Op dezelfde manier waarop je een stilstaand beeld kunt opslaan als een JPEG-, HEIF- of RAW-bestand, zijn er ook meerdere opties voor bestandsindelingen voor het opslaan van videobestanden. Bij video-indelingen ligt het iets gecompliceerder, omdat er meer variabelen zijn. Hier leggen we de meest voorkomende video-indelingen uit en helpen we je inzicht te krijgen in de gerelateerde menuopties die beschikbaar zijn.
In tegenstelling tot afbeeldingsbestanden hebben videobestanden meerdere componenten, waaronder een codec en een container. De codec is een softwarelaag voor het coderen en decoderen van de videogegevens bij het opnemen en afspelen. Dit is de video-tegenhanger van de compressie-algoritmen die worden gebruikt voor afbeeldingsbestanden. De meeste codecs worden beschreven als ‘lossy’ (met verlies), omdat wanneer de gegevens worden gecomprimeerd om ruimte te besparen, een deel van de originele videogegevens tijdens het proces wordt weggegooid.
De container of verpakking bundelt de beeld- en audiogegevens van de video, samen met ondertitels en andere metagegevens. De container gedraagt zich als een enkel bestand, en wanneer mensen het over videobestandsindelingen hebben, worden meestal containerbestandsindelingen bedoeld, zoals MP4 of XF-AVC. Wanneer je echter een video-indeling selecteert in het menu op je camera, kies je meestal een combinatie van container plus codec, zoals MP4 (HEVC) of MP4 (H.264), niet alleen MP4.
Het is mogelijk om RAW-video op te slaan, en sommige camera's bieden deze optie, maar RAW-videobestanden zijn enorm: als je filmt met 25 frames per seconde, betekent dit dat je 25 RAW-bestanden opslaat voor elke seconde video, wat echt een uitdaging zal zijn voor de gegevensbandbreedte en kaartschrijfsnelheden van je uitrusting. Bovendien wordt de opslagruimte zeer snel gevuld.
Om deze reden worden, net als bij afbeeldingsbestanden, verschillende methoden gebruikt om de grootte van videobestanden te verkleinen en ze hanteerbaarder te maken. Dit omvat verschillende compressiemethoden en kleursamplingsystemen. Gewoonlijk kun je kiezen tussen compressiemethoden in het menu van je camera onder Filmopnameformaat, maar de kleursampling wordt bepaald door de instellingen voor de bestandsindeling. Laten we dus eens kijken naar de veelgebruikte video-indelingen die beschikbaar zijn, en vervolgens de andere instellingen overwegen die van invloed zijn op de grootte van videobestanden.
- Wat zijn de verschillende video-indelingen?
- Opnameformaat, framerate en compressiemethode
- Bitdiepte en bitsnelheid
- Chroma-subsampling
- Canon Log gebruiken
- Wat zijn de beste video-indelingen?