TikTokker en autodidactisch fotografe Nina Collins dacht dat een carrière in fotografie onbereikbaar was, maar ze was vastbesloten om te slagen. “Ik was een student zonder geld, maar hoewel ik iets studeerde dat er helemaal niets mee te maken had, wist ik dat ik in de fotografie wilde werken. En daarvoor moest ik een portfolio samenstellen”, licht ze toe. “Ik heb mezelf leren fotograferen door veel onderzoek te doen en veel fouten te maken.”
In plaats van haar foto's op haar gebruikelijke platforms te plaatsen, waar ze al aanwezig was, besloot Nina om helemaal opnieuw te beginnen op TikTok. “Ik was bang voor negatieve feedback”, legt ze uit. “Ik dacht dat mensen heel kritisch zouden zijn en onvolkomenheden zouden opmerken in mijn bewerkingsvaardigheden of camera-instellingen.”
De reacties op haar inspirerende TikTok-video's waren echter ontzettend positief en ze ontwikkelde al snel een groep volgers. “In de eerste vier maanden liep het aantal volgers op naar 20.000. De opmerkingen van mensen waren heel bemoedigend, terwijl ze geen idee hadden wie ik was. Ze hoefden geen positieve dingen te zeggen. Ze reageerden omdat ze echt leuk vonden wat ze zagen en dat gaf me het vertrouwen dat ik nodig had.”
De reeks ‘Decennia’-fotoshoots van Nina, waarin ze de mode, haarstijlen en opnamestijlen door de jaren heen laat zien, waren bijzonder populair. Ze geeft de kijker ook toegang tot haar voorbereiding achter de schermen en laat zien hoe iedereen verschillende looks kan nabootsen. Haar doel is nu om andere mensen te inspireren om een camera op te pakken en een poging te wagen. “Ik maak mijn TikTok-video's om ideeën, methoden en oplossingen te delen, in de hoop dat het andere mensen met een passie voor fotografie kan helpen”, zegt ze.
Hier vertelt Nina over de eenvoud van haar opstelling en hoe ze haar shoots vormgeeft, en geeft ze tips om zelfvertrouwen te krijgen wanneer je poseert voor je eigen creatieve zelfportretten.
Creatieve portretfotografie
1. Stel je ideeën scherp
“Ik ben geïnteresseerd in mode, redactionele fotografie en portretfotografie, dus ik vind het echt fascinerend om te zien hoe dat zich heeft ontwikkeld”, legt Nina uit. “Er zijn duidelijke veranderingen in kleding, haar en make-up, maar ook in de foto's zelf door de apparatuur en hulpmiddelen die op dat moment beschikbaar zijn. ‘Decennia’ is ontstaan omdat ik een reeks foto's wilde maken die deze ontwikkeling in beeld brengt.
“Ik heb veel geleerd, vooral wat ik wel en niet goed vond in elk portret, zoals verschillende bewerkingsstijlen en poses, en dat is iets dat ik in toekomstige selfies zal meenemen.”
Als je zelf een concept voor een shoot wilt bedenken, raadt Nina aan een moodboard met ideeën te maken. “Ik heb voor elk decennium een Pinterest-board gemaakt met outfits, poses en bewerkingsstijlen”, licht ze toe. “Daarmee kon ik beter nadenken over wat ik moest doen om elke look tot stand te brengen.”
2. Achtergronden, rekwisieten en opnamelocaties
Als je, net als de meeste mensen, geen toegang hebt tot een fotostudio, kun je thuis je eigen studio inrichten. Nina maakt al haar looks thuis en vertrouwt op rekwisieten, styling en de kwaliteit van haar Canon-camera om de look te produceren die ze zoekt. “Alles in mijn thuisstudio is eenvoudig”, zegt ze.
