ARTIKEL

De 'selfie' van Audun Rikardsens ijsbeer... teruggevonden na een jaar in het ijzige water van de Noordpool

A polar bear lumbers towards a breathing hole in the ice in a frozen Arctic landscape.
Op 28 mei 2017 nam deze ijsbeer een 'selfie' bij de cameraval van Audun Rikardsen in de Noorse archipel Spitsbergen in de Noordelijke IJszee. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D en een Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM-objectief, ingesteld op 1/1000 sec, f/16 en ISO800. © Audun Rikardsen

In 2017 beleefde Canon Ambassador Audun Rikardsen in ultrakort tijdsbestek de beste en slechtste momenten van zijn loopbaan als fotograaf. Met zijn cameraval legde hij een unieke foto vast van een ijsbeer die jaagt op zeehonden bij een ademgat in het ijs van de Noordpool - waarna de camera in het water viel en in de diepte verdween. Een jaar later bedacht Audun een stoutmoedig plan om de 'selfie' van de ijsbeer op te vissen.

"Het is echt een goede foto," zegt de Noorse wetenschapper en fotograaf. "Is het mijn beste foto? Het is niet mijn favoriet. Maar het is wel mijn favoriete foto als je het verhaal erbij vertelt. Het verhaal erachter, dat maakt deze foto uniek, niet alleen de situatie."

A telephoto view of the polar bear approaching the camera trap in an icy Arctic landscape.
Vanuit de relatieve veiligheid van de boot fotografeerde Audun de ijsbeer die op zijn cameraval afging. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II en een Canon EF 600mm f/4L IS II USM-objectief met EF Extender 1.4x III, ingesteld op 1/1000 sec, f/5.6 en ISO250. © Audun Rikardsen
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Audun werkt als natuurfotograaf en is hoogleraar Arctische en mariene biologie aan de Universiteit van Tromsø in Noorwegen. In mei 2017 begeleidde hij een wildlifefotografietrip naar Spitsbergen, een Noorse eilandengroep tussen het vasteland van Noorwegen en de Noordpool. Een bootreis van twee dagen bracht hen naar het Hornsund fjord – het grootste eiland van Spitsbergen en het enige dat permanent wordt bewoond. De boot ging voor anker in het ijs van het fjord en de fotografen gingen op zoek naar zeehonden - en hopelijk ijsberen.

Audun plaatste zijn camera en bewegingssensor aan de rand van een wak in het ijs. Hij hoopte dat de sensor de camera zou activeren als er een zeehond uit het water zou opduiken. Toen hij van het wak wegliep, realiseerde Audun zich dat hij de camera niet had verankerd. Daarvoor was het nu te laat. Als hij terugkeerde naar het wak, zou hij de zeehonden storen.

Terug op de boot maakte om twee uur 's nachts een lid van de bemanning iedereen wakker. Audun rende naar de boeg en zag een ijsbeer die koers zette naar het wak in de verte. De beer ging op zijn camera af. Audun had altijd gedroomd van dit beeld: een ijsbeer die naast een ademgat wacht, op jacht naar zeehonden. De bewegingssensor signaleerde de beweging en de camera begon opnamen te maken. De beer draaide om de camera heen, likte eraan en stootte statief met camera in het wak.

A polar bear takes a close look into a breathing hole in the Arctic ice.
De camera bleef opnamen maken en nam een hele reeks foto's van de ijsbeer bij het ademgat. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D en een Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM-objectief. © Audun Rikardsen
The polar bear's muzzle almost in contact with the camera.
Zo dichtbij wil je niet bij een ijsbeer komen... Een paar tellen na deze opname verdween de camera in het ijskoude water van de Noordpool. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D en een Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM-objectief. © Audun Rikardsen
A killer whale swims just below the sea’s surface, rays of light breaking through overhead.

De technische hoogstandjes van wildlifefotograaf Audun Rikardsen

Van arenden in de bergen tot walvissen, de fotograaf en wetenschapper neemt met ons zijn uitzonderlijke Arctische fotografietechnieken door.

De camera bungelde aan de sensorkabel in het water. De beer nam de kabel tussen zijn tanden, liep weg van het wak en trok zo de camera uit het water. De kabel knapte. De camera zonk 140 meter diep het water in. Audun kon er heel lang niet van slapen.

Audun gebruikt diverse camera's, van de compacte Canon PowerShot G1 X tot de Canon EOS-1D X Mark II. Die dag nam hij zijn Canon EOS 6D mee. De camera is relatief klein en beschikt over een stille modus, zodat die gemakkelijk kan worden verborgen om dieren dicht te kunnen naderen. De beeldkwaliteit is bovendien uitmuntend. Het is ook een relatief goedkope camera, wat belangrijk is, omdat een uitrusting onder zulke extreme omstandigheden altijd gevaar loopt.

Zijn objectief was het Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM: "Dat gebruik ik vaak," legt Audun uit. "Het geeft je dat intieme gevoel dat je dicht bij een dier bent, maar je kunt ook het landschap eromheen zien, de omgeving. Ik gebruik het voor grote foto's en onderwateropnamen. In dat opzicht is het een perfect objectief. Het is ook behoorlijk flexibel omdat je de zoom hebt. Ik weet niet of er een ander fisheye-objectief bestaat met zoom. Je hebt de standaard fisheye van 15 mm die het hele frame vult, maar je kunt ook de 8 mm gebruiken waarbij je bijna 180 graden ziet. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten, ik ben gek op dit objectief."

Op zoek naar de camera

Een jaar later, in mei 2018, kreeg Audun een aanbod: dezelfde trip, dezelfde boot, dezelfde locatie. Hij nam een onderwaterdrone mee en een handige technicus van zijn universiteit om de drone te besturen. Hij liep naar de plek waar hij de camera was kwijtgeraakt. Dit keer leek het ijs veel dunner en overal waren ijsberen. Verschillende keren overwoog hij om het op te geven.

Three men in cold-weather clothing stand at the breathing hole in the ice; one of them is lowering a drone into the hole.
Een jaar later keerde Audun en zijn reddingsteam met een onderwaterdrone terug naar dezelfde plek. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 11-24mm f/4L USM-objectief. © Audun Rikardsen
An underwater shot, with the camera's lens and tripod sticking out of the silt just beyond the drone's grabbing arm.
Een buitengewone opname, gemaakt met de interne camera van de onderwaterdrone, met daarop de camera en het statief in het ijskoude water waar ze een jaar lang lagen. © Audun Rikardsen

Het was moeilijk om de drone te besturen, want het water was troebel en de stroming sterk. Bij de derde poging vond de drone de camera. Audun en de piloot dansten en vierden de ontdekking. Helaas bleek al snel dat ze te vroeg hadden gejuicht. De arm van de drone greep de zijkant van de camera, maar verloor zijn grip als een grijper op de kermis. De piloot verloor de controle en het leek of de drone kapot was. Ze haalden de drone boven water. Zeewier blokkeerde de propellers. Nu ze zo dichtbij waren, voelde Audun zich nog beroerder dan een jaar daarvoor.

Ze hadden nog maar tijd voor één laatste poging voordat de boot vertrok. Het geluk was met hen: ze vonden de camera terug en dit keer hield de grijparm van de drone het statief stevig in zijn greep. Audun schreeuwde het uit. Nog nooit had hij zo'n enorme adrenalinestoot gevoeld. De camera had het jaar in het ijskoude water niet overleefd. Maar Audun stopte de geheugenkaart onmiddellijk in gedistilleerd zoet water om verdere corrosie te voorkomen.

Audun Rikardsen, smiling broadly, holds the battered camera and tripod.
Audun barstte van vreugde bij de ontdekking van de camera, hoewel hij niet wist of hij nog iets van de foto's zou kunnen terughalen. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 11-24mm f/4L USM-objectief. © Audun Rikardsen

Terug op het vasteland hielp een bedrijf dat gegevens herstelt bij gepleegde misdrijven hem bij het terughalen van zijn foto's. Na de beste en de slechtste momenten van zijn loopbaan was dit het meest bevredigende moment.

"Het is tegenwoordig niet zo bijzonder meer om een close-up te hebben van een ijsbeer," aldus Audun. "Veel mensen lukt dat. Het unieke is het verhaal erachter en wat het laat zien: een ijsbeer die gewoon op jacht is in het Noordpoolgebied. Die ijsbeer staat aan de rand van een ademgat en wacht op een zeehond die boven water komt, zodat hij die kan grijpen... Zo'n soort foto heb ik nog nooit eerder gezien."

Geschreven door Gary Evans


De uitrusting van Audun Rikardsen

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Audun Rikardsen, wearing a warm coat with a hood, holds a Canon camera.

Camera

Canon EOS 6D

Een 20,2 Megapixel DSLR met een volbeeldsensor en compact ontwerp. Perfect voor portretten en reisreportages. Nauwkeurige regeling van scherptediepte en een uitgebreid assortiment EF-groothoekobjectieven.

Lens

Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM

Met dit fisheyezoomobjectief uit de L-serie kun je kiezen uit full-frame of cirkelvormig beeld en profiteer je van fantastische beeldkwaliteit met groothoek. "Het is erg flexibel omdat je die zoom hebt," zegt Audun. "Je kunt je creativiteit de vrije loop laten."

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan