Een close-upobjectief helpt je om het kader te vullen met je onderwerp en biedt als voordeel dat het de hoeveelheid licht die de sensor van de camera bereikt, niet vermindert. Dit betekent dat je een snelle sluitertijd kunt gebruiken, waardoor het effect van bewegingen van de camera en het onderwerp wordt verkleind.
Close-upobjectieven worden niet op de objectiefvatting van je camera bevestigd, maar worden in de filterdraad aan de voorkant van een camera-objectief geschroefd. Om die reden worden ze soms close-upfilters genoemd. Maar dit is strikt genomen onjuist, omdat ze geen licht filteren. Ook worden ze wel aanvullende objectieven genoemd, omdat ze worden gebruikt als toevoeging aan een ander objectief.
Hoe je ze ook noemt, een close-upobjectief neemt heel weinig ruimte in, maar kan toch de mogelijkheden van je andere objectieven transformeren. Je kunt er dichterbij mee scherpstellen, bijna alsof je een vergrootglas gebruikt. Het is een ideaal accessoire als je niet te veel wilt meenemen wanneer je op pad gaat.
In de loop van de tijd heeft Canon een serie verschillende close-upobjectieven met twee ontwerpen gemaakt: met een enkel element en met een dubbel element. Het type met een dubbel element herken je aan de letter D. Beide typen zijn verkrijgbaar geweest in een reeks verschillende brandpuntsafstanden, waaronder 240, 250, 450 en 500 mm (dit bepaalt de mate van vergroting). Ze zijn ook verkrijgbaar met verschillende filterdraadafmetingen, zoals 52, 58, 72 en 77 mm, maar niet alle combinaties van brandpuntsafstanden en draadafmetingen zijn beschikbaar.
De belangrijkste factor voor de keuze van een close-upobjectief is de prestatie, en die hangt af van de constructie. Close-up-objectieven met een enkel element zijn betrekkelijk goedkoop en geschikt voor incidenteel gebruik, maar ze zijn niet zo goed als objectieven met een dubbel element. Simpel gezegd vertonen alle objectieven met een enkel element aberratie, meestal chromatische aberratie. Door een tweede element toe te voegen, heffen de aberraties van de twee elementen elkaar op. Een objectief met dubbel element of 'doublet' is misschien niet helemaal vrij van aberratie, maar is doorgaans wel een stuk beter dan een objectief met een enkel element.
De verbeterde prestaties zijn voornamelijk te zien aan de randen van de foto. Dit betekent dat wanneer je een bloem fotografeert, waarbij het onderwerp zich voornamelijk in het midden van het kader bevindt, een close-upobjectief met een enkel element waarschijnlijk voldoende is. Maar als je een opname maakt van een vlak onderwerp dat zich uitstrekt tot aan de randen van het kader, zoals op een prentbriefkaart of postzegel, dan geeft een doublet-objectief een veel scherper beeld aan de randen, vooral bij een groter diafragma.