Urban nature photography tips: A squirrel looks up, paws in front of its body, surrounded by a field of white daisies and lush green grass up to its shoulders.

NATUURFOTOGRAFIE

Tips voor natuurfotografie in de stad: dieren voor de deur vastleggen

Natuurfotografie is niet alleen weggelegd voor mensen die op het platteland wonen. Vind in je tuin, in de straten, onder de rotsen, rond vijvers en in stadsparken de perfecte gelegenheid voor natuurfotografie in de stad, vlak voor je eigen deur.

De jonge Finse fotograaf Ossi Saarinen heeft meer dan een miljoen volgers op Instagram en deelt daar zijn foto's van de natuur in de stad – schattige eekhoorns, muizen en vossen die de kijker recht in de ogen aankijken en grappige vogels vol karakter. Hij deelt hier zijn beste tips voor het fotograferen van de natuur in de stad, zoals de beste plekken om vossen te vinden, zijn favoriete camera-instellingen en de compositie waarmee hij eigenzinnige dieren levensecht kan vastleggen.

1. Begrijp het dier

In Helsinki kan Ossi soms op dieren stuiten, maar omdat hij begrijpt hoe de dieren zich gedragen, weet hij wanneer hij waar moet kijken. "In het voorjaar probeer ik vossenholen te vinden op plaatsen die niet helemaal in het stadscentrum liggen, maar wel in de buurt van mensen zijn. Ik ga op zoek naar gaten in de grond waar ze mogelijk een hol hebben en dan speur ik naar plukjes van hun vacht en naar hun sterke geur", zegt Ossi.

"Ik denk dat het bij dierenfotografie enorm belangrijk is om de gewoonten van het dier te kennen. Als ik een vossenhol met welpjes heb gevonden, weet ik dat ze daar al hun tijd doorbrengen. Ik kan dan gewoon in de buurt gaan liggen en de spelende welpen fotograferen. Volwassen vossen lopen 's nachts rond, soms zelfs 's middags. Ze nemen meestal hetzelfde pad, dus ik kan ze volgen om te zien welke wegen ze gebruiken. De volgende keer kan ik naar het midden van dat pad gaan en wachten tot de vos langskomt."

A female duck stands in the middle of a wooden bridge at dawn, looking straight at us.
Gemaakt met EOS 6D
  • f/1.8
  • 1/250
  • 400

2. Kies je tijdstip zorgvuldig

De volle straten, drukke wegen en het geluid van de bewoonde wereld bemoeilijken het fotograferen van de natuur, maar dat betekent niet dat die er niet is. De natuur komt namelijk tevoorschijn zodra de mensen van het toneel verdwijnen. "Ik fotografeer nooit op klaarlichte dag", zegt Ossi. "Veel dieren zijn 's nachts actiever, maar het is moeilijker om foto's te maken in het donker. Daarom fotografeer ik tijdens zonsopgang en zonsondergang. Het licht is dan gunstiger, waardoor de foto's overtuigender worden."

Hoewel een full-frame camera (zoals de Canon EOS 6D) beter presteert met hoge ISO-instellingen, kun je toch fantastische natuurfoto's maken met een bijgesneden APS-C-sensorcamera (zoals de Canon EOS 7D Mark II), zegt Ossi. "Voor vogels en bijen, waar je niet zo dichtbij kunt komen, kunnen bijgesneden sensoren zelfs helpen om het dier groter te laten lijken in het frame." Dit komt door het beperkte gezichtsveld dat je met een bijgesneden-framesensor hebt.

Gerelateerde artikelen
canon-get-inspired-urban-nature-photography-tips-related1-185x94

NATUURFOTOGRAFIE

Het verhaal achter natuurfoto's in de stad van Ossi Saarinen

Slechts drie jaar nadat hij begon met fotograferen, zijn de karakteristieke dierenfoto's van Ossi een hit op sociale media geworden. Hij vertelt hoe zijn hobby begon.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

WILDLIFEFOTOGRAFIE

Tips & Tricks voor het fotograferen van dieren in het wild

Tips en technieken om je wildlifefotografie naar een hoger niveau te tillen en alles uit je Canon-camera en -lenzen te halen.

Young Wildlife Photographer of the Year to pro

WILDLIFEFOTOGRAFIE

Van prijswinnaars tot professionals

Twee winnaars van Young Wildlife Photographer of the Year vertellen wat het vroege succes voor hen betekende.