Je hebt ook geen dure accessoires nodig. “Ik heb zo'n beetje alles wel een keer als achtergrond gebruikt: handdoeken, beddengoed, lakens. Je hebt niet eens een echte standaard nodig. Ik heb de achtergronden over stoelen en trapleuningen gehangen, en zelfs aan kastdeuren. Je kunt ook eenvoudige huishoudelijke artikelen gebruiken, zoals planten, om een interessante achtergrond te creëren.”
Om ervoor te zorgen dat haar shoots zo duurzaam mogelijk zijn, komen de outfits die Nina kiest meestal uit haar eigen kledingkast. “Ik probeer beelden uit mijn gekozen tijdperk te vinden in kleding die ik al heb”, aldus Nina.
3. Kies de beste tools
Nina raadt een veelzijdige camera aan, zoals de Canon EOS R6, die ze kan koppelen aan haar favoriete Canon RF 50mm F1.8 STM-lens. De kleine, lichte en betaalbare RF 50mm F1.8 STM is ideaal bij weinig licht en Nina vindt het prettig om de geringe scherptediepte te gebruiken, wat bijdraagt aan het creëren van prachtig vervaagde achtergronden. Dit heeft een onverwacht extra voordeel: “Het is heel handig als je een ongestreken achtergrond gebruikt, omdat je de vouwen niet ziet”, zegt ze. Meer informatie over het kiezen van de perfecte portretlens vind je in de handleiding van Canon-apparatuur.
Nina is ook enthousiast over de beeldkwaliteit van de EOS R6. “De beeldkwaliteit is echt geweldig en geeft mijn foto's die thuis met zeer eenvoudige materialen zijn gemaakt een professionele uitstraling”, licht ze toe. Ze vindt het kantelscherm handig voor het maken van foto's met een timer en vindt het prettig dat de verbinding met haar smartphone eenvoudig tot stand komt met behulp van de Canon Camera Connect-app.
Je hoeft ook niet te investeren in dure verlichtingsapparatuur. “Mijn tutorials zijn zo toegankelijk mogelijk gemaakt, wat betekent dat iedereen het thuis kan proberen”, legt Nina uit. “Als ik lichtbakken en flitsers zou gaan gebruiken, zou ik mijn doel voorbijschieten. Ik gebruik altijd goed verlichte plekken bij grote ramen. Soms, als ik schaduwen wil gebruiken, pak ik eenvoudige lampen en zaklampen, maar over het algemeen gebruik ik niets.”
Als je wilt experimenteren met de belichting, vind je meer informatie over het maken van een zelfgemaakte softbox voor flatteuzere portretten in de Canon-handleiding voor het maken van je eigen fotoaccessoires.
4. Experimenteer met instellingen
Een eenvoudige aanpak is het beste als het gaat om het maken van zelfportretten, zodat je je kunt concentreren op je poses en compositie. “Ik wil mijn instellingen niet te veel wijzigen als ik voor de camera zit”, aldus Nina. “Ik gebruik altijd automatische scherpstelling. Voor portretten heeft de EOS R6 uitstekende gezichts- en oogdetectie en -tracking, dus het kan eigenlijk niet fout gaan. Ik maak meestal foto's met f/1.8 voor een mooie, minimale scherptediepte, rond ISO800 en een sluitertijd van 1/125 sec.”
5. Gebruik de Canon Camera Connect-app
Jezelf kadreren, instellingen wijzigen en de sluiter bedienen, is eenvoudig met de Canon Camera Connect-app. Hiermee kun je je camera met Wi-Fi vanaf je smartphone bedienen, zonder dat je extra of dure accessoires nodig hebt.
“Ik weet eerlijk gezegd niet of ik mijn zelfportretten zou kunnen maken zonder de app”, legt Nina uit. “Je krijgt een duidelijk beeld van hoe je jouw foto's kadreert en je kunt de app gebruiken om instellingen aan te passen en de sluiter te activeren. Ik maak ik al mijn content op die manier.”
