Selfies zijn een instinctieve en creatieve manier geworden om onze levens vast te leggen; of dat nu een dierbaar moment is dat je wilt vastleggen, of een vorm van zelfexpressie. Maar hoe verander je een standaard selfie in een zelfportret met professionele kwaliteit?
De in Londen wonende zelfportretfotografe en dichteres Amaal Said heeft meer dan 23.000 volgers op social media en zegt dat haar artistieke selfies een geweldige manier zijn om haar reis te vast te leggen – zowel persoonlijk als fotografisch. "Zelfportretten zijn altijd een link naar mijn vroegere zelf geweest", zegt ze. "Ik kan zien hoe ik me op een bepaalde tijd in mijn leven voelde – en ik vind het leuk dat ik in de loop der jaren beter ben geworden in het fotograferen van mezelf."
Hier deelt Amaal haar professionele technieken voor het maken van zelfportretten – om te delen, te printen en voor altijd te bewaren. Ze laat ook zien hoe makkelijk het kan zijn om je eigen speciale momenten vast te leggen door de camera aan haar zus te geven, en haar en haar man te begeleiden bij het opzetten van een informele fotoshoot van zelfportretopnamen in het park.
8 tips voor prachtige zelfportretten
1. Begin op AUTO en werk van daaruit verder.
De AUTO-stand is een geweldige manier om te beginnen, adviseert Amaal. "Als je een net beginnend fotograaf bent, schaam je dan niet om de automatische instellingen op je camera te gebruiken", zegt ze.
Handige camera-instellingen zoals de zelfportret- en portretmodus, beide te vinden op de Canon EOS M6 Mark II en andere instapmodellen, zoals de Canon EOS 250D, helpen je bij het vervagen van achtergronden, verlevendigen van huidtinten en verzachten van haar.
Probeer voor meer controle over de scherptediepte opnamen te maken in de modus Aperture Priority (Av). Met deze semi-automatische modus kun je het diafragma kiezen – de grootte van de opening van de lens waar het licht doorheen valt – waarbij kleinere diafragma's meer licht doorlaten. Kies voor een onscherpe achtergrond een groot diafragma, zoals f/1.4.
Door te kiezen voor een lens met groot diafragma, speciaal ontworpen voor portretten, kun je een heel eigen look creëren. Amaal werkte vooral heel graag met de Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-lens. "Ik houd van een onscherpe achtergrond en die kun je met een groot diafragma bereiken. Door meer licht door te laten isoleer je het onderwerp van de achtergrond", legt ze uit.
Ze gebruikt ook vaak een Canon EF 50mm f/1.8 II-lens (nu opgevolgd door de Canon EF 50mm f/1.8 STM) omdat ze de voorkeur geeft aan zelfportretten waarbij de focus op haar gezicht ligt. "Het voelt gewoon intiemer", zegt ze. Je kunt elke lens uit Canons brede aanbod van EF- en EF-S-lenzen op de Canon EOS M6 Mark II zetten, met de kleine, lichte Canon-vattingadapter EF-EOS M.
2. Locatie, locatie, locatie
"Het is belangrijk dat je weet wat voor achtergrond je wilt, en het vinden van de juiste locatie is essentieel om de sfeer te bepalen", zegt Amaal. "Ik fotografeer graag portretten in parken zodat ik een serie foto's met verschillende omgevingen kan maken. Het is belangrijk om een wat rustigere plek te vinden zodat je tijdens het fotograferen niet door andere mensen wordt gestoord."
Een omgeving kan de sfeer van een zelfportret veranderen, maar soms kan een lege achtergrond ook helpen, zegt ze. "Ik heb een witte muur in mijn slaapkamer, en daarom gebruik ik die meestal als mijn achtergrond en draag dan iets kleurrijks als contrast. Maar misschien heb jij wel een hoekje in je tuin, of een andere plek in huis waar je een statief kunt neerzetten. Het is belangrijk dat je achtergrond niet te druk of rommelig is."
3. Speel met licht en compositie
"Ik ben dol op de warme tinten van de gouden uren", vertelt Amaal. Dat is rond zonsopgang of zonsondergang. "Zachter zonlicht is altijd goed. Misschien fotografeer je liever niet in fel zonlicht, omdat er dan veel schaduw ontstaat. Ik heb ook op bewolkte dagen gefotografeerd en dat lukt ook nog wel – maar zorg er wel voor dat je je instellingen aan het licht aanpast."
Als het op compositie aankomt, adviseert Amaal alle afleidingen uit beeld te halen. "Pas al doende dingen aan en experimenteer door jezelf in verschillende hoeken neer te zetten", zegt ze. "De foto verandert totaal als je net iets uit het midden staat, dus daar kun je ook mee spelen."
Door extra ruimte rond je beeld te laten krijg je ook extra opties bij het bijsnijden voor Instagram. "Ik maak mijn zelfportretten meestal in liggend formaat omdat ik graag aan beide kanten extra ruimte heb om mee te spelen", voegt ze eraan toe.
4. Visualiseer in kleur
Experimenteren met kleurpaletten kan je helpen je persoonlijkheid tot uiting te brengen. "Ik begin altijd met hoe ik me voel, en ga van daaruit verder", legt Amaal uit. "Soms wil ik iets met een ingetogen sfeer en kleed me in die stijl, soms ben ik enthousiast over een nieuwe lippenstift die ik voor een zelfportret wil dragen.
"Ik houd van kleur. Die introduceer ik in mijn zelfportretten vooral door mijn hoofddoek en lippenstift, maar je kunt kleur op zoveel andere manieren gebruiken. Experimenteer door stoffen op een muur te bevestigen of drapeer ze over iets hoogs. Ook met bloemen kun je kleur toevoegen.
"Vooraf kleuren plannen is altijd een goede manier om ervoor te zorgen dat je een sterk zelfportret krijgt. Bedenk of de kleuren die je draagt bij de achtergrond passen – of dat ze jou toch niet goed genoeg laten uitkomen. Kleur is vooral belangrijk voor zelfportretten bij een verloving of bruiloft, omdat je wilt dat jij en je partner het hoofdonderwerp in het beeld zijn."
5. Leer je te ontspannen
"Het mooie van zelfportretten is dat er niet iemand anders achter de camera staat die je gezicht bestudeert", zegt Amaal, die eraan toevoegt dat rekwisieten, zoals bloemen en spiegels, mensen kunnen helpen zich op hun gemak te voelen voor de camera, en een kans bieden voor een aantal creatieve experimenten.
"Meestal zeggen mensen dat ze niet weten wat ze met hun handen aan moeten: dat is volkomen normaal. En daarom adviseer ik iets vast te houden als je net begint." Misschien vind je het handig om leuke oorbellen te dragen of een grote ketting, omdat het je handen iets geeft om vast te houden.
6. Gebruik een statief en een zelfontspanner
Amaal gebruikte de compacte, lichtgewicht 32,5 Megapixel Canon EOS M6 Mark II met zijn 180° kantelbare touchscreen en ingebouwde Wi-Fi om haar zelfportretten te maken. Ze adviseert die op een statief te zetten en de zelfontspanner te gebruiken.
"De Canon EOS M6 Mark II is een geweldige camera om mee te experimenteren, en het instellen van de zelfontspanner is supermakkelijk", legt ze uit. "Je kunt ervoor kiezen om de timer op twee of op tien seconden in te stellen, maar ik kies voor tien seconden omdat ik graag genoeg tijd heb om me voor te bereiden", voegt ze eraan toe.
Het touchscreen naar jezelf toe kantelen is ook een heel handige manier om de compositie van je foto's te bepalen wanneer je voor de camera staat.
7. Schiet portretten op afstand
Met de Canon Camera Connect-app kun je een Canon-camera met Wi-Fi aansluiten op een Apple- of Android-apparaat om op afstand foto's te maken. Als je je smartphone kunt gebruiken om het beeld te bekijken en op de sluiterknop te drukken is het veel makkelijker om mooie, scherpe portretten te maken. "Als je niet telkens naar je camera terug wilt gaan om te controleren of de foto's scherp zijn, is de Camera Connect-app je redder in nood", zegt Amaal. “Hij is ook heel nuttig als je van positie verandert."
Het kantelbare touchscreen op de Canon EOS M6 Mark II is ook heel handig om ervoor te zorgen dat gezichten scherp zijn. "Dat je het scherm omhoog kunt klappen om te bekijken hoe je eruit ziet is ongelooflijk – en het bespaart zoveel tijd", zegt Amaal.
Amaal heeft haar beelden het liefst haarscherp en vol kleur, en daarom gebruikt ze een combinatie van methoden om ervoor te zorgen dat alles scherp is. "Een manier die ik vroeger gebruikte, toen ik geen camera met kantelbaar scherm had of eentje waarmee ik op afstand foto's kon maken, was een voorwerp voor de camera te houden – meestal bloemen – en daarop scherp te stellen en dan op dezelfde plek te gaan staan", legt ze uit. Ik houd er ook van om met autofocus mijn gezicht te volgen, maar dat is niet altijd handig als je voorwerpen op de voorgrond hebt."
8. Bewerk en print zelfportretten met een professionele look
Als je je instellingen instelt op fotograferen in RAW en JPEG heb je meer opties als je je foto's gaat bewerken. Je kunt Canons gratis bewerkingssoftware Digital Photo Professional (DPP) gebruiken om je RAW-beelden te verbeteren, met functies voor het aanpassen van de witbalans, verzadiging, belichting en meer.
"Je hoeft geen professional te zijn om je foto's te bewerken", zegt Amaal. "Voor mij is belichting het belangrijkst, omdat de foto niet altijd zo helder is als ik graag zou willen. Ik speel met contrast en schaduw om de look te creëren die ik wil – en tijdens het bewerken vind ik het ook leuk om te zien wat er gebeurt als ik de foto roteer. Ik ben ook een echte fan van portretten in zwart-wit."
Als je klaar bent met bewerken, zou je kunnen proberen je foto's direct vanaf je telefoon met de compacte Canon SELPHY Square QX10 te printen. Die biedt een snelle en leuke manier om je favoriete zelfportretten te bewaren, perfect voor scrapbooks, prikborden en albums. Voor professionele kwaliteitsprints zal een printer uit de Canon PIXMA G-serie je helpen je beelden tot leven te brengen.
Geschreven door Lorna Dockerill
Gerelateerde producten
-
EOS R10
Zet je volgende stappen op het gebied van fotografie en videografie met een EOS R-systeemcamera die is gebouwd rond een APS-C-sensor. -
EOS R50
Maak met je duimen de beste content met deze EOS R-systeemcamera, van scherpe foto's tot 4K-video en live streams. Alles in één speciaal apparaat. -
RF 50mm F1.8 STM
Een compacte, stille en lichtgewicht 50mm RF prime lens met een groot f/1.8-diafragma, perfect om je creatieve visie vorm te geven.