3. Verklein de afstand of gebruik een lange lens

"Als je echt dichtbij wilt komen, moet je zorgen dat de dieren jou zien", legt Ossi uit. "Het is belangrijk om veel tijd met het dier door te brengen, zodat het aan je aanwezigheid gewend raakt. Je moet heel rustig blijven en geen plotselinge bewegingen maken. Je kunt leren hoe ze zich gedragen en reageren op je bewegingen, en hoe dichtbij je kunt komen voordat ze wegrennen."

Voor natuurfotografie in de stad gebruikt Ossi zoomlenzen "omdat de situatie voortdurend verandert. Het dier kan heel dichtbij zijn en dan plots in beweging komen. Met mijn Canon EF 70-200mm f/2.8L USM-lens kan ik foto's van heel dichtbij of op afstand maken met de volledige brandpuntsafstand van 200 mm. Vooral wanneer je net begint met natuurfotografie, is het moeilijk om dicht bij dieren te komen. Daarom kun je het best beginnen met een lange lens, zoals een 300 mm of 400 mm." De Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III-lens is een populaire, compacte lens met een groot bereik. Voor een nog compactere en budgetvriendelijke oplossing biedt de krachtige 40x optische zoom van de Canon PowerShot SX740 HS-camera je ook de mogelijkheid om snel en eenvoudig in en uit te zoomen.

4. Verhoog de ISO-waarde en fotografeer met een volledig geopend diafragma

De natuur is vaak bij weinig daglicht het meest spectaculair, dus 's morgens vroeg of 's avonds laat. Daarom is de mogelijkheid om bij weinig licht te fotograferen een van de redenen waarom Ossi voor natuurfotografie in de stad de voorkeur geeft aan een camera zoals de full-frame Canon EOS 6D. De camera heeft een groot ISO-bereik met een 11-punts autofocussysteem dat gevoelig genoeg is om zelfs bij maanlicht foto's te maken, waardoor de kans op scherpe foto's groot is. De opvolger van de camera, de Canon EOS 6D Mark II, gaat hierin nog verder, met 45 cross-type autofocuspunten en een nog groter ISO-bereik.

Maar zijn methode werkt ook met camera's met cropfactor: hij raadt aan de ISO-waarde te verhogen en met een volledig geopend diafragma foto's te maken. "Als het moet, stel ik de ISO-waarde zeer hoog in. Het is beter om een foto te maken met wat ruis dan helemaal geen foto", zegt hij. Ossi voegt eraan toe dat hij met zijn camera het liefst onder een ISO-waarde van 10.000 blijft, maar dat andere cameramodellen verschillend kunnen reageren op verschillende omstandigheden. Het is dus belangrijk om te experimenteren met wat je met je camera in jouw omgeving kunt vastleggen.

A small yellow bird perches on a hand in front of us, its wings outstretched.

5. Stel snel scherp en leg bewegende dieren vast

Ossi adviseert fotografen die de natuur in de stad willen vastleggen, een camera te kiezen met een snelle autofocus ("hoe sneller, hoe beter") en beeldstabilisatie. De Canon EOS 7D Mark II heeft een 65-punts cross-type AF-systeem en is voorzien van Dual Pixel CMOS AF, waardoor de kans groter is dat er zelfs bij weinig licht wordt scherpgesteld op bewegende onderwerpen. Door het grootste diafragma van je lens te gebruiken, kun je maximaal licht binnenkrijgen en kun je je sluitertijden verhogen: "Ik geef de voorkeur aan lenzen met een groot diafragma, omdat je snelle sluitertijden nodig hebt om bewegende dieren te vast te leggen", zegt Ossi.

6. Laat je onderwerp opvallen

Voor zijn kenmerkende stijl met kleine scherptediepte, waardoor zijn onderwerpen haarscherp worden vastgelegd en loskomen van drukke achtergronden, gebruikt Ossi de modus diafragmavoorkeuze (Av-modus) en een groot diafragma. Hij gebruikt ook nabewerking om zijn beelden te verbeteren: "Ik voer basisbewerkingen uit voor de helderheid en het contrast en pas ook de kleur enigszins aan. Ik probeer het dier vaak beter tegen de achtergrond te laten opvallen door het helderder te maken of door de achtergrond donkerder te maken. Ik probeer mijn foto's zo realistisch mogelijk te houden."

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, aankoopgidsen en leerrijke interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Alle artikelen bekijken

Gerelateerde producten