Veel ouders, familieleden en vrienden vinden het leuk om foto's van baby's te maken zodra een kindje is geboren. En het is gemakkelijk om te begrijpen waarom dat zo leuk is: baby's zijn ontzettend schattig en naarmate ze ouder worden zullen ze meer van hun persoonlijkheid laten zien. Of ze nu giechelig, nieuwsgierig, voorzichtig of energiek zijn, fotografie is een van de beste manieren om deze unieke en snelle ontwikkelingen bij te houden en vast te leggen.
Iedereen kan snel een foto maken, maar met deze technieken zul je fantastische foto's maken waarmee je zulke dierbare momenten echt vastlegt en die je kunt delen met familie en geliefden.
12 tips voor babyfotografie die je nu kunt gebruiken
1. Kies de beste tijd
Baby's houden van gewoontes (met uitzondering van pasgeborenen). Bijna elke baby zal gewend raken om bepaalde dingen op bepaalde tijden van de dag te doen. Je zult weten wanneer je baby op zijn of haar vrolijkst is, dus probeer op die momenten foto's te maken. Je baby is bijvoorbeeld het rustigst wanneer hij/zij net heeft gegeten. Of net na een ochtenddutje.
2. Fotografeer op ooghoogte
Klassieke foto's van pasgeboren baby's zijn onder andere close-ups van hun kleine voetjes en handjes, of wanneer ze op de schouder van hun moeder of vader slapen. Voor peuters en oudere kinderen zijn foto's waarbij ze in beweging zijn, zoals wanneer ze spelen of bij alledaagse gebeurtenissen, tijdloze herinneringen. De gouden regel van dit soort foto's is om ze op ooghoogte te maken om voor een gevoel van intimiteit te zorgen.
Het is altijd een goed idee om te plannen welke opnamen je wilt maken. Je weet niet hoelang het goede humeur van je baby zal duren, dus wees voorbereid om opnamen met een lagere prioriteit over te slaan wanneer de tijd begint te dringen.
3. Stel je camera in voordat je opnamen gaat maken
Tijd is essentieel wanneer je baby's fotografeert. Bij momenten van rust kun je 10 minuten de tijd krijgen om opnamen te maken. Zorg ervoor dat je apparatuur klaar staat wanneer er zich een goed moment voordoet, zodat je de maximale hoeveelheid tijd hebt met je blije baby. Natuurlijk verandert het licht en bewegen baby's, dus het is onvermijdelijk dat je de instellingen moet aanpassen terwijl je opnamen maakt. Maar als je de basisbeginselen onder de knie hebt, zoals je lens, de belichtingsmodus, transportmodus en andere basisprincipes, en je de apparatuur van te voren hebt klaargezet, heb je meer tijd om opnamen te maken.
Camera's als de Canon EOS R100 pak je heel eenvoudig op om meteen te gaan fotograferen. De automatische modi, en menu's en displays met instructies helpen je bij de instellingen, zodat je je kunt concentreren op wat belangrijk is: het kostbare moment dat je wilt vastleggen en nog jaren wilt bewaren.
4. Werken met daglicht
Een flatteuze en intieme manier om je babyfoto's helderder te maken, is het meeste te halen uit daglicht. Een eenvoudige techniek is om een reflector te gebruiken om wat licht van buiten te weerkaatsen. Je hebt geen professionele fotoreflector nodig, want een wit vel of groot stuk wit papier of karton werkt ook. Zet je kind naast een raam en laat een vriend of familielid de reflector in een bepaalde hoek vasthouden zodat het licht van buiten de schaduwkant van het gezicht van je baby verlicht.
Soms maakt het licht de foto en is jouw enige rol dat moment vast te leggen. Zorg ervoor dat je hebt scherpgesteld op het oog van je baby en dat de compositie er goed uitziet. Druk snel op de sluiterknop om die vluchtige herinnering te behouden.
