe de Canon imagePROGRAF PRO-1100-printer zijn treffende, emotionele beelden tot leven brengt op tentoonstellingen over de hele wereld.
Ben Thouard houdt een grote print van een foto van een surfer vast. Op het bureau op de achtergrond staan een Canon imagePROGRAF PRO-1100-printer en een monitor waarop dezelfde foto te zien is.

Gepassioneerd oceaanfotograaf Ben Thouard heeft de Canon imagePROGRAF PRO-1100-printer gebruikt om prints van hoge kwaliteit te maken voor zijn meest recente expositie. De rijke zwarttinten en verbeterde weergave van met name donkerblauwe tinten hebben zijn foto's van surfers op meeslepende wijze tot leven gebracht.

In de wereld van oceaanfotografie zijn er maar weinig mensen die de ruige schoonheid van de zee zo goed kunnen vastleggen als Canon Ambassador Ben Thouard. Hij heeft vele prijzen gewonnen met zijn schitterende foto's van surfers en onderwaterbeelden, waaronder Oceaanfotograaf van het jaar en Canon’s Editor's Choice Contest in twee categorieën: Sport en Natuur.

Voor zijn meest recente expositie in Parijs heeft Ben de Canon imagePROGRAF PRO-1100-printer gebruikt om de schoonheid en emotie van de zee tot leven te brengen. Voor hem is het creatieve proces pas compleet als de laatste stap is voltooid. Hij vindt dat hij meer controle heeft over het uiteindelijke resultaat als hij zelf proofs en prints van zijn werk kan maken.

"Printen was de volgende stap, die nog ontbrak in mijn uitrusting en mijn proces", zegt hij.

imagePROGRAF PRO-1100

Tijdens zijn jeugd in Frankrijk was Ben een verwoed surfer. Hij zegt dat zijn liefde voor de zee en fotografie al in een vroeg stadium samensmolten. Toen hij 19 was, besloot hij om te stoppen met zijn fotografieopleiding in Parijs. Hij wilde zich volledig richten op fotografie-aan-zee, op zijn eigen voorwaarden. Hij ging voor het eerst naar Hawaï en maakte daar drie maanden lang foto's. Twee jaar later verhuisde hij naar Tahiti, waar hij nu in een studio aan het strand woont.

"Ik vind het geweldig zoals je met fotografie alles op één beeld kunt vastleggen", zegt hij. "Ik vind het geweldig zoals je een gevoel in één beeld kunt overdragen."

Maar voor Ben is het proces pas af als zijn foto's worden geprint en hij dat gevoel met anderen kan delen. "Want als ik het geweldig vind, moet ik het printen", legt Ben uit.

De imagePROGRAF PRO-1100-printer staat op een bureau met daarnaast verschillende proefdrukken, een Canon EOS R1-camera en een monitor.

Professionele fotoprinters van Canon zoals de imagePROGRAF PRO-1100 maken het beeldproces van foto tot print af. Met een Canon-camera en de professionele printsoftware van Canon kun je altijd rekenen op ware kleuren en buitengewone beeldkwaliteit.

Een print van een surfer gemaakt met de imagePROGRAF PRO-1100-printer staat op een houten tafel, met een Canon EOS R1-camera eronder en een hard-proof met kleurenminiaturen erboven.

De LUCIA PRO II inktset met nieuwe formule 1 in de imagePROGRAF PRO-1100 brengt de kleuren van de zee met ongekende helderheid tot leven en legt elke blauwtint en de complexe details van de golven vast.

Een allesomvattende benadering

Ben wordt gedreven door de behoefte om dingen vanuit nieuwe en onbekende hoeken vast te leggen. "Ik vind het vreselijk om een foto te maken die al eerder is genomen. Ik probeer altijd nieuwe foto's te maken, nieuwe hoeken te vinden en mensen te verrassen met wat er mogelijk is", zegt hij.

Maar Ben onderscheidt zich vooral omdat hij echt in de oceaanfotografie duikt. De meeste fotografen maken hun foto's vanaf de kant, maar Ben gaat met zijn camera het water in. Zijn gezichtspunt is letterlijk de zee. "Een van mijn specialiteiten is dat ik al mijn foto's maak terwijl ik aan het zwemmen ben", legt hij uit.

