Tussenringen

Een tussenring is een accessoire dat zorgt voor een sterkere vergroting van het objectief doordat het de optische elementen verder van de camera plaatst. Het bevat zelf geen optische elementen, maar werkt niet met alle objectieven. Hier vind je alles wat je moet weten!

Laten we eerst het verschil uitleggen tussen een objectief-extender en een tussenring, of 'extension tube' in het Engels. Beide maken objectieven langer, vandaar de verwarrende overeenkomst in de naam. Extenders, ook wel teleconverters genoemd, bevatten eigen objectiefelementen waarmee de effectieve scherpstelllengte van objectieven kan worden vergroot. Tussenringen daarentegen bevatten zelf geen optische elementen, en versterken de effectieve vergroting van een objectief doordat de optische elementen verder van de camera worden geplaatst. Extenders worden doorgaans gebruikt voor onderwerpen ver weg en tussenringen voor onderwerpen dichtbij.

Om te begrijpen hoe tussenringen werken, kun je kijken naar hoe scherpstellen van dichtbij in zijn werk gaat. Bij veel objectieven neemt de lengte van het objectief toe naarmate je van dichterbij scherpstelt. Of om het anders te zeggen: de optische elementen in het objectief bewegen verder van de camera af naarmate het onderwerp dichterbij komt. Sommige objectieven beschikken over interne scherpstelling, wat inhoudt dat de optische elementen naar voren en naar achteren bewegen op de camera, en de lengte van het objectief zelf niet verandert, maar het principe blijft hetzelfde.

De kortste focusafstand wordt bereikt wanneer het objectief zo ver mogelijk wordt verlengd, of de elementen naar het verst mogelijke punt worden verplaatst. Deze scherpstelafstand varieert behoorlijk van objectief tot objectief. Met het Canon EF-M 22mm f/2 STM-objectief bijvoorbeeld kun je scherpstellen op een onderwerp dat zich slechts 15 cm van de camerasensor bevindt, terwijl de EF 800mm f/5.6L IS USM een kortste focusafstand heeft van 6 meter. Maar de vergroting van het onderwerp (in feite een verkleining) blijft binnen een relatief klein bereik, van circa 0.1x tot 0.3x.

Waarom kunnen objectieven niet onbeperkt worden verlengd? Deels omdat het meer kost om objectieven te ontwerpen en te produceren met langere extensie, deels omdat het moeilijk is een objectief te ontwerpen dat hoogwaardige prestaties levert voor een groot bereik aan scherpstelafstanden.

Een close-upopname van een paddenstoel omringd door varens in een bos vol schaduwen.

Een atmosferische close-upopname genomen in een bos met een Canon EOS R6 met een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief (inmiddels opgevolgd door de EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) met gebruik van een EF-EOS R-vattingadapter, bij 200 mm, 1/100 sec., f/8 en ISO 640. © Brian Worley

Een paddenstoel en varens op de bosvloer van dichterbij bekeken.

Dezelfde camera, hetzelfde objectief, dezelfde instellingen, maar door toevoeging van een Canon EF25-tussenring krijg je een sterkere vergroting en kom je dichterbij het onderwerp. © Brian Worley

Macrolenzen

Macro-objectieven zoals de EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM, EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM, EF-S 60mm f/2.8 Macro USM, EF 100mm f/2.8 Macro USM, EF 100mm f/2.8L Macro IS USM en EF 180mm f/3.5L Macro USM stellen scherp van de natuurlijke horizon tot op een afstand met 1:1 vergroting (natuurlijke grootte). Dit betekent dat de afbeelding van het onderwerp op de sensor dezelfde grootte heeft als het onderwerp in het echt en dat zou moeten resulteren in optimale detailweergave bij het maken van close-upopnamen van kleine onderwerpen. Als je deze objectieven gebruikt, zul je merken dat de lengte aanzienlijk verandert van het ene eind van het scherpstelbereik tot het andere.

Er zijn ook bepaalde objectieven, zoals de RF 35mm F1.8 Macro IS STM, RF 85mm F2 Macro IS STM en EF 50mm f/2.5 Compact Macro, waarmee je van veel dichterbij kunt scherpstellen dan een normaal objectief maar die daarentegen geen reproductie op natuurlijke grootte (1:1) bieden. Deze specifieke objectieven geven 1:2-afbeeldingen (halve grootte, oftewel vergroting van 0,5). Je hebt voor deze objectieven accessoires nodig om van dichterbij te kunnen scherpstellen en daarmee reproductie op natuurlijke grootte (1:1) mogelijk te maken.

Tussenringen

Je kunt de vergroting van een objectief versterken door deze verder van de camera te plaatsen. Alles wat je daarvoor nodig hebt, is een tussenring die je aanbrengt tussen de camera en het objectief. Er zitten geen optische elementen in de ring. Het is slechts een middel om het objectief langer te maken. Daardoor vindt er geen vertekening of verlies van beeldkwaliteit plaats.

Canon maakt tussenringen van twee verschillende lengten: 12 mm and 25 mm. De ringen beschikken over elektrische contacten die voor dataoverdracht tussen het objectief en de camera zorgen. De 12-mm ring kan worden bevestigd aan de 25-mm ring, zodat je een verlenging van 37 mm bereikt. Canon raadt dit niet aan, omdat het een negatief effect kan hebben op de dataoverdracht, maar als je graag experimenteert, is het goed mogelijk dat je hier acceptabele resultaten mee verkrijgt. Houd er wel rekening mee dat je wat verlies van licht kunt ondervinden op de kortste focusafstanden.

Een Canon EOS R6 die wordt gebruikt met een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief, een EF-EOS R-vattingadapter en een EF25-tussenring. © Brian Worley

Een tussenring wordt tussen de camera en het objectief geplaatst. Het is ook mogelijk een tussenring toe te voegen, zoals we hier hebben gedaan, als je een compatibel EF- of EF-S-objectief gebruikt op een EOS R-systeemcamera met een EF-EOS R-vattingadapter.

De Canon EF12 II-tussenring.

De Canon EF12 II-tussenring is een eenvoudig accessoire dat de optische elementen van het objectief verder van de camera plaatst waardoor een sterkere vergroting mogelijk wordt. De ring beschikt over elektrische connectoren die voor communicatie tussen objectief en camera zorgen, maar bevat zelf geen optische elementen.

De Canon EF25 II-tussenring.

De Canon EF25 II-tussenring doet hetzelfde, maar is langer waardoor een sterkere vergroting mogelijk is.

Compatibiliteit

De Canon EF12 II- en EF25 II-tussenringen zijn niet compatibel met EF-M- of RF-objectieven, die gebaseerd zijn op andere vattingen, maar kunnen worden gebruikt met de meeste EF-objectieven (zie hieronder de uitzonderingen) en met EF-S-objectieven. (Let op: het gaat hier om het objectief, niet om de camera. Om dit te verduidelijken: je kunt deze tussenringen gewoon gebruiken als je een compatibel EF- of EF-S-objectief op een EOS R-systeemcamera gebruikt met een EF-EOS R-vattingsadapter of op een EOS M-camera met een EF-EOS M-vattingadapter.)

Hun voorgangers, de Canon EF12- en EF25-tussenringen, maakten onderdeel uit van het EOS-systeem van 1991 tot en met september 2004, toen Canon de EF-S-vatting introduceerde, ontworpen voor camera's met kleinere, APS-C-sensoren. Mocht je een van deze tussenringen op de kop hebben getikt: deze oudere EF-tussenringen kunnen niet worden gebruikt in combinatie met EF-S-objectieven, maar aangezien ze geen optische elementen bevatten, werken ze prima met dezelfde EF-objectieven als de Mark II-ringen.

De Canon EF12 II- en EF25 II-tussenringen zijn niet compatibel met de volgende objectieven:

• EF 15mm f/2.8 Fisheye (inmiddels uit productie) 

• EF 8-15mm f/4L Fisheye USM

• EF 14mm f/2.8L II USM

• MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro

• TS-E 17mm f/4L

Daarnaast is de EF25 II-ring niet compatibel met de volgende objectieven:

• EF 20mm f/2.8 USM

• EF 24mm f/1.4L USM (inmiddels uit productie)

• EF 24mm f/1.4L II USM

• TS-E 45mm f/2.8 (inmiddels uit productie) 

EF 11-24mm f/4L USM

Er gelden enkele beperkingen voor het gebruik van de EF12 II- en EF25 II-tussenringen in combinatie met de volgende objectieven. De voornaamste is: ze kunnen niet worden gebruikt bij een groothoekinstelling:

EF 16-35mm f/2.8L III USM

EF 24-105mm f/4L IS II USM

• EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x

• EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

• EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM

• EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM

• EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

Bovendien kunnen zich wat kleine belichtingsproblemen voordoen bij bepaalde camera/objectief-combinaties. In de gebruiksaanwijzing die bij de tussenring wordt geleverd, vind je hier meer informatie over. We raden je echter aan om wat testopnamen te maken met de camera/objectief-combinatie die je wilt gaan gebruiken, en een notitie te maken van de eventuele belichtingscompensatie die nodig is. Bewaar deze informatie goed voor toekomstig gebruik.

Angela Nicholson

Gerelateerde artikelen

Objectiefextenders

Objectiefextenders (ook wel teleconverters genoemd) vergroten de effectieve brandpuntsafstand van je objectieven. Ontdek hoe objectiefextenders je telefotomogelijkheden verbeteren en vooral van pas komen wanneer je fysiek niet dichter bij je onderwerp kunt komen.

Beeldstabilisatie

Lees verder over de werking van de techniek in Canon's IS-objectieven om beelden ondanks camerabewegingen scherp te houden, over welke IS-modus je moet gebruiken voor de beste resultaten en nog veel meer.

Multi-layer Diffractive Optical (DO)-element

Multi-layer Diffractive Optical (DO)-element is een technologie die de eigenschappen van asferische en fluoriet-elementen combineert. Meer informatie.

Close-upobjectieven

Voor close-ups heb je niet altijd een speciaal macro-objectief nodig. Probeer een relatief goedkoop opschroefbaar close-upobjectief (vaak close-upfilter genoemd).

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro