Tips & tricks om je foodfotografie naar een hoger niveau te tillen

We spraken met professioneel foodfotograaf Yasmin Albatoul die ons een paar van haar persoonlijke methoden liet zien om foodfotografie naar een topniveau te tillen.
Een compositie van een reeks foto's van wafels, gegarneerd met blauwe bessen en karamel, geserveerd met een kopje thee, gepresenteerd op een levendig mosterdgeel oppervlak.

Foodfotografie is ongelooflijk populair op sociale media. Als je Instagram opent, wordt het meteen duidelijk: we delen graag foto's van eten. Het delen van een foto van eten brengt je mogelijk een stap dichter bij het daadwerkelijk delen van je eten met anderen. Het schept een soort band. Het is bijna alsof je de maaltijd deelt.

Het online plaatsen van foto's van eten werd een trend toen Instagram, het op foto's gebaseerde socialemediaplatform, steeg in populariteit.

Voor fotografen die graag foto's van lekker eten willen maken is dit een uitdaging, omdat het met zoveel foodfoto's moeilijk is om op te vallen op de feed. Yasmin Albatoul, professioneel fotograaf en influencer op het gebied van foodfotografie in Algerije, is bekend met deze uitdaging. Ze heeft ook te maken gehad met andere uitdagingen.

"Als vrouw kan ik waar ik woon niet alleen reizen of de stad in gaan om straatfoto's te maken", zegt ze. "En toen ik op de universiteit zat, zeiden mijn vrienden altijd tegen me: 'Je kunt geen geld verdienen met fotografie, het is gewoon een hobby.' Maar dan zei ik: 'Dat kan ik wel. Ik maak gewoon thuis foto's.'"

En wat blijkt nu, Yasmin had gelijk. Ze is nu een professionele fotograaf. Haar dynamische, kleurrijke en vaak surrealistische foto's trekken de aandacht en laten het water in de mond lopen. Haar unieke stijl en opvallende foto's hebben geleid tot vele opdrachten voor commercieel fotografisch werk en haar Instagram-account heeft 105.000 volgers (en groeit nog steeds).

Yasmins fotografie valt op Instagram op dankzij de professionele uitstraling. Er is een groot verschil, zegt ze, tussen het maken van een foto van je eten in een restaurant voordat je het eet en het stylen van eten voor een commerciële fotosessie met een goede camera.

"Meestal maken mensen met hun telefoon foto's van eten in restaurants zonder dat ze zich hier vooraf op hebben voorbereid", zegt ze. "Dit zijn spontane foto's die ze delen via hun verhalen op socialemediaplatforms, maar professionele of commerciële foodfotografie is iets heel anders."

Bovenaanzicht van wafels, gegarneerd met blauwe bessen en karamel, geserveerd naast een kop koffie, kan, mes en vork, gepresenteerd op een grijze leisteen.

Bij het vastleggen van haar composities experimenteert Yasmin met een breed scala aan foto's, waardoor ze verschillende elementen van structuren en patronen kan laten zien. © Yasmin Albatoul

Een kan giet dikke karamel over wafels die zijn gegarneerd met blauwe bessen en liggen op een grijze leisteen.

Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-lens, ingesteld op 1/250 sec, f/8 en ISO 125. © Yasmin Albatoul

Als je je foodfotografie naar een professioneel niveau wilt tillen, is het volgens Yasmin het belangrijkste dat je creatief te werk gaat. Yasmin richt zich vooral op het samenstellen van haar foto's door kleur en beweging toe te voegen. Ze doet dit met een combinatie van verrassende props, zoals draad en olie.

"Ik kan niet meer zonder een fles olie en een borstel, omdat ik wil dat het eten opvallend glanst."

Lees verder voor een overzicht van haar tips & tricks om je foodfotografie naar een hoger niveau te tillen.

1. Houd rekening met de kleur van het eten terwijl je je compositie bepaalt.

Wat kleuren betreft hebben mensen een voorsprong op de meeste dieren. Wetenschappers zijn het er over het algemeen over eens: een van de redenen waarom we kleur kunnen zien, is dat het nuttig was voor onze voorouders om fruit te spotten en de rijpheid ervan te bepalen.

"Ik kies kleuren op basis van de algemene sfeer van het restaurant of het eten en de omgeving waar het vandaan komt. Ik geef bijvoorbeeld de voorkeur aan blauw als achtergrond voor zeevruchten, omdat die kleur subtiel wijst op de oorsprong van het eten."

Het is logisch dat er stil wordt gestaan bij kleur in foodfotografie. Kleuren trekken onze aandacht. En als je de juiste kleuren combineert, kan de hele compositie eruit springen en ziet deze er helder en levendig uit.

"Blauw ziet er bijvoorbeeld prachtig uit in combinatie met de oranje kleur van garnalen. De elementen op elke foto, waaronder de achtergrondkleur, worden gekozen op basis van het hoofdonderwerp."

Een wit geschulpt bord met een kleine citroenmeringuetaart naast een kop thee tegen een groene achtergrond met koffiebonen en een kleurenkaart in de rechterbovenhoek.

Door je compositie te verbeteren met een harmonieuze kleurenmix kun je de visuele impact van je foto verbeteren. Hier onthult Yasmin haar kleurenkaart met de zorgvuldige selectie van warme tinten die de levendigheid van geel accentueren zonder deze te overschaduwen. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-lens, ingesteld op 1/160 sec, f/10 en ISO 160. © Yasmin Albatoul

Een bord met spaghetti-nestjes met stukjes champignons en groene blaadjes op een donkergroene plaat met een kleurenkaart in de rechterbenedenhoek.

Op deze foto heeft Yasmin gekozen voor koelere tinten, waardoor de aandacht van de kijker naar haar belangrijkste focuspunt wordt getrokken met een kleuraccent. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-lens, ingesteld op 1/250 sec, f/9 en ISO 100. © Yasmin Albatoul

2. Style je hele foto, niet alleen het eten.

Als foodfotograaf leg je meer vast dan alleen het eten. Keukengerei en bestek zijn twee voorbeelden van voorwerpen die je vaak met eten combineert. Maar meestal wil je niet dat de kom waarin het eten wordt gefotografeerd een eenvoudige, alledaagse kom is. Hij moet een aanvulling zijn op de rest. Een andere goede vuistregel is om een kom te zoeken die iets groter is dan gemiddeld, zodat je zonder problemen een overvloed aan eten kunt presenteren.

"We serveren ons eten meestal op een bord dat wit en effen is. Het is daarom heel belangrijk om te kiezen voor luxe borden en bestek zodat het eten er nog mooier uitziet.

Als je nadenkt over props om je eten te stylen, draait het om meer dan alleen de kleur. Houd ook rekening met het materiaal en de algehele esthetiek van het item. Houten lepels zien er bijvoorbeeld natuurlijker uit dan metalen lepels en reflecteren geen licht, waardoor ze de voorkeur hebben voor veel foto's.

Je kunt je eten natuurlijk op een bord presenteren, maar er zijn ook andere opties. Een marmeren plaat kan gewicht, grandeur en verfijning toevoegen. (Deze zijn ook ideaal voor het vastleggen van bevroren lekkernijen, zoals ijs, om ze koel te houden.) Met taartplateaus kun je het eten ook op een opvallende manier presenteren.

Andere props, zoals verse kruiden, duiden op versheid en smaak en voegen een nieuwe dimensie van kleur en textuur toe. Kruiden en specerijen kunnen wijzen op nog meer smaken. En vergeet niet om tafelkleden en andere keukenartikelen te gebruiken om de gewenste kleur aan het frame toe te voegen.

Twee borden met künefe met chocoladesaus, gegarneerd met een paar pistachenootjes.

Het experimenteren met een reeks patronen en texturen rondom het eten kan je compositie naar een hoger niveau tillen. Yasmin laat met haar foto's aandacht voor details zien, waardoor elk element bijdraagt aan het algehele beeld. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-lens, ingesteld op 1/150 sec, f/9 en ISO 200. © Yasmin Albatoul

Een ovaal wit bord met verschillende gerechten in chili- en limoensaus gegarneerd met groene blaadjes.

Yasmin laat zien dat het frame en de compositie niet te ingewikkeld hoeven te zijn om het eten aan te vullen. Een pure aanpak kan de levendigheid van kleuren naar voren brengen. Genomen met een Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

3. Zoek creatieve manieren om je eten te bereiden en te stylen, en gebruik hiervoor onverwachte items.

In elk genre fotografie zijn er bepaalde trucs die je gewoonlijk alleen leert door ervaring op te doen. Wij hebben Yasmin gevraagd een paar professionele geheimen over het presenteren en stylen van eten te onthullen.

"Een van de belangrijkste dingen in foodfotografie is het toepassen van een paar trucs om het eten er lekker uit te laten zien en het zo lang mogelijk mee te laten gaan", zegt Yasmin.

Sommige van deze trucs voor het bereiden van eten lijken niet altijd lekker, zoals het druppelen van motorolie op pannenkoeken.

"We kunnen afwasmiddel gebruiken om koffie zo lang mogelijk te laten schuimen. We smeren vlees ook in met olie om het er glanzend en smakelijker uit te laten zien. We vervangen ook slagroom door doucheschuim, omdat dit langer meegaat en niet reageert op de hitte van de verlichting."

Een hand die een hamburger met twee houten stokjes boven een broodje met groene blaadjes en witte saus houdt.

Yasmin gebruikt houten stokjes om haar onderwerpen te laten zweven met een illusie van gewichtloosheid, waardoor het beeld een uniek element krijgt. Genomen met een Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

Een cheeseburger die in de lucht uit elkaar is gehaald en die lagen gesmolten kaas, een hamburger, uien en een tomatenschijfje met de twee broodjes die samen de burger vormen afzonderlijk laat zien.

Dit is het eindresultaat. Na het digitaal verwijderen van de houten stokjes in de postproductie creëert deze structuur een gevoel van beweging, alsof de foto zelf tot leven komt. Genomen met een Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

4. Voeg beweging toe aan je foto met slimme props en bewerkingen.

Over het algemeen beweegt eten niet. Om deze reden wordt eten op schilderijen vaak samengesteld als een 'stilleven'. Maar moderne fotografie kan foto's meer tot leven brengen dan schilders zoals Monet zich ooit hadden kunnen voorstellen.

"De beweging in de foto vertelt ons een boeiend verhaal. Als je een foto met een statische compositie bekijkt, kan deze saai overkomen. Er gebeurt niets. Je kunt je de foto later waarschijnlijk niet eens meer herinneren. Maar door beweging toe te voegen aan de foto wordt deze uniek en onvergetelijk."

Als je Yasmins foodfoto's bekijkt, waarvan er veel in beweging lijken te zijn, zie je hoe opvallend een dynamische foodfoto kan zijn. In veel van haar werk lijkt het alsof het eten wordt voorbereid, met een laatste besprenkeling die nog in de lucht hangt. Op andere momenten maakt Yasmin foto's waarop het lijkt alsof het eten uit elkaar wordt gehaald waardoor de ingrediënten duidelijk naar voren komen (zie hierboven).

Yasmin vertelt ons dat ze dunne houten stokjes en lijm gebruikt om kleine stukjes eten op hun plaats te zetten en zo de illusie van beweging op de foto te creëren. Vervolgens verwijdert ze de stokjes met behulp van bewerkingssoftware. Je kunt ook een draadje gebruiken om de indruk te wekken dat iets in de lucht hangt.

"De elementen op de foto, zoals koekjes of een taart, kunnen worden vastgezet met dunne houten stokjes", zegt Yasmin.

Deze trucs zijn handig voor het vastleggen van bereidingen boordevol actie, zoals het wokken van een gerecht. En vergeet niet: de actie kan zich in allerlei vormen voordoen, van kaas die aan het bord blijft plakken als je een stuk pizza oppakt tot stoom die langzaam opstijgt uit een kop koffie.

Garnering wordt toegevoegd aan de foto terwijl Yasmin Albatoul een foodcompositie met een Canon-camera vastlegt in de studio.

Yasmin geeft vaak een kijkje achter de schermen en onthult het proces achter het vastleggen van foto's waardoor het water je in de mond loopt, soms met een helpende hand.

Een foto van over de schouder van foodfotograaf Yasmin Albatoul die het woord pasta tekent met een houten stokje.

Zelfs na het vastleggen van de foto gaat het creatieve proces verder. Yasmin verfijnt en verbetert haar composities vaak nog verder door elementen op haar tablet te bewerken en toe te voegen.

5. Leg je proces achter de schermen vast om te delen op sociale media.

Een grote trend op sociale media voor professionele fotografen is 'de opstelling versus de opname'. Deze foto's of video's onthullen het proces achter de prachtige foto's en geven een kijkje achter de schermen bij het creëren van de foto's.

De onthullingen zijn inspirerend voor andere fotografen, omdat ze laten zien wat er gebeurt voordat de sluiterknop van de camera wordt ingedrukt.

Vergeet niet: door foto's van eten te delen, kunnen we connecties maken. Eten is iets wat we associëren met verbinden en dit is een van de redenen waarom foodfotografie zo populair is geworden. Door foto's van je eten te delen, kan een privé-eetervaring worden omgezet in wederzijdse waardering.

Uit onderzoek blijkt dat het maken van foto's van eten ook een positieve invloed kan hebben op de smaak. Wetenschappers vroegen één groep gasten om een foto te maken van hun eten voordat ze de eerste hap hadden genomen. Een andere groep at hetzelfde eten, maar maakte geen foto. De eerste groep, die hun eten had gefotografeerd, meldde dat het beter smaakte.

Foodfotografie is iets moois, omdat het ons bij elkaar brengt. En, misschien wel het belangrijkste, het zorgt ervoor dat het eten beter smaakt.

Als je meer wilt weten over hoe Yasmin indrukwekkende foto's van eten maakt, kun je een kijkje nemen in haar foodfotografiekitbag.*


* Alleen beschikbaar in geselecteerde talen.

John Marshall

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Een food-influencer worden

Tips voor foodfotografie van Instagram-influencer en Canon Ambassador Yasmin AlBatoul.

Zo maak je hoogwaardige video's over voedsel als een pro

Jessie Bakes Cakes heeft meer dan 100.000 volgers verzameld met haar indrukwekkende video's over voedsel. Hier legt ze uit hoe je het filmen van voedsel onder de knie kunt krijgen.

De beste lenzen voor foodfotografie

Serveer foodfoto's om van te smullen met deze selectie onmisbare Canon-lenzen.

Foodfotografie onder de knie krijgen

Fotograaf Linda Lomelino deelt de belangrijkste ingrediënten voor verrukkelijke foodfoto's.

Meld je aan voor Canon's nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en productinfo