Canon tilt de mogelijkheden van Colorado M-serie UV-gelprinters met meerdere innovaties naar een hoger niveau

Drupa, Düsseldorf, Duitsland, 28 mei 2024 – Voortbouwend op het wereldwijde succes van de Colorado M-serie, de vorig jaar gelanceerde modulaire 1,6 m roll-to-roll printer met optionele witte UVgel-printtechnologie1, breidt Canon vandaag de mogelijkheden van de M-serie verder uit met meerdere innovaties. Deze toevoegingen bieden zowel nieuwe als bestaande gebruikers een uitgebreid toepassingsgebied en openen mogelijkheden om nieuwe marktsegmenten te betreden, zoals verpakkingsdrukwerk en industrieel printen.

  • FLXture-technologie voegt microtextuur toe aan grootformaat prints voor subtiele oppervlaktedetails.

  • De UVgel Packaging Factory kan impactvolle geprinte verpakkingen maken voor de detailhandel, consumptiegoederen en luxegoederen.

  • De Canon Colorado M-serie werd vorig jaar gelanceerd. De modulaire 1,6 m roll-to-roll printer biedt optionele witte UVgel-printtechnologie.

Nieuw FLXture-microstructuurprinten voor speciale effecten

Een nieuwe functie die nu beschikbaar is voor de Colorado M-serie printer is FLXture, een printtechnologie met vijf inktlagen die microtextuur toevoegt aan grootformaat prints voor subtiele oppervlaktedetails, waardoor het luxueuze en zintuiglijke gevoel van materialen zoals hout en leer wordt nagebootst. Creatieve printtoepassingen kunnen worden ontworpen met een eenvoudig te gebruiken recept in de PRISMAguide XL software, die de lagen UVgel-printtechnologie op intelligente wijze voorbereidt voor het printen. Of het nu gaat om een subtiele achtergrondtextuur, een sierlijke reliëf-belettering of om het benadrukken van delen van een afbeelding op hoogwaardige verpakkingen, etiketten of andere producten, FLXture kan geprinte toepassingen verfraaien met extra oppervlakte-structuren zonder ingewikkelde combinaties van verschillende materialen. FLXture is beschikbaar voor zowel nieuwe installaties als huidige gebruikers op de nieuwste softwareversies voor de Colorado-printer en PRISMAguide XL. 

Nieuw UVgel Factory System voor verpakkingen

Voor verwerkers die op zoek zijn naar een financieel haalbaar alternatief voor het uitbesteden van zeer kleine oplages geprinte verpakkingen of voor commerciële printproducenten die verpakkings-toepassingen willen verkennen om hun aanbod te diversifiëren, breidt de nieuwe UVgel Packaging Factory de al brede toepassingsmogelijkheden van de Colorado verder uit om het digitale equivalent van litho-lamineren te leveren. De UVgel Packaging Factory produceert op maat gemaakte geprinte vellen liner-materiaal die vervolgens worden gelamineerd op een gegolfd basissubstraat. De UVgel Packaging Factory brengt de voordelen van digitaal printen-on-demand naar deze kansrijke sector en kan impactvolle geprinte verpakkingen creëren voor de detailhandel, de consument en voor hoog-waardige goederen.

Het geïntegreerde systeem van de UVgel Packaging Factory bestaat uit een Colorado M5W roll-to-roll printer met een Fotoba jumborol media-invoer en uitvoer-snijmachine en aflegtafel. Het systeem kan een jumborol (tot een lengte van 2.000 meter) verwerken van dezelfde media die wordt gebruikt voor litho-laminering, en levert een uitvoer van hoge kwaliteit die onmiddellijk droog en zeer krasbestendig is bij een snelheid tot 159 m2/uur. De FLXfinish+ optie met de Colorado M-serie biedt nog meer ontwerp-creativiteit, waardoor matte, glanzende of gemengde mat-glanseffecten kunnen worden toegevoegd aan dezelfde print, zonder extra vernis. Net als bij offset litho kunnen de digitaal vooraf geprinte vellen worden verwerkt via het reguliere litho-lamineerproces. En dankzij de hoge mate van automatisering van de UVgel Packaging Factory kunnen printopdrachten zonder toezicht worden uitgevoerd. De UVgel Packaging Factory is nu commercieel beschikbaar binnen de EMEA-regio.

