Ben je op zoek naar de beste verlichting voor fotoprints en de beste manier om je werk tentoon te stellen? In deze galerij in Wenen hebben ze het goed gedaan: diffuus licht zonder reflecties dat de hele afbeelding gelijkmatig verlicht; de verlichting is hoog genoeg geplaatst, zodat de hoofden van de kijkers geen schaduwen op de prints veroorzaken, en de achtergronden zijn neutraal om kleurzweem te voorkomen die de perceptie van een afbeelding kan beïnvloeden. Foto © Martin Steiger
Voor fotograaf, docent en Canon Ambassador Ahmet Polat zijn prints niet alleen een eindresultaat, maar ook een belangrijk onderdeel van het creatieve proces.
"Het medium papier doet iets neurologisch met je", zegt hij. "Op het scherm is alles hetzelfde, maar in geprinte vorm besef je welke foto's voor jou waardevol zijn en welke niet. Met prints zie je dingen anders. Ze helpen om betere beslissingen te nemen.
"Ik zeg altijd tegen mijn studenten, bekijk het op papier. Print het. Gooi je prints door elkaar. Je moet weten wat twee beelden overbrengen als ze naast elkaar liggen. Op die manier kun je dingen aanpassen. En zo je verhaal vertellen. Je moet het proces fysiek maken om te begrijpen wat je bekijkt."
Ahmet werkt met diverse media, waaronder fotografie, film en theater, en was Creative Director voor Vogue Türkiye. Zijn werk is internationaal tentoongesteld, waaronder in prestigieuze instellingen zoals het Istanbul Modern, en het Rijksmuseum en Stedelijk Museum in Amsterdam. Hij heeft ook uiterst succesvolle tentoonstellingen samengesteld in Foam, het fotografiemuseum in Amsterdam, waarbij hij zijn filosofie 'voor geweldige fotografie zijn echt goede prints nodig' in de praktijk heeft gebracht.