CAMERAFUNCTIES

Picture Styles

Ontdek Picture Styles, wat ze doen, hoe je ze aanpast, en hoe je extra stijlen kunt downloaden en installeren via je computer.

In de tijd van analoge fotografie bepaalde het type film dat je gebruikte hoe je foto's eruitzagen. Bij digitale fotografie kun je ook voor een bepaalde look gaan met een Picture Style. Kies simpelweg een van de opties in het menu. Met de Picture Styles van Canon kun je in één keer een hele reeks beeldaanpassingen toepassen, die je vervolgens handmatig kunt verfijnen. Bij kleurenfoto's kun je de scherpte, het contrast, de verzadiging en de kleurtint aanpassen. Pas bij monochrome foto's naar wens de scherpte, het contrast, het filtereffect en het toningeffect aan.

Picture Styles werden in 2004 geïntroduceerd op de EOS-1D Mark II. Alle daaropvolgende EOS-camera's kregen ook Picture Styles. Je kunt je eigen Picture Style aan de voorinstellingen toevoegen of extra Picture Styles downloaden en installeren.

Je kunt kiezen uit de volgende vooraf ingestelde opties:

  • Auto: geïntroduceerd op de EOS 600D in 2011. Deze Picture Style maakt gebruik van de scènedetectie van de camera, die automatisch de opnameomstandigheden analyseert door te kijken naar kenmerken zoals het gezicht van het onderwerp, kleuren, helderheid, beweging, contrast en scherpstelafstand. Op die manier kan het systeem een specifieke Picture Style voor elke scène genereren door het contrast, de kleurtint, de scherpte en de verzadiging aan te passen. Over het algemeen worden met de Picture Style Auto kleuren aangepast zodat ze levendiger lijken, met name blauwe luchten, flora en zonsondergangen.
  • Standaard: gebruikt een scherpteniveau van 3 en produceert heldere foto's met een kleurtint en verzadiging die worden aangepast om levendige kleuren te creëren. Deze instelling is geschikt voor veel verschillende typen scènes.
  • Portret: stelt de kleurtint en verzadiging in om natuurlijke huidtinten te creëren. De scherpte wordt ingesteld op niveau 2, een stap lager dan bij Standaard, voor zachtere huidstinten.
  • Landschap: de kleurtint en verzadiging worden aangepast om tot diepe, levendige blauw- en groentinten te komen voor luchten en flora. De scherpte wordt ingesteld op niveau 4, een stap hoger dan bij Standaard, zodat de randen van bergen, bomen en gebouwen scherp ogen.
  • Gedetailleerd: deze Picture Style werd geïntroduceerd op de EOS 5DS en EOS 5DS R in 2015. De instelling is bedoeld voor onderwerpen met veel details en subtiele texturen. De instelling zorgt ook voor iets levendigere kleuren.
  • Neutraal: produceert natuurlijke kleuren en past geen verscherping toe, omdat ervan wordt uitgegaan dat de foto later nog wordt bewerkt. Deze stijl is een goede keuze voor een onderwerp met een subtiele kleurstelling, zoals een trouwjurk met verschillende tinten wit, die mogelijk verloren zou gaan als je de helderheid of verzadiging zou verhogen.
  • Natuurgetrouw: net als bij de Picture Style Neutraal wordt er geen verscherping toegepast. Waar Neutraal een perceptuele weergave van kleuren produceert (kleuren worden in balans gebracht naargelang je ze zou zien), reproduceert Natuurgetrouw kleuren op een colorimetrische wijze, zoals ze zouden lijken wanneer ze bij daglicht waren vastgelegd (met een kleurtemperatuur van 5200 K). In de praktijk ligt dit heel dicht bij wat je met het blote oog waarneemt en vaak ook heel dicht bij Neutraal, maar dan met een nauwkeurigere weergave van kleuren in helder belichte delen. Het verschil tussen een perceptuele en een colorimetrische weergave is vooral relevant voor printen met een nauwkeurige kleurweergave.
  • Monochroom: hiermee wordt de foto zwart-wit gemaakt en wordt de scherpte ingesteld op niveau 3 en het contrast op een gemiddelde waarde. In plaats van instellingen voor de kleurtint en kleurverzadiging, kun je kiezen uit instellingen voor filtereffecten (geen, geel, oranje, rood, groen), zodat je de tinten in de monochrome conversie kunt aanpassen. Je kunt ook uit verschillende toningeffecten kiezen (geen, sepia, blauw, paars, groen) om een subtiele of intense tint toe te voegen voor een artistiek resultaat. Met Live View op een spiegelreflexcamera of de zoeker op een systeemcamera kun je de effecten van deze instellingen bekijken nog voordat je een foto maakt. Als je op de camera hebt ingesteld dat foto's als JPEG's worden opgeslagen, wordt de foto als zwart-wit (of met een tint) opgeslagen volgens jouw instelling. Als je RAW-opnamen maakt, worden de kleurgegevens bewaard en kun je de Picture Style verwijderen of aanpassen bij het nabewerken. Verderop vind je meer informatie over Picture Styles en RAW-bestanden.


Voor de Picture Styles Standaard, Portret, Landschap en Gedetailleerd zou er geen uitvoerige nabewerking op een computer nodig moeten zijn.

Een meisje omhelst de nek van een pony in een groen veld met een grote schuur op de middenafstand en groene heuvels op de achtergrond.

De Picture Style Neutraal is ontwikkeld om natuurlijke kleuren te reproduceren (met minder contrast en verzadiging) en past geen verscherping toe, omdat er van wordt uitgegaan dat je zelf de foto gaat nabewerken met fotobewerkingssoftware.

Dezelfde foto van een meisje dat een pony omhelst met de Picture Style Portret toegepast, waardoor een minder felle huidstint en een helderder beeld ontstaan.

De Picture Style Portret past een lagere scherpte toe, die flatteuzer is voor de huidtextuur, en is bedoeld om natuurlijke huidtinten vast te leggen. Je kunt huidtinten verder verfijnen met de instelling Kleurtoon om de huid geler (plus) of roder (min) te maken.

Dezelfde foto van een meisje dat een pony omhelst met de Picture Style Standaard toegepast, waardoor levendigere kleuren en scherpere randen ontstaan.

De Picture Style Standaard past een scherpteniveau van 3 toe (op een schaal van 0 tot 7) en versterkt de verzadiging (algehele kleurintensiteit) en huidtinten. De Picture Style is bedoeld om krachtigere foto's te creëren.

Dezelfde foto van een meisje dat een pony omhelst met de Picture Style Monochroom toegepast, waardoor een helder zwart-wit beeld ontstaat.

De Picture Style Monochroom past dezelfde mate van verscherping toe als Standaard voor een helder beeld en biedt je de mogelijkheid om de tinten in de monochrome conversie aan te passen met vier filtereffecten voor contrast (geel, oranje, rood en groen).

Extra stijlen

Je kunt zelf stijlen aan de vooraf ingestelde Picture Styles toevoegen. Er zijn drie instellingen beschikbaar die door de gebruiker kunnen worden ingesteld: Door gebruiker gedef. 1, Door gebruiker gedef. 2 en Door gebruiker gedef. 3. Met deze instellingen kun je je eigen stijl maken door op de camera de scherpte, het contrast, de verzadiging en de kleurtint aan te passen (via de menuoptie Picture Style) of via de Canon Picture Style-website een nieuw stijlbestand downloaden en installeren.

De extra beschikbare stijlen zijn onder meer:

  • Nostalgisch: zorgt voor een oranje tint met minder verzadigde blauw- en groentinten.
  • Helder: zorgt voor meer contrast om meer diepte en helderheid te bieden.
  • Schemering: geeft foto's een magische afwerking.
  • Smaragd: zorgt voor heldere en levendige luchtfoto's.
  • Herfsttinten: benadrukt rood- en bruintinten in herfstachtige scènes.
  • Studioportret: voor een levensechte huidstint en vloeiende kleuren.
  • Snapshotportret: geeft een levensechte huidstint weer met een goed contrast binnen en buiten.
  • Look van X-serie videocamera: reproduceert de kenmerkende beelden van de professionele digitale videocamera's (X-serie) van Canon met minder contrast dan de Picture Style Standaard.

EOS Utility

Als je een gedownloade Picture Style op je camera wilt installeren, moet je de EOS Utility-software downloaden en installeren op je computer. Volg daarna deze stappen:

  1. Sluit de camera met een USB-kabel aan op je computer en zet de camera aan.
  2. Start EOS Utility op de computer.
  3. Bevestig het cameramodel als je hierom wordt gevraagd.
  4. Selecteer Camera-instellingen en vervolgens Picture Style-bestand registreren.
  5. Klik op een van de tabbladen genaamd Door gebruiker gedef. 1, Door gebruiker gedef. 2 of Door gebruiker gedef. 3. Klik vervolgens op de knop met een map en pijl.
  6. Er wordt een venster geopend. Hierin selecteer je het Picture Style-bestand dat je eerder hebt gedownload en klik je op Openen.
  7. Klik op OK. De Picture Style wordt nu op je camera opgeslagen.
  8. Sluit EOS Utility en koppel je camera los van je computer.


Wanneer je je camera inschakelt, wordt de Picture Style die je hebt overgedragen geselecteerd. Als je een andere Picture Style kiest en later de overgedragen stijl opnieuw wilt selecteren, staat deze onder de instelling voor Door gebruiker gedef. die je in stap 5 hebt geselecteerd.

Een foto van twee mannen op de voetplaat van een stoomlocomotief, in kleur en monochroom, in de DPP-software van Canon.

Als je opnamen maakt in RAW en een foto maakt met een Picture Style, en de foto vervolgens opent in Canon's RAW-verwerkingssoftware Digital Photo Professional (DPP), wordt de foto geopend met de Picture Style toegepast. Je kunt de Picture Style echter ook verwijderen, een andere Picture Style toepassen of de aanpassingen verfijnen.

Een foto van een vrouw met een cowboyhoed die voor een grote vrachtwagen staat, waarbij de kleuren zijn aangepast met Canon's Picture Style Editor-software.

Met Canon's Picture Style Editor kun je een reeks aanpassingen — waaronder voor scherpte, contrast, helderheid, selectieve tint, verzadiging en lichtsterkte — opslaan als een aangepaste Picture Style. Vervolgens kun je deze Picture Style op de camera of in DPP op foto's toepassen.

Picture Styles en RAW-bestanden

Als je hebt ingesteld dat je camera JPEG's opslaat en een Picture Style toepast op de camera, wordt de stijl in de foto 'ingebakken'. Als je bijvoorbeeld de Picture Style Monochroom toepast, wordt de foto als zwart-wit opgeslagen en wordt de kleurinformatie ervan niet bewaard. Als je echter in RAW fotografeert, worden in de RAW-bestanden alle gegevens bewaard die door de camera worden vastgelegd. Dit betekent dat als je de Picture Style Monochroom hebt toegepast en vervolgens het RAW-bestand opent in Digital Photo Professional (DPP) van Canon, het programma de foto opent met de Picture Style toegepast. Je kunt deze Picture Style echter op elk moment verwijderen, opnieuw toepassen, aanpassen of een andere Picture Style toepassen. (Andere RAW-verwerkingssoftware negeert de Picture Style-instelling en opent het RAW-bestand met de eigen kleurinstellingen. Je kunt dan altijd je eigen monochrome conversie uitvoeren, maar profiteert dan niet van het gemak van Picture Style-instellingen.)

Als je RAW-bestanden gebruikt, kun je dus zelf kiezen of je Picture Styles direct op de camera toepast of achteraf in DPP. Als je bijvoorbeeld de Picture Style Monochroom direct op de camera toepast, kun je goed bepalen of je zo het gewenste resultaat krijgt. Je kunt de look dan in DPP verder verfijnen of zelfs de kleuren terugzetten en handmatig aanpassingen doen om het gewenste effect te creëren.

Picture Style-bestanden met de extensie .pf2 of .pf3 die via de Canon Picture Style-website zijn gedownload, kunnen ook met DPP en EOS Utility worden gebruikt. De nieuwste bestanden die door de Picture Style Editor worden gemaakt, krijgen de extensie .pf3. Ga naar de Picture Style-website voor meer informatie over Picture Styles.

In DPP kun je zelfs Picture Styles toepassen op RAW-bestanden die zijn gemaakt met oudere digitale EOS-modellen die geen Picture Style-functie hebben.

Picture Style Editor

Picture Style Editor is een softwaretoepassing van Canon waarmee je je eigen Picture Style-bestanden kunt maken. Je kunt specifieke kleuren selecteren en de tint, verzadiging en luminantie ervan aanpassen. Dit betekent dat je kleuren helderder of juist donkerder kunt maken of ze volledig kunt veranderen. Je kunt ook het kenmerkende uiterlijk van je favoriete fotografische films reproduceren, waaronder zwart-wit. Hoe langer je met het programma werkt, hoe beter je de vele functies leert kennen. Het biedt creatieve fotografen ontelbare mogelijkheden.

Angela Nicholson

Gerelateerde artikelen

  • CAMERAFUNCTIES

    Witbalans

    Lees meer over witbalans (WB), de WB-instellingen op je camera, hoe je deze kunt gebruiken om de juiste kleuren vast te leggen, en waarom je dat niet altijd hoeft te doen.

  • FOTOBEWERKING / POSTPRODUCTIE

    RAW-opnamen bewerken met DPP

    Ontdek hoe je RAW-opnamen kunt bewerken, verbeteren en verfijnen met de DPP-software van Canon.

  • FLITSER

    Flitsbelichtingsvergrendeling en -compensatie

    Leer alles over flitsbelichtingsvergrendeling (FEL) en flitsbelichtingscompensatie (FEC). Lees het Infobank-artikel van Canon en ontwikkel je vaardigheden op het gebied van flitsfotografie.

  • CAMERAFUNCTIES

    Zoeker versus LCD-scherm

    Zoeker of LCD-scherm? Ontdek de verschillen tussen spiegelreflex- en systeemcamera’s en kom meer te weten over elektronische en optische zoekers.

Gerelateerde producten

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro