BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

Beginnen met fotografie

De basisbeginselen van fotografie, zoals belichting, kleur en compositie, onder de knie krijgen, is eenvoudiger dan je denkt. Hier vind je alles wat je moet weten.
Een persoon houdt een Canon EOS R100-camera omhoog om twee familieleden van achteren te fotograferen.

De overstap van een smartphone naar een camera is een spannende stap in de ontwikkeling van elke fotograaf. Kom meer te weten over belichting en compositie en ontdek hoe kleine aanpassingen in de instellingen een grote invloed kunnen hebben op je uiteindelijke foto's.

In deze fotografiegids voor beginnende fotografen brengen we alle informatie bij elkaar die je nodig hebt om foto's te maken die de aandacht trekken. We verkennen waarom Canon's gebruiksvriendelijke ecosysteem van camera's, lenzen en apps ideaal is voor beginnende fotografen. Ook leggen we uit wat de basis van fotografie is om je creaties naar een hoger niveau te tillen.

Camera's en lenzen

Een vrouw staat in een winkelstraat en houdt een Canon EOS R50-camera voor haar gezicht en kijkt door de zoeker.

Door van een smartphone naar een camera met een grote APS-C-sensor, zoals de Canon EOS R50, te upgraden, open je een wereld aan nieuwe creatieve en technische mogelijkheden.

Er zijn twee opties als je wilt overstappen van een smartphone naar een speciale camera. Compactcamera's, zoals de Canon PowerShot V10-vlogcamera, zijn licht en draagbaar en hebben een vaste lens. Camera's met verwisselbare lens, zoals de EOS R100, EOS R50 en EOS R10, bieden je daarentegen de mogelijkheid om je serie lenzen uit te breiden. De meeste camera's met verwisselbare lens worden geleverd met een veelzijdige lens, die een goede optie is voor beginnende fotografen. Maar dat betekent ook dat je nieuwe lenzen aan je kit kunt toevoegen terwijl je meer gaat experimenteren en je vaardigheden toenemen. Er zijn verschillende lensopties voor verschillende opnamescenario's, dus ontdek welke lens het beste bij je behoeften past voor je tot aanschaf overgaat. Zorg er ook voor dat de lens compatibel is met je camera met behulp van de gids voor lenscompatibiliteit van Canon.

Of je nu op een mistige ochtend buiten wilt fotograferen of in je slaapkamer, de belichting is essentieel voor het vastleggen van hoogwaardige beelden die bij je visie passen. Camera's hebben grotere sensoren dan smartphones, wat betekent dat ze minder ruis en meer details kunnen vastleggen, vooral bij weinig licht. Canon-camera's hebben twee verschillende sensorformaten: APS-C en full-frame. Full-frame sensoren zijn groter dan APS-C-sensoren, maar groter is niet noodzakelijkerwijs beter. Omdat APS-C-sensoren kleiner zijn, kunnen camera's compacter en lichter worden gemaakt, wat ideaal is voor straatfotografie en reisfotografie. Door de kleinere sensorgrootte lijken onderwerpen op grotere afstand bovendien groter in het kader, waardoor APS-C-camera's ideaal zijn voor sportfotografie en wildlifefotografie. Een full-frame sensor heeft een bredere zichthoek, waardoor een full-frame camera ideaal is voor uitgestrekte landschappen, zeer brede architectonische interieurs en astrofotografie.

Canon-camera's op instapniveau beschikken over krachtige functies, maar hebben ook tools die geschikt zijn voor beginners, zodat je de beste instellingen kunt vinden in allerlei verschillende scenario's. Canon's populaire interface met begeleide modus deelt uitleg op het scherm zodat je snel de basis onder de knie krijgt. Pictogrammen en afbeeldingen helpen je te begrijpen wat een functie doet en je kunt eenvoudig door de interface navigeren met behulp van een touchscreen of knoppen. De Canon EOS R100 voor beginners heeft een wit menu met een functiehandleiding en uitleg, waarin nuttige informatie wordt weergegeven over de geselecteerde modus of functie.

Ga naar de pagina voor productondersteuning van Canon en zoek je cameramodel om handleidingen en gebruikersgidsen te downloaden.

