Nadat je in een fractie van een seconde een foto hebt gemaakt, kun je uren bezig zijn met bewerken om de afbeelding te perfectioneren. Zou het niet geweldig zijn als je een hoop tijd zou kunnen besparen met een geautomatiseerd systeem dat de eerste stappen uit handen neemt? Een systeem dat niet gewoon een standaardformule toepast zoals algoritmes in camera's doen, maar de inhoud van elk RAW-bestand apart analyseert, verwerkt en optimaliseert met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? Canon's service RAW-beeldverwerking in de cloud voor image.canon gebruikt neurale netwerktechnologie waarmee je RAW-bestanden van een compatibele camera direct kunt uploaden naar de cloud. Het systeem verwerkt de beelden via een neuraal netwerk en past AI toe om onder meer details scherper te maken en ruis te verwijderen.
Dezelfde technologie wordt ook gebruikt in de tool voor beeldverwerking via neuraal netwerk in de Digital Photo Professional (DPP)-software. De tool analyseert op intelligente wijze verschillende gebieden binnen een foto en past vervolgens selectieve verbeteringen toe om zo een beeld van ongekende kwaliteit te produceren. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt.
TECHNOLOGIE
Neurale netwerktechnologie in Canon-apps
Wat houdt beeldverwerking via neuraal netwerk in?
Elke foto die je maakt, bestaat meestal uit losse elementen, zoals een gedetailleerd landschap onder een open hemel, of een portret van iemand tegen een onscherpe achtergrond. Welke verbeteringen of correcties het beste kunnen worden toegepast, verschilt voor elk gebied van de foto. Door op deze manier te werk te gaan, kun je alles uit een RAW-bestand halen. En dat is waar beeldverwerking via neuraal netwerk om de hoek komt kijken, aldus Mike Burnhill, Senior Product Marketing Specialist bij Canon Europe.
"Bepaalde gebieden van een foto zijn bijvoorbeeld enorm gedetailleerd, zoals iemands haar in een portretfoto of de veren van een vogel. Andere gebieden hebben misschien heel weinig details, zoals de lucht. De RAW-beeldverwerking via neuraal netwerk gebruikt deep-learning AI om een foto te analyseren en zo in ieder specifiek gebied verschillende onderwerpen te 'herkennen'." De verschillende gebieden worden vervolgens apart verwerkt.
"In gebieden met veel kleine details en textuur kunnen moirépatronen en valse kleuren ontstaan, maar het systeem kan deze effecten uit de foto verwijderen en tegelijkertijd de scherpte verbeteren om de details beter zichtbaar te maken", legt Mike uit. "Gebieden met relatief weinig details hoeven niet scherper te worden gemaakt. Dit wordt dus ook niet gedaan, omdat dit alleen maar tot extra beeldruis zou kunnen leiden. Vergelijk het met een schilder die verschillende penselen gebruikt voor verschillende gedeelten van een schilderij.
"Verwerking op basis van deep-learning AI ziet het grotere geheel. In plaats van het beeld pixel voor pixel te bewerken, kijkt het systeem naar grotere gebieden in een foto. Het kan elementen zoals diagonale lijnen en terugkerende vormen herkennen, en vervolgens automatisch de juiste verbeteringen aanbrengen om details te verfijnen, zonder dat deze korrelig worden of gekartelde randen krijgen. Voor ruisreductie worden selectieve niveaus van luminantie- of chrominantieruisreductie automatisch toegepast, afhankelijk van de hoeveelheid details. Zo worden de kleinste details en de textuur beter zichtbaar en verminder je korreligheid en kleurspikkels. In fotografietermen komt het overeen met het verminderen van de ISO-waarde met ongeveer twee stappen, zonder dat dit ten koste gaat van de belichting."
RAW-beeldverwerking in de cloud op image.canon - Je camera koppelen en foto's overzetten
Deze neurale netwerktechnologie maakt de service RAW-beeldverwerking in de cloud op image.canon mogelijk. Met een betaald maandabonnement kun je met deze service elke maand 80 foto's verwerken. Fotografen die meer foto's willen verwerken, kunnen bovendien extra capaciteit toevoegen. Het systeem kan CR3- en CRAW-bestanden verwerken, maar is niet geschikt voor RAW-burstfoto's. Het is momenteel beschikbaar voor de Canon EOS R3-, EOS R6 Mark II-, EOS R7- en EOS R10-camera's. In de toekomst volgen meer camera's.