6. Oefen je poses
“Ik weet wat voor mij werkt, maar ik weet ook dat het normaal is om je een beetje ongemakkelijk te voelen voor de camera. Misschien vind je dat je een ‘beste hoek’ hebt, maar dat kan betekenen dat je foto's er allemaal een beetje hetzelfde uit gaan zien”, zegt Nina.
“Het gebruik van rekwisieten geeft je iets om interactie mee te hebben. Zo kun je me zien met een zonnebril of een lippenstift, of met een fonkelende klaptelefoon, zoals in het laatste decennium dat ik heb gedaan: de jaren 2000. Je kunt ook beweging toevoegen door bijvoorbeeld je haar of je outfit te bewegen. En bedenk dat niemand anders de foto's ziet die je uiteindelijk niet gebruikt, dus je kunt gewoon alles proberen!”
7. Experimenteer met bewerking
Als je een specifieke look wilt, denk dan na over hoe je jouw foto's gaat bewerken, of dat nu in software is zoals in Canons gratis Digital Photo Professional (DPP) of in Adobe Lightroom. “Vooral voor mijn serie ‘Decennia’ was ik sterk afhankelijk van de bewerking”, aldus Nina. “Dan keek ik naar mijn moodboard en koos ik verschillende dingen uit elk tijdperk, zoals korreligheid, verlichting en tint. Beelden uit de jaren ‘60 en ‘70 waren bijvoorbeeld heel groen of geel getint. Ik noteerde deze belangrijke variabelen en ging aan de slag met de instellingen in Lightroom totdat ik tevreden was.”
8. Krijg sociale media in je vingers
Laten zien wat er bij het maken van een foto komt kijken, wordt altijd gewaardeerd op TikTok. “Op andere sociale kanalen denk je misschien ‘oh dat is een geweldige foto’, maar weet je niet hoe de opname tot stand is gekomen”, legt Nina uit. “Bij TikTok kun je achter het gordijn kijken en zien hoe ik van niets iets maak. Mensen vinden het leuk omdat ze denken: ‘Dat zou ik ook kunnen’.”
Het is ook de moeite waard om na te denken over muziek. Bij elk van de ‘Decennia’-shoots van Nina hoort een soundtrack die bij het tijdperk past en die zorgvuldig is gekozen voor maximale impact. “Het moet niet alleen relevant zijn, maar ook bekend genoeg dat kijkers er vertrouwd mee zijn. Het moet populair genoeg zijn dat andere mensen de sound ook gebruiken. Hoe meer mensen een sound gebruiken, hoe beter het is voor het TikTok-algoritme, wat leidt tot grotere populariteit.”
Kijk hoe Nina deze shoot tot stand brengt op TikTok en kies met behulp van haar tips een tijdperk en probeer het ook eens. Deel je creaties en tag @canonemea op TikTok.
Adobe en Lightroom zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe in de Verenigde Staten en/of andere landen.
Geschreven door Astrid Pitman
Gerelateerde producten
-
EOS R8
Stap over op full-frame fotografie en video en realiseer je creatieve ambities. -
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Een 35 mm f/1.8-macrolens met snel diafragma voor groothoekperspectief, van dichtbij scherpstellen en Hybrid IS. -
RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
Een compacte, lichte primelens van 24 mm die ideaal is voor landschapsfotografie, vloggen en interieurs, en voor geweldige macrofoto's. -
EOS R6
Wat je ook vastlegt, hoe je het ook vastlegt, met de EOS R6 kun je creatief zijn op manieren die je nooit voor mogelijk had gehouden. -
EOS R10
Zet je volgende stappen op het gebied van fotografie en videografie met een EOS R-systeemcamera die is gebouwd rond een APS-C-sensor. -
RF 50mm F1.8 STM
Een compacte, stille en lichtgewicht 50mm RF prime lens met een groot f/1.8-diafragma, perfect om je creatieve visie vorm te geven.