Dankzij dit unieke perspectief krijgen zijn foto's een opvallend intens en aangrijpend karakter. Voor hem is dat het cruciale element dat in een print naar voren moet komen.

"Het doel is de kijker of lezer mee te nemen naar mijn element", zegt hij.

Ben Thouard houdt een grote print vast van een foto van een surfer die onder water duikt. Op het bureau op de achtergrond staat een Canon imagePROGRAF PRO-1100-printer.

Deze foto, gemaakt met een Canon EOS R1 en geprint op een Canon imagePROGRAF PRO-1100, illustreert welke mate van detail en kleur haalbaar is met de beeldtechnologieën van Canon. Op de print komen de subtiliteit en diepte van de tinten in het water en het donkere wetsuit van de surfer tot uiting.

De uitdagingen bij het vastleggen van de zee

Het kristalheldere water en de unieke golven van Tahiti zijn van cruciale invloed geweest op de artistieke visie van Ben. "Dankzij de helderheid van het water in dit deel van de wereld, dat niet wordt vertroebeld door zand en zeewier, kan hij schitterende onderwaterbeelden vastleggen die op de meeste andere plekken onmogelijk zijn.

Maar het fotograferen van de zee kent ook unieke uitdagingen, zoals voortdurend veranderende lichtomstandigheden en de onvoorspelbaarheid van de zee. Ben benadrukt hoe belangrijk het is om altijd klaar te staan om vluchtige momenten vast te leggen.

"In het water gebeurt alles heel snel", zegt hij. "Je hebt maar een fractie van een seconde. Als je niet klaar bent, ben je te laat voor de foto."

Om het hoofd te bieden aan deze uitdagingen op zee vertrouwt Ben op de hoogwaardige camera's van Canon, zoals de Canon EOS R5 en de Canon EOS-1D X Mark III. Hij was ook een van de eersten die aan de slag ging met de nieuwe toonaangevende full-frame systeemcamera van Canon, de Canon EOS R1, voordat deze op markt kwam. Deze camera's bieden de hoge resolutie en snelheid die nodig zijn om de dynamische beelden die hij ziet vast te leggen.

Ben gebruikt verschillende objectieven en sluitertijden om helderheid en kleur in zijn foto's te verkrijgen. "Als je onderwater foto's maakt, mag je niet te ver van je onderwerp zijn. Dus als je het objectief helemaal tot f/10 of zelfs f/12 of f/14 kunt openen, ben je in staat om ontzettend veel informatie vast te leggen", legt hij uit.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

In de volgende stap is het van essentieel belang om deze mate van detail en levendigheid in de print te behouden, zodat hij de kijker kan meenemen in zijn onderwaterwereld.

Prints van surfers en oceaanfotografie door Ben Thouard, gemaakt met een Canon imagePROGRAF PRO-1100-printer.

Ben zegt dat hij met zijn foto's zowel de kalmte als de wildheid van de zee wil laten zien. Een essentieel element hiervoor is het vastleggen van stuifwater en water in beweging. Dankzij de verbeterde kleurweergave in met name de donkerblauwe gebieden van de Canon imagePROGRAF PRO-1100 is Ben zeer onder de indruk van de wijze waarop de printer deze beelden met schitterende helderheid en kleur tot leven brengen.

Prints van oceaanfoto's

De Canon imagePROGRAF PRO-1100-printer is een onmisbare stap in Bens werkwijze geworden. Hiermee kan hij prints van hoge kwaliteit maken waarin de dynamiek en emotionele diepte van zijn foto's behouden blijven.

Ben zegt dat hij dankzij de imagePROGRAF PRO-1100 prints kan maken waarin de levendigheid en authenticiteit van zijn foto's terug te zien zijn.

"Ik had als doel een consistente stijl te creëren, met name een consistente blauwe tint die je het element in trekt", zegt hij.

Een Pattern Print hard-proof komt tevoorschijn uit een ImagePROGRAF PRO-1100-printer, en op de monitor op de achtergrond is Canon PPL-software te zien.

Ben maakt optimaal gebruik van de geïntegreerde capture-to-print-workflow die te danken is aan de beeldtechnologieën van Canon, en gebruikt de Pattern Print-functie in de Professional Print & Layout-software (PPL) van Canon om een hard-proof te maken. Dit bevat miniatuurbeelden met verschillende instellingen voor kleur, contrast en helderheid. Je kiest de versie die je het meest aanspreekt, voert de code in die ernaast staat en maakt vervolgens een print op volledige grootte met die instellingen. Dit is een snelle en elegante manier om de juiste printresultaten te behalen zonder tijd en kostbaar papier te verspillen aan testprints.

Belangrijke functies van de imagePROGRAF PRO-1100 die Bens foto's nog beter maken

De Canon imagePROGRAF PRO-1100-printer biedt ongekende helderheid met minimale korreligheid, zodat alle complexe details van de onderwaterbeelden naar voren komen. Dit wordt aangevuld door zwarttinten met een hogere dichtheid op fine art-media, waardoor zwarte details nauwkeuriger en dieper zijn – cruciaal voor het weergeven van contrast en diepte in de zee.

Daarnaast profiteren Bens foto's van een uitgebreider kleurengamma, met name in de blauwe gebieden, dankzij de vernieuwde LUCIA PRO II pigmentinkten1 en de verbeterde beeldverwerking van de imagePROGRAF PRO-1100. Dit zorgt voor een verbeterde kleurweergave, met name in de lastige donkerblauwe delen die zo belangrijk zijn voor oceaanfotografie.

Voor prints die worden tentoongesteld biedt de nieuwe formule van de LUCIA PRO II inkt1 een verbeterde robuustheid met hoge lichtbestendigheid2 en verbeterde houdbaarheid en duurzaamheid. Daarnaast zijn de nieuwe inkten beter bestand tegen wrijving, wat vooral belangrijk is voor prints die naar exposities vervoerd worden.

Tot slot zijn connectiviteit en ondersteuning gestroomlijnd in de imagePROGRAF PRO-1100, met ondersteuning voor Wi-Fi, Ethernet en de nieuwste beveiligingsnormen. Dit alles betekent een naadloze en veilige overdracht van foto's met een hoge resolutie van pc naar printer.

"Ik vind het tegenwoordig heerlijk om mijn foto's te printen, omdat dit de laatste stap in het artistieke proces is", zegt Ben. "Je zoekt onder water, je zoekt in de zee en je legt momenten vast. Als je deze vervolgens print en ophangt om ze aan het publiek te laten zien, is dat een zeer bevredigend moment voor een fotograaf."

Ben Thouard houdt een grote print vast van een surfer op een golf, gemaakt met de Canon ImagePROGRAF PRO-1100-printer. Op een monitor ernaast is dezelfde foto te zien.

"Het was fascinerend om te zien hoe de print eruit kwam te zien en om inzicht te krijgen in de blauwe tinten op het papier", zegt Ben. "Ik ben terug naar het scherm gegaan om een deel van de blauwe tinten minder verzadigd te maken, omdat er te veel blauw in de foto zat. Door de verzadiging iets te verminderen, heeft de print een beter evenwicht tussen de kleuren, het contrast en de helderheid."

De grenzen van oceaanfotografie opzoeken

De unieke visie van Ben Thouard, gevormd door zijn leven in Tahiti en zijn liefde voor de zee, wordt tot leven gebracht met de geavanceerde beeld- en printtechnologieën van Canon. Ben integreert hoogwaardige apparatuur zoals de imagePROGRAF PRO-1100 in zijn artistieke proces, waardoor hij voortdurend de grenzen van de oceaanfotografie opzoekt. Door zijn passie te combineren met technologie creëert hij alomvattende ervaringen die boeien en inspireren.

"Die emotie voel je niet als je een klein, vierkant fotootje op sociale media zet", vindt Ben. "Maar als mensen naar een galerie gaan en voor een print van anderhalve meter breed staan, die mooi ingelijst aan de muur hangt, zijn ze samen met mij in het water."

  1. Elf van de twaalf kleuren zijn nieuw ontwikkeld. De matzwarte inkt is dezelfde inkt als in de Canon imagePROGRAF PRO-300.
  2. Tot 200 jaar lichtbestendig bij gebruik van Canon Fotopapier Pro Platinum. Geschatte waarde berekend in overeenstemming met de testmethode voor lichtbestendigheid binnenshuis en de criteria voor levensduurevaluatie van de evaluatiemethode voor het behoud van digitale fotografische kleurenprints (JEITA CP-3901B) gepubliceerd door JEITA (Japan Electronics and Information Technology Industries Association).
John Marshall

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro