Luchtvideografie naar nieuwe creatieve hoogten tillen met Canon Cinema EOS

Filmmaker Brett Danton en bedreven drone-piloot David Gu beschrijven in detail hoe ze FPV-drones inzetten om dynamische scènes vast te leggen vanuit de lucht.
Een man met een bril op zijn voorhoofd zit gehurkt in een veld naast een Canon EOS R5 C die aan een drone is bevestigd.

Filmmaker Brett Danton is ervan onder de indruk hoe robuust de EOS R5 C zich toont tijdens luchtvideografie. "We hebben er tijdens koud weer mee gevlogen, toen het aan de grond misschien 2 of 3 °C was. Maar wat wel eens vergeten wordt, is dat de temperaturen nog stukken lager zijn als de drone snel en tamelijk hoog vliegt. Dan moet een camera echt degelijk zijn gebouwd."

Indrukwekkende landschappen waar filmen vroeger te uitdagend of duur was, kunnen nu worden vastgelegd met drones die door nauwe spleten zoeven of boven grillige rotsen uitstijgen. Drone-fotografie geeft visueel verbluffende resultaten en biedt een uniek perspectief op onze schitterende aarde.

Luchtvideografie en -fotografie zijn toegankelijker dan ooit dankzij de komst van betaalbare drones en de compacte Canon Cinema EOS-camera's. De Canon EOS C500 Mark II, EOS C300 Mark III en EOS C70 kunnen vanwege hun modulaire ontwerp makkelijk worden gestript voor gebruik op drones, terwijl de compacte Canon EOS R5 C nieuwe mogelijkheden biedt om meeslepende scènes te maken vanuit de lucht.

"Drones kunnen helikopters niet helemaal vervangen", merkt filmmaker Brett Danton op. "Een langer objectief maakt een drone moeilijker te besturen. Ik heb vanuit een helikopter wel eens opnamen gemaakt met een EOS C500 Mark II en CN-E30-300mm T2.95-3.7 L S-zoomobjectief in een vatting. Met een drone zou dat nooit kunnen.

"Drones komen pas echt tot hun recht als je filmische landschapsopnamen maakt die het sfeerbeeld creëren", vervolgt hij. "Het is heel duur om zoiets met een helikopter te doen. We gebruikten een drone voor locatie-opnamen in Namibië, waar crews beperkt zijn tot 12 leden vanwege de milieu-impact. Onze groep was heel klein, met maar één drone-operator. Daarom kregen we toegang tot plekken waar lange tijd geen crews meer waren geweest en konden we snel tussen locaties wisselen."

Brett laat ons achter de schermen meekijken terwijl hij scènes opneemt met de EOS R5 C en onthult samen met drone-piloot David Gu de beste uitrusting voor creatieve luchtvideo's.

Drone-piloot David Gu bevestigt een Canon EOS R5 C op een FPV-drone die op een rots staat.

David bestuurt zowel traditionele drones als FPV-drones (hier afgebeeld). "Vliegen met een FPV-drone is echt heel andere koek", zegt hij. "Je kunt het vergelijken met het verschil tussen een golfkarretje en een F1-auto. Die overstap maak je niet zomaar eventjes."

Twee mannen zitten samen op de rand van een klif. De man rechts draagt een bril en heeft een controller in zijn handen, terwijl in de buurt een FPV-drone vliegt met daarop een Canon EOS R5 C.

FPV-drones geven misschien wel dynamischere resultaten, maar volgens David hebben conventionele drones nog steeds hun waarde. "Gewone opnamen of tracking shots waarbij de drone stil op één plek moet blijven hangen, zijn heel moeilijk te maken met een FPV-drone", legt David uit.

Luchtvideografie met FPV-drones

Snelle FPV-drones (first-person view) brengen luchtvideo's naar nieuwe hoogten en geven het gevoel dat je echt in de cockpit zit. De piloot aan de grond krijgt via een bril een live feed van de ingebouwde camera en bestuurt de FPV-drone met een speciale radiografische controller. FPV-drones zijn snel en wendbaar, maar hebben een complexere bediening dan conventionele drones.

"De motoren van een FPV-drone lijken op die van een conventionele drone, maar zijn anders gewikkeld. Daardoor zijn ze krachtiger maar ook minder efficiënt", vertelt David, senior drone-piloot bij het in Portugal gevestigde Hypercine.

Hij vliegt al sinds 2012 met drones en werd ingehuurd om de luchtscènes voor het portret van Madeira van filmmaker Kevin Clerc vast te leggen met een Canon EOS R5 C. "In Madeira gebruikten we een FPV-drone met acht motoren op vier armen", vertelt hij. "Elke motor had een hefvermogen van 2,5-3 kg en was dus heel krachtig, maar de vliegtijd was beperkt tot 3 à 5 minuten.

"Voor een van de scènes [zie hieronder] moest ik een hardloper volgen. Bij het terughalen van de drone om de accu te verwisselen, nam ik meteen B-beelden van de omgeving op."

A still from drone footage, shot by drone pilot David Gu, of a lighthouse at the end of a long mountain ridge.

Als regel hanteert David onder meer dat hij samen met de accu ook altijd de geheugenkaart verwisselt. "Want stel dat de drone het laat afweten, dan ben je al je werk van die dag kwijt", zegt hij. Verder is het erg belangrijk om vóór de opnamen het bereik van de FPV-bril en de controller te testen. In Madeira deed hij dat met een goedkopere drone voordat hij de Canon EOS R5 C over een klifrand stuurde.

"Je moet rekening houden met het bereik van de controller die je gebruikt en het bereik van de bril", legt David uit. "De bril werkt met 5,8 GHz, dat kun je vergelijken met superkrachtige Wi-Fi. Daarmee kunnen we afstanden groter dan 2 km afleggen, maar om veiligheidsredenen ga ik tijdens een klus nooit verder dan 500 m."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Een Canon EOS R5 C die op een FPV-drone is bevestigd, maakt een vlucht bij zonsondergang.

"Het mooie aan de Canon EOS R5 C is dat je een camera in handen hebt die 8K RAW-opnamen kan maken maar toch licht is", zegt filmmaker Brett Danton. "De vorm leent zich ook goed voor het vliegen. Op de kleine behuizing krijgt de wind maar weinig vat. Grotere camera's geven al gauw weerstand.'

Een opname over de schouder van een man die op de rand van een klif zit en een Canon-camera afstelt die boven op een FPV-drone is bevestigd.

"Iedereen kent wel de 180-graden sluiterregel [die bepaalt dat de sluitertijd het dubbele moet zijn van de framerate van je video]. Maar als je een FPV-drone snel of laag bij de grond laat vliegen, kun je beter de 90-graden sluiterregel toepassen [waarbij de sluitertijd het viervoudige moet zijn van de framerate]", legt David uit. "Anders vervagen de beelden te veel."

Stijg naar grote hoogte met de EOS R5 C

Bij het gebruik van drones voor luchtvideografie speelt de belading een cruciale rol. Omdat zwaardere camera's en objectieven een negatieve invloed hebben op de vliegtijd en wendbaarheid, is de compacte maar krachtige Canon EOS R5 C bij uitstek geschikt voor opnamen vanuit de lucht.

Brett en David hebben allebei ervaring met het gebruik van de EOS R5 C in een kleine kooi op een FPV-drone en zijn enthousiast over het compacte formaat in combinatie met full-frame 8K RAW-opnamen. "De EOS R5 C heeft me echt overtuigd als camera voor het filmen met drones", bekent Brett. "Behalve als ik een full-frame Cine Prime-objectief nodig heb, pak ik steevast deze camera.

"De 8K-opnamen geven me volledige flexibiliteit om bij te snijden. Je krijgt altijd wat trillingen, zelfs als je de kop stabiliseert. Daarom is vaak nog stabilisatie achteraf nodig en dat vraagt om extra bijsnijruimte", vervolgt Brett. "Tijdens het vliegen wil je soms liever niet het pad van de drone veranderen, met als gevolg dat het onderwerp niet precies op de gewenste plek in het kader staat. Een plotselinge wijziging van de camerapositie om het shot opnieuw te kadreren, kan de hele track op de drone verpesten. In zo’n geval komt extra bijsnijruimte ook goed van pas, zodat je tijdens de nabewerking aanpassingen kunt doen."

Bij individuele shoots stellen Brett en David alle parameters handmatig in op de camera om te zorgen dat hun opnamen consistent zijn. Daarbij gebruiken ze wel Dual Pixel CMOS AF om de EOS R5 C scherp te stellen. "Voor FPV-opnamen kun je geen grote cinema-objectieven en follow-focus-motoren gebruiken", zegt Brett. "Dan wordt het echt veel te zwaar. Daarom kozen we voor de autofocus van de RF-objectieven en alle beelden waren haarscherp."

Gebruik van een FPV-drone die plaats biedt voor zowel de EOS R5 C als een gimbal creëert de mogelijkheid om op hoge snelheid vloeiendere, meer filmische camerabewegingen te maken. Hier is een team van twee voor nodig: de FPV-piloot en iemand die de camera op de gimbal bedient.

"We werken tegenwoordig veel met twee operators", vertelt David. "Op deze manier kunnen we hoge vliegsnelheden bereiken en de camera precies pannen en tilten zoals de regisseur dat wil. Daarnaast heb je een goed opgeleid team nodig. Degene die de camera op de gimbal bedient moet een FPV-piloot zijn, want als ik aangeef dat ik naar links ga draaien, moet die persoon snappen dat er props in beeld kunnen komen of dat de gimbal door de G-krachten wat onvoorspelbaar kan gaan bewegen."

Je moet zeker weten dat de camera stevig aan de drone vastzit. "Als de camera goed vastzit en je een hoogwaardige, goed afgestelde drone gebruikt, is isolatie tegen trillingen niet nodig", zegt David.

Een mountainbiker ondersteboven in de lucht boven een rotsig woestijnlandschap.

Grensverleggend: het filmen van avontuurlijke sporten naar nieuwe hoogten brengen met de EOS R5 C

Ontdek hoe DoP Keith Ladzinski met de meest compacte Cinema EOS-camera van Canon nieuwe creatieve mogelijkheden heeft ontdekt om actie vast te leggen.
A still from drone footage, shot by filmmaker Brett Danton, of hills and trees silhouetted against an orange and dark blue sky.

Virtuele omgevingen creëren en filmen

Luchtvideografie met drones ontwikkelt zich in snel tempo. Brett, die de bovenstaande video opnam, zet tegenwoordig verschillende typen drones in om virtuele omgevingen te creëren als onderdeel van zijn commerciële werk voor de auto-industrie via reclamereus WPP.

In plaats van een groot team dat op locatie auto's filmt, gebruikt Brett een LiDAR-drone (Light Detection and Ranging) die een gebied scant en vastlegt. Met de gemaakte beelden kan via software een 3D-model worden gemaakt. Een FPV-drone met een Canon EOS R5 C maakt vervolgens dynamische luchtvideo's, terwijl een Canon EOS C500 Mark II wordt gebruikt voor opnamen op de grond.

Brett en zijn team willen 'een nieuwe manier van filmmaken ontwikkelen'. Een exacte, digitale kopie van een locatie maken waarin je een digitale auto kan laten rondrijden, bespaart enorm veel tijd. "We filmen alsof er een auto op de weg rijdt, maar in werkelijkheid is die auto er niet", legt Brett uit. "We kunnen die camerabeweging terugvolgen in de software, diezelfde camerabeweging in de software spiegelen en vervolgens die twee samenvoegen.

"Je zou kunnen zeggen dat we een omgekeerd proces volgen, waarbij we een hele locatie of delen daarvan scannen om een 3D-model te maken waarin we beelden uit de echte wereld kunnen gebruiken."

Luchtvideografie en -fotografie zijn opwindende, dynamische disciplines voor zowel beginnende fotografen als doorgewinterde professionals. Een drone en de camera's van Canon bieden eindeloze mogelijkheden om de wereld vanuit de lucht vast te leggen.

Landschap met drie mensen die afsteken tegen de zonsondergang met in de verte een vliegende drone.

Brett maakt met Cinema EOS-camera's en drones autocommercials die digitale en echte beelden combineren. "Bij autocompilaties moet je normaal gesproken elk frame apart doen. Dat is dagen en dagen werk, maar nu kunnen we alles samenvoegen in realtime. De weerspiegelingen op de auto kloppen en we kunnen zelfs alle natuurwetten toepassen op de voertuigen. En als je wil, kun je ook direct een auto veranderen of de film updaten."

Een Canon EOS R5 C die op een FPV-drone is bevestigd, staat in een veld.

"Als we met de Canon EOS R5 C vliegen, maken we meestal opnamen in 8K RAW 25p, soms ook 50p", vertelt Brett. "Ik maak mijn opnamen het liefst in realtime. Volgens mij past dat ook beter bij FPV-drones dan bijvoorbeeld slow motion. Die dynamiek is uiteindelijk toch de reden waarom je voor een FPV-drone kiest."

De apparatuur die Brett en David aanbevelen voor creatieve luchtvideografie

Canon EOS R5 C

"De 8K-resolutie van de EOS R5 C betekent dat je echt de grenzen kunt opzoeken bij de nabewerking", aldus David. "Daarnaast heb je de optie om de veelgeliefde 4K 120p te gebruiken."

Canon EOS C500 Mark II

"Ik heb veel vluchten gemaakt met de EOS C500 Mark II waarbij ik follow-focus en Cine Prime-objectieven heb gebruikt", vertelt Brett. "Kleurafstemming tussen de EOS C500 Mark II en de EOS R5 C is ook vrij eenvoudig, vooral als je RAW-opnamen maakt."

Canon EOS C300 Mark III

De ruisarme Super 35mm DGO-sensor van de EOS C300 Mark III biedt een dynamisch bereik van meer dan 16 stops en interne 4K 120p Cinema RAW Light-opnamen in een body met dezelfde afmetingen als de EOS C500 Mark II.

Canon EOS R8

Dankzij de lichte full-frame sensor en 4K 60p-video met oversampling en Canon Log 3 is de EOS R8 een geweldige keuze voor luchtvideografie met drones. "De kosten blijven ook nog behapbaar, zodat we grotere creatieve risico's kunnen nemen", zegt David.

Lichte primes met RF-vatting

Voor opnamen met de EOS R5 C op een FPV-drone gebruikt Brett meestal een RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objectief. "Die is lekker snel en licht en je hebt maar weinig focus-breathing", vertelt hij. David kiest liever voor een grotere hoek en gebruikte voor de opnamen van Madeira het RF 16mm F2.8 STM-objectief. "Groothoeklenzen geven het beste resultaat met een FPV-drone", zegt David. "Hoe groter de hoek, hoe minder trilling je ziet. En je houdt je onderwerp op die manier makkelijker in het kader. Als je in een duikvlucht een berg af gaat, is 12-16 mm met een full-frame sensor ideaal."

Canon CN-E14mm T3.1 L F

"De Canon CN-E14mm T3.1 L F is een geweldige optie als je die grootse, filmische uitstraling wilt creëren", vertelt Brett. "Hij is minder geschikt om een onderwerp te volgen omdat je dan veel te dichtbij moet vliegen. Maar vanuit de lucht krijg je een heel mooi, wijds perspectief."

Canon CN-E35mm T1.5 L F

Bretts favoriete brandpuntsafstand voor drone-opnamen is 35 mm. "Ik heb bij een aantal opdrachten de Canon CN-E35mm T1.5 FP X Sumire Prime gebruikt. Maar als er veel postproductiewerk nodig is en je alles moet afstemmen op achtergrondplaten, gebruik ik het liefst een zo scherp mogelijk objectief en pak ik de Canon CN-E35mm T1.5 L F."

Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

Hoe George Steinmetz verhalen vertelt vanuit de lucht

De luchtfotograaf onthult hoe hij verhalen vertelt vanuit de lucht, waaronder zijn recente serie over de problemen met de voedselproductie in China.

Filmen in 8K en 4K met de EOS R5 C en EOS R5

Martin Bissig, Ivan D'Antonio en Kevin Clerc vertellen over hun ervaringen met het opnemen van full-frame video met de 8K-camera's van Canon.

Videospecificaties EOS C70 vs EOS R5 C vs EOS R5

Drie compacte, maar krachtige tools voor filmmakers. Maar hoe verhouden hun videofuncties zich tot elkaar en welke van de twee voldoet het beste aan jouw behoeften?

Een ander perspectief: plaatsen en gebeurtenissen vanuit de lucht

Landschapsfotograaf Massimo Sestini vertelt waarom en hoe hij op honderden meters hoogte landschappen en zelfs het laatste nieuws vastlegt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro