NIEUWS

Maak kennis met de volgende generatie: de rol van video in de toekomst van fotojournalistiek

An overhead shot of photojournalism students at Visa pour l'Image assessing their portfolios.
Thomas Borberg, Photo Editor-in-Chief bij Politiken, was een van de professionele mentoren die een lezing hield voor studenten uit Europa en het Midden-Oosten tijdens Visa pour l'Image 2019. Een van de adviezen die hij studenten gaf, was om verschillende vormen voor het vertellen van verhalen te ontdekken. © Paul Hackett

Hoe belangrijk zijn video's ten opzichte van foto's voor de carrière van een fotojournalist nu men informatie steeds vaker uit digitale kanalen met veel afbeeldingen haalt, in plaats van uit de traditionele gedrukte media, en video's boven het geschreven woord verkiest? Deze vraag stond centraal in het Canon Student Programme op het festival voor fotojournalistiek Visa pour l'Image 2019 in Perpignan, Frankrijk.

Canon wil de volgende generatie fotojournalisten blijven inspireren en opleiden, en had voor het evenement daarom meer dan 240 fotografiestudenten van scholen en universiteiten in Europa en het Midden-Oosten uitgenodigd. Tijdens het evenement kwamen ze in contact met 's werelds meest toonaangevende professionals, die hen hulp en advies boden om hun weg te vinden in deze voortdurend veranderende omgeving.

Gedurende de Professional Week (2-7 september) hebben de studenten lezingen, rondleidingen, portfoliobeoordelingen en screenings bijgewoond. Ze hebben professionals uit de branche ontmoet, waaronder Francis Kohn, journalist, docent en voormalig Hoofd fotografie bij AFP, Thomas Borberg, Photo Editor-in-Chief bij Politiken in Denemarken, en Ilvy Njiokiktjien, bekroond fotojournalist en Canon-ambassadeur.

"Visa is het beste platform ter wereld om professionals te ontmoeten. In Perpignan kunnen jonge fotografen mensen van The New York Times, de Washington Post, National Geographic, Stern, Paris Match en van waar dan ook ontmoeten," aldus Jean-François Leroy, directeur van Visa pour l'mage. "Zoals ik het zie, zijn er minder dan 40 kranten en tijdschriften ter wereld die tijd en geld investeren om geweldige verhalen te produceren, en meer dan 30 daarvan wonen Visa pour l'Image bij. Jonge mensen besparen geld door hierheen te komen, omdat ze niet naar New York of LA, Berlijn, Frankfurt of Rome hoeven te reizen. Ze kunnen iedereen op dezelfde plek ontmoeten."

A group of students at Visa pour l'Image discuss the images on the table in front of them.
Studenten namen deel aan portfoliobeoordelingen met beeldredacteuren, waaronder Fiona Shields van de Guardian en Dimitri Beck van Polka.
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Beweging en foto's combineren om verhalen te vertellen

Canon-ambassadeur Ilvy vertelt over haar langetermijnproject, Born Free, en hoe ze bij aankomst in een Kommandokorps-kamp voor Afrikaanse jongens in Zuid-Afrika de drang voelde om haar eerste video op te nemen. In 2011 had Ilvy nog nooit een video gemaakt, maar zij en haar collega, journalist Elles van Gelder, vonden dat als ze het hele verhaal wilden vastleggen, ze bewegende beelden nodig hadden.

Sinds ze zich "met hulp van Google" door haar eerste videoproject worstelde met een Canon EOS 5D Mark II (waarmee ze een World Press Photo-award heeft gewonnen die haar carrière een boost gaf), is Ilvy video blijven gebruiken. Ze liet studenten zien hoe ze video gebruikt in combinatie met haar foto's, waarbij de twee media elkaar aanvullen.

Het idee om video's en foto's met elkaar te combineren, vond gretig aftrek onder studenten. "Ik denk dat mijn hart meer bij fotografie ligt, maar ik vind het ook leuk om video's te kunnen maken," aldus Emma Egede Skafte van DMJX in Kopenhagen, Denemarken. "En ik vind het geweldig om de twee te kunnen combineren, bijvoorbeeld als je een fotoserie maakt en daar een video aan toevoegt.

"Ik denk dat video voor een extra laag zorgt. Bovendien werkt het goed wanneer je beide methoden naast elkaar gebruikt. Als je een foto van iemand ziet en aan zijn persoonlijkheid denkt, kun je zo geïntrigeerd raken. En wanneer je dan een bewegend beeld ziet, kun je die persoon echt ontmoeten, zijn stem horen, hem in de ogen kijken en zien hoe zijn gezichtsuitdrukking verandert."

A group of photojournalism students sat on the floor at Visa pour l'Image 2019 eating their lunch and looking at their Canon cameras.
Studenten en fotografen bezochten de portfoliobeoordelingen tijdens de Professional Week...
Photojournalism students in a lecture hall at Visa pour l'Image 2019.
... die bestond uit een intensief programma met lezingen en screenings.

Nadine Mabinda Kinzumba van de Novia University of Applied Sciences in Jakobstad, Finland, zegt: "Ik heb in het verleden veel video's gemaakt, maar nu ben ik meer met foto's bezig. Het is geweldig om ze te kunnen combineren. Met een foto leg je een seconde van een moment vast, maar met video heb je het hele moment, dus afhankelijk van wat je wilt laten zien, kun je een van de twee kiezen.

"Voordat ik fotografie ging doen, heb ik media gestudeerd. Daarbij kregen we al veel videotraining. Ik denk dat het voor de volgende generatie fotojournalisten erg belangrijk is om videovaardigheden te leren, want als je weet hoe je video's en foto's maakt, kun je meer ontdekken, kun je jezelf beter uitdrukken en ervoor zorgen dat anderen zich ook beter kunnen uitdrukken."

Javier Cortés holds a Canon EOS 5D Mark IV to film a fashion video.

Videovaardigheden verwerven

Fashionfotograaf Javier Cortés neemt video op voor klanten over de hele wereld en ontkracht de mythe dat je moet kiezen tussen video en foto.

Een toenemende behoefte aan video's

De creatieve mogelijkheden en de mogelijkheden om verhalen te vertellen door middel van video's, waren niet de enige veelvoorkomende thema's onder de studenten. Ook het voordeel dat het aanbieden van videocontent naast foto's had op hun toekomstige carrière speelde een rol.

Anastasia Shvachko, student aan de Hannover University of Applied Sciences and Arts in Duitsland, zegt: "Ik ben altijd gefascineerd door hoe mooi film is en hoeveel dingen je ermee kunt doen. En als iemand naar je toekomt omdat hij of zij een film wil voor een bedrijf, een korte video voor Facebook of YouTube én een paar portretten en andere opnamen, wil diegene niet twee mensen moeten betalen, want dan is het twee keer zo duur."

Lando Hass, student aan de Hannover University of Applied Sciences and Arts, voegt hieraan toe: "Het is essentieel om videovaardigheden te leren. Ik heb met zeer ervaren collega's gesproken en wanneer hen wordt gevraagd iets met video te doen, hebben ze geen idee hoe ze dit moeten doen. Maar mensen die net beginnen, kunnen dit werk volgens mij niet doen zonder video te gebruiken."

DMJX-student Emma Line Holm Sejersen zegt: "Toen ik stage liep, probeerde mijn werkgever steeds vaker ook met video's te werken. Het was vooral veel geluid en een beetje video, met een aantal foto's waar het geluid onder werd gezet. Ik vond het mixen van geluid en foto's een interessante manier om verhalen te vertellen, omdat ik niet echt kon zien dat het geen video was. Het geluid zorgde voor dezelfde sfeer als een video weet te scheppen."

Maar niet alle studenten dachten er hetzelfde over. "Het maken van video's is echt een heel andere tak van sport," aldus Nina Kinkade Gangny, student aan Gobelins, Parijs. "Het mooie van fotografie is dat je echt een moment vastlegt, terwijl het bij een video meer als nieuws voelt. Dat is gewoon niet hetzelfde."

A group of students and a mentor at Visa pour l'Image discuss the images on the table in front of them.
De studenten fotografie en fotojournalistiek kregen advies van professionele mentoren die hun portfolio's hebben beoordeeld. © Paul Hackett

Hoe zet je de stap naar video's?

Wat het gemak van foto's versus video's maken betreft, vertelt Emma Egede Skafte dat ze vertrouwen had in haar videovaardigheden: "De helft van de opleiding bij mij op school [DMJX] bestaat uit video, omdat ze zien dat video overal is en er veel vraag naar is. Ik had hiervoor nog niet veel video's gemaakt, maar nu heb ik het tijdens mijn studie veel gedaan. Ik vind het leuk."

Andere studenten, zoals Anastasia, zijn op zoek gegaan naar mogelijkheden om videovaardigheden en ervaring op te doen: "Om videovaardigheden te leren heb ik stage gelopen bij een klein multimediabedrijf in Hannover, dat is opgezet door voormalige fotografiestudenten van mijn universiteit. Het was geweldig. Ze lieten me zien hoe je alles moet gebruiken en wat je allemaal moet doen. Video's maken is ingewikkelder dan foto's maken, waardoor het niet makkelijk is het jezelf aan te leren."

Emma Line Holm Sejersen is het ermee eens dat het maken van video's een leercurve is voor fotografen die vooral gewend zijn foto's te maken: "Het is erg moeilijk om video's te maken en vooral om goed geluid te krijgen. Als het geluid slecht is, stelt de hele film niets voor. Ik ben er nu mee aan de slag gegaan en gebruik een Canon EOS 6D voor het opnemen van video's. Ik ga er helemaal voor. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Ik weet niet of mijn verwachtingen van mijn eigen werk hoger zijn dan die van de klant, maar ik vind video als medium echt leuk en ik denk dat het veel potentie heeft."

Lees alle Canon-gerelateerde verhalen op de evenementenpagina van Visa pour l'Image.

Geschreven door Ella Taylor & Matthew Bowen


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan