Essentiële tips voor het maken van geweldige portretten

Maak betere portretfoto's met Canon's uitgebreide lijst met de beste tips en technieken.
Een portret van een glimlachende vrouw die naast een blauw en aqua tegelmozaïek zit, met een helderblauwe lucht en palmbomen achter haar, gefotografeerd met een Canon RF 28mm F2.8 STM-lens.

Goede portretfotografie vereist een combinatie van vaardigheden. Er zijn veel variabelen, zoals de juiste belichting, dichtbij komen en snel genoeg zijn met je camera, maar ook het kiezen van de technologie die het beste past bij de taak. Of je nu kiest voor een full-frame systeemcamera zoals de Canon EOS R8 vanwege zijn ongeëvenaarde prestaties op het gebied van snelheid en kwaliteit, of voor een APS-C-systeemcamera zoals de EOS R50 vanwege het kleinere formaat en het lichtere gewicht, elke camera heeft zijn voordelen voor het maken van portretten.

Welke camera je ook hebt, hopelijk helpen deze tips je om betere portretfoto's te maken, of ze nu van vrienden, familie, interessante mensen op straat, fashionportretten of zelfs van huisdieren zijn.

Kies de juiste lens waarmee je je onderwerp kunt laten opvallen

Een portret van een vrouw op een strand met een zonnehoed op, gemaakt met een Canon RF 16mm F2.8 STM-lens.

Kies de juiste portretlens voor je compositie: lenzen met een langere brandpuntsafstand voor profielfoto's of groothoeklenzen voor een portret die ook de omgeving bevat. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 met een Canon RF 16mm F2.8 STM-lens ingesteld op 1/250 sec, f/2,8 en ISO200.

Een vrouw die een wenteltrap afloopt, kijkt omhoog naar de camera.

Naast de juiste apparatuur voor je opname, kun je ook gebruikmaken van de omgeving in je compositie of props. Zoals deze trap die je als kader kan gebruiken voor je onderwerp. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 met een Canon RF 135mm F1.8L IS USM-lens, ingesteld op 1/60 sec, f/1.8 en ISO1600.

Als je fotografeert met een Canon EOS-camera met verwisselbare lenzen, of het nu een APS-C is zoals de Canon EOS R50, EOS R10 of EOS R100, of een full-frame model zoals de Canon EOS R8 of EOS RP, kies voor een lens met een snel maximaal diafragma, zoals de Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, RF 35mm F1.8 IS MACRO STM of de RF 50mm F1.8 STM om je onderwerp los te maken van de achtergrond. Om alles uit grote diafragma's te halen, gebruik je de modus Diafragmavoorkeuze (Av) of Handmatig (M) en daarnaast Auto ISO om je belichting precies goed te krijgen.

Prime-lenzen met een brandpuntsafstand van 50 mm tot 100 mm zijn ideaal voor portretfotografie dankzij de minimale vervorming, en leveren prachtige portretten op. Als je een standaard of groothoek prime-lens gebruikt zoals de Canon RF 28mm F2.8 STM of RF 35mm F1.8 IS MACRO STM in plaats van een zoom lens, moet je dichter bij je onderwerp komen en er meer interactie mee hebben. Je zult merken dat een compactere lens dan minder intimiderend overkomt.

Je kunt ook zoomlenzen gebruiken, zoals de Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM of RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, en lenzen zoals de Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM of RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM zijn ongelooflijk veelzijdig, omdat je daarmee je portretten vorm kunt geven met verschillende brandpuntsafstanden, allemaal met één lens. Als je de basisbeginselen van prime lenzen onder de knie hebt, kun je een lens met een groot zoombereik gebruiken, zoals de Canon RF 24-105 F4L IS USM. Deze lens heeft interne beeldstabilisatie en is ideaal voor het maken van opnamen vanuit de hand, zodat je je om het onderwerp heen kunt bewegen en de brandpuntsafstand kunt wijzigen om verschillende effecten te bereiken. Het bereik in brandpuntsafstanden van een telelens zorgt voor flatterende portretten en de maximale afstand van 105 mm is perfect voor close-up profielfoto's.

Een telezoom zoals de Canon RF-S 55-210 mm F5-7.1 IS STM of RF 70-200 mm F4L IS USM is ideaal voor het maken van spontane portretten met een flatteuze brandpuntsafstand van 85 mm, waarna je kunt inzoomen voor creatieve opnamen van ogen of andere details.

Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van een lens, kan de handige lenzenzoeker van Canon je aanbevelingen geven op basis van je camera, het fotografiegenre en je favoriete functies.

Gebruik uitdagende lichtomstandigheden in je voordeel

's Nachts portretten maken kan lastig zijn omdat je misschien een flitser moet gebruiken om voldoende licht te creëren. Maar het omgevingslicht om je onderwerp heen kan heel sfeervol zijn en iets wat je in je portret wilt behouden. Canon's full-frame systeemcamera's, zoals de Canon EOS R6 Mark II met een Dual Pixel CMOS AF II-scherpstelsysteem, kunnen automatisch scherpstellen tot EV -6.5, waardoor je vaak zonder flitser opnamen kunt maken, zelfs bij weinig licht.

Als je de flitser wel gebruikt, maakt de Nachtportretmodus, die op de meeste Canon EOS-camera's zit, waaronder de Canon EOS R100, EOS R8 en de EOS RP, alles veel eenvoudiger omdat die ervoor zorgt dat je camera op een andere manier reageert. Nachtportret gebruikt de ingebouwde flitser of registreert je Speedlite op de flitsschoen, om je hoofdonderwerp bij te lichten en voldoende tijd te geven voor het omgevingslicht, om de sfeer in je foto te bepalen. De modus doet dit door langere sluitertijden te gebruiken en de flitstijden automatisch aan te passen. Plaats je onderwerp zodanig dat het wordt verlicht door de flitser en niet door het omgevingslicht. Gebruik een statief om cameratrilling te verminderen voor het beste resultaat.

Bij fel licht kunnen je portretfoto's te veel contrast krijgen. Wanneer de zon achter op je onderwerp schijnt, kan een flitser helpen. Bevestig een Speedlite, zoals de Canon Speedlite EL-100, op de flitsschoen van je camera of stel de ingebouwde flitser in om bij elke opname te flitsen. Je camera zorgt ervoor dat het flitslicht en daglicht met elkaar in balans zijn voor een krachtiger beeld waarbij zowel de persoon als de achtergrond optimaal worden belicht.

Het maken van outdoor- en omgevingsportretten kan ook betekenen dat je te maken krijgt met sterk of moeilijk licht. Geavanceerde prime-lenzen, zoals de Canon RF 50mm F1.8 STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM en RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, bieden betere optische kwaliteit, prestaties en flexibiliteit bij omstandigheden met weinig licht. Dankzij hun grotere diafragma kan er meer licht bij de sensor van de camera komen, waardoor je ook bij weinig licht kunt fotograferen zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Ideaal bij het maken van een omgevingsportret in bijvoorbeeld een slecht verlichte fabriek of een studio. Bovendien maakt het grotere diafragma een kleinere scherptediepte mogelijk, wat helpt om een vloeiende, onscherpe achtergrond en bokeh-elementen te creëren, waardoor je onderwerp eruit springt in een rommelige omgeving.

Veel lenzen met een RF-vatting hebben ook geavanceerde interne optica en externe coatings die aberraties en schitteringen helpen verminderen, zodat je outdoorportretten scherp en helder zijn en elk detail van je onderwerp in zijn omgeving laten zien.

Tot slot kun je bij gebruik van automatische of semiautomatische opnamemodi zoals Diafragmavoorkeuze (Av) of wanneer je voor Auto ISO kiest, de camera-instellingen snel aanpassen aan veranderende of uitdagende lichtomstandigheden dankzij belichtingscompensatie. Belichtingscompensatie klinkt complex, maar houdt in feite niets anders in dan het onderwerp van je foto lichter of donkerder te maken. Het is vooral handig als je lichte huidtinten wilt vastleggen zonder dat mensen er bleek uitzien, en voor het fotograferen van donkere huidtinten die je er natuurlijk wilt laten uitzien. Bijna alle Canon-camera's hebben een instelling voor belichtingscompensatie. Raadpleeg de handleiding om de functie op jouw camera te vinden.

Oefen met het maken van spontane foto's

Een glimlachend kind reikt naar de camera in de huiskamer van een gezin.

Zorg ervoor dat je onderwerp geïnteresseerd en ontspannen blijft tijdens de fotosessie. Zo lukt het je beter om spontanere foto's te maken. Het gebruik van een compacte lens helpt ook, omdat die minder intimiderend is voor je onderwerp dan een grotere lens. Gefotografeerd met een Canon EOS R100 met een Canon RF 16mm F2.8 STM-lens ingesteld op 1/100 sec, f/3.5 en ISO1600. © Gary Morrisroe

Veel Canon-camera's, zoals de Canon PowerShot G1 X Mark III, EOS R100 of EOS R8, kunnen dankzij de Canon Camera Connect-app met je smartphone via Wi-Fi op afstand worden bediend.

Bij sommige modellen biedt deze afstandsbediening een Live View van wat de camera ziet en de mogelijkheid om foto's te maken door op het scherm van je telefoon te tikken. Plaats je camera op een oppervlak en gebruik je smartphone om het beeld te bekijken en op het juiste moment de foto te maken. Deze techniek kan je onderwerp helpen te ontspannen, omdat je niet direct naar diegene kijkt.

Probeer voor natuurlijke en spontane portretten een paar opnamen te maken voor- en nadat je onderwerp klaar is om te poseren voor de camera. Mensen voelen zich meer op hun gemak en de kans is groter dat je een natuurlijke glimlach of een ondeugende blik op het gezicht van een kind weet te pakken door de ontspanknop in te drukken op een moment dat ze het niet verwachten. Als je een systeemcamera zoals de Canon EOS R6 Mark II gebruikt, kun je zelfs de elektronische-sluitermodus gebruiken om geruisloos opnamen te maken. Als je camera een continu-opnamefunctie heeft, kun je deze ook eens uitproberen. Je kunt ook een zoomlens gebruiken om van een grotere afstand te fotograferen, zodat je portretten er natuurlijker en minder geforceerd uitzien.

Vraag familieleden of vrienden om voor je te poseren zodat je kunt oefenen. Als je portretten van onbekenden wilt vastleggen, vraag ze dan om toestemming. Vaak zullen ze zich gevleid voelen en het geeft je wat meer tijd om je compositie te maken.

Experimenteren met zelfportretten is een goede manier om vertrouwd te raken met instellingen en compositiestijlen.

Vertel het verhaal van een persoon door hem of haar in context te fotograferen

Een bruid gekleed in een traditionele sari, met gouden sieraden om en decoratieve henna op haar hand.

Wanneer je context toevoegt aan bredere portretten, houd dan rekening met de locatie. Kijk naar de achtergrond voordat je een opname maakt en zorg ervoor dat je storende elementen vermijdt. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 28-70mm F2L USM-lens, ingesteld op 70 mm, 1/1000 sec, f/2 en ISO1600. © Sanjay Jogia

Een portret van een glimlachende kraamhouder achter zijn koopwaar, met een sjaal om en een bordeauxrood schort voor.

Deze foto van een man achter zijn kraam op de Bath Farmers' Market is een uitstekend voorbeeld van hoe je context kunt bieden in een portretfoto. Lees Canon's gids voor het maken van portretten van mensen in hun omgeving voor meer tips en informatie. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 50mm F1.8 STM-lens, ingesteld op 1/60 sec, f/2.8 en ISO160. © Julian Love

Een portret van iemand in diens normale omgeving heeft vaak meer zeggingskracht dan een eenvoudige profielfoto. Je kunt een groothoeklens zoals de Canon RF 16mm F2.8 STM, RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM of RF 28mm F2.8 STM gebruiken om bijvoorbeeld een kok aan het werk in zijn keuken te fotograferen of een boer in een veld vol koeien. Of fotografeer een muzikant met een onscherp interieur van een gitaarwinkel als achtergrond! Denk na over wat je op de achtergrond van je foto wilt laten zien en waarom. Het doel is om een beeld te vereeuwigen dat visueel krachtig is, een betekenis toevoegt en de toeschouwer uitdaagt meer te willen ontdekken.

Leg je stijl vast op sociale media

Een portret van een vrouw die op de grond zit met een kralengordijn op de achtergrond, en glimlacht naar een camera op een houten tafel voor haar.

Door consistent te zijn in je kleurenpalet en bewerkingsstijl in je socialemediafeed ziet je content er samenhangender en professioneler uit.

Bij het maken van fashionportretten voor sociale media is het belangrijk dat je je publiek begrijpt. Stem je foto's af op de stijl die je volgers het meest aanspreekt, bijvoorbeeld vintage of modern. Natuurlijk licht is je beste vriend in deze situaties, omdat het een zachte en flatterende gloed op onderwerpen werpt. Mik op het gouden uur kort na zonsopkomst of vlak voor zonsondergang en neem een houding aan die natuurlijk aanvoelt. Het is belangrijk dat je je persoonlijkheid laat zien, dus zorg dat je houding een verhaal vertelt over wie je bent en waar je modegevoel voor staat.

Met trends als 'Outfit of the Day' (#OOTD) zijn het de details die belangrijk zijn. Zorg ervoor dat je kleding schoon en netjes gestreken is en dat de accessoires passend zijn. En kies je achtergronden verstandig; ze moeten je outfit aanvullen, niet ermee concurreren.

Consistentie bij het bewerken is ook cruciaal. Vergeet niet om verder dan deze ene afbeelding te denken, maar ook aan hoe de landingspagina van je kanaal eruit komt te zien. Probeer een samenhangende visuele feed te handhaven, waarmee je profiel kan opvallen. Tot slot draait het bij sociale media niet alleen om het plaatsen van berichten, maar ook om betrokkenheid. Communiceer met je volgers nadat je je afbeeldingen hebt geplaatst en houd de influencers en mode-iconen in de gaten om je aan te passen en mee te gaan met de snelle trends op sociale media. Vergeet niet dat je fashionportretten niet alleen een outfit laten zien, maar ook een deel van jezelf. Bekijk onze gids voor het maken van esthetische foto's voor meer informatie over hoe je consistent een duidelijke stijl kunt neerzetten.

Experimenteer en negeer conventies

Een van bovenaf genomen zwart-witfoto van een moeder en kind die samen een boek lezen. Het kind kijkt omhoog naar de camera en reikt naar voren om de bladzijde om te slaan.

Experimenteer met je portretfoto's door verschillende Picture Style-instellingen uit te proberen. Deze zwart-witfoto is net zo opvallend en krachtig als een kleurenfoto, of misschien zelfs nog meer. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een Canon RF 50mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/1250 sec, f/2.2 en ISO1000. © Helen Bartlett

Een portret vanaf de zijkant van een vrouw met donkerrode lippenstift die naar de camera kijkt. Achter haar hangen snoeren met onscherpe lichtjes.

Denk na over hoe de camera-instellingen, zoals belichting en scherptediepte, je kunnen helpen de gewenste look te creëren. Wees niet bang om te experimenteren en met die look te spelen om verschillende effecten te krijgen. Je kunt zelfs bokeh aan je foto toevoegen voor een dynamisch element, zoals met de lichtjes in dit voorbeeld is gedaan. Als iedereen dezelfde soort portretfoto's zou maken, zou het maar een saaie boel zijn. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 50mm F1.8 STM-lens, ingesteld op 1/125 sec, f/1.8 en ISO1250. © Ejiro Dafé

Behalve dat je je camera-instellingen kunt aanpassen, zijn er nog een paar andere eenvoudige manieren om je portretten interessanter te maken en meer impact te geven. Je kunt je onderwerp vragen om niet naar, maar juist van de camera weg te kijken, naar iets binnen het kader of in de verte. Probeer ook eens je onderwerp van bovenaf te fotograferen vanaf een ladder. Of zak door de knieën en fotografeer je onderwerp op heuphoogte Breek de regels voor compositie door je onderwerp het midden van je kader volledig te laten vullen. Of probeer eens tegenlicht, schaduwen en lange sluitertijden om een bepaalde sfeer mee te geven aan je portretten.

Je kunt zelfs een thuisstudio creëren om te experimenteren met verschillende technieken of om meer te weten te komen over het bouwen van je eigen creatieve sets voor portretfotografie*. Het doel is om te experimenteren, te leren en de resultaten te krijgen waarmee je tevreden bent.

Geschreven door Peter Wolinski, Tamzin Wilks en Jeff Meyer

*Alleen beschikbaar in het Engels

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

De beste kit voor beginnende portretfotografen

Camera's en lenzen voor elk type portretfotografie.

Upgrade je selfie

TikTokker Nina Collins legt uit hoe je thuis creatieve zelfportretten kunt maken.

Tips voor babyfotografie

Maak babyfotografie leuk en krijg geweldige resultaten.

Portretten voor print

Fotograaf en TikTokker Kym Moseley deelt zijn tips voor het vastleggen en delen van opvallende foto's van onbekenden.