Je werkt je smartphone bij om van nieuwe functies en verbeteringen te profiteren, en dat kun je ook met je Canon EOS-camera doen.
Canon heeft belangrijke nieuwe firmware-updates aangekondigd voor de EOS R3 en EOS R5, naast nieuwe firmware voor de EOS R6, EOS R7 en EOS R10.
Belangrijke nieuwe functies voor de EOS R3 omvatten verbeteringen aan de autofocuscapaciteit, waardoor het mogelijk is om personen vooraf te registreren zodat de camera ze kan detecteren en volgen op basis van een prioriteit die is ingesteld in de camera, zelfs als er andere gezichten in het frame zijn. Een nieuwe Pan Assist-functie levert nog scherpere resultaten wanneer je bewegende onderwerpen fotografeert. Op de EOS R5 kan een innovatieve IBIS High Resolution-functie het IBIS-systeem van de camera gebruiken om beelden met een hogere resolutie te genereren, tot ongeveer 400 Megapixel. Beide modellen beschikken ook over verbeteringen in FTP-bestandsoverdracht en andere workflowfuncties.
Nieuwe firmware-updates bieden opnieuw verbeteringen voor het EOS-assortiment van Canon
Continue ontwikkeling
Deze spannende ontwikkelingen dragen bij aan de nieuwe professionele functies, nieuwe bedieningselementen en prestatieverbeteringen die zijn geleverd in recente firmware-updates, in antwoord op verzoeken van werkende fotografen. Deze omvatten op de EOS R3 onder andere een baanbrekende continue opnamesnelheid van 195 frames per seconde (full-resolution foto's, geen video) en supervloeiende slow motion-video met 240 fps.
De cloudgebaseerde service voor RAW-beeldverwerking van image.canon biedt mogelijkheden voor nog betere beeldkwaliteit met de EOS R3, EOS R7 en EOS R10, terwijl een recente firmware-update voor de EOS R5 mogelijkheden introduceert voor een langere video-opnametijd.
"Het is geweldig om te weten dat je er bij aankoop van deze camera's op kunt vertrouwen dat Canon de producten voortdurend blijft verbeteren en je deze updates dan gratis geeft," zegt actiesportfotograaf, filmmaker en Canon Ambassador Richard Walch.
Avonturensportfotograaf Martin Bissig is al net zo enthousiast over die doorlopende ontwikkeling: "Het is echt heel cool dat Canon niet alleen naar de professionals luistert, maar ook naar de fotoliefhebbers. Het is heel prettig om te weten dat het bedrijf luistert en toekomstbestendige kwaliteiten aan deze camera's blijft toevoegen."
Nieuwe en verbeterde fotografiefuncties
- EOS R3: prioriteit bij registratie van mensen
- EOS R3: Panning Assist
- EOS R5: IBIS High Resolution
- EOS R3: aangepaste continue opname bij hoge snelheid
- EOS R3: focusbracketing-opnamen samenvoegen in de camera
- EOS R3: een knop voor het toewijzen van snijkader/beeldverhouding
- EOS R5 en EOS R6: verbeterde autofocus met een functie voor het volgen van voertuigen
Nieuwe en verbeterde ondersteuning voor objectieven en accessoires
- EOS R3, EOS R7, EOS R10: ondersteuning voor Speedlite EL-5
- EOS R7, EOS R10: ondersteuning voor nieuw RF-S-zoomobjectief
- EOS R5: ondersteuning voor cine- en Dual Fisheye-objectieven van Canon
- EOS R5 en EOS R6: continue handmatige ondersteuning voor het RF-objectief
Nieuwe en verbeterde videofuncties
- EOS R3: Full HD met 240 fps en timelapse-video-opnamen
- EOS R3, EOS R5 en EOS R6: IS-bewegingscorrectie
- EOS R5: langere video-opnametijd zonder dat de camera afsluit door oververhitting
- EOS R5: Full HD met 120 fps
- EOS R5, EOS R6: Canon Log 3
- EOS R5: ondersteuning voor Atomos ProRes RAW
- EOS R5: ondersteuning voor CFexpress VPG400-kaarten
- EOS R5: IPB- en RAW-video's met lage bitsnelheid
Nieuwe en verbeterde workflowfuncties
- EOS R3 en EOS R5: automatisch opnamen beveiligen tijdens FTP-overdracht
- EOS R5, EOS R6, EOS-1D X Mark III: bijsnijden en het formaat wijzigen tijdens de overdracht
- EOS R3, EOS R5 en EOS R6: batchgewijs converteren van HEIF-bestanden