Maximale productiviteit voor een ruimer mediabereik

Een volgende stap om de productiviteit verder te maximaliseren door de noodzaak voor het verwisselen van rollen bij langere opdrachten te verminderen, is de nieuwe, verbeterde Jumbo Roll Interface-kit waarmee de Colorado-printer nu jumborollen van alle soorten media kan verwerken, inclusief transparante, gestructureerde, metallic en donkerkleurige media.

De voordelen van UVgel-printtechnologie breiden zich uit naar industrieel printen

De mogelijkheden van de Colorado M-serie en UVgel-printtechnologie strekken zich ook uit tot industriële printtoepassingen, met name het printen van grafische overlays voor membraanschakelaars, gedrukte elektronische circuits die druk gebruiken om een circuit te openen en te sluiten. De inkt die wordt gebruikt voor grafische overlays moet slijtvast en flexibel zijn om delaminatie te voorkomen. In deze opzichten blinkt de UVgel-printtechnologie uit, omdat die zo robuust is dat lamineren in veel gevallen niet nodig is en omdat die specifiek is ontwikkeld met de elasticiteit om op flexibele media te printen zonder te barsten. Voor deze toepassing zijn geen extra of optionele eigenschappen vereist.

Mathew Faulkner, Director, Marketing & Innovation, Wide Format Printing Group bij Canon EMEA, zegt: “De Colorado biedt de unieke voordelen van Canon's UVgel-printtechnologie en is vanaf het begin ontworpen om de optimale combinatie van kwaliteit, productiviteit, automatisering, toepassingsbereik, operationele kosten en duurzaamheid te bieden. Het succes van het systeem op de markt toonde aan wat een geweldige combinatie van voordelen het biedt en samen met de feedback van klanten inspireerde het ons om de modulaire Colorado M-serie te ontwikkelen. De vorig jaar gelanceerde M-serie heeft op zijn beurt een nieuwe standaard gezet voor productiviteit en heeft de reeks toepassingen die gebruikers kunnen creëren aanzienlijk uitgebreid.

“En daar laten we het niet bij. Door gebruik te maken van de voordelen van UVgel-printtechnologie en de modulariteit van de Colorado M-serie, richten de verbeteringen die we vandaag aankondigen zich op toepassingsdiversificatie en automatisering. Met onze voortdurende technologische ontwikkelingen en onze strategie en toewijding aan klantgerichte innovatie, zullen we innovaties blijven leveren die onze gebruikers concurrentievoordelen bieden door hun mogelijkheden te vergroten en hen te helpen nieuwe winstgevende creatieve toepassingen, producten en markten aan te boren, zoals verpakking en industrieel printen. We zijn er sterk van overtuigd dat deze langetermijnstrategie voor modulariteit en veelzijdigheid de manier waarop grootformaat grafische en andere toepassingen worden geproduceerd in positieve zin zal veranderen en ten goede zal komen aan onze klanten en de maatschappij in het algemeen.”

De Colorado M5W met de nieuwe FLXture-technologie en de UVgel Packaging Factory zijn te zien op de stand van Canon in hal 8a tijdens drupa 2024. In nauwe samenwerking met haar partners Fotoba (hal 9) en Lamina (hal 12) zal Canon het volledige end-to-end proces demonstreren - van printen tot lamineren en snijden tot de uiteindelijke verpakkingstoepassing met behulp van Zünd vlakbed-snijsystemen. Daarnaast zal de UVgel Print Factory live te zien zijn tijdens drupa op de stand van Fotoba in hal 9. Ga voor meer informatie over de Colorado M-serie naar https://www.canon.nl/business/,

  1. Bijna 90% van de klanten heeft ook voor de toepassing van witte inkt gekozen bij het investeren in de Colorado M-series.