Belichting en cameramodi

Een afbeelding van de drie zijden van de belichtingsdriehoek: sluitertijd, diafragma en ISO.

Het uitgangspunt van de belichtingsdriehoek is dat als je een van de drie belichtingsinstellingen (ISO (A), sluitertijd (B) en diafragma (C)) aanpast, je de andere instellingen moet aanpassen ter compensatie en om een gelijkmatige belichting te behouden.

Een close-up van het programmakeuzewiel op een Canon EOS-camera.

Met het programmakeuzewiel van de camera kun je kiezen uit verschillende opnamemodi. De modi A+ (Scene intelligent auto) of SCN (scène) zijn een handige manier om aan de slag te gaan.

Bij fotografie bepalen drie belangrijke factoren hoe een foto eruitziet: de grootte van de opening in de lens (diafragma), hoe lang de sluiter open blijft (sluitertijd) en hoe gevoelig de sensor is voor licht (ISO). Deze vormen drie kanten van wat de belichtingsdriehoek wordt genoemd. Tenzij je een beeld expres lichter of donkerder wilt maken, moeten de drie zijden in balans zijn. Als je één factor wijzigt, moet je de andere ook aanpassen om dit te compenseren.

Bij een nieuwe camera is het handig om eerst vertrouwd te raken met het programmakeuzewiel, op de bovenste plaat. Hier kun je kiezen hoe je de belichting regelt.

A+ (Scene Intelligent Auto) is een volledig automatische modus die de scène analyseert en de optimale instellingen kiest. De SCN-modus (scène) kiest automatisch de belichtingsinstellingen die passen bij een bepaald onderwerp of bepaalde scène, waardoor je gemakkelijk sport, mensen, vuurwerk, close-ups en meer kunt vastleggen wanneer je nog aan het leren bent hoe alles samenwerkt.

De P-modus (programma) is ook perfect voor beginners, omdat de camera dan het diafragma en de sluitertijd instelt, maar andere instellingen aan jou overlaat. De semi-automatische modi Tv (sluitertijdvoorkeuze) en Av (diafragmavoorkeuze) geven je meer creatieve controle. Zoals de namen suggereren, kies je met Sluitertijdvoorkeuze de sluitertijd terwijl de camera automatisch de rest aanpast. Dit is handig voor sport en wildlife. Met Diafragmavoorkeuze kies je het diafragma, waardoor het ideaal is voor portretten en landschapsopnamen. In de M-modus (handmatig) heb je volledige controle over de camera-instellingen. Dit is iets om uit te proberen wanneer je de belichtingsdriehoek beter begrijpt.

Instellingen en technieken

Een schermafbeelding van een Canon-camera met een foto van narcissen, omgeven door instellingsinformatie en een histogram.

Nadat je een foto hebt gemaakt, worden in de afspeelmodus van een Canon-camera de instellingen, datum- en tijdgegevens en een histogramgrafiek weergegeven om de spreiding van tinten tussen schaduwen, middentonen en hooglichten weer te geven.

Het is eenvoudig om je belichtingsinstellingen aan te passen aan verschillende scenario's, maar het gaat erom rekening te houden met wat je wilt bereiken. Voor wildlifefotografie en portretfotografie is een algemene techniek het gebruik van een groot diafragma (een laag f-stopnummer zoals f/1.8) om een geringe scherptediepte te creëren, de achtergrond te vervagen en bokeh (onscherpe gebieden) te produceren.

Bij sport- en actiefotografie kun je door een korte sluitertijd in te stellen de actie 'bevriezen'. Met een lange sluitertijd kun je pannen om onderwerpen te vervagen en meeslepender weer te geven. Als het gaat om de ISO-waarde, is een hogere gevoeligheid vaak ideaal voor het fotograferen van de nachtelijke hemel, terwijl een lage ISO-waarde een optie is om de ruisniveaus laag te houden in een landschapsfoto met een zonsopgang.

Witbalans (WB) is nog een instelling die je kunt aanpassen voor je foto's. Het bepaalt de kleurtemperatuur: hoe warm of koel het omgevingslicht lijkt. Met de instelling Auto WB in Canon EOS R System-camera's leg je doorgaans zeer nauwkeurig kleuren vast.

Je kunt ook kiezen tussen handmatige (MF) en automatische scherpstelling (AF). De AF-systemen van Canon zijn zo gebruiksvriendelijk dat veel fotografen zelden overschakelen op MF. Handmatige scherpstelling kan echter handig zijn als je wilt experimenteren met focus peaking — een visueel hulpmiddel dat een gekleurde markering op scherpgestelde randen plaatst — bij macrofotografie of 's nachts foto's maken.

Als je foto's maakt in RAW-indeling, hoef je je geen zorgen te maken over of alles perfect is ingesteld op de camera, omdat je ze later kunt bewerken. Hiervoor is speciale software vereist, zoals het gratis Digital Photo Professional van Canon, dus dit is iets om naar te kijken wanneer je je vaardigheden verder ontwikkelt.

Apps, software en printers

Een hand met een telefoon waarop de Canon Camera Connect-app te zien is. Daarnaast staat een Canon EOS-camera met uitgeklapt touchscreen op een mossige steen.

Soms wil je direct foto's naar vrienden sturen of uploaden naar sociale media. Je kunt je Canon-camera eenvoudig verbinden met een Apple- (iOS) of Android-apparaat (Google Play) met behulp van de Canon Camera Connect-app voor delen en opnemen op afstand.

Een man zit aan een bureau voor een smartphone en een laptop, beide met de image.canon-app. Er staan ook een Canon-camera en een SELPHY Square QX10 op het bureau.

De image.canon-app is een cloudservice voor Canon-camera's, die zowel door professionals als beginners wordt gebruikt voor een eenvoudigere workflow. Je kunt foto's en video's op volledige grootte uploaden via Wi-Fi en ze overal vanuit de app of een webbrowser openen.

Canon EOS R System-camera's hebben ook een goed verbinding via Bluetooth en ingebouwde Wi-Fi en met de apps van Canon. Je kunt foto's en clips rechtstreeks naar een smartphone of tablet verzenden met de Canon Camera Connect-app, en foto's op afstand maken en geotags toevoegen, zodat je precies weet waar ze zijn gemaakt. De app image.canon is ontworpen om je foto's en video's van de camera over te zetten naar je favoriete cloudopslagservices, een computer of zelfs Adobe Photoshop Lightroom.

Het ecosysteem van Canon bevat ook de beste fotoprinters om thuis of onderweg prachtige prints te maken, een selectie papiersoorten voor foto's en creatieve projecten, en software om je foto's tot leven te brengen.

Probeer dus eens een zelfportret te maken met de Canon Camera Connect-app om op afstand opnamen te maken. Ontdek hoe autofocus werkt en experimenteer met verschillende diafragma's om te zien hoe dit je achtergrond beïnvloedt. Leg je kind of huisdier vast dat door de tuin rent en speel met bewegingsfotografie. De Sport-modus voor composities is een goed uitgangspunt voor het vastleggen van snelle actie. Schakel over naar de Tv-modus om bewegingsonscherpte te creëren of probeer te pannen voor onscherpe achtergronden. Test je nieuwe vaardigheden door 's nachts opnamen te maken in Nachtscène of de P-modus en pas de ISO-waarde aan om het verschil te zien. Zodra je de basis onder de knie hebt, kun je je creativiteit de vrije loop laten.

Lauren Scott & Andrea Ball
  1. Adobe, Lightroom en Photoshop zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe in de Verenigde Staten en/of andere landen.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

  • TECHNOLOGIE

    APS-C versus full-frame uitgelegd

    Wat is het verschil tussen APS-C en full-frame camera's en welke is geschikt voor jou?

  • BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

    Belichting bepalen

    Krijg diafragma, sluitertijd en ISO-instellingen onder de knie.

  • BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

    Waarom en hoe je een flitser gebruikt

    Vijf manieren om je foto's te corrigeren met een flitser.

  • BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

    Een lens kiezen

    Alles wat je moet weten over lenzen, van lenstypen tot functies waar je op moet letten.