Natuurfotografie is niet alleen weggelegd voor mensen die op het platteland wonen. Vind in je tuin, in de straten, onder de rotsen, rond vijvers en in stadsparken de perfecte gelegenheid voor natuurfotografie in de stad, vlak voor je eigen deur.
De jonge Finse fotograaf Ossi Saarinen heeft meer dan een miljoen volgers op Instagram en deelt daar zijn foto's van de natuur in de stad – schattige eekhoorns, muizen en vossen die de kijker recht in de ogen aankijken en grappige vogels vol karakter. Hij deelt hier zijn beste tips voor het fotograferen van de natuur in de stad, zoals de beste plekken om vossen te vinden, zijn favoriete camera-instellingen en de compositie waarmee hij eigenzinnige dieren levensecht kan vastleggen.
In Helsinki kan Ossi soms op dieren stuiten, maar omdat hij begrijpt hoe de dieren zich gedragen, weet hij wanneer hij waar moet kijken. "In het voorjaar probeer ik vossenholen te vinden op plaatsen die niet helemaal in het stadscentrum liggen, maar wel in de buurt van mensen zijn. Ik ga op zoek naar gaten in de grond waar ze mogelijk een hol hebben en dan speur ik naar plukjes van hun vacht en naar hun sterke geur", zegt Ossi.
"Ik denk dat het bij dierenfotografie enorm belangrijk is om de gewoonten van het dier te kennen. Als ik een vossenhol met welpjes heb gevonden, weet ik dat ze daar al hun tijd doorbrengen. Ik kan dan gewoon in de buurt gaan liggen en de spelende welpen fotograferen. Volwassen vossen lopen 's nachts rond, soms zelfs 's middags. Ze nemen meestal hetzelfde pad, dus ik kan ze volgen om te zien welke wegen ze gebruiken. De volgende keer kan ik naar het midden van dat pad gaan en wachten tot de vos langskomt."
De volle straten, drukke wegen en het geluid van de bewoonde wereld bemoeilijken het fotograferen van de natuur, maar dat betekent niet dat die er niet is. De natuur komt namelijk tevoorschijn zodra de mensen van het toneel verdwijnen. "Ik fotografeer nooit op klaarlichte dag", zegt Ossi. "Veel dieren zijn 's nachts actiever, maar het is moeilijker om foto's te maken in het donker. Daarom fotografeer ik tijdens zonsopgang en zonsondergang. Het licht is dan gunstiger, waardoor de foto's overtuigender worden."
Hoewel een full-frame camera (zoals de Canon EOS 6D) beter presteert met hoge ISO-instellingen, kun je toch fantastische natuurfoto's maken met een bijgesneden APS-C-sensorcamera (zoals de Canon EOS 7D Mark II), zegt Ossi. "Voor vogels en bijen, waar je niet zo dichtbij kunt komen, kunnen bijgesneden sensoren zelfs helpen om het dier groter te laten lijken in het frame." Dit komt door het beperkte gezichtsveld dat je met een bijgesneden-framesensor hebt.