Je kunt je camera in een handomdraai koppelen met image.canon. Zet je camera aan en selecteer image.canon in het menu Wi-Fi/Bluetooth. Er wordt een QR-code weergegeven. Scan die QR-code met je telefoon om naar image.canon te gaan. De eerste keer dat je de code scant, wordt je camera op die manier geregistreerd voor de service.
Nadat je de camera hebt geregistreerd en een abonnement op RAW-beeldverwerking in de cloud hebt afgesloten, kun je op je camera foto's selecteren en ze via Wi-Fi uploaden naar de cloud voor verwerking. Hiervoor open je het menu RAW-beeldverwerking in de cloud. Selecteer de gewenste capaciteit, klik op Voeg beelden toe om te bewerken en kies de foto's die je wilt verzenden voor verwerking. Je ontvangt een e-mail zodra de geüploade bestanden zijn verwerkt en kunnen worden gedownload van image.canon. Je kunt na afloop van een fotoshoot op locatie dus gewoon je foto's uploaden en vervolgens op je gemak naar huis of je studio gaan terwijl de foto's worden verwerkt.
Beeldverwerkingstechnologie met deep learning van Canon
Canon heeft haar eigen beeldverwerkingstechnologie met deep learning ontwikkeld. Hiermee kunnen beeldkwaliteitsartefacten die inherent zijn aan fotografie worden gecorrigeerd en kunnen beeldbestanden naar grotere resoluties worden opgeschaald zonder kwaliteitsverlies.
Elk moment is een fractie van een seconde: een unieke gebeurtenis die zich nooit meer op diezelfde manier zal voordoen. Het vastleggen van deze momenten op camera is wat fotografie zo boeiend maakt, of het nou gaat om adembenemende landschappen die je voor het eerst ziet of fascinerende gebeurtenissen die een visueel verhaal vertellen.
Om deze momenten tot hun recht te laten komen, streven we naar een optimale beeldkwaliteit en -grootte. Daarbij corrigeren we natuurlijke fenomenen, zoals digitale ruis, moiré, zachtheid door diffractie en lichtverlies aan de rand van het kader. We willen ook de hoogst mogelijke resolutie in een foto voor maximale details en de flexibiliteit om een scène bij te snijden zonder verlies van beeldkwaliteit.
Veel van deze verschijnselen zijn inherent aan fotografie en zelfs de beste fotografen kunnen ze niet voorkomen. Maar nu kan Canon’s geavanceerde deep-learningsoftware corrigeren wat voorheen niet verholpen kon worden. Hierdoor worden problemen opgelost die besloten liggen in de basisprincipes van fotografie.
Canon's tool voor beeldverwerking via een neuraal netwerk verbetert en vergroot foto's met behulp van deep learning AI. Deze technologie is geïnspireerd door het menselijk brein waarbij een computer wordt getraind met behulp van grote hoeveelheden gegevens.
Belangrijke optische factoren die foto's beïnvloeden van 1 tot 5
Van het lichtbronspectrum:
- Lens
- Infraroodabsorberend/anti-UV-glas
- Low-passfilter
- Filter voor primaire kleuren
- Vorm van CMOS-sensoropening
Hoge resoluties, kleine bestanden
De opschaaltool via een neuraal netwerk kan beelden tot vier keer vergroten met behoud van een uitstekende beeldkwaliteit, zodat fotografen kunnen kiezen voor ultrahoge resoluties zonder dat ze worden belemmerd door enorme bestanden op hun camera.
Dit is ideaal voor sport- en nieuwsfotografen die waarde hechten aan het concurrentievoordeel van kleinere beeldbestanden bij het op afstand verzenden van beelden, maar die wellicht grotere prints willen maken van de nabewerkte foto's of deze willen bijsnijden voor alternatieve composities.
De opschaaltool via een neuraal netwerk kan bijvoorbeeld een bestand met 24 Megapixel opschalen naar 96 Megapixel, of een bestand met 45 Megapixel naar maar liefst 180 Megapixel. Afbeeldingen met een lagere resolutie worden ook getransformeerd, wat leidt tot een eindresultaat met meer definitie en structuur.
Canon's deep-learning engine werkt anders dan conventionele bicubische interpolatie. De engine onderzoekt namelijk de afbeelding en maakt gebruik van diens kennis over hoe verschillende materialen en texturen eruit zien. Dit resulteert in minder artefacten en meer details. In tegenstelling tot andere AI-opschaaltools gebruikt de opschaaltool via een neuraal netwerk informatie van de camera en het objectief en respecteert hij de bokeh. Hierdoor blijft de onscherpte behouden die wordt veroorzaakt door een geringe scherptediepte, en is het resultaat zeer natuurgetrouw.
GA VOOR GROOT! AFBEELDINGEN OPSCHALEN, MOGELIJK GEMAAKT DOOR DEEP LEARNING
Deze baanbrekende benadering van fotografie met hoge resolutie is beschikbaar voor alle fotografen, niet alleen voor fotografen die Canon gebruiken. Deze tool werkt lokaal op je Mac of pc (met 64-bits Windows 10 of Windows 11), heeft een eenvoudige gebruikersinterface en is compatibel met JPEG- en TIFF-bestanden. Hij kan ook bestanden in batches verwerken, waardoor je tijd bespaart in je digitale workflow.
- Probeer het nu – 30 dagen gratis en daarna slechts € 5,94 per maand. Kortingen gelden voor een jaarabonnement
- Lees meer over de opschaalmogelijkheden van Canon’s tool voor beeldverwerking via een neuraal netwerk.
Je foto's organiseren
De image.canon-service is ook een slimme keuze om je foto's en video's te organiseren en ze veilig op te slaan in de cloud. De service werkt met alle Canon EOS R System-camera's, de meeste spiegelreflexcamera's (waaronder de EOS 6D Mark II, EOS 90D en EOS 850D), veel camera's uit de EOS M-serie en met PowerShot- en IXUS-modellen met vaste lens.
"Door je Wi-Fi-compatibele Canon-camera te koppelen, kun je moeiteloos je foto's en video's uploaden, ongeacht de bestandsindeling. Je bestanden worden 30 dagen in de cloud opgeslagen", zegt Mike. "Na die periode worden er alleen miniaturen met een lagere resolutie bewaard. Met 10 GB aan beschikbare opslagruimte is er zelfs genoeg plek voor heel grote verzamelingen. Nadat je de foto's in de cloud hebt opgeslagen, kun je in de eerste maand de originele bestanden openen via de app van Canon of een internetbrowser. Je kunt ze ook automatisch laten doorsturen naar je macOS- of Windows-computer en mobiele apparaten.
"image.canon biedt ook extra connectiviteitsopties en manieren om foto's te delen. Je kunt de service koppelen aan andere cloudopslag- en sociale-mediaservices om bestanden langer op te slaan en te delen. Denk bijvoorbeeld aan Google Drive™, Google Photos™, Flickr, Instagram, Facebook en Twitter, maar ook Adobe Photoshop Lightroom1."
Met de organisatietools kun je albums maken om bijvoorbeeld eenvoudig foto's van een bepaald thema te groeperen en te openen. Je kunt foto's en video's ook sorteren op basis van de gebruikte camera, het bestandstype en andere parameters. Zo kun je bestanden op een intuïtieve manier opslaan en delen in de cloud.
Tool voor beeldverwerking via neuraal netwerk in DPP
Digital Photo Professional (DPP), de software voor RAW-verwerking en beeldbewerking van Canon, is ontworpen om alles uit de RAW-bestanden van Canon-camera's te halen. In de nieuwste versie is een krachtige tool voor beeldverwerking via neuraal netwerk toegevoegd, die gebruikmaakt van dezelfde deep-learning AI als in RAW-beeldverwerking in de cloud op image.canon.
De tool, ook een abonnementsservice, analyseert automatisch op intelligente wijze verschillende gebieden binnen een foto. Vervolgens past het selectieve verbeteringen toe op basis van algoritmen voor kleurreconstructie, objectiefoptimalisatie en ruisreductie via een neuraal netwerk.
Het systeem verbetert ook de correctie van objectief-imperfecties in DDP. "Canon heeft in dit systeem gegevens toegewezen voor het gedrag van afzonderlijke Canon-objectieven bij verschillende diafragma’s en brandpuntsafstanden en voor het gedrag van zoomobjectieven bij verschillende brandpuntsafstanden", zegt Mike. "Maar zoals ik als zei, de kunstmatige intelligentie van Canon’s neurale netwerksysteem tilt alles naar een nog hoger niveau. Het analyseert de foto om precies te zien wat er gebeurt en brengt de best mogelijke verbeteringen aan. Naast de verbeterde scherpte en minimale ruis kan het automatisch chromatische aberratie, vertekening, en lichtafval corrigeren."
De tool voor beeldverwerking via neuraal netwerk heeft als extra voordeel dat deze automatisch valse kleuren kan corrigeren.
Veelgestelde vragen
Welke platforms gebruiken de neurale netwerktechnologie van Canon?
image.canon en DPP verwerken foto's via het neurale netwerk van Canon om ze te verbeteren.
Op welke camera's kan ik RAW-beeldverwerking in de cloud gebruiken?
De technologie is beschikbaar voor Canon EOS R3-, EOS R6 Mark II-, EOS R7- en EOS R10-camera's via een betaald maandabonnement, waarmee je 80 foto's kunt verwerken. Fotografen die meer foto's willen verwerken, kunnen extra capaciteit toevoegen.
Welke bestandsindelingen kan ik uploaden naar image.canon?
Voor foto's kunnen alle bestandsindelingen worden geüpload naar image.canon. Welke indelingen je kunt kiezen, hangt af van de Canon-camera die je gebruikt. Je kunt onder meer de foto-bestandsindelingen RAW, TIFF, JPEG en HEIF uploaden, plus verschillende video-bestandsindelingen.
Kan ik mijn foto's downloaden van image.canon?
De originele bestanden met volledige resolutie worden na het uploaden op image.canon 30 dagen in de cloud bewaard. In deze periode kun je ze op elke computer, smartphone of tablet downloaden. Je kunt ook instellen dat bestanden automatisch worden doorgestuurd naar je macOS- of Windows-computer, mobiele apparaten of externe cloudservices.
Met welke services is image.canon compatibel?
image.canon werkt met verschillende cloudopslagservices en sociale-mediaplatforms. Dit betekent dat je originele foto- en videobestanden (afhankelijk van wat de betreffende service ondersteunt) kunt overzetten naar andere systemen om ze permanent op te slaan. Ook kun je zo rechtstreeks foto's en video's op image.canon via je favoriete sociale-mediaplatform delen met familie, vrienden en klanten. Het werkt met onder meer de volgende services:
Cloudopslagservices
- Google Drive
- Google Photos
- Flickr
- Adobe Photoshop Lightroom
- YouTube
Sociale-mediaplatforms
Ga naar de image.canon-website voor meer informatie.
1 Google, Google Photos en Google Drive zijn handelsmerken van Google LLC, en deze site wordt op geen enkele manier gesponsord door en is op geen enkele manier gelieerd aan Google.
Adobe, Lightroom en Photoshop zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe in de Verenigde Staten en/of andere landen.
macOS is een handelsmerk van Apple Inc., gedeponeerd in de Verenigde Staten en andere landen en regio's.
TWITTER, TWEET, RETWEET en het Twitter-vogellogo zijn handelsmerken van Twitter Inc. of daaraan gelieerde ondernemingen.
Gerelateerde artikelen
-
TECHNIEKEN
Zeven manieren om het beste uit je foto's te halen met DPP
Ontdek de voordelen van de Canon-software voor RAW-verwerking en fotobewerking, inclusief de krachtige tool voor beeldverwerking via neuraal netwerk.
-
CAMERAFUNCTIES
Bestandsindelingen (RAW, JPEG, HEIF) en compressie
Leer meer over verschillende bestandsindelingen – RAW, C-RAW, HEIF en JPEG – bitdiepte, bestandsgrootte en verschillende soorten compressie.
-
ARTIKEL
8 Canon EOS R-functies waarvan je niet wist dat ze er waren
Eye-tracking AF, Fv-modus, focusbracketing en meer - ontdek 6 briljante maar minder bekende functies van de Canon EOS R en EOS RP.
-
ARTIKEL
15 termen voor het printen van foto's die elke professional moet weten
Nieuw op het gebied van het printen van foto's of je kennis opfrissen? Lees de handige handleiding van Canon met de nuttigste termen voor fotoprinters.