Als je eenmaal weet hoe je een camera moet bedienen, is de belangrijkste les bij zowel fotografie als videografie het werken met licht. 's Avonds zijn de lichtbronnen beperkt, maar zijn er veel momenten die je nog wilt vastleggen, van feestelijkheden tot diepe gesprekken rond een kampvuur. Video is heel geschikt voor het vastleggen van die kleine speciale momenten – de manier waarop mensen bewegen, praten en lachen die niet in een foto kan worden vastgelegd – maar het kan moeilijk zijn om te weten hoe je moet filmen bij weinig licht.
Als je een hogere ISO-waarde gebruikt, wordt de gevoeligheid van je camera voor licht vergroot. Als je een groter diafragma en een langere sluitertijd selecteert, kan de hoeveelheid licht die de sensor raakt toenemen. Maar als je niet weet hoe je deze instellingen moet aanpassen aan je omgeving, krijg je waarschijnlijk korrelige of wazige beelden. Met wat kennis kun je deze obstakels echter overwinnen en mooie video's maken om jarenlang te koesteren, en tegelijk je filmvaardigheden verder ontwikkelen.
In dit artikel deelt Ellis Reed, een contentcreator en fotograaf/videograaf uit Bath, Engeland, zijn beste tips voor 's nachts filmen.
VIDEOTECHNIEKEN
's Nachts video-opnamen maken
Pas je instellingen aan
Wanneer je camera-instellingen selecteert voor nachtopnamen, kun je de Scene Intelligent Auto-modus van je Canon-camera gebruiken om de instellingen toe te passen die waarschijnlijk het beste werken. Het gebruik van de handmatige modus geeft je echter meer controle.
Als je opnamen maakt met een Canon EOS R System-camera zoals de EOS R6 Mark II, kun je op de elektronische zoeker in realtime zien welke invloed het wijzigen van elke instelling heeft op de belichting, wat je meer zelfvertrouwen geeft wanneer je overschakelt op handmatig.
Het kan ook handig zijn om de scherpstelmodus te wijzigen in Handmatig. Het Dual Pixel CMOS AF II-systeem in de EOS R6 Mark II en andere camera's zoals de Canon EOS R7 en Canon EOS R8 is zeer geschikt voor het detecteren van onderwerpen bij weinig licht, maar als je in bijna volledige duisternis werkt, moet je mogelijk handmatig scherpstellen. Gebruik een zaklamp om het onderwerp waarop je wilt scherpstellen te verlichten en zoom in op de zoeker terwijl je de scherpstelring op je lens verstelt totdat het onderwerp scherp is. Deze methode is ook erg handig voor astrofotografie, wanneer je in bijna volledige duisternis wilt focussen op iets op de voorgrond terwijl je de lucht blijft vastleggen.
Kies een groot diafragma
Bij het filmen bij weinig licht is het belangrijk om zo veel mogelijk licht de sensor te laten raken. Een manier om dit te bereiken is om het diafragma zo ver mogelijk te openen, wat betekent dat je de f-stop instelt op de laagst mogelijke f-waarde. Hoewel een zoomlens een goede, veelzijdige optie kan zijn voor het vastleggen van goed verlichte scènes overdag, kan het de moeite waard zijn om over te schakelen op een prime lens zoals de Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM of Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM om te profiteren van een groter diafragma.
Selecteer de framerate en sluitertijd
Kies eerst de framerate. 24 frames per seconde (fps) is de standaard in de filmindustrie, omdat het de meest natuurlijke beelden met slechts een beetje bewegingsonscherpte creëert. Hogere framerates, zoals 60 fps en 120 fps, worden gebruikt voor filmbeelden in slow motion die er onnatuurlijk moeten uitzien.
Met de Canon EOS R6 Mark II kun je 4K-opnamen maken met maximaal 60 fps en 1080p-opnamen met maximaal 180 fps, waardoor je beelden nog verder kunt vertragen.
Nadat je de framerate hebt gekozen, hoef je alleen dat getal te verdubbelen om de sluitertijd te kiezen. Als je bijvoorbeeld opnamen maakt met 25 fps, moet je een sluitertijd van 1/50 seconden selecteren om bewegingsonscherpte te voorkomen. Dit wordt als best practice beschouwd, maar in bepaalde situaties wil je hiervan afwijken, legt Ellis uit. "Als je met opzet bewegingsonscherpte wilt toevoegen, bijvoorbeeld als je 's nachts over een kermis loopt en een hectische, drukke sfeer wilt creëren met lichtsporen, dan kun je dit bereiken door de sluitertijd te verlagen tot minder dan het dubbele van de framerate."
Met een groothoeklens zoals de Canon RF 16mm F2.8 STM kun je zo veel mogelijk van de omgeving vastleggen, wat bijdraagt aan de snelle sfeer. Deze lichte, supercompacte prime lens is ook ideaal voor vloggen vanuit de hand, maar omdat de lens geen ingebouwde beeldstabilisatie heeft, moet je digitale beeldstabilisatie van video's gebruiken als je opnamen vanuit de hand maakt. Deze functie, die beschikbaar is op alle Canon EOS R System-camera's, stabiliseert beelden elektronisch in de camera.
Controleer de ISO-waarde
Met de ISO-instelling op de camera kun je bepalen hoe gevoelig voor licht deze is. Wanneer je buiten opnamen maakt op een zonnige dag, kun je ISO 100 kiezen om de gevoeligheid zo veel mogelijk te verlagen. Als het bewolkt is, kun je opnamen maken met ISO 400. Als je 's nachts opnamen maakt, kun je experimenteren met ISO 800 en hoger, tot ongeveer ISO 3200 (afhankelijk van de mogelijkheden van je camera). Met de Canon EOS R6 Mark II kun je opnamen maken tot ISO 102400 (uitbreidbaar tot ISO 204800), maar hoe hoger je gaat, hoe meer ruis je in je opnamen krijgt.
Zoek het licht
"Het is leuker om duisternis als een schone lei te beschouwen dan als een uitdaging", zegt Ellis. "Door naar manieren te zoeken om het beschikbare licht te gebruiken of kunstmatig licht te introduceren, kun je meeslepende, bioscoopachtige beelden maken."
Als je 's nachts filmt, probeer dan niet de hele scène te verlichten. Zoek in plaats daarvan naar lichtvlakken die je onderwerp uitlichten en een verhaal vertellen. Kampvuren, etalages, straatverlichting en koplampen kunnen allemaal worden gebruikt om lichtvlakken te creëren, waardoor je onderwerp van de achtergrond wordt onderscheiden.
Kunstmatig licht gebruiken is ook een optie. Net als veel andere contentcreators heeft Ellis een draagbare LED-lichtbak bij zich. Een kleine lichtbak in zakformaat is krachtig genoeg om een onderwerp te verlichten wanneer je close-ups maakt en kan dus een enorm verschil maken voor de kwaliteit van je opnamen. Als je 's nachts een goed verlicht onderwerp filmt, moet je het onderwerp belichten in plaats van de achtergrond.
Stel de witbalans in
Als je kunstmatig licht gebruikt, is het altijd goed om de witbalans te controleren met het oog op consistentie. Je kunt een aangepaste witbalans instellen met behulp van een witbalanskaart of een stuk wit papier. Maak een foto van de kaart of het papier in de scène die je gaat maken, selecteer Aangepaste witbalans in het cameramenu en selecteer deze foto als referentie. De witbalans wordt ingesteld en de kleuren in de scène worden nauwkeurig vastgelegd.
Een aangepaste witbalans kan ook helpen om een bepaalde look te bereiken. Als je een warmere sfeer wilt creëren, bijvoorbeeld bij het filmen van een kampvuur, kun je een witbalans van ongeveer 6000K selecteren Als je liever de blauwere, koelere tinten in een scène wilt benadrukken, selecteer je een optie rond de 2000K. Vergeet niet dat als je opnamen maakt in RAW of Canon Log, het gemakkelijker kan zijn om de witbalans te wijzigen in de nabewerkingssoftware.
Maak opnamen met de hoogst mogelijke resolutie
"Wanneer ik opnamen maak voor sociale media, film ik graag in 4K en exporteer ik naar 1080p," legt Ellis uit, "omdat het helpt bij visuele ruis in opnamen bij weinig licht en de details extra scherp maakt."
De Canon EOS R6 Mark II maakt 4K-opnamen tot 60 fps, met oversampling vanuit de 6K-uitvoer van de sensor voor nog meer helderheid en minder ruis in vergelijking met native 4K. Kort gezegd betekent een hogere resolutie dat er meer gegevens in elk bestand worden opgeslagen, wat zorgt voor scherpere beelden, een betere kleurweergave en meer flexibiliteit bij de nabewerking. Wanneer je in omstandigheden met weinig licht werkt, geldt dat hoe meer gegevens elk bestand bevat, hoe gemakkelijker het is om eventuele korreligheid op te schonen.
Vergeet de audio niet
Een kenmerk van video dat in het donker nog belangrijker wordt, is geluid, omdat ons gehoor wordt versterkt naarmate ons gezichtsvermogen wordt beperkt. Je camera zou een ingebouwde microfoon moeten hebben, maar als je echt al het gefluister en het geknetter van het vuur wilt vastleggen, moet je investeren in een externe microfoon zoals de Canon Directional Stereo Microphone DM-E1D. Deze kun je bevestigen aan de multi-function shoe van de camera.
Experimenteer met de verschillende richtingsstanden van de microfoon om verschillende hoeveelheden spraak en omgevingsgeluid op te pikken en de sfeer van de gebeurtenis die je filmt, vast te leggen. Je kunt ook omgevingsgeluid afzonderlijk van de hoofdvideo-opname opnemen. In de hier getoonde shoot van een kampvuur kun je bijvoorbeeld het geluid van het vuur opnemen en dit afspelen bij de afstandsopnamen.
Wees creatief
Zodra je weet hoe je natuurlijk ogende beelden kunt vastleggen, kun je vol vertrouwen creatief aan de slag gaan. Of je nu een nachtelijke vlog, muziekvideo of korte film opneemt, werk met wat je om je heen hebt. Straatverlichting is een goed uitgangspunt. Ellis zegt: "Straatverlichting zorgt voor goede hoofdverlichting [primaire verlichtingsbron] en achtergrondverlichting, afhankelijk van waar je het onderwerp plaatst. En je kunt experimenteren met fel licht door je onderwerp dicht bij de straatverlichting te plaatsen, of meer diffuus licht door je onderwerp te vragen iets verder ervan weg te gaan."
Een andere tip van Ellis is om koplampen te gebruiken om je onderwerp van achteren te verlichten en een dramatisch silhouet te creëren. Dit kan nog verder worden versterkt met mist die het licht verspreidt en waarmee je onderwerp nog meer los komt te staan van de achtergrond. Gebruik een korte telelens, zoals de Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, om rondom het onderwerp bij te snijden en de auto volledig uit het beeld te halen om de scène mysterieuzer te maken. Gebruikt een groothoeklens, zoals de Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, om de auto in het beeld op te nemen als onderdeel van het verhaal.
Als je gewend bent overdag video's te maken, hoef je maar enkele aanpassingen te doen om 's nachts filmen onder de knie te krijgen. En als je eenmaal de basis kent, gaat er een hele nieuwe wereld van creativiteit voor je open.
Gerelateerde producten
-
Systeemcamera's
EOS R6 Mark II
Foto's of video's, actie of portret - de combinatie van prestaties en beeldkwaliteit van de EOS R6 Mark II geeft je creativiteit alle vrijheid -
Systeemcamera's
EOS R8
Stap over op full-frame fotografie en video en realiseer je creatieve ambities. -
Groothoeklens
RF 16mm F2.8 STM
Een compacte en betaalbare 16mm full-frame groothoeklens voor de EOS R-serie, ontworpen voor vloggers en creatieve contentcreators. -
Groothoek-primelens
RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
Een compacte, lichte primelens van 24 mm die ideaal is voor landschapsfotografie, vloggen en interieurs, en voor geweldige macrofoto's. -
RF-lenzen
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Een 35 mm f/1.8-macrolens met snel diafragma voor groothoekperspectief, van dichtbij scherpstellen en Hybrid IS. -
RF-lenzen
RF 85mm F2 MACRO IS STM
De RF 85mm F2 MACRO IS STM biedt veelzijdigheid voor close-ups met een subtiele telefotocompressie en 5-stops beeldstabilisatie in een compacte lichtgewicht behuizing.