Wildlife is een uniek genre. Elk moment is een nieuwe kans om een buitengewoon tafereel vast te leggen, maar de ware schoonheid ligt in het feit dat iedereen het kan. Voormalig brandweerman en gepassioneerd fotografieliefhebber Pete Lau heeft dit bewezen tijdens een persoonlijke wildlifeshoot met professioneel natuur- en landschapsfotograaf Guy Edwardes bij het Hawk Conservancy Trust in Hampshire, Verenigd Koninkrijk.
Wildlifefotografie: een professional en een fotografieliefhebber testen de Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM
Pete en Guy waren een van de eersten die de Canon RF 200-800 mm F6.3-9 IS USM mochten gebruiken, een lichtgewicht supertelelens met een brandpuntsafstand tot 800mm: ideaal voor het fotograferen van dieren en vogels vanuit elke positie, zonder ze te verstoren. De camera is bedoeld voor enthousiaste liefhebbers en heeft een diafragmabereik van f/6.3-9, een 5.5-stops Optical Image Stabilizer en een razendsnelle autofocus voor helderheid en scherpte, hoe vluchtig het moment ook is. De RF 200-800mm F6.3-9 IS USM is bestand tegen wisselende weersomstandigheden, met een stof- en vochtbestendigheid die vergelijkbaar is met Canon's professionele lenzen uit de L-serie. De camera heeft ook een witte reflecterende coating voor betrouwbare optische prestaties tijdens het fotograferen in de hete zon.
"Het bereik van deze lens doet je versteld staan," zegt Pete, die voorheen een Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM en een RF 800mm F11 IS STM gebruikte om onderwerpen op afstand vast te leggen. "Het bereik van 200 tot 800mm is simpelweg ongelofelijk. Ik fotografeer onderwerpen die het ene moment een paar meter bij me vandaan zijn en het volgende misschien wel veertig meter verderop, en nu kan ik daar één lens voor gebruiken. Ik hoef niet meer steeds te wisselen tussen twee lenzen. De RF 200-800mm F6.3-9 IS USM biedt uitstekende resultaten, uitzonderlijke functies en een goede prijs-kwaliteitverhouding."
Pete Lau
"Het gewicht, of het gebrek hieraan, was de eerste verrassing van de RF 200-800mm F6.3-9 IS USM," aldus Guy. "Hij is relatief compact en extreem licht gezien de brandpuntsafstand. Het feit dat hij opnamen tot f/9 kan maken, is een redelijk goede compromis als je kijkt naar de soort opname die je kunt maken met dit gewicht en deze grootte."
Guy koos ervoor om de RF 200-800mm F6.3-9 IS USM te combineren met zijn Canon EOS R5, terwijl Pete zijn EOS R7 gebruikte. Guy en Pete delen hun ervaringen met het vastleggen van de wonderen van de natuur, en hoewel ze de RF 200-800mm F6.3-9 IS USM hier gebruiken om roofvogels te fotograferen, zijn de lessen die ze delen van toepassing op alle dieren.
Guy Edwardes
1. Maak opnamen op ooghoogte van de dieren
Guy fotografeert dieren graag op hun ooghoogte. "Als het onderwerp zich op het gras, zand of water bevindt, wil ik op de grond gaan liggen of vanuit de laagst mogelijke hoek fotograferen," legt hij uit. "Dan krijg je een mooie diffusie op de voorgrond, en ook de achtergrond wordt snel onscherp. Zelfs een kleine aanpassing van 15-30 cm kan een enorm verschil maken bij het resultaat. Ook kun je bij het fotograferen van roofvogels zo de draadjes wegmoffelen [die bevestigd zijn aan de poten van de vogel]."
Op de grond liggen was zelfs met hulp van Guy simpelweg niet mogelijk voor Pete. Gelukkig vond het duo een oplossing met het variangle-touchscreen van de Canon EOS R7. "Door zijn camera laag naast zijn rolstoel te houden en het scherm te kantelen, kon Pete toch nog vanuit een zeer lage hoek fotograferen," zegt Guy. "Hij kwam tot misschien 30 cm boven de grond. Dit veranderde de hele look van zijn foto's."
Pete, die al jaren een fanatieke fotografieliefhebber is, zegt dat hij dit zelf niet snel gedaan zou hebben. "Het is geweldig omdat het me veel meer flexibiliteit geeft," zegt hij.
2. Verander je perspectief om een betere achtergrond te vinden
"Zelfs als je een heel goed onderwerp hebt, zoals een uil, is dat in sommige gevallen niet genoeg. Je moet toch nog nadenken over de achtergrond," vertelt Guy, die uitlegt dat zelfs een kleine beweging een groot verschil kan maken. "Het bereik van 800mm van de RF 200-800 mm F6.3-9 IS USM zorgt voor een heel smalle zichthoek. Je hoeft je lichaam dus maar een klein beetje te verplaatsen om een volledig andere achtergrond te krijgen."
Pete was aangenaam verrast dat een kleine verandering in de positie van zijn rolstoel al genoeg was om de compositie van zijn foto's aanzienlijk te veranderen. "Ik dacht dat je je helemaal moest verplaatsen, maar dat hoeft helemaal niet," verklaart hij. "Ik maakte vaak foto's met een rommelige achtergrond, met takjes die her en der uitstaken. Maar als ik een paar centimeter naar links of rechts beweeg, krijg ik al een compleet ander resultaat."
3. Gebruik het maximale bereik
Guy gebruikt vaak een Canon RF 600mm F4L IS USM-lens met een Canon Extender RF 1.4x om wildlife te fotograferen, maar hij was erg onder de indruk van het bereik van 800mm van de RF 200-800mm F6.3-9 IS USM. "De RF 200-800mm F6.3-9 IS USM kan onderwerpen ontzettend goed volgen, zelfs bij weinig licht," jubelt hij. "Maar het mooiste aan fotograferen op die afstand is de snellere autofocus. Stel je eens voor dat je een vogel fotografeert die naar je toe komt vliegen en dat je daarbij een 800mm-lens gebruikt. De vogel is nog ver weg en de autofocus hoeft dus amper moeite te doen om de vogel te kunnen volgen. Maar om dezelfde vogel met een 300mm-lens mooi in het kader te krijgen, moet hij veel dichterbij komen. Dit betekent dat het lenselement verder en sneller moet bewegen om te kunnen scherpstellen. Hier komt het op neer: hoe langer de brandpuntsafstand, hoe makkelijker de lens scherpstelt en hoe effectiever hij is."
De brandpuntsafstand van 800mm van de RF 200-800mm F6.3-9 IS USM had ook extra voordelen voor Pete. "Mijn grootste frustratie is dat ik niet dicht bij de onderwerpen kan komen," zegt hij. "Als ik me op een voetpad of bosweggetje bevindt, ben ik fysiek beperkt tot die plek. Als ik van die weg af ga, bestaat de kans dat ik uit mijn stoel val. Ik vind het ongelofelijk dat ik nu dat focusbereik heb. Ik kan dichterbij komen dan ooit tevoren."
Het combineren van de RF 200-800mm F6.3-9 IS USM met een APS-C-camera zoals de EOS R7 is bijzonder prettig omdat de kleinere sensor het beeld effectief bijsnijdt en daarmee het bereik van de lens vergroot. De APS-C-sensor heeft een bereik van 800mm en biedt dezelfde zichthoek als opnamen die zijn gemaakt met een telelens van 1280mm op een full-frame camera.
Guy voegt hieraan toe dat het zoombereik ook een geweldig aspect van de lens is. "Als je een vogel in de lucht probeert te vinden terwijl je helemaal tot 800mm bent ingezoomd, is het heel moeilijk om hem te vinden," legt hij uit. "Zoom eerst uit tot 300 of 400mm zodat je je onderwerp kunt vinden en zoom dan weer in tot 800mm om een foto te maken waarbij de vogel het kader helemaal vult."
4. Maak opnamen vanuit de hand voor meer flexibiliteit
Voor het vastleggen van snelle dieren adviseert Guy om je statief thuis te laten. "Door vanuit de hand te fotograferen, kun je heel snel of op verschillende plekken opnamen maken," legt hij uit. "Het is alleen lastig om opnamen te maken met een zware telelens: dat gewicht kun je niet heel lang vasthouden."
Pete gebruikt meestal een monopod, die hem ook helpt met het gewicht van zijn uitrusting. Guy liet hem echter een nieuwe techniek zien. "Als ik mijn ellebogen instop en ze tegen mijn buik laat rusten, krijg ik veel meer flexibiliteit om een bewegend onderwerp te kunnen volgen. Met de monopod word ik beperkt tot die ene hoogte," legt hij uit. "De RF 200-800mm F6.3-9 IS USM is zo licht dat ik hem met één hand kan tillen, terwijl het bij andere lenzen vaak aanvoelt alsof ik aan het gewichtheffen ben.
"Het ontwerp is heel goed doordacht," voegt hij eraan toe. "Ik kan bijna overal bij met alleen een vinger en mijn duim. Hij is mooi compact voor een supertelelens."
5. Leer hoe je snelle bewegingen kunt bevriezen
Bij het fotograferen van wildlife raadt Guy aan om een korte sluitertijd te gebruiken. "Maak opnamen op 1/2500 seconden of nog sneller, ook als je een vogel op een takje fotografeert," zegt hij. "Als hij dan plotseling wegvliegt, ben je er klaar voor."
Een korte sluitertijd bevriest niet alleen de bewegingen van het dier. Volgens Pete helpt deze tactiek ook om zijn eigen bewegingen te compenseren. "Ik ben behoorlijk instabiel," legt hij uit. "Vanaf de borst omlaag heb ik geen controle over mijn lichaam en dat zorgt voor veel cameratrilling. Door de sluitertijd te verkorten, worden zowel de bewegingen van de vogel als die van mij gecompenseerd. De optische beeldstabilisatie van de RF 200-800mm F6.3-9 IS USM is simpelweg fenomenaal. Het is een regelrechte doorbraak voor mensen zoals ik."
Voor een korte sluitertijd koos Guy voor ISO 6400, vooral in de schaduwrijke bossen waar minder lichtinval was. "Ik denk dat mensen zich te druk maken om hoge ISO's en ruis," zegt hij. "Ik heb liever een haarscherpe opname met een beetje ruis dat ik later met software kan wegpoetsen, dan dat ik de opname helemaal misloop." Bovendien zorgen de hoge ISO-prestaties en technologieën voor ruisonderdrukking van hedendaagse camera's ervoor dat je tegenwoordig met hogere ISO's schonere opnamen kunt maken dan je denkt.
Of je nu vogels of andere dieren fotografeert: met Guys technieken, Pete's ervaring en de Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, met zijn veelzijdige zoombereik en indrukwekkende mogelijkheden, kun ook jij de schoonheid van de natuur vastleggen. "Probeer het maar eens," zegt Pete. "Iedereen kan het. Ga naar buiten om te zien wat je in je mars hebt."
Geschreven door Natalie Denton
Gerelateerde producten
-
EOS R7
Ga de natuur in met een camera die sensationele snelheid en beeldkwaliteit biedt in een draagbare APS-C-body die is ontworpen voor de toekomst. -
RF 200-800mm F6.3-9 IS USM
Een krachtige supertelezoomlens met een brandpuntsafstand van 200-800 mm, ideaal voor sport-, wildlife- en actiefotografie. -
RF 600mm F11 IS STM
Een revolutionaire supertelelens die compact en licht is, ideaal voor het vastleggen van wildlife, safari's of voor treinspotters.