5. Bereid je lenzen voor
Welke lenzen je gebruikt hangt af van het soort foto dat je wilt maken. Voor algemene opnamen kun je een prime-lens proberen, zoals de Canon RF 50mm F/1.8 STM, die zeer geschikt is voor omgevingen met weinig licht zoals slaapkamers, of een portretlens zoals de Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM. Deze heeft een snelle autofocus, wat handig is voor het vastleggen van bewegingen zoals kruipen en eten.
Als je heldere close-ups wilt van die schattig kleine kenmerken van je baby, zoals de handen, tenen en wimpers, dan zijn macrolenzen zoals de hierboven genoemde Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM of Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM een uitstekende keuze.
Over het algemeen zijn lenzen met een vaste brandpuntsafstand, zoals 50 mm of 85 mm, geweldig in donkere omgevingen omdat ze een grote hoeveelheid licht binnenlaten, dankzij hun grote diafragmaopening. Maar je kunt misschien ook een zoomlens gebruiken voor situaties waarin je baby actief is. Met een zoom, zoals de Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM kun je de baby in het kader houden terwijl die beweegt en heb je een grotere kans om de opname binnen een kort tijdsbestek te maken.
6. Sst! Maak foto's zonder teveel geluid
Baby's kunnen snel afgeleid zijn en zelfs schrikken van luide pieptonen en het geluid van de ontspanknop. Hier is de stille opnamemodus handig voor. Als je een EOS-camera hebt, zoals de Canon EOS R100, kun je de stille modus kiezen vanuit de scènemodi. Een andere optie is het maskeren van het sluitergeluid met kalmerende of speelse muziek, afhankelijk van de stemming waar je naar op zoek bent.
7. Opnamen maken in de modus sluitertijdvoorkeuze
In de modus Tv (sluitertijdvoorkeuze) kun je de sluitertijd instellen die je wilt, waarbij de camera het beste diafragma berekent. Deze modus geeft je de vrijheid om snel en creatief te werken zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je halverwege de sessie aanpassingen moet gaan maken. De sluitertijd moet bijvoorbeeld snel genoeg zijn om te voorkomen dat bewegingen onscherp zijn, dus wanneer je een levendige baby fotografeert is 1/250 seconde een goed begin. Werk vanuit daar en pas de camera aan op basis van de activiteit.
Je zult gewoonlijk het hele gezichtje van je baby binnen het kader willen krijgen en daarom is het belangrijk om te controleren of de scherptediepte niet te gering is. Als je de ISO op auto laat staan, helpt dat om de gewenste sluitertijd en diafragma-instellingen te verkrijgen, maar onthoud dat de beeldkwaliteit hoger is bij lagere ISO-waarden.
8. Gebruik de modus voor continu-opnamen of maak video's
Voor de meeste soorten fotografie leg je waarschijnlijk één beeld tegelijk vast. Probeer voor babyportretten eens de transportmodus van je camera te veranderen naar de instelling voor continue opname. Continu opname (ook bekend als de burst-modus) is vooral handig als je een baby hebt die veel beweegt! De instelling helpt je opnamen te maken van de plotselinge bewegingen van je baby en geeft je de best mogelijke kans om het perfecte moment vast te leggen. Geen enkele baby blijft immers lang genoeg in de gewenste positie zitten of liggen.
Nog beter - maak een video! Camera's zoals de Canon EOS R100 hebben geweldige beeldstabilisatie voor video-opnamen en autofocus waarmee je het gezicht van je baby scherp houdt terwijl deze de eerste stapjes naar jou toe zet. Dergelijke momenten verdienen de beste kwaliteit. Als je opnamen maakt in 4K, kun je zelfs een momentopname maken van de videobeelden om te printen voor het fotoalbum van je baby.
9. Experimenteer met focuspunten
Normaal gesproken richt je je in portretten op de ogen van het onderwerp. Maar bij babyportretten kun je soms geweldige opnamen maken door die regel af en toe aan de kant te schuiven.
Omdat baby's zo klein zijn, kunnen delen van hun lichaam zoals de handjes en voetjes een interessant onderwerp zijn. Als je camera een touchscreen heeft, zoals de Canon EOS R10, hoef je alleen maar het deel van het scherm aan te raken waar je de vingertjes of teentjes ziet om daar op scherp te stellen. Met een groot diafragma vervaag je de rest van de opname, waardoor de focus ligt op het deel dat je wilt uitlichten.
10. Een flitser die reageert
In situaties waarin je het licht wilt beheersen met een flitser is het belangrijk om de flitser niet op de ogen van je baby te richten. Het licht van de flitser kan namelijk heel erg fel zijn voor zowel grote als kleine baby's. Gebruik in plaats daarvan een externe Speedlite-flitser zodat het licht weerkaatst op het plafond of een muur tegenover je. Als je gewoon wilt experimenteren met een flitser, is de Speedlite EL-100, die je zowel op als naast de camera kunt gebruiken, een uitstekende en betaalbare keuze om mee te beginnen. Als je wilt investeren in een flitser van een hogere klasse, dan is de Speedlite EL-5 de juiste keuze.
11. Gebruik een statief
Baby's kunnen plotselinge bewegingen maken. Een statief lijkt daarom misschien niet het meest ideale accessoire, maar je hebt daardoor wel je handen vrij om de baby te positioneren of af te leiden en om uitdrukkingen uit te lokken waar je naar op zoek bent.
Met een statief kun je ook samen met je baby op de foto gaan en tijdloze, klassieke opnamen maken met bijvoorbeeld je handen om de handjes of voetjes van je baby. Zet de transportmodus in de zelfontspannermodus wanneer je camera op het statief staat. Je hebt vaak opties voor 2 en 10 seconden. Kies voor de optie met 10 seconden. Je kunt ook een statief gebruiken met een Bluetooth-controller, zoals de Canon Tripod Grip HG-100TBR, om eenvoudig op afstand foto's te kunnen maken. Je kunt eerst een testopname maken van jezelf, of je partner of een vriend vragen op de plek te gaan staan waar jij wilt gaan staan, zodat je de instellingen voor scherpstelling en belichting goed kunt bepalen. Of ga gewoon op de gewenste plek staan en begin met fotograferen om het beste uit het moment te halen waarop je baby in een goede stemming is.
12. Maak gebruik van apps
Er zijn tal van handige Canon-apps die opnamen maken, leren en delen makkelijker en leuker maken.
Als je een camera met Wi-Fi hebt, kun je de gratis Canon Camera Connect-app gebruiken om je camera op afstand te bedienen vanaf je Android- of iOS-apparaat, om zelf ook op de foto te komen en cameratrillingen te voorkomen. Met je camera op een statief kunt je direct de aandacht van je baby trekken, de Live View van je camera op je telefoon bekijken en de sluiter op precies het juiste moment activeren. Je kunt de app ook gebruiken om snel foto's naar je telefoon te importeren zodat je die eenvoudig kunt delen. Zelfs sommige camera's voor beginners, zoals de Canon EOS R100, ondersteunen automatisch overzetten, zodat je je foto's direct na de opname kunt bekijken en delen vanaf je mobiele apparaat! Services zoals image.canon zijn ook een geweldig alternatief voor het overzetten en opslaan van afbeeldingen in de cloud, zodat je ze later verder kunt bewerken en kunt delen.
De Canon Photo Companion-app geeft je persoonlijke tips en oefeningen die zijn afgestemd op je specifieke cameramodel. Het enige dat je hoeft te doen, is je EOS-camera te selecteren wanneer daarom wordt gevraagd. Daarna beschik je over enorm veel videotutorials, inspirerende artikelen en tips over verschillende onderwerpen, zoals het fotograferen van kinderen, waardoor je je fotografie altijd en overal kunt verbeteren.
Als je een baby in je gezin hebt, pak dan je camera en begin met het vastleggen van al die dierbare herinneringen. Bewaar ze niet alleen op je SD-kaart, maar bedenk dat het zeker de moeite waard is om ze te printen, zodat ze naast je kunnen voortleven en je voortdurend aan die speciale momenten herinneren.
Geschreven door Jeff Meyer en Agi Wojcik