Het histogram is zowel op je camera als op je fotobewerkingssoftware het meest nuttige hulpmiddel voor het vaststellen van de belichtingsinstellingen. Een histogram is een grafiek van de tintwaarden van een foto, die lopen van zwart aan de linkerkant tot wit aan de rechterkant. De hoogte van de grafiek op elk punt staat voor het relatieve aantal pixels in de foto met die specifieke tint of helderheid. Hoe hoger de grafiek, hoe meer pixels er zijn met die specifieke tint.
Op je camera kun je kiezen voor het luminantiehistogram, dat het algemene helderheidsbereik van zwart tot wit weergeeft, of het RGB-kanaalhistogram, dat het tintbereik voor elk van de drie kleurkanalen weergeeft.
In het kleurkanaalhistogram geldt: hoe hoger de grafiek naar de rechterkant van het histogram wordt, des te verzadigder zal die kleur in de foto zijn. Omgekeerd geldt: als de grafiek aan de linkerkant stijgt, dan is die kleur juist minder sterk aanwezig in de foto. Voor het beoordelen van de belichting van je foto is de algemene belichting nuttiger, tenzij je foto's maakt van een onderwerp met rijke kleuren waarbij al snel een of meerdere kleurkanalen vertekenen. Dit kan zelfs gebeuren als de algemene belichting prima is. Meer hierover binnenkort.