- EOS R3, EOS R7 en EOS R10: in de cloud verwerken van RAW-bestanden
- EOS R5: instellingen op de kaart opslaan
- EOS R3, EOS R5, EOS-1D X Mark III: sla de instellingen voor netwerkcommunicatie op de kaart op
- EOS R5 en EOS R6: gestroomlijnde handmatige witbalans
- EOS R3: automatische witbalans wordt sneller toegepast in de zoeker
- EOS R5 en EOS R6: dubbele opnamen maken
- EOS R5: weergave van FTP-overdrachtsstatus op het scherm
Firmware-updates installeren
De firmware op de EOS R5, EOS R6, EOS R7, EOS R10 en EOS-1D X Mark III, evenals EOS R3, kan worden bijgewerkt via de Canon Camera Connect-app. Ontdek hoe in deze video. “Dit betekent dat je de voordelen van de nieuwste firmware uit de praktijk krijgt, zonder dat je een laptop met je mee hoeft te slepen om updates uit te voeren,” aldus Mike Burnhill, Senior Product Marketing Specialist van Canon Europe. Het downloaden van Canon's firmware-update verloopt op alle systemen heel eenvoudig – je hoeft alleen maar het supportgedeelte van de Canon-website te bezoeken en je product in het pop-upmenu te selecteren om te beginnen. Je kunt ook details vinden over alle verbeteringen en nieuwe functies in eerdere firmware-updateversies.
Nieuwe en verbeterde fotografiefuncties
EOS R3: prioriteit bij registratie van mensen
Een van de meest opvallende nieuwe functies van de EOS R3-firmware-update v1.40 is de optie om gezichten van mensen vooraf te registreren en de autofocus van de camera zo in te stellen dat prioriteit wordt gegeven aan het gezicht dat je wilt volgen. Dit betekent dat zelfs als er een groep mensen in de opname is, de AF de belangrijkste persoon in de opname detecteert en volgt, op basis van de gezichten die in de camera zijn geregistreerd.EOS R3: Panning Assist
De andere spannende nieuwe functie in EOS R3-firmware-update v1.40 is Panning Assist, die beeldstabilisatie naar een nieuw niveau tilt. Normaal gesproken detecteert het objectief als pannen met IS ingeschakeld is, de richting van het pannen en compenseert het camerabewegingen die loodrecht hierop staan. Als je horizontaal pant, worden verticale camerabewegingen gecorrigeerd. Met de nieuwe functie Panning Assist in de EOS R3 gebruikt de camera het geavanceerde detectiesysteem voor het onderwerp om ook te detecteren als het onderwerp onscherp is als het onderwerp van positie verandert binnen het frame. De camera bedient bovendien het IS-systeem van compatibele objectieven optimaal, waardoor zowel verticale camerabewegingen als onscherpe bewegingen van het onderwerp worden gecorrigeerd. Dit resulteert in scherpere onderwerpen in je pan-opnamen.EOS R5: IBIS High Resolution
EOS R5-firmware-update v1.81 introduceert een ingenieuze nieuwe IBIS High Resolution Shot-functie die beelden met een hoge resolutie produceert. Het maakt een set van negen opnamen, waarbij de sensor met behulp van het IBIS-mechanisme iets tussen beide wordt verplaatst, waardoor nog kleinere pixels worden gesimuleerd. Vervolgens worden deze afzonderlijke opnamen in de camera gecombineerd om een beeld te produceren met een resolutie van ongeveer 400 Megapixel.“Deze functie kan niet worden gebruikt voor bewegende onderwerpen, en het gebruik van een statief is essentieel om beweging van de camera tussen de afzonderlijke opnamen te voorkomen,” merkt Mike op. “Om het verschil in resolutie te kunnen zien, gebruik je EOS Utility of Digital Photo Professional om de opnamen te bekijken in plaats van het scherm van de camera.”
EOS R3: aangepaste continue opname bij hoge snelheid
De snelste EOS-camera is nu nog sneller, dankzij de firmware-update v1.2.1. Met de nieuwe optie voor aangepaste continue opname bij hoge snelheid kan de EOS R3 full-resolution-burstopnamen maken tot wel 195 fps. Deze topsnelheid kan gedurende 50 opnamen worden volgehouden, en geeft sport- en wildlifefotografen meer vrijheid om dat beslissende moment vast te leggen.
"Bij het honkballen kan een bal bijvoorbeeld snelheden tot wel 45 meter per seconde halen," vertelt Mike, "waardoor het heel erg lastig kan zijn om een opname te maken van exact het moment waarop de bat de bal raakt. En bij tennis is het de droom van elke fotograaf om precies dat moment vast te leggen waarop het racket de bal raakt. Het gaat allemaal zo snel dat je voor de opname niet alleen de juiste timing, maar ook wat geluk nodig hebt."
Dankzij de mogelijkheid om opnamen te maken met 195 fps, is het maken van zulke shots nu veel eenvoudiger. "Maar natuurlijk moet je nog steeds goed timen", voegt Mike eraan toe. "Ga maar na: het opnemen van 50 frames met 195 frames per seconde, duurt slechts een kwart seconde.
"En je hoeft ook geen concessies te doen wat betreft de beeldresolutie als je met deze snelheid opnamen maakt. Je kunt full-resolution beelden opnemen in RAW, HEIF of JPEG, met vergrendelde scherpstelling."
EOS R3: dieptecompositie in de camera
Op verzoek van gebruikers is de functie voor focusbracketing van de EOS R3 in de firmware-update v1.2.1 uitgebreid met dezelfde stapelfunctionaliteit in de camera die je ook in de EOS R7 en EOS R10 vindt. "Dit betekent dat je de focusbracketing-reeks kunt afmaken terwijl de camera de opnamen automatisch samenvoegt tot een enkele opname met extra scherptediepte", legt Mike uit.
"De afbeelding in de camera is een volledig verwerkte, high-resolution JPEG, maar je kunt ook nog steeds de oorspronkelijke RAW-bestanden openen in Digital Photo Professional of andere software en de afbeeldingen daar samenvoegen."
Met de firmware-update voor de EOS R3 wordt ook focusbracketing mogelijk, dat kan worden gebruikt met de Canon Speedlite EL-1. "Canon's beste flitser heeft een lithiumaccu, zodat hij een hele korte oplaadtijd heeft" vertelt Mike. "Je kunt dus snel een macro-opname met focusbracketing maken met een flitser, wat bijvoorbeeld erg handig kan zijn als je insecten fotografeert."
EOS R3: een knop voor het toewijzen van snijkader/beeldverhouding
In navolging van feedback uit bètatesten van de EOS R3, kun je nu met firmware-update v1.2.1 een knop op de camera instellen met een functie voor 1.6x bijsnijden, legt Mike uit. "Zo wilden veel fotografen bij sportevenementen wat verder kunnen inzoomen op de eindstreep. Nu kun je door heel snel op bijvoorbeeld de MF-n-knop te drukken die digitale extender direct activeren."
Je kunt ook de gewenste beeldverhouding aan de knop toewijzen. Je kunt scrollen naar de beeldverhouding die je wilt gebruiken, of de knop voor in- en uitschakelen gebruiken voor jouw eigen voorkeur.
"Als je een RAW-bestand bijsnijdt, behoud je natuurlijk de volledige resolutie", voegt Mike eraan toe. "Maar je hebt nog steeds de JPEG als voorbeeld hoe het eruit ziet."
De EOS R3 firmware-update v1.2.1 voegt nog twee extra functies toe om de professionele workflow te verbeteren. Je kunt bij gebruik van de elektronische sluiter het volume van het kunstmatige sluitergeluid verhogen, zodat je dit in een lawaaierige omgeving gemakkelijker hoort. De camera beschikt nu ook over verbeterde netwerkbeveiliging met WPA2.
Heb je Canon-apparatuur?
EOS R5 en EOS R6: verbeterde autofocus met een functie voor het volgen van voertuigen
De EOS R3, EOS R7 en EOS R10 zijn geprogrammeerd voor het detecteren en volgen van racewagens en -motoren – een geavanceerde functie die ook beschikbaar is voor gebruikers van de EOS R5 en EOS R6 met firmware-update 1.5.0 of hoger. Met de verbeterde herkenning kunnen gebruikers snel en betrouwbaar scherpstellen op snel rijdende voertuigen, en de focus zelfs vastzetten op de helm van een coureur, indien de helm zichtbaar is.
Naast de AF voor het volgen van voertuigen, wordt met de firmware-update voor de EOS R5 en EOS R6 ook de verbeterde oog- en gezichtsdetectie van de EOS R3 toegevoegd. De camera's beschikken nu over een nog effectievere autofocus wanneer wordt scherpgesteld op mensen van wie het gezicht gedeeltelijk wordt bedekt.
Ondersteuning voor objectieven en accessoires
EOS R3, EOS R7, EOS R10: ondersteuning voor Speedlite EL-5
De firmware-updates voor de EOS R3 v1.40 en EOS R7/R10 v1.30 bieden extra ondersteuning voor de Canon Speedlite El-5-flitser. Deze krachtige flitser met GN60-classificatie en LP-El Li-ion-batterij biedt lange continu-bursts en snelle recyclingtijden, plus verbeterde communicatie en functies op camera's met Canon's multi-function shoe en ondersteunde firmware.
EOS R7, EOS R10: ondersteuning voor RF-S-zoomobjectief
De firmware-updates voor de EOS R7 en EOS R10 v1.30 bieden extra ondersteuning voor het Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM-objectief met deze camera's. Het compacte, lichtgewicht teleobjectief met een veelzijdig zoombereik (35mm-equivalent van 88 mm) en geavanceerde optische IS is ideaal voor reizen, sport, familie- en gezelschapsfotografie, en is ontworpen voor gebruik met APS-C-camera's van de EOS R System-familie.
EOS R5: ondersteuning voor cine- en Dual Fisheye-objectieven van Canon
Vanaf firmwareversie 1.4.0 ondersteunt de Canon EOS R5 de compacte CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S- en CN-E70-200mm T4.4 L IS-cine-servo-objectieven van Canon via de EF-naar-EOS R-vattingadapter, zodat het nog gemakkelijker is om een cinematografische look te bereiken en de camera te integreren in een professionele productieworkflow. Met deze combinaties kunnen de iris, zoom en focus via de body worden bediend en kan ook de werking van het optische IS-systeem van het objectief worden geregeld. Opname kan worden gestart en gestopt met de opnameknop op de objectiefgrip.
Wanneer de objectieven aan de EOS R5 zijn bevestigd, kunnen ze worden bediend via de camerabody of op afstand met behulp van EOS Utility en de Canon Camera Connect-app.
"Voor ons als filmmakers betekent de beschikbaarheid van dit soort objectieven dat je de EOS R5 nog beter kunt gebruiken als je hoofdcamera of als tweede eenheid in plaats van gewoon als back-up," zegt Martin.
Firmware-update 1.5.0 en hoger voor de EOS R5 bieden ook ondersteuning voor het Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-objectief. Met Canon's EOS VR SYSTEM – een compatibele full-frame camera met RF-vatting, het RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-objectief, EOS VR Utility en de EOS VR-plug-in voor Adobe Premiere Pro – is het gemakkelijker dan ooit om meeslepende 180° VR-ervaringen te creëren.
EOS R5 en EOS R6: continue handmatige ondersteuning voor het RF-objectief
Als je een Canon EF-objectief gebruikt, heb je wellicht al plezier gehad van de optie voor een continue handmatige scherpstelling wanneer de camera op One Shot AF-modus is ingesteld. Sinds firmware-update 1.3.1 voor de EOS R5 en EOS R6 is ondersteuning voor deze functie toegevoegd voor Servo AF met bepaalde RF-objectieven. De nieuwere EOS R7 en EOS R10 bieden deze ondersteuning standaard.
"Je kunt hem gebruiken bij het maken van foto's of het opnemen van video's," legt Richard uit. "Je kunt dus gewoon met de scherpstelring van je objectief aanpassingen doen zonder de automatische scherpstelling uit te schakelen." Richard gebruikte de functie terwijl hij 's nachts video-opnamen maakte met de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM en van een skateboard naar de skateboarder wilde pannen.
"Er zijn meerdere manieren om scherp te stellen op zijn gezicht, zoals tikken op het touchscreen van de EOS R6: eerst op de wielen en daarna op het gezicht, waarbij de camera de scherpte automatisch aanpast. Maar om de snelheid van het scherpstellen echt onder controle te houden, kun je de camera met Servo AF op de wielen laten scherpstellen, daarna de scherpstelring nemen en de scherpstelling op het gezicht richten."
Nieuwe en verbeterde videofuncties
EOS R3: Full HD met 240 fps en timelapse-video-opnamen
Met firmwareversie 1.20 voor de EOS R3 wordt een reeks video-upgrades geïntroduceerd, waaronder HFR (High Frame Rate) 1080p. Met de professionele systeemcamera kun je nu Full HD-video opnemen met 240 fps, voor ongelooflijk vloeiend afspelen in slow motion. "Het is een van de snelste full-frame opties op de markt, voordat je in het segment van de speciale videocamera's komt", laat Mike weten.
Aan de andere kant van het tijdscala vinden we de timelapse. Met de geïntegreerde intervaltimer maakt de EOS R3 het voor fotografen mogelijk om direct reeksen timelapse-opnamen te maken. Maar met de nieuwe firmware voor EOS R3 kun je in de camera nu ook meteen een volledige timelapse-video maken. Veel specialisten vroegen om deze functie, vertelt Mike.
"Als je de stroomvoorziening van de camera op een gegeven moment opnieuw moet aansluiten, behoudt de camera de opname-informatie", voegt Mike toe. "Zo kun je veel sneller weer verder gaan waar je was gebleven. Je hoeft alleen maar opnieuw op de opnameknop te drukken."
EOS R3, EOS R5 en EOS R6: IS-bewegingscorrectie
Vanwege een eigenaardigheid in de samenwerking tussen camerastabilisatie en de elektronische rolling shutter in de EOS R3, EOS R5 en EOS R6, kon er in sommige gevallen in de hoeken van de video-opname een kleine beweging worden gezien bij gebruik van ultragroothoekobjectieven. De EOS R3 firmware-update v1.2.1, EOS R5 en EOS R6 v1.6.0 lost dit probleem op.
"Het was soms zichtbaar als je de camera bewoog", legt Mike uit. "Het midden van de opname was perfect stil, maar aan de randen was beweging te zien. Vooral voor vloggers was dit een probleem, omdat zij vaak ultragroothoekobjectieven gebruiken en de camera veel bewegen tijdens het maken van opnamen. Daarom is er een elektronische correctie toegevoegd, om de bewegingen in de hoeken van het frame te minimaliseren."
EOS R5: langere video-opnametijd zonder dat de camera afsluit door oververhitting
De optie voor het (al dan niet) automatisch uitschakelen op basis van temperatuur van de EOS R3 is in firmwareversie 1.6.0 toegevoegd aan de EOS R5. Hierdoor kan de opnametijd worden verlengd, terwijl deze normaal gesproken automatisch zou worden gestopt. Dit leidt echter niet in alle omstandigheden tot langere opnametijden, aangezien ook rekening moet worden gehouden met omgevingsfactoren.
"De camera heeft verschillende sensoren voor temperatuur. Eén van deze sensoren is de sensor op de camera voor de omgevingstemperatuur", legt Mike uit. "Deze informatie wordt gebruikt zodat de buitenkant van de body kan opwarmen zonder dat de camera voortijdig wordt uitgeschakeld."
Het is nuttig om deze optie in te schakelen als je video-opnamen maakt met de camera op een statief of installatie. "Zolang je de camera niet in de hand houdt, zijn problemen met het heet worden van de buitenkant van de camera dat deze daadwerkelijk moet afsluiten, niet echt een probleem", aldus Mike.
EOS R5: Full HD met 120 fps
Met firmwareversie 1.3.1 van de EOS R5 is de optie voor Full HD video-opname met 120 fps toegevoegd. Martin maakte van de gelegenheid gebruik om over rotsen springende skiërs vast te leggen. Opnamen maken met een hoge framerate betekent dat de opnamen in slow motion worden afgespeeld als je ze met de normale framerate afspeelt.
"Voor een groot deel van mijn werk heb ik geen 4K-beelden nodig," zegt Martin. "Ik moet vaak een bestand via het internet naar een klant sturen en we moeten het nogal snel bewerken – soms zelfs ter plaatse op een laptop. Met de optie voor opnemen in 120fps in Full HD is het verwerken van gegevens voor mij een stuk makkelijker geworden."
EOS R5 en EOS R6: Canon Log 3
Met zijn 45 Megapixel-foto's en 8K-videomogelijkheden is de EOS R5 een fantastische hybride camera voor professionele fotografen en filmmakers. Martin Bissig gebruikt zijn EOS R5 om naast zijn fotowerk ook videobeelden op te nemen en is blij met twee belangrijke videoverbeteringen die met EOS R5 firmware-update 1.3.1 zijn geïntroduceerd: Canon Log 3 en 120fps Full HD-opname. "Voor wat ik fotografeer," zegt hij, "is de RAW-video van de EOS R5 iets te veel overkill, maar Canon Log 3 geeft me alle vrijheid die ik nodig heb."
Met Canon Log 3 kan een groter dynamisch bereik in de camera worden vastgelegd. Het biedt meer flexibiliteit voor de nabewerking en het uiteindelijke resultaat. "Ik fotografeerde skiërs in de sneeuw. Ik moest dus werken met een combinatie van heel lichte sneeuw en kleding, en heel donkere elementen", vertelt Martin. Het was echt een heel lastige omgeving om in te fotograferen, maar met Canon Log 3 kon ik het meeste uit de beelden halen."
Een ander voordeel van fotograferen in Canon Log 3 is dat het in een professionele workflow kan worden geïntegreerd. "Je kunt de EOS R5 op een filmset gebruiken als back-up of noodcamera en daarna de clips combineren met Canon Log 3-beelden die met Cinema EOS-camera's of andere filmcamera's zijn gemaakt, dankzij de compatibiliteit met het ACES (Academy Color Encoding System) van de EOS R5. Het is waarschijnlijk een van de grootste voordelen die je nu krijgt."
De EOS R6 met firmwareversie 1.4.0 en hoger en de EOS-1D X Mark III met firmwareversie 1.5.0 profiteren ook van Canon Log 3, waarmee het nog gemakkelijker wordt om in een set-up met meerdere camera's een consistente look te verkrijgen. Zowel de EOS R3 als de EOS R7 beschikken standaard over Canon Log 3.
Creatief met kleur: hoe je met Canon Log sterker beeldmateriaal maakt
EOS R5: ondersteuning voor Atomos ProRes RAW
Op een EOS R5 met firmwareversie 1.4.0 kunnen ProRes RAW-opnamen extern worden opgenomen op een Atomos Ninja-recorder via een HDMI-verbinding. De originele Ninja V ondersteunt 5K ProRes RAW met crop bij 30p/24p, maar de nieuwere Ninja V+ kan ondersteuning bieden voor 8K ProRes RAW zonder crop bij tot wel 30p, en 5K met crop bij maximaal 60p.
"Hiermee wordt de EOS R5 geschikt voor filmen in een heel professionele omgeving", zegt Martin. "Ik maak net als de meeste professionele filmmakers die ik ken, opnamen met een extern opnameapparaat, en het feit dat we RAW op deze manier kunnen vastleggen, is een grote stap voorwaarts voor de camera."
EOS R5 en EOS-1D X Mark III: ondersteuning voor CFexpress VPG400-kaarten
CFexpress-kaarten die voldoen aan de VPG400-standaard (Video Performance Guarantee) zijn ontwikkeld voor professionele en veeleisende gebruikers en kunnen stabiele video-opnamen maken bij 400MB/sec. Een snelle, ononderbroken schrijfsnelheid is cruciaal om te voorkomen dat de buffer van de camera volraakt en opname halverwege wordt gestopt. Hoewel sommige kaarten nog hogere maximale schrijfsnelheden bieden, is dat geen garantie dat de snelheid tijdens het opnemen constant zal zijn. Voor de EOS R5 met firmwareversie 1.4.0 en de EOS-1D X Mark III met firmwareversie 1.5.0 is ondersteuning toegevoegd voor CFexpress 2.0-kaarten van type B VPG400. Op de EOS R3 wordt dit standaard ondersteund.
"Als de camera in staat is om meer gegevens weg te schrijven, maar de kaart het probleem is, dan ligt ondersteuning van VPG400 voor de hand," zegt Martin.
EOS R5: IPB- en RAW-video's met lage bitsnelheid
Kleinere videobestanden kunnen een voordeel zijn wanneer je in afgelegen gebieden werkt, zoals Richard vaak doet. "Het opnemen van een 8K-video met mijn EOS R5 bijvoorbeeld, of een 4K-video met mijn EOS-1D X Mark III en die onderweg bewerken lukt me niet, omdat ze te veel gegevens bevatten," zegt hij.
"Veel mensen hebben dit resolutieniveau niet echt nodig. Wat ze wel echt nodig hebben, is het snel kunnen verwerken van bestanden. Daarom is het dus handig dat je een IPB-video met een lage bitsnelheid op kunt slaan zodat je heel kleine bestanden krijgt." Deze optie is beschikbaar op de EOS R5 met firmwareversie 1.3.1 en hoger, en de EOS-1D X Mark III met firmwareversie 1.4.0 en hoger.
De EOS R7 en EOS R10 bieden IPB-opname. Op de EOS-1D X Mark III met firmwareversie 1.4.0 en de EOS R5 met firmwareversie 1.3.1 is een video-optie voor lage bitsnelheden beschikbaar.
Nieuwe en verbeterde workflowfuncties
EOS R3 en EOS R5: automatisch opnamen beveiligen tijdens FTP-overdracht
Met EOS R3-firmware v1.40 en EOS R5-firmware v1.81 kunnen afbeeldingen die via FTP zijn overgebracht, automatisch worden vergrendeld. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor freelance fotografen die bij een evenement werken; ze kunnen geselecteerde foto's rechtstreeks via FTP naar een persbureau of redactie sturen, en die foto's worden dan automatisch gelabeld en vergrendeld op de geheugenkaart. Dit maakt het gemakkelijk om die beelden later te identificeren wanneer ze naar een computer worden overgebracht, zodat je kunt zien welke zijn verzonden en welke niet.
EOS R5, EOS R6, EOS-1D X Mark III: bijsnijden en het formaat wijzigen tijdens de overdracht
Over FTP gesproken, de EOS R5- en EOS R6-firmware v1.81 en EOS-1D X Mark III-firmware v1.70 voegen nog een handige functie toe: de mogelijkheid om afbeeldingen bij te snijden en het formaat ervan te wijzigen tijdens de overdracht naar de FTP-server. Deze functie is ook beschikbaar voor de EOS R3 in firmware-update 1.2.1.
EOS R3, EOS R5 en EOS R6: batchgewijs converteren van HEIF-bestanden
Met EOS R3-firmwareversie 1.20 en EOS R5- en EOS R6-versie 1.6.0 is het nu mogelijk om opnamen op te slaan als HEIF-bestanden en deze vervolgens in de camera in batches om te zetten naar JPEG. Dit heeft als voordeel dat je een beter dynamisch bereik krijgt in de JPEG-beelden dan wanneer je beelden meteen opslaat als JPEG of een RAW-bestand in de camera converteert naar JPEG.
"Als je een 14-bits of 12-bits RAW-bestand omzet naar een 8-bits JPEG, verlies je heel veel gegevens", aldus Mike. "Door een 14-bits bestand in plaats daarvan om te zetten naar een 10-bits HEIF-bestand, verlies je een stuk minder gegevens. Je krijgt dan een betere representatie die je ook heel eenvoudig in een 8-bits bestand kunt persen. Beelden die deze extra stap hebben ondergaan, lijken ook echt een beter dynamisch bereik te hebben."
EOS R3, EOS R7 en EOS R10: in de cloud verwerken van RAW-bestanden
Met het installeren van de nieuwste firmware-update v1.2.1 voor de EOS R3 of v1.1.0 voor de EOS R7 of EOS R10 krijg je de mogelijkheid om beelden direct vanaf de camera in de cloud te verwerken. "Als je een RAW-bestand uploadt naar image.canon, profiteer je van een deep learning debayering-systeem en ruisonderdrukking voor een nog betere beeldkwaliteit", legt Mike uit. "Fijne details worden beter verwerkt, randen zijn scherper en moiré wordt verminderd. Het resultaat is een gedetailleerdere afbeelding dan je normaal met de camera- of desktopsoftware zou krijgen."
De nieuwe optie voor RAW-verwerking in de cloud is een abonnementservice. De verwerkte JPEG- of HEIF-afbeeldingen worden uitgevoerd naar Adobe Creative Cloud* of Google Photos, of worden opgeslagen op image.canon, waar je ze kunt downloaden naar je computer.
EOS R5: instellingen op de kaart opslaan
Martin werkt met twee Canon EOS R5-camera's. Hij kan kostbare tijd besparen met de optie door een snapshot van de instellingen van de ene camera op de geheugenkaart op te slaan en deze naar de andere camera over te zetten. Deze functie is toegevoegd in firmwareversie 1.3.1. "Een van de grote voordelen van de EOS R5 is dat je hem aan je eigen behoeften kunt aanpassen," vertelt hij. “Het probleem is echter wel dat bij het werken met twee camera's het handmatig overzetten van instellingen van de ene camera naar de volgende zo traag verloopt. Nu is dat geen punt meer, omdat het allemaal in één stap kan worden gedaan."
De EOS R3 biedt standaard deze optie om de instellingen van de camera op een geheugenkaart op te slaan, zonder dat een firmware-update nodig is.
EOS R3, EOS R5, EOS-1D X Mark III: sla de instellingen voor netwerkcommunicatie op de kaart op
Op de EOS R3 met firmware-update v1.40, de EOS R5 met v1.81 en de EOS-1D X Mark III met v1.70 is er ook een nieuwe optie om communicatie-instellingen op te slaan op een geheugenkaart en deze instellingen van één kaart te laden. Hierdoor kunnen alle netwerkinstellingen nu via één bestand worden overgedragen tussen camera's van hetzelfde model.
EOS R5 en EOS R6: gestroomlijnde handmatige witbalans
Met de EOS R3 werd een extra methode voor het instellen van een Handmatige witbalans geïntroduceerd, en met firmwareversie 1.5.0 is deze functie ook toegevoegd aan de Canon EOS R5 en de EOS R6. Zowel de EOS R7 als de EOS R10 zijn standaard uitgerust met deze functie.
De optie Handmatige witbalans kan nu worden geopend via het Quick-menu. Dit vermindert het benodigde aantal stappen en maakt de procedure gemakkelijker te volgen in lastige situaties, bijvoorbeeld tijdens opnames onder water en in kleine ruimtes.
De update zorgt ook voor een vloeiender beeld in de elektronische zoeker van de EOS R5 en de EOS R6. Een nieuwe optie voor het onderdrukken van een lagere framerate, die werd geïntroduceerd in de EOS R3, zorgt ervoor dat de framerate van de elektronische zoeker niet sterk daalt als er weinig licht is, en voorkomt dat bewegende onderwerpen onscherp worden weergegeven.
EOS R3: automatische witbalans wordt sneller toegepast in de zoeker
Op de EOS R3 met firmware-update v1.40 wordt het effect van de instelling voor automatische witbalans sneller weergegeven dan voorheen in de zoeker.
EOS R5, EOS R6 en EOS-1D X Mark III: dubbele opnamen maken
De EOS R5 en EOS R6 met firmwareversie 1.4.0 en de EOS-1D X Mark III met firmwareversie 1.5.0 bieden gemoedsrust bij belangrijke filmopdrachten en kunnen nu direct in de camera een back-up maken door videoclips gelijktijdig op beide geheugenkaarten op te nemen – een functie die ze delen met de EOS R3 en EOS R7. Deze mogelijkheid voor het maken van dubbele opnamen op de EOS R5 en EOS-1D X Mark III is niet voor alle indelingen beschikbaar vanwege de grote hoeveelheid gegevens die moet worden weggeschreven naar de twee kaarten.
"Als ik videobeelden maak, gebruik ik altijd een tweede kaart als back-up," vertelt Martin. "Nu het mogelijk is om dit zelfs bij 8K-beelden op de EOS R5 met de nieuwe instelling voor IPB-video's met lage bitsnelheid te doen, heb je gewoon een extra laag zekerheid omdat je weet dat de opnamen op twee kaarten staan."
EOS R5 en EOS-1D X Mark III: weergave van FTP-overdrachtsstatus op het scherm
Veel professionele sport- en persfotografen weten dat tijd geld is – op meer dan één manier. "We moeten de beelden zo snel mogelijk bij de klanten krijgen", legt professioneel sportfotograaf Eddie Keogh uit. "Op veel sportterreinen is tegenwoordig betere communicatie mogelijk, met 5G en Wi-Fi. Er zijn zelfs ethernetkabels naast het veld die je op je camera's kunt aansluiten. "Maar voor alle fotografen die in de lagere divisies of amateursport fotograferen, is het belangrijk om een idee van de verwachte duur van een overdracht te hebben."
Update 1.4.0 voor weergave van de FTP-overdrachtsstatus voor de EOS-1D X Mark III is ontwikkeld om dit hele proces eenvoudiger te maken. Hij laat op het display achter op de camera een timer zien, zodat je precies weet hoelang de beeldoverdracht gaat duren.
Firmware-update 1.6.0 voor de EOS-1D X Mark III heeft ook een aantal extra verbeteringen gebracht voor FTP-bediening, zoals verbetering van de standaard energiebesparingsfunctie en de passieve-modusinstellingen. De multicontroller is nu uitgeschakeld voor FTP-overdracht om onopzettelijke activering te voorkomen. Deze functie is ook toegevoegd aan de EOS R5 en de EOS R6 via firmwareversie 1.5.0.
Gerelateerde artikelen
Master the move to mirrorless
Canon Ambassadors Pie Aerts, Samo Vidic en Ingo Leitner vertellen welke belangrijke EOS R System-functies je moet proberen wanneer je overstapt naar een Canon-systeemcamera.
12 dingen waarvan je niet wist dat de EOS R3 ze kon
Eye Control AF, IBIS en 30 fps continu-opnamen zijn slechts het topje van de ijsberg. Ontdek minder bekende functies van de Canon EOS R3.
Twaalf veelgestelde vragen over het Canon EOS R-systeem beantwoord
Is een full-frame systeemcamera geschikt voor jou? Mike Burnhill van Canon beantwoordt 10 veelgestelde vragen over de EOS R, de EOS RP en RF-objectieven.
Hoe het intelligente autofocussysteem van Canon werkt
Ontdek hoe geavanceerde onderwerpdetectie en -tracking op basis van deep learning-AI "het praktisch onmogelijk maakt om een fotokans te missen".